Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls  (Luettu 10120 kertaa)

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« : Kesäkuu 22, 2009, 13:55:52 ip »

Olen lueskellut mm. tuolta HasBeanin threadista kirjoittajien kommentteja eri pavuista, niiden paahtoasteista, jauhatusasteista, uuton lämpötiloista ja ... ja tietysti lopputuloksesta eli kahvin mausta. Koska en itse (vielä?) hifistele ;D aivan tuolla asteella, olen mitä useimmin totaalisen kuutamolla paahteisuuden, lievän puumaisuuden ::) yms. tms. jne. mainittujen ominaisuuksien kanssa. Mutta asia toki kiinnostaa, koska kahvi ja sen maku kiinnostaa!

Pohjatietona omasta kahvimaailmasta, että itse valmistan ja nautin kahvin pääsääntöisesti espressona, mieluusti tuplana (valmistusteknisistä syistä) ja käytän kahvin seassa sokeria.

Siispä kertokaa, te aromien asiantuntijat, suutuntuman suurlähettiläät, aloittelijalle miten kahvin maistamiseen tulee suhtautua, miten sitä aloitellaan, mistä aloitetaan havainnointi, mitä tulee hakea, miten löydetään yhteinen kieli vaikkapa foorumin kirjottajien kanssa?!
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #1 : Kesäkuu 22, 2009, 19:18:49 ip »

Kahvi on hyvää, jos se maistuu hyvältä. Siitä lähdetään. Riippuu siis kunkin makumieltymyksistä.

Se, onko siinä paahdetta tai puumaa, on sitten vain kielikuvaa, jolla koitetaan selventää sitä makua muille. Eiköpä nuo aika kuvaavia ole. Puumainen kahvi ei siis maistu puumalta vaan puulta. Jos on olemassa joku kahvialan koodisto makuvirheille, niin en ole siitä ainakaan kuullut. Kahvissa voi maistua myös vaikkapa hedelmiä tai kukkia, jolloin puhutaan yleensä miellytävistä erityispiirteistä. Kun maistat erilaisia kahveja, tiedät kyllä, mitä erityistä jossain kahvissa on muihin verrattuna. Erityisen selväksi tuo tulee, jos alat harrastaa paahtamista ja maistelet eri papulaatuja yksinään. Robustaa kuvaava "palanut kumi" tulee kyllä ihan luonnostaan.
Kirjattu

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #2 : Kesäkuu 24, 2009, 15:20:09 ip »

Voihan sitä noillakin ohjeilla aloitella, mutta ihan vaan maistelutekniikan osalta voisin huolia vähän opastusta.
Noviisina voisin esittää vaikka tällaisia kysymyksiä:
  • Onko nuuskimisvaihe kuten viinien kanssa, vai mennäänkö suoraan maisteluun?
  • Otetaanko ensin cremaa vai suoraan kahvia(kin)?
  • Lurpsutellaanko vai kenties pyöritellään suussa, jotta kaikki makuaineet saadaan esille ja/tai maistumaan/paljastamaan itsensä?
  • Onko suositeltavaa maistella useaa kahvia rinnan keskinäisten erojen havaitsemiseksi?
  • Haittaako sokerin käyttö kahvin seassa?

Loppujen lopuksi, uskoisin, että kahvin maistelu julkaistavassa arvostelumielessä (johon viittaan ja jota löydän runsaasti HasBean-threadista) on sekundäärinen asia useimmille kahvista nautiskelijoille. Ja siten tämä ei nyt liene aivan välttämätön osaamisalue kaikille meille kahvin ystäville. Uteliaisuudestani minä näitä kyselen :)
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #3 : Kesäkuu 24, 2009, 15:49:41 ip »

Voihan sitä noillakin ohjeilla aloitella, mutta ihan vaan maistelutekniikan osalta voisin huolia vähän opastusta.
Noviisina voisin esittää vaikka tällaisia kysymyksiä:

Kahvin tosissaan maisteluun on olemassa oma proseduurinsa, nimeltään "cupping". Googleen "coffee cupping" kertoo lisää. Kuppaus on kuitenkin lähinnä paahtajien ja muiden kiinnostuneiden tapa arvioida kahvia. Se ei ole sinänsä nautinnollinen tapa juoda sitä.

