Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Liian tuoretta?  (Luettu 6580 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Liian tuoretta?
« : Huhtikuu 14, 2008, 09:46:32 ap »

Itse olenkin ollut sitä mieltä että kahvin on kyllä hyvä levähtää vähintään se pari-kolme päivää paahdon jälkeen jotta maku tulee paremmin esiin, mutta viimeaikoina on silmiini osunut vähän aiheeseen liittyen uutta tietoa. Nimittäin tuolla Home-Baristan puolella on raportoitu täällä mainitun Scott Raon kirjasen innoittamasta kokeesta. Raohan siis toteaa kirjassaan että hänen mielestään esim. suodattimelle on (tuore) papukahvi parempi jauhaa n.12 tuntia ennen uuttoa (väliaika se siis pidetään ilmatiiviissä paketissa tms.) ja spekuloi että espressokin saattaisi hyötyä pienestä levosta (ei siis 12h). Tuolla home-baristan puolella on siis saatu tähän väitteeseen espresson kanssa osittain myönteisiä tuloksia (osittain kielteisiä) ja "normaalisti" uuttamalla (Eva Sololla) päädytty myönteiseen tulokseen.

Eli niiden jotka käyttävät pressoa/suodatinta tai vastaavaa kannattanee tehdä jonkinlainen omakohtainen testi. Itse olen pariin otteeseen jauhanut suodattimelle etukäteen isomman annoksen tuoretta kahvia - en ole silloin tarkemmin arvioinut tästä saadun uutteen makua - mutta ei se ainakaan pahalta maistunut. Pitänee ensikerralla havainnoida juomaa vähän tarkemmin.

Huom: Tässä kaikessa on siis kyse tuoreesta kahvista (äskettäin paahdetusta), eli semmoisesta jossa on vielä runsaasti hiilidioksidia jäljellä. Ja juurikin tuo hiilidioksidin runsaus on vastajauhetussa kahvissa se ongelma. Eli levähdyttämällä suodatin/presso kahvia se 12h tuntia saadaan tuota hiilidioksidimäärää vähemmäksi ja "tasaisemmaksi" (mitä se nyt tarkoittaakaan) ja näin uutto paranee. Mm. kahvin makeuden pitäisi näin parantua ja ainakaan tuommoinen 12h lepo ei myöskään HB:n raportin mukaan vielä aiheuta havaittavaa tuhoa herkemmille aromeille (eli latista kahvia). Saa nähdä milloin nuo HB:n porukat tekevät vuorokauden/parin mittaisen testin jossa jauhetaan kahvia aina tunnin välein katsotaan missä kohdin "laatukäyrä" sitten lähtee laskuun. :)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 14, 2008, 10:33:50 ap »

Ihan tuoreesta kahvista ei oikein synny espressoa. Saisikohan sen korjattua jos jauhaa vähän etukäteen? Harvemmin kyllä tuota ongelmaa on kun en itse juurikaan jaksa paahdella.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

aslakki

  • Vieras
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 14, 2008, 11:59:11 ap »

Höm, asiaa tai asian vierestä. Sain oheisen vastauksen kun annoin palautetta heidän papupakettien päivämääristä, joita ei siis ollut.

"Kiitos kysymyksestäsi. Meillä Paahtimolla paahdetaan kahvia viikoittain,
pussitettujen kahvien liikkuvuus on suuri, joten arvoisin että kahvipussin
kahvipavut ovat maksimissaan kaksi viikkoa aikaisemmin paahdettu. Ns
”peruskahvin” olisi hyvä seistä parisen päivää paahtamisen jälkeen jotta
aromit tasoittuisivat. Espresson taas pitäisi mielellään olla ainakin 5
viikkoa, ennen kuin sitä käyttää. Jos espressoa ei seisota niin se vaikuttaa
ennen kaikkea sen cremaan ja muutenkin kahvin käyttäytymiseen.

 

Valmiiksi paahdettuina kahvipavut säilyvät kuukausia, aromit ja maku
haihtuvat vasta kuin pavut jauhetaan ja niiden kosketuspinta laajenee.

 

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi, jos vain itse olen paikan päällä
ensi kerralla kun tulet käymään niin kerron mielelläni lisää! Meidän kahvia
löytää myös Järvenpään Rivolista!

