Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Liian laihaa kahvia?  (Luettu 11182 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #15 : Toukokuu 30, 2009, 20:42:08 ip »

Miksi ihmeessä siinä kahvissa pitää olla kaikki ominaisuudet? Eihän jokaiseen ruokaan laiteta kaikkia mausteita ketsuppeja ja sinappeja unohtamatta?

Tosiaan kyllä single origin-pavussa voi olla mahtava makumaailma ja viime aikoina on tullut maisteltua semmoisia kahveja ettei tulisi mieleenkään sekoittaa niitä jonkun toisen kanssa. Mm. etiopialainen Aricha.

Käsittääkseni (laadukas) Blue Mountain erottui aikoinaan vain muista saatavilla olevista lajikkeista edukseen (ja selvästi). Lajike on laadukas, kasvuympäristö erinomainen ja tuotantoon nähtiin vaivaa - mutta nykyisin tämä ei ole enää mitenkään harvinaista erikoiskahvimarkkinoilla. Japanilaiset sattuivat innostumaan Blue Mountainista ja ottivat tavaksi ostaa käytännössä koko sadon. Muulle maailmalle jäi sitten rippeet joista saattoi pyytää hyvää hintaa.

Tuota Hasbeanin Blue Mountainia voisi jopa kokeilla. Markkinoilla on paljon Blue Mountain-blendejä, sekä jotain hämäriä BM-tyyppisiä kahvipapuja, joista pyydetään samaa hintaa kuin siitä laadukkaasta aidosta. Steven/Hasbean mukaan kannattaa olla tarkkana mitä BM:ää ostaa ettei tule "huijatuksi". Joskin itse uskon vahvasti siihen että markkinoilta löytyy parempia papuja hinta-laatusuhteeltaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #16 : Toukokuu 30, 2009, 23:29:11 ip »

Sekoittelusta olikin juttua täällä - milloin sekoitella ja milloin ei.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #17 : Kesäkuu 01, 2009, 00:01:47 ap »

kseni (laadukas) Blue Mountain erottui aikoinaan vain muista saatavilla olevista lajikkeista edukseen (ja selvästi). Lajike on laadukas, kasvuympäristö erinomainen ja tuotantoon nähtiin vaivaa - mutta nykyisin tämä ei ole enää mitenkään harvinaista erikoiskahvimarkkinoilla. Japanilaiset sattuivat innostumaan Blue Mountainista ja ottivat tavaksi ostaa käytännössä koko sadon. Muulle maailmalle jäi sitten rippeet joista saattoi pyytää hyvää hintaa.

Minäkin olen ymmärtänyt että BM:n taustalla on japanilaisten synnyttämä buumi joitakin kymmeniä vuosia sitten. Joillakin heistä on taipumusta kehittää vähintäänkin oudot mittasuhteet saavia obsessioita mitä oudoimpiin asioihin, kuten kaikki varmaan tietävät... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #18 : Kesäkuu 04, 2009, 11:11:21 ap »

Miksi ihmeessä siinä kahvissa pitää olla kaikki ominaisuudet? Eihän jokaiseen ruokaan laiteta kaikkia mausteita ketsuppeja ja sinappeja unohtamatta?
...
Nämä ovat tietysti maku- ja mielipidekysymyksiä. Jos sanoisit "Monipuolisempaa kahvia saa sekoittamalla" niin olisin voinut olla samoilla linjoilla, mutta että parempaa... ei. Kyllähän esimerkiksi mansikka-vanilja pehmis on monipuolisempi kuin pelkkä mansikkapehmis, mutta kyllä ne minusta ovat kumpikin ihan yhtä hyviä.

Niin siis katsoin nyt asiaa sen kahvila-asiakkaan näkövinkkelistä. Minä tykkään kyllä vaihtelusta ja maistelen mielellään sinkkujakin. Peruskahveista kyllä sekoittelen yleensä eri ominaisuuksia yhteen, ellen sitten ole tutustumassa uuteen papuun. Mutta varmasti monen Juhlamokkaan tottuneen mielestä joku hienoja mutta hentoja aromeja sisältävä kenialainen on laimeaa, vaikka laajemman kahvimaun omaavalle se on miellyttävä elämys. Tästä ilmiöstä arvelin mahdollisesti olevan kyse alkuperäisessä kysymyksessä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #19 : Kesäkuu 04, 2009, 18:22:02 ip »

Mutta varmasti monen Juhlamokkaan tottuneen mielestä joku hienoja mutta hentoja aromeja sisältävä kenialainen on laimeaa, vaikka laajemman kahvimaun omaavalle se on miellyttävä elämys. Tästä ilmiöstä arvelin mahdollisesti olevan kyse alkuperäisessä kysymyksessä.

Tämä asettanee sitten epäilyn alle alkuperäisen kysyjän käyttämän kahvin laadun - joko itse pavun, paahdon tai valmistusprosessin.

Tuo viittaamani Tegu AA on myös Kenialainen ja sen kanssa ei tosiaan käy yksiin "hento aromi". Jo papupussin avatessa iskee sellainen kirpeä marjantuoksu tuonne nenän syövereihin ja tämän kyllä huomaa vähemmän harjaantunutkin ryystäjä kupissakin. Mutta moni normaalikahvin kuluttaja on tosiaan varmasti tottunut siihen kuuluisaan "kahvin makuun" jonka puuttuminen tulkitaan sitten helposti laihuudeksi - eli jos ei saa irvistämään niin on laihaa.

