Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: La Torrefazione  (Luettu 44118 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #45 : Joulukuu 21, 2009, 17:24:07 ip »

Minäkin pääsin vihdoin testikeikalle :)

Näpsä sijainti, hieno latte art ja kolme päivää sitten jauhettu God Jul -pussikin tarttui mukaan. Oikein mukavan tuntuinen paikka keski-eurooppalaisessa hengessä, käyn varmasti uudestaankin. Moitteita valaisimista joihin kolauttaa päänsä ja baristan matalavyötäröisistä housuista ... eivät sopineet käyttäjälleen, näin enemmän kuin olisin halunnut (näin diplomaattisesti sanottuna).
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #46 : Joulukuu 21, 2009, 17:54:52 ip »

Tuo ns. "20g trendi" johtunee lähinnä muista nykykahvialan trendeistä - erityisesti (käsittääkseni) siitä että käytetään runsaasti pestyjä (Washed) raakakahveja. Paahtotavalla/asteella on myöskin varmasti vaikutuksensa. Nämä kahvit vain toimivat parhaiten noilla annoksilla.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #47 : Joulukuu 22, 2009, 14:03:11 ip »

Eikös yleisin syy isoille annoksille ole se, että valtavaan maku-latte-saaviin pitää saada muutakin kuin maidon makua? Toki paremmissa paikoissa syyt ovat vähemmän raadolliset, mutta "paremmat paikat" ovat erikoiskahvimaailmassakin marginaalia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #48 : Joulukuu 22, 2009, 14:45:34 ip »

Eikös yleisin syy isoille annoksille ole se, että valtavaan maku-latte-saaviin pitää saada muutakin kuin maidon makua?

Varmasti yleisin jos kaikki maitokahvilat käydään läpi. Mutta olettaisin että La Torressa tietävät mitä tekevät.

Toki paremmissa paikoissa syyt ovat vähemmän raadolliset, mutta "paremmat paikat" ovat erikoiskahvimaailmassakin marginaalia.

Niin... mutta esimerkiksi minulle Starbucks ei olekaan mikään erikoiskahvila vaan erikoinen kahvila. Se "speciality" tarkoittaa paljon muutakin kuin pelkkiä raaka-aineita (jotka *$:silla ovatkin yleensä ok tavaraa ainakin vielä vihreänä).

Ei siis haluta järjestelmällisesti "updousata", vaan annoskoko liittyy aina käytettävään kahviin - etupäässä sen ominaisuuksiin (kun siis katsotaan asiaa kahvin maun kannalta). Hyvä yhteenveto asiasta löytyy esim. tästä Chris Tacy:n bloggauksesta (aka. 'malachi' H-B:n foorumeilla) - kohdasta "The process" kaksi kappaletta kohdasta "My initial goal is to make a quick estimate of likely dose volume."... eteenpäin.

Yhteenvetona:
kahvissa matala pH -> pieni annos  - ("has robusta or aged coffees or a lot of naturals")
"keskiverto pH" -> keskikokoinen annos  - ("pulped naturals, a mix of naturals and washed coffees")
korkea pH -> iso annos  - ("mostly high-grown washed arabica")

ja paahtoaste sitten säätää myös ylös tai alaspäin (vaalea vs. tumma). Tuo pH näemmä vaikuttaa siihen miten kakku käyttäytyy (=tiivistyy) uuton aikana.

Esim. Squaremilen sekoitukset ovat olleet pääosin vaaleahkopaahtoisia pestyjä arabicoja ja suositusannokset sitten järjestään 20g tuntumassa.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #49 : Joulukuu 22, 2009, 18:35:34 ip »

Olen God Julia testaillut pressolla, ei mielestäni mitään maailmaa mullistavaa. Onko joku kokeillut sitä espressona? Siinähän on toinen komponentti sama kuin espressossa, mutta vähän vaaleammaksi paahdettuna.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

nicce

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 32
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #50 : Joulukuu 22, 2009, 18:51:38 ip »

Eikös yleisin syy isoille annoksille ole se, että valtavaan maku-latte-saaviin pitää saada muutakin kuin maidon makua?

