Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Apua harrastelijan puuhasteluun  (Luettu 3971 kertaa)

Bobbie

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Apua harrastelijan puuhasteluun
« : Lokakuu 30, 2009, 11:45:45 ap »

Heps baristat.

Muutaman viikon olen tätä forumia kahlannut ja silti on pää täynnä kysymyksiä. Muutama aloittelijan kysymys siis.

Suurena kahvin ystävänä olen tottunut ostamaan kahvini Helsingin keskustan kahviloista, mutta muuton myötä joutunut suodatinkahvin armoille. Kotona olen käyttänyt mutteripannua ja siihen valmiiksi jauhettuja pusseja kahvia - laatu on ihan ok, mutta kunnon lattea ja espressoahan siitä ei saa.

Melkein tuhannen euron panostus Rancilio Silvaan ja myllyyn tuntuu liioittelulta tässä vaiheessa. Mitä vaihtoehtoja minulla siis on parantaa kahvini laatua ja päästä vähän "harrastamaan"?
  • Pitäytyminen mutteripannussa ja oman jauhajan hankkiminen / siirtyminen papuihin?
  • Jokin halvempi espressokeitin ja siihen pod (? - siis niitä valmiita "panoksia")
  • Jokin muu mikä?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #1 : Lokakuu 30, 2009, 12:21:26 ip »

Jos itse lähtisin nollatilasta liikkeelle muutaman sadan euron budjetilla ostaisin hyvän perusmyllyn (n. 200e). Mutteripannun kaveriksi hankkisin pressopannun (n. 20e) ja turkkilaisen pannun (n. 10e). Espressokeittimen hankinnan pistäisin korvan taakse odottelemaan parempia aikoja. Odottelu voi tosin jäädä lyhyeksi jos kahvikuume oikein iskee.

Podiratkaisujen osalta kannattaisi varmaankin käydä jossain maistelemassa tuotetun kahvin laatua.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #2 : Lokakuu 30, 2009, 14:47:15 ip »

Rationaalinen ratkaisu on ostaa hyvä mylly. Pääset heti maailmanluokan kahvin makuun, kun valmistat tuoreista pavuista pressopannulla tai miksei suodattamallakin. Ja espresson tapainen kahvi syntyy mokkapannulla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bobbie

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #3 : Lokakuu 30, 2009, 15:52:42 ip »

Myllyn ostaminen kuulostaa järkevältä. Alan tutkimaan asiaa ja tästähän on lukuisia threadeja täälläkin.

Jos ajatellaan hypoteettisesti seuraavaa askelta myllyn ostamisen jälkeen niin onko mitään välivaihetta ennenkuin aletaan punnitsemaan ja säätämään jauheen karkeutta ilmankosteuden mukaan? Se kuulostaa jotenkin niin työläältä jos haluaa vaan sen hyvän kupposen espressoa aamulla. Arvostan toki tätäkin harrastuksena.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #4 : Lokakuu 30, 2009, 16:26:29 ip »


Jos ajatellaan hypoteettisesti seuraavaa askelta myllyn ostamisen jälkeen niin onko mitään välivaihetta ennenkuin aletaan punnitsemaan ja säätämään jauheen karkeutta ilmankosteuden mukaan? Se kuulostaa jotenkin niin työläältä jos haluaa vaan sen hyvän kupposen espressoa aamulla. Arvostan toki tätäkin harrastuksena.

Viimeisen päälle hifistelemällä saa loistavaa kahvia, hyvää saa helpommallakin =) Mutta ilman laadukkaita papuja ja myllyä hyvän kahvin metsästys on mahdotonta.

Asia varmaan riippuu jonkin verran myllystäkin, mutta monasti kelvolliseen/hyvään espressoon riittäisi karkeuden säätö kerran papupussia kohden. Hienosäätöä varten muuttelisi sitten ainoastaan annoskokoa karkeusasetuksen pysyessä muuttumattomana.

Sinälläänhän kotioloissa espresson teko on ylimitoitetuilla ja kalliilla koneilla leikkimista, mukavaa puuhaa sinänsä kyllä :)

-Mikko-
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #5 : Lokakuu 30, 2009, 16:27:42 ip »

Jos ajatellaan hypoteettisesti seuraavaa askelta myllyn ostamisen jälkeen niin onko mitään välivaihetta ennenkuin aletaan punnitsemaan ja säätämään jauheen karkeutta ilmankosteuden mukaan?

Keskustan kahvilat taisivatkin jo tulla mainittua tuolla ensimmäisessä viestissä. Useimmissa tapauksissa työmäärä näyttäisi varsin maltilliselta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #6 : Lokakuu 30, 2009, 16:35:31 ip »

Keskustan kahvilat taisivatkin jo tulla mainittua tuolla ensimmäisessä viestissä. Useimmissa tapauksissa työmäärä näyttäisi varsin maltilliselta.

Jos kahvilaoloissa pyrkii tekemään laatua, niin kyllä sielläkin myllyjä joutuu säätämään päivän aikana. Tosin kahvilaoloissa säätämisen määrä/shotti on varmasti murto-osa kotioloihin nähden.

-Mikko-
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #7 : Lokakuu 30, 2009, 16:36:35 ip »

Myllyn ostaminen kuulostaa järkevältä. Alan tutkimaan asiaa ja tästähän on lukuisia threadeja täälläkin.

Jos ajatellaan hypoteettisesti seuraavaa askelta myllyn ostamisen jälkeen niin onko mitään välivaihetta ennenkuin aletaan punnitsemaan ja säätämään jauheen karkeutta ilmankosteuden mukaan? Se kuulostaa jotenkin niin työläältä jos haluaa vaan sen hyvän kupposen espressoa aamulla. Arvostan toki tätäkin harrastuksena.