 

Aurinkoista päivänjatkoa!

 

Kahvituoksuisin terveisin,

 Linda Räsänen

 

Porvoon Paahtimo Oy
Mannerheiminkatu 2
06100 PORVOO
puh.019 617 040 / 0400 744 858

fax.019 617 044, e-mail: linda <mailto:t@porvoonpaahtimo.fi>
@porvoonpaahtimo.fi

Paahtimo avoinna päivittäin ympäri vuoden!
Maanantai-Torstai klo 14-23
Perjantai klo 14-02
Lauantai klo 12-02
Sunnuntai klo 12-23

Muina aikoina palvelemme virkistävästi tilauksesta!"
Kirjattu

Mighty

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 55
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 14, 2008, 12:46:05 ip »

Espresson taas pitäisi mielellään olla ainakin 5
viikkoa, ennen kuin sitä käyttää. Jos espressoa ei seisota niin se vaikuttaa
ennen kaikkea sen cremaan ja muutenkin kahvin käyttäytymiseen.
Viisi viikkoa tuntuu aika pitkältä ajalta...
Kirjattu
Lelit Elizabeth & Mignon

aslakki

  • Vieras
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 14, 2008, 13:13:30 ip »

Viisi viikkoa tuntuu aika pitkältä ajalta...
Sanos muuta...  ???
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 14, 2008, 14:24:19 ip »


Viisi viikkoa, pitkä aika?

Luin pari vuotta sitten Hesarista täällä vierailulla olevan italialaisen baristan ja "kahviasiantuntijan" kommentteja.  Hän tottakai paheksui valmiiksi jauhettuja puruja.  Papujen erinomaisuutta kehuessaan muisti mainita, että oikein säilytettynä pavut säilyvät hyvinä yli vuoden.  Tekstistä päättelin hänen tarkoittavan tiiviiseen venttiilipussiin pakattuja papuja.  En muista miksi herra täällä oli, mutta minkään kahvintuottajan mannekiinina hän ei esiintynyt.

Tätä saittia kun seuraa, jää mielikuva, että pavut ovat antiikkia jo muutamassa viikossa.  Onko tässä nyt vaara, että on olemassa kaksi "eri tuotetta": kahvi ja tuorekahvi.  Aivan kuten pasta ja tuorepasta, joilla on aika vähän yhteistä nimestä huolimatta?

cartman
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #6 : Huhtikuu 14, 2008, 15:16:06 ip »

Sanoisin näin, että se tärkeä pointti tässä on hiilidioksidi. Onnistuneeseen uuttoon kuuluu kemiallisia prosesseja, joissa sitä pitää olla mukana. Prosesseihin vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin paljon muitakin: pavun tyyppi, paahtoaste, uuttopaine, annostelu, jauhatuskarkeus jne. Siksi yhdelle papu voi vaikuttaa jo vanhentuneelta, kun taas toiselle se on vielä ihan normaalissa iskussa. Ja jollekin papu on aivan liian tuore, kun taas toiselle juuri sopiva. Eli näitä näkemyksiä sopivasta tuoreudesta on melkein yhtä paljon kuin kahvin tekijöitäkin. Ylipäänsä kahvinvalmistuksessa aina haetaan jonkinlainen "paikallinen optimi", jossa tietyt asiat kompensoivat toisia. Siksipä yksityiskohtien vertailu eri tekijöiden ja rutiineiden välillä on hankalaa.

Toinen tärkeä asia tietysti on se, että ikää laskiessa pitäisi aluksi laskea ikää A, ja kun pakkaus ensi kertaa avataan niin sitten ikää B. Sanoisin että monille A voi olla ainakin joitakin kuukausia, ehkä enemmänkin. Taas B on huomattavasti vähemmän. Useita viikkoja sitten avattu pussi on väistämättä parhaat päivänsä nähnyt.

Kuten Lari baristakurssilla totesi: suljettu pussi säilyy hyvin, mutta kun se kotona avataan niin sitten alkaakin hurja kahvinjuonti, johon pyydetään vaikka naapurit apuun jos ei meinaa pavut muuten kulua...

