Eli taas on uudenlaista harrastustarviketta päätynyt keittiöön. Kyse on siis Abid:in valmistamasta "
Clever Coffee Dripperistä" joka on herättänyt jo jonkin verran
huomiota maailmalla.
Pitihän tuota päästä kaiken hehkutuksen jälkeen kokeilemaan, hintakaan kun ei Jenkkilässä ole paha - vajaa 14 dollaria (+postit). Kyseinen laite tuntuu olevan hieman kiven takana euroopassa tällä hetkellä, siksi jouduimme rapakon takaa tilaamaan (kiitokset Mikolle organisoinnista!).
Parin päivän kokemusten perusteella täytyy todeta että on kieltämättä hehkutuksen arvoinen laite (muihin perinteisiin menetelmiin verrattuna). Erittäin helppo käyttää ja pitää puhtaana, toimiva, tyylikäs ja mikä tärkeintä - sillä saa hyvää kahvia. Ainoa isompi "miinus" on se että kerralla saa valmistettua maksimissaan sen noin 4 desiä kahvia (onneksi noita on kaksi

) - eli ei välttämättä sovi ison poppoon kestitykseen, yhdelle kahvittelijalle tuo onkin sitten passeli koko.
Vaikka laite näyttää suodatinsuppilolta (periaatteesa se on sellainen - eroista kohta enemmän), niin se tekee "omansävyistään" kahvia. Ensikokemus on että normaaliin suodatinkeittelyyn verrattuna sellainen "kirpakka" hapokkuus leikkautuu aika helposti pois, mutta kahviin saa helposti täyteläisyyttä varsinkin marjaisten aromien kanssa (+ runko tuntuu olevan aina hyvä). Mutta vielä en ole kauhean radikaaleja parametrien säätöjä ennättänyt tekemään - joten voi olla että kirpakkaakin kahvia on mahdollista saada aikaiseksi (joillakin kahveilla tämä olisi jopa toivottavaa).
Laitteen toiminta on kuvailtu hyvin tuolla Abid:in sivuilla - mutta laitetaan lyhykäinen kuvasarja ja kuvaus tähänkin ketjuun.
Ensimmäisessä kuvassa itse laite - on siis periaatteessa suodatinsuppilo kahvalla, ero näkyy toisessa kuvassa: pohjassa on venttiili joka avautuu kun suppilo asetetaan esimerkiksi mukin reunan päälle (kuvan "tulppa" nousee ylös).
Lopuissa kuvissa näkyy kahvin valmistus pääpiirteittäin: eli suodatinpussi sisälle + kahvit ja sitten vesi. Tämän jälkeen odotellaan kuten pressopannun kanssa sopivan pituinen aika (tämä riippuu jauhatuksesta, mutta tyypillisesti mennään siellä 4 minuutin hujakoilla). Odottelun aikana voi seosta halutessaan sekoittaa (= yksi uuttoon vaikuttava parametri) ja halutessaan laitteen päälle voi laittaa lautasen kanneksi lämpöä pitämään. Kun haluttu aika on kulunut, nostetaan laita astian päälle, jolloin venttiili avautuu ja kahvi suodattuu melko nopeasti allaolevaan astiaan (kuvassa pieni teepannu - lopussa näkyvän kupin reunan halkaisia on laitteelle hieman liian iso, eli tässäkin pieni miinus). Lopuksi nautitaan.

Ehkä suurin ero normaaliin suodatinkeittelyyn on mahdollisuus kontrolloida uuttoaikaa. Tätä voi toki säätää normaalillakin suodatinsuppilolla jauhatusta ja kaatonopeutta säätämällä, mutta vain tiettyyn rajaan saakka (ja kovin suuret manööverit menevät sitten helposti työläiksi). Abidilla pystyy siis periaatteessa millä tahansa jauhatuskarkeudella uuttamaan halutun ajan - tosin tässäkin ihan loppuvaiheessa jauhatuskarkeudella on pieni merkitys, eli viimeiset tipat suodattuvat hitaammin hienolla kuin karkealla jauhatuksella (alku tuntuu menevän aina aika hujahtamalla) - mutta tuon voi ottaa halutessaan huomioon lyhentämällä edeltävää haudutusaikaa.
Mutta kyseessä ei ole mielestäni suodatinsuppiloa ja "normaalisuodatusta" korvaava menetelmä - pikemminkin taas "arsenaalia" täydentävä

.