Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"  (Luettu 72251 kertaa)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #45 : Tammikuu 18, 2010, 09:35:49 ap »

Pressokarkeudella 23g kahvia ja 325g kuumaa vettä suodattuu itselläni vajaassa puolessa minuutissa täysin pois (ei tarvitse avitella).

Vaatiiko Abid näin karkeaa jauhatusta? Suodatinkarkeus on siis liian hienoa?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #46 : Tammikuu 18, 2010, 09:38:08 ap »

Saisiko sinne Moccamasterin suppilon alaosaan jotain koroketta tms. joka pitäisi siellä tuon tilan automaattisesti?

Onhan siellä Moccamasterin suppilon pohjalla harjanne, samankaltainen kuin suppilon sisäseinämissä. Pussia asettaessa saa sitten vain olla sen verran varovainen ettei runno sitä harjanteen ohitse. Kokeilen jossain vaiheessa josko saisin samanlaisia valutusaikoja kuin sinä Abidilla.

Jos muuten haluisi suodatinkeittimessä verkkaisemman valutuksen niin voisi varmaan kokeilla runnoa pussin kiinni pohjareikään tai leikata pussin yläosasta sopivan palasen reiän eteen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #47 : Tammikuu 18, 2010, 20:53:46 ip »

Onhan siellä Moccamasterin suppilon pohjalla harjanne, samankaltainen kuin suppilon sisäseinämissä.

Kyllä se pussi yleensä aikalailla liiskaantuu pohjaa vasten viimeistään siinä vaiheessa kun kahvi ja vesi lilluvat suppilossa.

Jos muuten haluisi suodatinkeittimessä verkkaisemman valutuksen niin voisi varmaan kokeilla runnoa pussin kiinni pohjareikään tai leikata pussin yläosasta sopivan palasen reiän eteen.

Periaatteessa, mutta tässä on sama ongelma kuin tuossa edellisessäkin - toistettavuus. Haluat siis sellaisen toteutuksen jonka kanssa ei tarvitse arpoa toimiiko vaiko ei (juuri sillä uuttokerralla).

Vaatiiko Abid näin karkeaa jauhatusta? Suodatinkarkeus on siis liian hienoa?

Sillähän siis valmistetaan kahvi (yleensä) kuten pressolla. Eli annetaan lillua vähintään se 3 minuuttia. Tietysti hienompaakin jauhatusta voi käyttää (suodatinkarkeuttakin siis), mutta tällöin pitää olla tarkempi tuon uuttoajan kanssa ettei mene liian pitkäksi. Ja lisäksi hienommalla jauhatuksella sen lopun suodatusosuus alkaa korostumaan ja tätäkin pitäisi ottaa huomioon ajassa. Tuollaisella vähän karkeammalla homma toimii vain yksinkertaisemmin ko. laitteen kanssa.

Olen liittänyt oheen kuvan karkeimmasta käyttämästäni karkeudesta (valittelut hieman kehnosta kuvanlaadusta) - nuo isoimmat "lohkareet" ovat semmoisia suht ohuita ja litteitä siivuja, eli ovat vain tuossa kuvassa niin että maksimihalkaisia on katsojaan päin. Jauhatus on siis nykyisellä kalibraatioasetuksella karkeinta mitä myllystä tulee (pykälä 9 Tanzaniassa). Hienoimmillaan on tullut käytettyä suurinpiirtein karkeutta tuon ja normaalin suodatinkarkeuden puolesta välistä (suurinpiirtein pykällä 7, se "normaali" suodatinkarkeus on silmämääräisesti kohdassa 5).

Kenialaiset kirpakammat kahvit tuntuvat pitävän tuosta hienommasta päästä ja sitten Amerikan mantereen kahvien kanssa on ollut parempia onnistumisia tuolla karkeammassa päässä (mutta näiden välillä on parhaimmillaan myös minuutin ero siinä varsinaisessa haudutusajassa).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #48 : Tammikuu 24, 2010, 16:47:35 ip »

Simuloin Abidia tässä jonkin aikaa sitten metallisuodattimella ja laakealla kahvikupilla. Suodatin on sen verran pieni, että se menee kahvikuppiin pohjaan asti. Pistin paperisuodattimen metallisuodattimen sisään, vedet päälle, sekoitus ja annoin hautua 3 min. Kun hökötyksen nosti ylös, niin suodattimen sisällä olevat vedet valuivat nopeasti pois (koska käytössä ei ollut suodatinsuppiloa, joka olisi sitä hidastanut). Ymmärtääkseni tällä tavalla pääsee aika lähelle Abid-tyylistä uutoa. Ainoa ero on se, että kaikki vesi ei ole suorassa kontaktissa purujen kanssa koko uuton ajan (tosin tarkkaan ottaen ei kai Abidissakaan, kun siellä on se "syvennys" pohjassa).

Lopputulos oli hyvä, mutta en tiedä poikkesiko se tavallisesta suodatuksesta. Tuolla tavoin suodattaminen on kuitenkin helpompaa, kun ei tarvitse annostella vettä tasaisesti, vaan voi kaataa kaiken kerralla. Kahvi oli Monsooned Malabar, jolle paperi minusta sopii aika hyvin. Pressona tulee vähän mutaista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #49 : Tammikuu 24, 2010, 18:08:14 ip »

Keraamisen suodatinsuppilon omistaja voisi varmaan myös kokeilla myös tukkia pohjan reiät ja valmistaa kahvi hauduttamalla suppilossa, esim. Swissgoldia ja suodatinpussia käyttäen. Suppiloa voi tämän jälkeen käyttää kahvikuppina.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #50 : Tammikuu 24, 2010, 22:21:27 ip »

Tuolla tavoin suodattaminen on kuitenkin helpompaa, kun ei tarvitse annostella vettä tasaisesti, vaan voi kaataa kaiken kerralla.

