Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?  (Luettu 4603 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« : Elokuu 22, 2009, 23:35:51 ip »

Satuin tässä pitkästä aikaa törmäämään scae.fi -sivuille ja järkytys oli melkoinen siellä tapahtuneesta muutoksesta. Jos tuon sivuston sisällön muuttuminen nykyiseen muotoonsa on ollut kaikkien jäsenten yhteinen päätös, niin ei voi olla muuta kuin surullinen (toivon että näin ei ole).

Kaikki viittaukset alkuperäiseen "Specialty Coffeen" -määritelmään on oleellisesti poistettu ja erikoiskahvi on nyt liitetty käytännössä pelkästään espressopohjaisiin juomiin ja niin että itse käytettävällä kahvilla (sen laadulla) ei ole oikeastaan mitään väliä (katsastakaa osasto "Kahvitieto" ja miettikää millaisen käsityksen saisitte sivujen perusteella erikoiskahvista mikäli ette aihepiiriä entuudestaan yhtään tuntisi).

Alkuperäiseen erikoiskahvin määritelmään voi tutustua SCAA:n sivuilla olevasta artikkelista: linkki. Hyvän (lyhyen) yhteenvedon keskeisestä ideasta saa esim. Zoka Coffeen sivuilta, josta pieni lainaus:

Lainaus
The term "specialty coffee" refers to the highest-quality green coffee beans roasted to their greatest flavor potential by true craftspeople and then properly brewed to well-established standards. Specialty coffee is not defined by a brewing method, such as the use of an espresso machine.

Eli tuon alkuperäisen määritelmän perusteella erikoiskahvin määrittelee ennemminkin se mitä kahvipapu on kokenut ennen kahvinvalmistuslaitteeseen joutumistaan. SCAE:n Suomen haaralle puolestaan näyttää nykyisin riittävän se, että kunhan kahvi on vain "erikoisesti valmistettu" taikka "erikoisen näköinen" (noin kärjistäen). Edellisen kerran kun scae.fi -sivuilla vierailin, niin muistelisin Suomen osaston linjan olleen vielä lähes samansuuntainen kuin mitä se SCAA:lla on.

Miksi ihmeessä näin? Sopiiko tällainen lähestymistapa parhaiten scae.fi:n jäsenlistan isoimman yrityksen markkinointistrategiaan? Vai onko ajateltu että tällainen esitystapa on helpompi saada läpi sille "tavalliselle suomalaiselle" jolle voisi olla vaikeaa mieltää esimerkiksi suodatinkahvia erikoiskahviksi?

Melkoisen näkemyksetöntä ja identiteetitöntä touhua...  :-[
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #1 : Elokuu 23, 2009, 11:26:14 ap »

En itsekään ollut vieraillut noila sivuilla pitkään aikaan.

Mielestäni koko kahvisanastokin on pyyhkäisty pois ja tilalle laitettu vain muutaman juoman määritelmä.

No onneksi ristretto.fi:n Kahwiki on avattu  ;)

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #2 : Elokuu 23, 2009, 15:08:44 ip »

Minä en vetäisi sivuston muutoksesta kauhean pitkälle meneviä johtopäätöksiä ko. järjestön linjasta, koko Suomen erikoiskahvialasta puhumattakaan: kyseessä voi olla hyvin vaan se, että sivusto on jostain syystä haluttu uudistaa ja sisällön siirtämiseen tai uudelleen kirjoittamiseen ei ole panostettu. Uusissa sivuissa viestin muoto on tainnut mennä sisällön edelle, ja minusta tuo ulkoasukaan ei nyt kauhean hieno ole.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #3 : Elokuu 23, 2009, 19:44:07 ip »

Minä en vetäisi sivuston muutoksesta kauhean pitkälle meneviä johtopäätöksiä ko. järjestön linjasta, koko Suomen erikoiskahvialasta puhumattakaan: kyseessä voi olla hyvin vaan se, että sivusto on jostain syystä haluttu uudistaa ja sisällön siirtämiseen tai uudelleen kirjoittamiseen ei ole panostettu

Mutta jossain vaiheessa on pitänyt tehdä (yhteinen?) päätös tuosta linjanmuutoksesta sivuilla? Kyseessähän ovat sivut jotka edustavat alaa Suomessa. Onko niin että isot päättävät ja pienet seuraavat perässä? Tässä tapauksessa olisi ehkä aika miettiä omaa yhdistystä joka oikeasti ajaisi pienempien näkemyksiä - jonka siis minäkin sydämessäni vielä toivon olevan se kahvin laatu eikä "trendikkyys".
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #4 : Elokuu 23, 2009, 23:08:34 ip »

Mutta jossain vaiheessa on pitänyt tehdä (yhteinen?) päätös tuosta linjanmuutoksesta sivuilla?