Ja täytyy muistaa että tasapainoisessa kahvissa on myös aromin lisäksi makeutta, runkoa ja hapokkuutta (ja hapokkuus ei tarkoita happamuutta).
Kirjattu

Sionnach

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #20 : Kesäkuu 05, 2009, 23:30:03 ip »

No niin. Keskiviikkona tyrkkäsin ketjupäällikön nenän alle 3 näytepussia, jossa yhessä oli sitä niitten schaissea ja kahessa muussa hyvää. Pidin sit kaameen palopuheen niistä ja tää tyyppi sit sanos et tutkitaan asia ja vei pussit mukanaan.
Nyt tiän et saadaa se koko erä uutta kahvia jossakin vaiheessa mutta kukaan ei sitten myötänyt missä oli vikaa. Sanottiin vaan että 'ei vastaa laatua'.

Mut ei saa rutista. Oliha seki jotai et sai vahvistukse epäilyillee eli toisin sanoen olin ite oikeassa (ja sehän o tärkeinä ku omasta mielestä oon aina oikeassa) enkä vaa nipottanut turhasta.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #21 : Lokakuu 04, 2009, 21:42:07 ip »

Kahvin vahvuudesta (mitä se yleensäkin ottaen on ja mitä se ei ole) on ilmestynyt varsin valaiseva artikkeli tänne (J. Hoffmannin artikkelipainotteinen sivusto).

Tuossa artikkelissa pureudutaan varsinkin siihen miten kitkeryys on muodostunut synonyymiksi vahvuudelle vaikka usein tällaisessa tilanteessa (=kahvi kitkerää) kyseessä on huonosti valmistettu aliuuteinen (=laiha) juoma.

Jutusta löytyy myös havainnollistava esimerkki uuttumistaulukon käytöstä.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #22 : Lokakuu 05, 2009, 12:22:43 ip »

Kahvin vahvuudesta (mitä se yleensäkin ottaen on ja mitä se ei ole) on ilmestynyt varsin valaiseva artikkeli tänne (J. Hoffmannin artikkelipainotteinen sivusto).

Jutusta löytyy myös havainnollistava esimerkki uuttumistaulukon käytöstä.

Mielenkiintoinen artikkeli. Mitenköhän uuttumisvahduuden pystyisi käytännössä määrittmään esim. pressopannulla? Eli jos nyt vaikka uutan 60 g/l 4 minuuttia, niin mikä on vahvuusprosentti? ???
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #23 : Lokakuu 05, 2009, 14:08:49 ip »

Mielenkiintoinen artikkeli. Mitenköhän uuttumisvahduuden pystyisi käytännössä määrittmään esim. pressopannulla? Eli jos nyt vaikka uutan 60 g/l 4 minuuttia, niin mikä on vahvuusprosentti? ???

Mikäli kahvin valmistus on sujunut ns. täydellisesti ja on saavutettu ~19prosentin uuttumissuhde, niin kahvi on tällöin vahvuudeltaan 1,3%.

Mutta tuohan on vain teoriaa, ei kahvin valmistus aina onnistu täydellisesti, joskus tulee yliuuttunutta ja joskus aliuuttunutta. TDS-mittari taitaa olla ainut "varma" tapa selvittää asia.

Meillä on ollut aikamoinen haarukointi hyvän suodatinkahvin suhteen käynnissä jo pidemmän aikaa. Itse, kuten oikeastaan aika moni suomalainen pitää vahvasta kahvista. Pressopannulla olen saanut ehkä parhaiten onnistuneita tuloksia aikaiseksi, mutta mitattuani sen vahvuutta yllätys onkin ollut melkoinen, kun sen vahvuus onkin monasti suhteellisen alhainen, ehkä 1,1 - 1,3%.

Omissa testeissä on aika vahvasti alkanut tulemaan tuntuma siitä, että ainakin itse yhdistän yliuuttuneen kahvin kitkeryyden laihuuteen. Näinhän nuukien vanhempien sukulaisten luona kahvin suhteen monasti asia onkin, kun kahvia annostellaan reilusti liian vähän ja kahvista sen vuoksi tulee sekä laihaa, että yliuuttunutta.

Mutta ns. normaalilla 60g/l annoksella voi aikaansaada kahvia, joka tds-mittarin näyttämän perusteella on hyvinkin vahvaa, mutta maistuu laihalta koska on reilusti yliuuttunutta.

-Mikko-
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Liian laihaa kahvia?
« Vastaus #24 : Lokakuu 12, 2009, 23:08:12 ip »

Ei niissä vaaleapaahtosissa ole sellaista öljymästä pintaa. Varmistelin vaan et voiko sen perusteella sanoa vanhaksi...

Itse olen tottunut arvioimaan papujen ikää yksinkertaisesti haistamalla. Tuoreissa pavuissa on muheva, rehevä ja miellyttävä kahvin aromi. Ikääntyneissä kaikki muhevuus alkaa häviämään ja tilalle tulee semmoinen tuhkamainen (kylmä kiuas, kylmä tuhkakuppi), hiukan pistävä (aavistuksen ammoniakkinen) ja paljon kapeampi eli vähemmän vivahteikas tuoksu.

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3