Abid ei siis tarkkaanottaen ole suodatinkeitin (vaikka näyttääkin siltä) vaan sillä haudutetaan kuten pressolla. Abidin kanssa kannattaa muuten käyttää jotain sopivaa lautasta kantena ettei lämpötila pääse laskemaan liian nopeasti.

Ainoa ero on se, että kaikki vesi ei ole suorassa kontaktissa purujen kanssa koko uuton ajan (tosin tarkkaan ottaen ei kai Abidissakaan, kun siellä on se "syvennys" pohjassa).

Tuon syvennyksen hukka ei Abidissa ole kovin merkittävä (mielestäni) - tarkistin että suodatinpaperin ulkopuolelle jää tilaa noin 20ml nestettä - mikä vastaa tyypillisesti noin 5% käytettävän veden kokonaismäärästä.

Lopputulos oli hyvä, mutta en tiedä poikkesiko se tavallisesta suodatuksesta.

Itse olen huomannut Abidilla makujen pyöristymistä sekä lisääntynyttä runkoa (body) itse juomassa. Suodattimella puolestaan saan maut esiin terävämpinä (ja tietyissä tilanteissa siis selkeämpinä). Tosin sää nähdä miten kokemukset muuttuvat tuon Harion kannun kanssa kun suodatinkeittelyn säädettävyys on parantunut.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #51 : Tammikuu 25, 2010, 12:36:28 ip »

Lopuissa kuvissa näkyy kahvin valmistus pääpiirteittäin: eli suodatinpussi sisälle + kahvit ja sitten vesi.

Kuvien (clever05.jpg) perusteella vaikuttaisi siltä, että kaadoit vedet kerralla purujen päälle. Onko suodatinkeittelyssä käyttämäsi turvotusvaihe tarpeeton Abidin kanssa, etenkin jos keitosta sekoittelee odotusaikana?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #52 : Tammikuu 25, 2010, 13:47:15 ip »

Kuvien (clever05.jpg) perusteella vaikuttaisi siltä, että kaadoit vedet kerralla purujen päälle. Onko suodatinkeittelyssä käyttämäsi turvotusvaihe tarpeeton Abidin kanssa, etenkin jos keitosta sekoittelee odotusaikana?

Turvotusvaihetta ei tarvita sen vuoksi, että abidin kanssa kahvia uutetaan "seisovassa vedessä". Tällöin ei ole tarvetta eliminoida mahdollista kahvikakun kanavointia turvotusvaiheen avulla.

Itse yleensä silti teen kahvinpurujen esikastelun/turvottamisen sen vuoksi, että tällöin suodatinsuppiloon mahtuu hitusen enemmän vettä.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #53 : Tammikuu 25, 2010, 20:44:53 ip »

Onko suodatinkeittelyssä käyttämäsi turvotusvaihe tarpeeton Abidin kanssa, etenkin jos keitosta sekoittelee odotusaikana?

Alussa sekoittelin minuutin kohdalla (kun kuvat otettu), mutta pian siirryin käyttämään turvotusvaihetta - tällöin siinä saa jäämään pinnalle vähemmän puruja ilman sekoittamistakin ja kahvi saa muhia rauhassa koko ajan kannen alla.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #54 : Tammikuu 27, 2010, 08:56:56 ap »

Crema.fi tuo kokeilumielessä myyntiin pienen erän Abideja, arviolta helmikuun puoliväliin mennessä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #55 : Tammikuu 27, 2010, 20:23:34 ip »

Crema.fi tuo kokeilumielessä myyntiin pienen erän Abideja, arviolta helmikuun puoliväliin mennessä.

Tämähän on loistava uutinen!
Tätä odotellessa.  :)
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #56 : Helmikuu 08, 2010, 19:54:40 ip »

Abid Crema.fi:ssä (17,90e+posti).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #57 : Helmikuu 10, 2010, 16:43:56 ip »

Tänään hain tuollaisen postista. Pitihän sitä tietenkin heti mennä kotiin testaamaan.
Ensimmäinen kokeilu yllätti erittäin positiivisesti, tällähän saa hyvää kahvia. :D
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #58 : Helmikuu 10, 2010, 16:47:06 ip »

Voipi olla että Crema.fi:n "pieni erä" ei kauan ehdi hyllyssä pölyttymään. Itsellekin sellainen on matkalla...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #59 : Helmikuu 10, 2010, 22:00:12 ip »

Voipi olla että Crema.fi:n "pieni erä" ei kauan ehdi hyllyssä pölyttymään. Itsellekin sellainen on matkalla...


Itse arvelen ihan samaa, kun tuolla #ristretto.fi IRC-kanavallakin useampi tänään hehkutteli upouutta Abidia - minä mukaan lukien :)

Crema.fi:n ihmisille hatunnosto ja kiitos. Toivottavasti jäi joku siivu omaan kassaan ja menekki rohkaisee jatkossakin kokeilemaan uusia tuotteita.


-veikko
Kirjattu