Tämän kaiken valossa on aika dorkaa, että jotkut paahtimot myyvät papuja avoimista laareista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #7 : Huhtikuu 14, 2008, 15:41:20 ip »



Tämän kaiken valossa on aika dorkaa, että jotkut paahtimot myyvät papuja avoimista laareista.


Tai erikoisliikkeet, jotka tuulettavat papujaan päivittäin ja antavat niille valohoitoa suurissa läpinäkyvissä lasitölkeissä...

cartman
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #8 : Huhtikuu 14, 2008, 18:16:29 ip »

Liiallinen hiilidioksidi on tietty suodattimessa haitaksi, kun se vaahdottaa suodattimen sisällön. Espressossa hiilidioksidia tarvitaan cremaan, mutta jotkin muut kahvin ominaisuudet voivat toki parantua pienen levon aikana, jos vaan säilytysolosuhteet ovat hyvät. Omissa kotipaahdoissa, ilman erityisiä säilytysjärjestelyjä olen havainnut espressokahvin olevan yleensä parasta 12-36 tuntia paahdosta ja viikon päästä siinä on jo havaittava tympeä häivähdys. Tiivis venttiilipussi pidentää säilyvyyttä huomattavasti, joten voi hyvin olla, että sellaisessa jokusen viikon muhinut kahvi on vielä parempaa kuin tuore. Käytännössä sitä kumminkin paahtaa senhetkiseen tarpeeseen, joten eipä ole tullut kokeiltua.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #9 : Huhtikuu 14, 2008, 18:31:11 ip »

Espressossa hiilidioksidia tarvitaan cremaan, mutta jotkin muut kahvin ominaisuudet voivat toki parantua pienen levon aikana, jos vaan säilytysolosuhteet ovat hyvät.


Ihan tuoreella pavulla tuppaa ainakin minulle olemaan turhankin paljon hiilidioksidia espressoa varten. Crema oikein kuplii pihalle, mutta shotti maistuu vähän kitkerälle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 14, 2008, 23:19:27 ip »

Paahdetun kahvin säilyvyydestä löytyy muuten Illy/Viani kirjasta "hyllyikä"-taulukko (jonka pitäisi siis perustua ainakin jossain määrin tieteellisiin koetuloksiin joissa kahvin säilyvyyttä on tutkittu).

Mikäli kahvi vain pakataan "normaaliin" ilmatiiviiseen rasiaan/pussiin on hyllyikä 1 kuukausi.

Jos se pakataan tiiviiseen rasiaan/pussiin jossa on semmoinen "venttiili" (jonka kautta osa hapesta sitten poistuu pavuista erkanevan hiilidioksidin kanssa) on hyllyikä 3 kuukautta (tämä muuten mainitaan ainakin hasbeanin pusseissa - muiden "pienpaahtimoiden" pusseissa en tällaista mainintaa ole nähnyt)

Jos pakkaukseen imetään alipaine (0.3 ilmakehää), niin hyllyikä kasvaa 4-6 kuukauteen

Jos pavut säilötään suojakaasuun (mutta normaali paine) niin hyllyikä on 6-8 kuukautta

Sitten jos pavut laitetaan suojaakaasuun ja pakkaukseen vielä 2.2 ilmakehän ylipaine niin venyy säilymisaika yli 18 kuukauden (tämä on sitten se Illyn menetelmä).


Mutta sitten on tosiaan asia erikseen miten kauan pavut vielä säilyvät kun pakkaus avataan ja happi pääsee niihin käsiksi. Esim tuota Illyn menetelmää koskien olen törmännyt kommentteihin että jo seuraavana päivänä avaamisesta laatu on jo huomattavasti heikentynyt (vaikkakin avatessa oli ok).
Tosin Illy on kai tuotteensa suunnannut alunperin ravintoloille/kahviloille joissa yksi papupurkki ei kestä välttämättä päivääkään.

Tuosta papujen levähdyttämisestä: Olen ainakin itse törmännyt kommentteihin että kotipaahdetut pavut tarvitsevat lyhyemmän levon kuin "oikeassa" paahtimessa paahdetut, mutta sitten niiden "huippukausi" menee myös nopeammin ohi. Tätä en ole itse kovin empiirisesti tutkaillut (pavut kun ei kauaa minulla vanhene), mutta kyllä espressoksi tehdessä on itsepaahdettujen ollut hyvä se 3 päivää levätä. Kyllä tuota aiemminkin juotavia ovat (varsinkin suodattimella), mutta tuossa kolmannen-neljännen päivän tienoilla maku jotenkin selkeytyy (puhumattakaan cremasta).