Normaalista maistelusta: toki aluksi haistellaan. Kahvia pyöritellään suussa, ja voi sitä ryystääkin. Rinnakkain maistelu on suositeltavaa, tosin espresso ainakin helposti "päällystää" makunystyrät eli kovin montaa ei voi maistella ja kannattaa vaikkapa leivällä huuhdella suuta.

Hyvä kahvi ei kaipaa sokeria. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #4 : Kesäkuu 24, 2009, 18:28:55 ip »

Niin, jos kahviin sekoittaa sokeria, silloin kyllä kahvin ominaismaut jäävät taka-alalle. Jos sellaisesta pitää, niin mikäs siinä, mutta maistelun mielekkyys on silloin vähän kyseenalaista. Toki joku turkkilainen kahvi tai cappuccino tarvitsevat minunkin mielestäni sokerilisänsä, mutta espressossa en sitä ainakaan itse käyttäisi, saati sitten kahveja vertaillessa.

Ryystäminen on hyvä tapa saada kahvin aromit leviämään suuhun ja nenään. Minä en kumminkaan sitä juuri harrasta muuten kuin jonkin uuden pavun ominaisuuksia kartoittaessani. Normaalisti kahvista nautiskellessani hörppään ja vähän huljuttelen suussa edestakaisin. Haju on tärkeä ominaisuus kahvissa, mutta en minä kyllä juuri nuuski. Hajut leviävät nenään suustakin. Espressossa crema on maukkain osa, koska siinä on paljon rasvaa ja rasvaliukoisia aromeja. Kahvien eroja vertailtaessa on hyvä maistella kahta tai useampaa kuppia vuorotellen. Näin erot tulevat esille selvimmin.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #5 : Kesäkuu 24, 2009, 22:31:11 ip »

Kahvin tosissaan maisteluun on olemassa oma proseduurinsa, nimeltään "cupping". Googleen "coffee cupping" kertoo lisää. Kuppaus on kuitenkin lähinnä paahtajien ja muiden kiinnostuneiden tapa arvioida kahvia. Se ei ole sinänsä nautinnollinen tapa juoda sitä.


Tässä mokkamestarien cupping-ohje, joka mielestäni on ihan kohtuullisen pätevä. http://www.mokkamestarit.fi/fi/736

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #6 : Kesäkuu 27, 2009, 22:53:31 ip »

Kannattaa ehdottomasti katsastaa myös sweetmariasin video aiheesta: linkki - jossa maistelua hieman esitellään ja selitetään.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #7 : Kesäkuu 28, 2009, 00:39:09 ap »

Joo, hyvä video. Ja hyvä on myös ymmärtää, että cupping-tyylinen maistelu ei ole parasta kahvista nautiskelua. Se on kahvin analysointia. Sen sijaan tämä pieni suussa huljuttelu kyllä parantaa kahvinautintoa melkeinpä tilanteessa kuin tilanteessa. Siis kun kahvi ei ole pohjasumppia.
Kirjattu

Gordon

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #8 : Heinäkuu 15, 2009, 18:10:58 ip »

Rinnakkain maistelu on suositeltavaa, tosin espresso ainakin helposti "päällystää" makunystyrät eli kovin montaa ei voi maistella ja kannattaa vaikkapa leivällä huuhdella suuta.

Kuinka tämä rinnakkain maistelu tulisi suorittaa? Keittää kaksi kuppia erilaisia kahveja käyttäen eri papulaatuja ja maistella sitten heti? Vai juoda ensin toinen kuppi jonka jälkeen tehdä vasta toinen kupillinen? Koska eikö espressokin helposti hapetu heti uuttamisen jälkeen ja maku muutu nopeasti happamaksi. Ainakin omista kokemuksistani voin sanoa, että heti kun olen toisen kupin saanut valmiiksi on ensimäinen jo kylmä ja hapan, vaikkakin kuppikin on esilämmitetty?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #9 : Heinäkuu 15, 2009, 21:56:21 ip »

Kuinka tämä rinnakkain maistelu tulisi suorittaa? Keittää kaksi kuppia erilaisia kahveja käyttäen eri papulaatuja ja maistella sitten heti? Vai juoda ensin toinen kuppi jonka jälkeen tehdä vasta toinen kupillinen? Koska eikö espressokin helposti hapetu heti uuttamisen jälkeen ja maku muutu nopeasti happamaksi.