Se riippuu vähän että mitä haluaa harrastaa. Espressoa, espresson tekemistä, maitojuomia - vai kahvia.

Ilman myllyä, parhaimmatkin valmiiksi jauhetut kahvit jäävät vain kalpeaksi varjoksi niistä makuvivahteita, joita laadukkaista ja tuoreesti jauhetuista pavuista voi saada. (ellei nyt sitten vaikkapa päivittäisen työmatkan varrella satu olemaan jotain erikoisliikettä, josta voi hakea parin päivän välein papuja tms.)

Hankkimalla myllyn sinulle siis avautuu mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin papu- ja paahtotyyppeihin ja voit edullisesti testailla noita turkkilaisia, presso-, suodatin ynnä muita vaihtoehtoja kahvinvalmistukseen ja katsoa mikä niistä sopii itsellesi parhaiten.

Sittenhän voit alkaa vaikka kokeilemaan paahtamista tai hankkimaan ja vertailemaan erilaisia pientuottajien kahveja ja hakemaan sitä ultimaalista kahvikupillista. Erilaisia maitojuomiakin voi tehdä ilman espressokoneen höyrypilliä.

Monet ovat myös sitä mieltä että presso- tai suodatinkahvista löytyy enemmän ja mielenkiintoisempia makuvivahteita kuin espressosta.

Espressoon tai mikrovaahdon tekemiseen liittyy sitten oma määränsä investointeja ja vaivaa, mutta monet haluavat sille tielle...

Omaa polkua on kuitenkin varmasti mukava pohtia kahvikupponen kädessä siinä uuden hienon myllyn vieressä istuskellessa :)
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

Bobbie

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #8 : Lokakuu 30, 2009, 16:36:52 ip »

Kuten joku jo epäilikin niin tämä johtaa väistämättä siihen että kotona on ennenpitkää mylly sekä keitin ja molemmat perusteltu itselleen niin, että halvinta ei kannattanut hankkia.

Asiaan liittyen, onko suurikin etikettivirhe käyttää noita podeja esim. Rancilion tai Francis Francisin keittimissä? Ymmärtääkseni niihin kuitenkin saa hankittua kahvan joilla podeja pääsee käyttämään.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #9 : Lokakuu 30, 2009, 17:02:23 ip »

Kuten joku jo epäilikin niin tämä johtaa väistämättä siihen että kotona on ennenpitkää mylly sekä keitin ja molemmat perusteltu itselleen niin, että halvinta ei kannattanut hankkia.

Asiaan liittyen, onko suurikin etikettivirhe käyttää noita podeja esim. Rancilion tai Francis Francisin keittimissä? Ymmärtääkseni niihin kuitenkin saa hankittua kahvan joilla podeja pääsee käyttämään.

Podien suuntaan ei varmaankaan täältä montaa suositusta tule. Itsellä oli aikanaan halvassa keittimessä se kahva, ja jonkun purkin niitä pussukoita ostinkin. Laihaa kahvia joka kerta. Jos haluaa helppoutta, eikä tätä tuunaamista ja säätämistä, kannattaa tutustua Nespressoon. Kahvi on yksittäispakattu metalliseen kapseliin, saatavuus vähän huono eli kerralla pitää tilata ulkomailta enemmän. (Saman neuvon annoin tutulle kun hän mietti sopivaa keitintä vanhemmalle rouvalle.) Kavereilla on parillakin tuollainen, ja tyytyväisiä ovat. Itse halusin tehda kaiken "the hard way".

Vähänkin tehokkaammissa keittimissä paine on sellainen, että vesi tulee hulahtamalla podista läpi. Samoin kun tulee valmiiksi jauhetuista puruistakin. Myllyn ostoon siis :)
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #10 : Lokakuu 30, 2009, 17:52:17 ip »

Vähänkin tehokkaammissa keittimissä paine on sellainen, että vesi tulee hulahtamalla podista läpi. Samoin kun tulee valmiiksi jauhetuista puruistakin. Myllyn ostoon siis :)

Kyllä ainakin omassa keittimessäni myös podin kanssa uuttoaika on ihan ok. En edes tiedä, onko käyttämäni sihti podeille tarkoitettu vai ei, mutta hyvin on toiminut. Varaosakuvaston perusteella podikäyttöä varten tulisi vaihtaa grupon  suihkusihti, sen alle tuleva tiiviste ja itse kahvaan tuleva sihti. Sinänsä yksinkertaista.

Lopputuote on parhaimmillaankin ollut vain tyydyttävää, mutta kun olen joskus niitä ison pussillisen saanut, niin ei auta valittaa. Taisivat mennä jo vanhaksi syyskuussa. Onneksi ovat edes yksittäispakattuja. Mitään makunautintoa on siis turha podeista hakea. Ne ovat ehkä käyttökelpoisia lähinnä maitopohjaisissa juomissa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #11 : Lokakuu 30, 2009, 19:00:37 ip »

Kyllä ainakin omassa keittimessäni myös podin kanssa uuttoaika on ihan ok.

Aika jännä, ei siis tule roiskien läpi vaan ihan siistinä uuttona?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Apua harrastelijan puuhasteluun
« Vastaus #12 : Lokakuu 30, 2009, 20:43:01 ip »

Aika jännä, ei siis tule roiskien läpi vaan ihan siistinä uuttona?

No, siistinä ja siistinä... ;D...kyllä kupin reunoilla näkyy roiskeita enemmän kuin normityylillä uuttaessa.

Kommenttini koski enemmänkin sitä, että podikahvi ei ole ainakaan laihaa. Uuttoaikakin menee mieluummin pitkän puoleiseksi kuin lyhyeksi.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*