Yleensä järjestöhommissa ollaan vaan tyytyväisiä jos joku vapaaehtoisesti ottaa asian hoitaakseen - nettisivujen sisältö voi olla aika pitkälle yhden henkilön kiireessä kasaan hutkimaa. En siis vetäisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman parempaa tietoa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #5 : Elokuu 24, 2009, 00:12:09 ap »

Yleensä järjestöhommissa ollaan vaan tyytyväisiä jos joku vapaaehtoisesti ottaa asian hoitaakseen

Eli mukana ollaan vain jäsenetujen vuoksi? Onhan se ymmärrettävää - hyviä ja hyödyllisiä etuja siitä saa tuonne varsinaisen SCAE:n suuntaan, eli siinä mielessä hiljaisena jäsenenä toimimisen ymmärrän. Mutta tällöin en kyllä itse kehtaisi käyttää SCAE-logoa yritykseni markkinoinnissa (ja ei kai sitä ole pakko käyttää?).

En siis vetäisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman parempaa tietoa.

Otsikko oli tarkoituksella hieman provokatiivinen - jos vaikka herättäisi vähän ammattiylpeyttä asian suhteen. SCAE ja SCAA ovat kuitenkin "the" erikoiskahvialan järjestöt maailmalla (varsinkin SCAA) ja se että annetaan suomalaisen jaoston virallisten sivujen taantua käytännössä pilipalitiedon lähteeksi hieman kummastuttaa allekirjoittanutta.

Suomestahan löytyy myös Suomen Erikoiskahviyhdistys ry, jonka sivut ovat myös hieman ristiriitaiset. Yleiskatsauksessa erikoiskahveista puhutaan käytännössä oikein, mutta sitten määritteissä puhutaan pelkästään espressosta ja lopuksi trendeissä sitten mainostetaan podikahvia. Noilta sivuiltä löytyy kuitenkin säännöt PDF tiedostona ja sieltä löytyy tietoa miten äänioikeus jakautuu. Liikevaihdosta riippuen 1,3 tai 5 ääntä (alle miljoona, miljoona-kymmenen miljoonaa, yli kymmenen miljoonaa). Jos tuolla SCAE puolella on yhtään vastaava ääntenjakomeininki, niin taitaa Paulig jyrätä näkemyksissä?

...niin, ja voihan tietysti olla niin että se palkattu kesätyöläinen ei ole vain vielä saanut noita scae.fi sivuja täysin valmiiksi ja sisältö tuosta vielä vähän kehittyy.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #6 : Elokuu 24, 2009, 12:15:26 ip »

Liikevaihdosta riippuen 1,3 tai 5 ääntä (alle miljoona, miljoona-kymmenen miljoonaa, yli kymmenen miljoonaa). Jos tuolla SCAE puolella on yhtään vastaava ääntenjakomeininki, niin taitaa Paulig jyrätä näkemyksissä?


Toisaalta onhan tavallaan oikeudenmukaista, että isommalla on enemmän painovaltaa päätöksenteossa. Äänivalta ei sekossakaan skaalaudu suoraan liikevaihdon mukaan, vaan isojen äänivaltaa on rajoitettu. Tosin tuo podi-juttu kuulostaa omaan korvaani kyllä täysin Vendorin sivuilta kopioidulta...

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #7 : Elokuu 24, 2009, 13:32:24 ip »

Mikäs muuten teidän ajatuksenne on yleisemmin tuosta otsikon asiasta eli Suomen erikoiskahvialasta? Minusta sen suunta on tällä hetkellä ylöspäin. Ollaan tavallaan siirrytty toiseen vaiheeseen: aiemmin kaikki juhlamokan keittämistä hienostuneempi toiminta on hyväksytty erikoiskahviksi, kun taas lähiaikoina on tullut tai on tulossa toimijoita joiden mielestä italialainen bulkkipaahto ei ole kahvialan kehityksen päätepiste, vaan raakapavut huolella valitsemalla ja uuton parametrit kohdalleen säätämällä voidaan saavuttaa jotain vielä merkittävästi parempaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #8 : Elokuu 24, 2009, 16:50:58 ip »

Toisaalta onhan tavallaan oikeudenmukaista, että isommalla on enemmän painovaltaa päätöksenteossa.

Toki jos se isompi myös maksaa isompaa jäsenmaksua.

Tämäkin taitaa olla kaksipiippuinen juttu: antamalla isoille enemmän ääniä suurempaa jäsenmaksua vastaan saadaan rahoitettua yhdistyksen toimintaa, mutta tällöin voi kuitenkin käydä niin että pienempien näkemykset tuon rahan lopullisesta käytöstä voi sitten jäädä isompien jalkoihin (varsinkin jos pienet eivät toimi yhtenä rintamana).