Tuo aiemmin mainittu 5 viikon lepo kuulostaa kyllä jo melkoiselta, mutta tietyntyyppisten papusekoitusten/paahtojen osalta voisin kyllä uskoakin semmoisen parin viikon levon tekevän terää: nimittäin nämä "perusitalialaiset" robustaa sisältävät. Ainakin oman kokemukseni mukaan näiden "makuprofiilissa" haetaan vähän erilaista painotusta kuin esimerkiksi jossain huikeasti vivahteita sisältävässä 100% arabica cup of excellence sekoituksessa.

Myllyn mukana tuli nimittäin tuollaista italialaistyyppistä papukahvia kaupantekijäisinä (1/2 kiloa). Pavut olivat varmasti jo sen kuukauden pari paahdosta, mutta parasta ennen päivän perusteella uskoakseni kuitenkin reilusti alle 6kk paahdosta. Tuo kahvi oli ihan ok. Muistikuvani mukaan ihan mukavan pehmeää ja makeahkoa sekä miellyttävän "kahviaromin" omavaa. Crema oli paksua (=robusta) ja varsinkin maidon kanssa kahvi toimi hyvin. Mutta ei tuossa kahvissa sitten suorana shottina mitään hienoja vivahteita ollut (aprikoosi/hunaja/sitrushedelmät/jne.) - enkä usko että niitä siinä koskaan olikaan.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #11 : Toukokuu 18, 2008, 11:26:44 ap »

Törmäsinpä sitten seuraavaan linkkiin josta löytyy varsin havainnollistava kuva kahvin "aromikehityksestä" kun sitä säilötään ilman erityisempiä "suojauksia", ts. joko semmoisessa laarissa taikka paperipussissa joissa se pääsee vapaasti tekemisiin hapen kanssa.

Katsotaampa onnistuuko suora linkitys kuvaan:



(lähde: www.coffeeanalysts.com )

Mutta kannattaa tuolta linkistä käydä lukaisemassa kuitenkin muu teksti.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #12 : Lokakuu 04, 2009, 21:56:27 ip »

Pientä raporttia asiasta suodatinkahvin tiimoilta, jonka valmistut on viimeaikoina lisääntynyt (ja tarkentunut).

Olen huomannut seuraavan ilmiön tuorepaahdetuissa  (ammattilaitteilla - ei siis itse), suht vaaleissa arabicoissa: kahden viikon lepo on ok ja itseasiassa jollain tapaa suotavaa mikäli jauhaa pavut juuri ennen valmistusta. Tuon kahden viikon levon jälkeen nimittäin tuntuu siltä että juoman tasapainon saaminen kohdilleen helpottuu jotenkin oleellisesti - erityisesti siitä tulee toistettavampaa. Jotenkin ennen tätä heilahtelut juoman laadussa ovat välillä kummallisen suuria vaikka tuntuu että kaikki oleelliset tekijät pysyvät samoina - välillä tulee ok ja välillä menee ihan pieleen. Olen aprikoinut tämän ehkä johtuvan siitä paljon puhutusta "hiilidioksiditurbulenssista" (ks. esim. Scott Raon kirja) - joka on varsin voimakasta tuoreen ja vastajauhetun kahvin kanssa. Tuossa turbulenssissa siis pavuista uuton aikana vapautuva hiilidioksiidi saa aikaan massassa voimakasta liikettä, joka ilmeisesti sitten välillä tehostaa uuttumista liikaa. Kun kahvi on levännyt tuon pari viikkoa, niin sen puolen minuutin esiuuton ja turvotuksen jälkeen (suodattimeen kaadetaan siis aluksi vettä sellainen 2x jauheen paino) pysyy kahvi melko nätisti paikoillaan suodatinsuppilon alaosissa (kun vettä kaadetaan lisää) ja mahdollinen hiilidioksidi vapautuu melko siististi heti alussa.

Millaisia kokemuksia muilla?
Kirjattu