La Torressahan on kuitenkin maitokahveille versio 3.4 ja espressolle versio 3.3 eri myllyissä ja ainakin kun itse kävin niin kyllä maitokahvit jauhettiin omista myllyistään eli tämä teoria ei varmaan päde.

Mutta olen kotikäytössä nyt kokeillut vähän isommalla annoskoolla n. 18g ja mielestäni lopputulos on parempi (vaikea kuvailla miten, ehkä täyteläisempi ja monivivahteisempi - pienellä annostuksella sain aika "stydejä" shotteja ja tuolla isommalla ollaan aika lähellä sitä la torren versiota
Kirjattu
ECM Giotto & Mazzer Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #51 : Joulukuu 23, 2009, 08:39:20 ap »

Olen God Julia testaillut pressolla, ei mielestäni mitään maailmaa mullistavaa. Onko joku kokeillut sitä espressona? Siinähän on toinen komponentti sama kuin espressossa, mutta vähän vaaleammaksi paahdettuna.

Mielestäni tuo God Jul on varsin maukas pressopannulla, parasta silleen. Tosin ei mikään hirmu erikoinen kuitenkaan. Espressona sitä myös kokeilin ja kyllä sen shotin joi, mutta maistaa kyllä ettei sitä siihen ole tarkoitettu.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #52 : Joulukuu 24, 2009, 17:05:05 ip »

Niin... mutta esimerkiksi minulle Starbucks ei olekaan mikään erikoiskahvila vaan erikoinen kahvila.

Yleisessä kielenkäytössä erikoiskahvilla minusta tarkoitetaan kaikkea normaalista suodatinkahvista poikkeavaa. Esimerkiksi meidän oma "Starbucks" eli Robert's Coffee ajatellaan yleensä erikoiskahvilaksi, kuten varmasti itsekin asian esittävät. Tässä massassa annoksen säätäminen käytetyn pavun mukaan on marginaalitouhua.

La Torressahan on kuitenkin maitokahveille versio 3.4 ja espressolle versio 3.3 eri myllyissä ja ainakin kun itse kävin niin kyllä maitokahvit jauhettiin omista myllyistään eli tämä teoria ei varmaan päde.

En toki niin väittänytkään. La Torressa on papusekoitus, paahtoprofiili ja espresson valmistustapa tuunattu yhtenä kokonaisuutena. Iso annos ja ristretto-uuttosuhde on siis tarkoituksellista ja heidän mielestä ko. pavuille parhaiten sopiva. La Torren käytäntöjä ei kuitenkaan voi selittää erikoiskahvialan trendeillä - paitsi ihan sen erikoisimman erikoiskahvialan, jonka trendit ovat toiset kuin sillä vähemmän erikoisella porukalla.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #53 : Joulukuu 25, 2009, 16:47:47 ip »

Yleisessä kielenkäytössä erikoiskahvilla minusta tarkoitetaan kaikkea normaalista suodatinkahvista poikkeavaa. Esimerkiksi meidän oma "Starbucks" eli Robert's Coffee ajatellaan yleensä erikoiskahvilaksi, kuten varmasti itsekin asian esittävät.

Jatketaan aiheesta täällä ja vältetään kerrankin offtopic heti alkuunsa. :)
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #54 : Joulukuu 28, 2009, 13:01:15 ip »

La Torressa on papusekoitus, paahtoprofiili ja espresson valmistustapa tuunattu yhtenä kokonaisuutena. Iso annos ja ristretto-uuttosuhde on siis tarkoituksellista ja heidän mielestä ko. pavuille parhaiten sopiva.

Kaffan blogilta bongasin että aikovat jatkossa ilmoittaa suositellut annoskoot, uuttolämmöt ja -ajat kahveilleen. Hieno juttu mielestäni.

Huomasin myös että pääpaahtimo on muuttanut Kelatieltä Punavuoreen (ihan Kaffecentralenin tuntumaan) ja uusien tilojen yhteydessä on espressobaari. Avajaiset 11. tammikuuta.

T. Teme
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #55 : Joulukuu 28, 2009, 14:03:12 ip »

Huomasin myös että pääpaahtimo on muuttanut Kelatieltä Punavuoreen (ihan Kaffecentralenin tuntumaan) ja uusien tilojen yhteydessä on espressobaari. Avajaiset 11. tammikuuta.

Cupping-tilaisuutta ei taida olla vielä tiedossa? Olisi nimittäin taas mukavaa maistella kerralla kaikki Kaffan single estatet (blendit myös), kahvia kun ei normaalisti saa tilattua cuppinglusikoittain.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #56 : Joulukuu 28, 2009, 14:46:24 ip »

Iso annos ja ristretto-uuttosuhde on siis tarkoituksellista ja heidän mielestä ko. pavuille parhaiten sopiva.

Mielestäni he eivät tee ristrettoja vaan ihan puhtaita tuplaespressoja. Vaikka he käyttävätkin isoa annosta, eli ~20grammaa, niin kyllä tupla mahtuu tavalliseen espressokuppiin. Tosin omaan makuuni espresson kuuluisi täyttää kuppi vain puoliksi, mutta tämä varmasti on aika pitkälti makuasia.

Tuo iso annos on kyllä käsitteekseni La Torren valinta, paahtimona Kaffa suosittelee yleisesti pienempiä annoksia. Mutta hyvältä Torresta saatava espresso maistuu, sitä ei voi kiistää :)

Lainaus käyttäjältä: Kaffan blogi
Most of our customers use about 15-20 grams of coffee (double shot) for each shot, and we feel it is important that our blend works with these amounts as well as 20+grams of coffee witch we use in La Torre.

-Mikko-
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2009, 15:00:35 ip kirjoittanut Misse »
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #57 : Joulukuu 28, 2009, 15:38:42 ip »

Mielestäni he eivät tee ristrettoja vaan ihan puhtaita tuplaespressoja. Vaikka he käyttävätkin isoa annosta, eli ~20grammaa, niin kyllä tupla mahtuu tavalliseen espressokuppiin. Tosin omaan makuuni espresson kuuluisi täyttää kuppi vain puoliksi, mutta tämä varmasti on aika pitkälti makuasia.

Tuo iso annos on kyllä käsitteekseni La Torren valinta, paahtimona Kaffa suosittelee yleisesti pienempiä annoksia. Mutta hyvältä Torresta saatava espresso maistuu, sitä ei voi kiistää :)

Samaa mieltä. 70 ml Ancapissa on ehkä 10 ml tyhjää. Tosin cremaakin on, mutta pidän tuota kanssa enemmän espressona kuin ristrettona.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #58 : Joulukuu 28, 2009, 19:20:59 ip »

Mielestäni he eivät tee ristrettoja vaan ihan puhtaita tuplaespressoja. Vaikka he käyttävätkin isoa annosta, eli ~20grammaa, niin kyllä tupla mahtuu tavalliseen espressokuppiin.

Ainakin ihan aluksi tupla täytti vain puolet kupista ja minusta ne kupit olivat aika normikokoisia. Ja sanoivat myös tekevänsä ristrettoa, on toki voinut käytäntö muuttua - tuplaristretto voi olla turhan tiukkaa tavaraa keskivertoasiakkaan mielestä.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #59 : Tammikuu 03, 2010, 23:39:43 ip »

Kävinpä vakoilemassa tuota kaffan uutta paikkaa, eli kävin mokomarketissa asioimassa, mutta paahtimo ja baari oli vielä piilossa lasiseinä ja paperi estein. Innolla odotetaan!
Kirjattu