Mikäs muuten teidän ajatuksenne on yleisemmin tuosta otsikon asiasta eli Suomen erikoiskahvialasta? Minusta sen suunta on tällä hetkellä ylöspäin.

Toki "pinnan alla kuohuu" ja on tapahtunut pitkäänkin. Eli suunta on ollut ylöspäin minunkin mielestäni, mutta soisi sen näkyvän myös "pinnan yllekin" - eli tuollaisilla virallisilla sivuillakin joiden jäseniä kaikki kuitenkin ovat.

Ollaan tavallaan siirrytty toiseen vaiheeseen: aiemmin kaikki juhlamokan keittämistä hienostuneempi toiminta on hyväksytty erikoiskahviksi, kun taas lähiaikoina on tullut tai on tulossa toimijoita joiden mielestä italialainen bulkkipaahto ei ole kahvialan kehityksen päätepiste, vaan raakapavut huolella valitsemalla ja uuton parametrit kohdalleen säätämällä voidaan saavuttaa jotain vielä merkittävästi parempaa.

Oma näkemykseni on että erikoiskahvialan pitäisi karsia tuota espresson ja siitä saatavien "erikoisten kahvien" korostamista (mikäli niin tekevät) - tai ainakin olla erittäin varovaisia sen kanssa. Totuus kuitenkin on että se "tavallinen kuluttaja" ei koskaan tule investoimaan edes silvia/rocky kaltaiseen kombinaatioon - mutta sellaiseen 100-200 euron hintaiseen myllyyn jolla saisi jo jauhettua ihan kiitettävästi suodattimelle... ehkä. Tästä syystä olisi ihan fiksua miettiä uudestaan tuota scae.fi:n esitysasua/sisältöä. Toki espressoonkin pitää panostaa, mutta sen oikea "foorumi" on sitten ne laadukkaat kahvilat osaavine baristoineen.
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Mikä Suomen "erikoiskahvialaa" vaivaa?
« Vastaus #9 : Elokuu 24, 2009, 21:19:05 ip »

Oma näkemykseni on että erikoiskahvialan pitäisi karsia tuota espresson ja siitä saatavien "erikoisten kahvien" korostamista (mikäli niin tekevät) - tai ainakin olla erittäin varovaisia sen kanssa. Totuus kuitenkin on että se "tavallinen kuluttaja" ei koskaan tule investoimaan edes silvia/rocky kaltaiseen kombinaatioon - mutta sellaiseen 100-200 euron hintaiseen myllyyn jolla saisi jo jauhettua ihan kiitettävästi suodattimelle... ehkä. Tästä syystä olisi ihan fiksua miettiä uudestaan tuota scae.fi:n esitysasua/sisältöä. Toki espressoonkin pitää panostaa, mutta sen oikea "foorumi" on sitten ne laadukkaat kahvilat osaavine baristoineen.

Heitänpä oman lusikkani vielä soppaan! Edustan foorumin nuoremmistoa niin pohdinpa asiaa vähän näin nuoremman näkövinkkelistä.
(En siis hauku ketään vanhaksi ;D)

Itse olen huomannut, että "nykynuorisolle" tuntuu Juhla Mokka olevan onni ja autuus, melkein mikää muu ei tunnu kelpaavan. Korkeintaan Presidentti jos Juhla Mokkaa ei ole saatavilla. Sitä "jumalten nektaria" juodaan kotona pannu päivässä ja välitunneilla/tauoilla käydään hakemassa huoltamoilta tai kioskeilta kuppi mukaan.

Poikkeuksena tietysti esim. Caffè mochat ja muut jossakin kaupungin "trendikahvilassa".

Tässä olisikin hieman parantamisen varaa, mutta tosin nuoret ovat vielä nuoria ja en usko että valtaosaa porukkaa kiinnostaa "tuhlata" rahaa myllyyn tai keskittyä valmistusprosessiin, kun kyse on kumminkin vain kahvista, jota käytetään siihen, että saa aamulla silmät auki. :o

Koko kahvi juttua pitäsi siis markkinoida vanhemmalle väelle, joka sitten innostaa nuoretkin mukaan. Kun kotona oppisi, että oikeasti hyvä kahvi vaatii hyvän ja laadukkaan raaka-aineen sekä myllyn, olisi sitten todennäköisesti mylly siellä omassa kodissakin vuosien päästä.
Tälläistä markkinointia tuntuu ilmeisesti olevan liikkeellä, mutta aika pienin askelin liikutaan kun itse en ole huomannut hirveästi mitään.

Viimeisenä niittinä se kun allekirjoittanut on vielä kahviin hurahtanut, joka tekee kahvit lähes 10 kertaa kalliimmalla koneella kuin mokkamasteri niin tuntuu porukka pitävän vähä "friikkinä" ::)

Mutta se ei haittaa sillä hyvä kahvi on se juttu!

Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia