Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Papusäiliön käyttö  (Luettu 2601 kertaa)

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2799
Papusäiliön käyttö
« : Lokakuu 29, 2009, 14:06:17 ip »

HB:n puolella nimimerkki cafeIKE kommentoi, että on tärkeää mikä paino pavuilla on myllyssä. Ilman painoa joutuu jauhamaan paljon hienommaksi ja uutto käyttäytyy huonommin, kun taas tampperin tai muun liian suuren painon kanssa shoteista tulee mutaisia ja lässähtäneen makuisia (eli liikaa pölyä):
http://www.home-barista.com/tips/tamper-is-too-heavy-for-grinder-anti-popcorn-remedy-t12289.html

Kuin sattumalta kun heti tuon viestin luettuani menin tekemään kupillista, niin vähän yllättäen shotti ei lähtenyt valumaan. Eilen olin säätänyt myllyä karkeammalle, koska shotti valui hivenen liian nopeasti. Aika outoa siis oli, että vaikutus oli päinvastainen.

Sitten tajusin, että lisäsin aamulla myös pussista loput pavut myllyyn. Eli eilen säiliö oli ollut niin tyhjänä, että se jo näkyi valumisnopeudessa kohtuullisen paljon. Arviolta siellä oli kolmen tuplan (50 g) verran papuja, eli ei nyt kauhean vähän. Mazzerin papusäiliössä ne kuitenkin tuppaavat jumittamaan säiliön luukun päälle, joten todellisuudessa jauhettavia papuja painoi varmaan alle 50 g massa.

Onkos muilla samanlaisia kokemuksia? Itse pidän aina säiliössä papuja ja vaihdan niitä lennossa (dumppaan uudet vanhojen päälle), mutta en ole ajatellukaan että se on ihan noin tarkkaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2069
Vs: Papusäiliön käyttö
« Vastaus #1 : Lokakuu 29, 2009, 14:23:27 ip »

Oli tuossa taannoisena viikonloppuna hieman luppoaikaa joten päätin testailla miten Rocky käyttäytyy tyhjänä ja täytettynä. Tein aina kolme shottia, jotta saisi jonkinlaista keskiarvoa. Tuplafiltteriin meni kahvia aina 16 grammaa, ja valumisaikana 26 sekuntia. Jauhatuskarkeus oli tietenkin sama koko ajan ja manööverit yritin pitää samanlaisena koko ajan.

Ekaksi papuja aina shotti kerrallaan säiliöön, tyhjäksi ja lopputuloksena kupissa:
1. shotti 33 gr
2. shotti 36 gr
3. shotti 40 gr

Sitten säiliö puolilleen papuja ja shotit uudelleen:
1. shotti 34 gr
2. shotti 36 gr
3. shotti 38 gr

Valumisnopeuteen tietenkin vaikuttaa moni muukin asia kuin pelkästään jauhatus ja mahd. tasainen distribuutio. Tämä ei todellakaan ollut mikään laboratorio mielessä tehty testi, vaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta kannattaako säiliössä olla papuja vai ei.

Jonkin verran shottien pituuksiin tuli siis eroa ja se on sitten jokaisen oma mielipide häiritseekö se vai ei. Valumisessa en huomannut ihmeempää eroa. Jauhatus on jonkin verran nopeampi säiliön ollessa täysi. Toinen myllyni (Anfim Best) jauhaa hieman hienompaa kun säiliössä on papuja.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Joona_s

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 933
Vs: Papusäiliön käyttö
« Vastaus #2 : Lokakuu 29, 2009, 18:39:58 ip »

FWIW ainakin keskihajonnat ovat suuremmat 'ilman painoa' ryhmässä. Ero ei kuitenkaan tilastollisesti merkittävä.

Koulu olisi varmaan tyytyväinen SPSS:n uuden version lisenssoinnista jos tietäisivät mihin sitä käytetään   :D
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2799
Vs: Papusäiliön käyttö
« Vastaus #3 : Lokakuu 29, 2009, 20:26:31 ip »

No olihan tuo sentään luotettavampaa mittailua kuin omani. :) Merkittävä selittäjä voi olla sekin, että jos annostelee tilavuuden perusteella niin toisenlaatuinen jauhatus on kompaktimpaa. Rockylla kun on nähty merkittävämpiäkin eroja näiden kahden käyttötavan välillä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)