Espresso ei ole se paras ratkaisu kahvin maisteluun. Jos niitä haluaa maistella rinnakkain, niin silloin joutuu hankkimaan 2-gruppoisen koneen tai kaksi samanlaista konetta. Espressoa ei yleensä maistella rinnakkain, vaan peräkkäin ja shotit pisteytetään ennalta mietityn systeemin mukaan. Luotettavuutta voi vielä lisätä niin että maistelu tehdään sokkona ja sama papu toistuu; näkeepähän ainakin että pisteyttääkö saman juoman yhtään samalla tavalla eri kierroksilla. Toki tällöinkin itse valmistusprosessi pitäisi olla hyvin hanskassa, että erot eivät tule siitä.

Mutta rinnakkain maistellen erot huomaa helpommin. Cupping-tyylinen maistelu onnistuu helposti rinnakkain kotikonstein, vaikka maistajia olisi paljonkin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #10 : Heinäkuu 17, 2009, 10:21:17 ap »

Hyvä espressokahvi on vaan niin eri kuin hyvä presso/suodatinkahvi. Espressokäyttöön tarkoitettuja kahveja vertaillessani minä uutan molemmista sinkkuesson ja hörpin vuorotellen. Totta kai siinä toinen seisoo minuutin, mutta essossa maut ovat niin vahvoja ja erot yleensä niin suuria, että kyllä siinä ero selviää. Mitään äärimmäistä hienosäätöä minä en tosin teekään, vaan pidän vaihtelua eri paahtoerien välillä hyvänä asiana. Sekoitussuhteetkin katson yleensä vain silmämääräisesti. Kotipaahtajan ei tarvitse vakioida lopputulosta sillä lailla kuin kaupallisen.
Kirjattu

Gordon

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #11 : Heinäkuu 26, 2009, 01:31:52 ap »

Luonnehtikaapa ammattilaiset hyvän kahvin makua. Miltä on esim. maistunut parhaimman makuinen kahvi tähän mennessä? Mitä erilaisia vivahteita tai makuja tai ominaisuuksia te maistatte kahvissa?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #12 : Heinäkuu 26, 2009, 02:03:34 ap »

Luonnehtikaapa ammattilaiset hyvän kahvin makua.
Itse ainakin toivon olevani ikuisesti kahvin suhteen amatööri joka toimii kahvin parissa rakkaudesta, eikä rahasta kuten ammattilaiset :)

Mutta paras kahvikokemukseni varmastikin on tullut pressopannulla jostain hedelmäisestä afrikkalaisesta kahvista. Hyvässä kahvissa leikittelee hapokkuus hedelmäisillä sävyillä ilman, että kahvin runko kärsii. Tosin tälläistä ei usein pääse kokemaan. Toisaalta vaikkapa ruisleivän kanssa aamupalaa syödessä kahvilta kaipaa täysin erilaisia elämyksiä kuin keskellä päivää nautittavalta kahvilta.

Stephen Morrissey muuten kirjoitteli joskus coffeed.comiin, että hän on saanut eläissään ehkä 5-6 erityisen hyvää espressoa. Eli ehkä espresso on huono väline niiden täydellisten kahvihetkien etsimiseen.

-Mikko-
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #13 : Heinäkuu 26, 2009, 09:59:32 ap »

Kahvielämyksiä on niin erilaisia. Varmasti parhaalta maistuu luontoretkellä keitetty kahvi. Mutta jos nyt yritetään jättää tilanne huomioimatta ja keskitytään makuun, niin kyllä minusta hyvä espresso tarjoaa hienoimmat elämykset. Sellainen, jonka maku kehittyy suussa vielä pitkään hörpääisyn jälkeen, kihelmöiden kielen juuressa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin maistaminen ja maku - amatöörille alkeita, pls
« Vastaus #14 : Lokakuu 16, 2009, 21:23:54 ip »

Tiivis opas asiasta kiinnostuneille löytyy täältä: 8 steps to develop your coffee palate. Jutussa avainsanana vertaileva maistelu - eli kerralla maisteltavina useita laatuja.
Kirjattu