Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: La Torrefazione  (Luettu 44081 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #15 : Syyskuu 23, 2009, 18:30:26 ip »

Klo. 16 sessioon ilmoittauduin. Tosin vastausta sähköposti-ilmoittautumiseen ei ole kuulunut.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Svante

  • Kauppias
  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #16 : Syyskuu 24, 2009, 09:18:34 ap »

Svante: Onko teillä tarkoitus avata jo 28.9, vai mikä se mainos ikkunassanne on? :)

Jeess, avataan ensi maanantaina!

Klo. 16 sessioon ilmoittauduin. Tosin vastausta sähköposti-ilmoittautumiseen ei ole kuulunut.

Kaikki jotka ovat ilmoittautuneet sähköpostitse ovat "listalla". Pahoittelen ettei sulle ole tullut vastausta.
Meillä tulee olemaan joka tunti 10-12 pöytää ja jokaisella pöydällä 8 eri kahvia. Ilmoittautumismäärän perusteella jokaiselle pöydälle tulee noin 2-4 ihmista.
Kirjattu
Svante Hampf
Kaffa Roastery

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #17 : Syyskuu 24, 2009, 14:22:53 ip »

Piipahdin tuolla klo 13 cuppingissa. Tosi hieno ja kivan oloinen paikka. Paahdinkin on kivasti esillä lasiseinän takana - hyvällä tuurilla asiakas pääsee seuraamaan paahtamista samalla kun nautiskelee kahvikupposta ja/tai pientä purtavaa.

Cuppingissa ollut Panama Geisha oli tosi namia - aivan fantsua pressona, mutta ei varmaan toimi espressona.

Mahtava juttu että tällainen paikka löytyy vihdoin Helsingistä!

T. Teme
Kirjattu

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #18 : Syyskuu 25, 2009, 13:45:16 ip »

Jes!
Tälläista ollaan odotettu. Heti maanantaina katsomaan mikä meno. Eiliset cuppingitkin olis kiinostanut, mutta tänään vasta huomasin asian, joten ei mahda mitään.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #19 : Syyskuu 25, 2009, 13:53:17 ip »

Cuppingissa ollut Panama Geisha oli tosi namia - aivan fantsua pressona, mutta ei varmaan toimi espressona.

Sahdiltahan se maistui, tai hedelmäteeltä. Pitää kyllä koittaa vielä päästä ensi viikolla tyyppaamaan uudestaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #20 : Syyskuu 26, 2009, 10:56:46 ap »

Saapuminen hieman ennen klo 16. Portaat ylös ja kas, täällähän on valtakielenä ruotsi. Finns det cupping här? Okej, thanks. Tilan tunnelma oli varsin kahvimainen. Paahdinkin löytyi ihan tarkastelyetäisyydeltä. Sisustuksen värimaailma onnistui myös kahviteemassa. Odotellessani tilaisuuden alkua kirjasin muistiin tiedot kahvikuppien edessä olevista nimilapuista. Hupsista, samalla onnistuin myös törmäämään matalalla roikkuvaan kattolappuun. Samaa näytti sattuvan muillekin mutta kerrastahan oppii. Paikalla oli tilaan nähden sopiva määrä ihmisiä, monet nuorekkaita ja kauniita. Suurin osa näytti olevan henkilökunnalle entuudestaan tuttuja.

Kahvilan ja kahvien esittely tapahtui klo 16 aikoihin. Panama herättää kiinnostusta. Kahvit valmistettiin pressopannuissa. Hieman ennen maistelun alkua paahtimen vieressä olevat taulut alkavat pudota seinältä. Onnistuin nappaamaan kiinni yhden tauluista ennen putoamista, vaiheessa jossa taulun teippikiinnitys oli kiinni enää yhdestä kulmasta. Lopulta kahvit tuli maisteltua rauhallisen epämääräisessä järjestyksessä noin kolmeen kertaan. Pisteytin ensimmäisen kierroksen ja lopuilla maisteluilla tarkistin ettei pisteytykseni mennyt aivan pieleen. Skaalana olen käyttänyt laajahkoa nollasta (pahin mahdollinen) sataan (paras kuviteltavissa oleva) -asteikkoa.

Kahvin järjestysnumero, nimilappu, omat pisteet:
1, Brazil, 68
2, Nigaragua, 48
3, Panama, 39
4, India, 78
5, Dominica, 53
6, El Salvador, 62
7, Monsoon Malabar, 70
8, Rwanda, 51

Otin miellyttävimpänä pitämääni kahvia pussukan mukaan. Kaiken kaikkiaan oikein mukava tilaisuus, kävisin mielelläni uudelleenkin. Kotimatkalla tuli vielä oluthuone Kaislasta bongattua uutuus BrewDog Tokyo*. Bussissa nuuhkin papupussukkaa ja kotona heti jauhatus ja espressot.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #21 : Syyskuu 26, 2009, 11:09:31 ap »

2, Nigaragua, 48
3, Panama, 39

Nicaraguasta olen samaa mieltä, mutta Panama? No on se tietysti aika erilainen ja jakaa mielipiteitä :)

T. Teme
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #22 : Syyskuu 26, 2009, 11:19:34 ap »

Nicaraguasta olen samaa mieltä, mutta Panama? No on se tietysti aika erilainen ja jakaa mielipiteitä :)

Oma mielipidehän on keskimäärin aina paras, ainakaan kovin usein ei tule asetuttua sitä vastustamaan. Usein pidän voimakkaista makuelämuksistä. Usein on myös käynyt niin että makuaisti kehittyy, keskimäärin aina siihen suuntaan mitä kokeneemmat harrastajat arvostavat. Tässä tosin voi mennä vuosia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #23 : Syyskuu 26, 2009, 11:33:38 ap »

Oma mielipidehän on keskimäärin aina paras, ainakaan kovin usein ei tule asetuttua sitä vastustamaan. Usein pidän voimakkaista makuelämuksistä. Usein on myös käynyt niin että makuaisti kehittyy, keskimäärin aina siihen suuntaan mitä kokeneemmat harrastajat arvostavat. Tässä tosin voi mennä vuosia.

Oma makuhan se tosiaan on aina tärkein. Itsekin olen vasta harrastuksen alkumetreillä :)

Kyllähän akalliokin tuossa yllä hakkui Panaman litkuksi jostain sahdin ja hedelmäteen väliltä ;D

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #24 : Syyskuu 26, 2009, 20:54:01 ip »

Oma mielipidehän on keskimäärin aina paras, ainakaan kovin usein ei tule asetuttua sitä vastustamaan. Usein pidän voimakkaista makuelämuksistä. Usein on myös käynyt niin että makuaisti kehittyy, keskimäärin aina siihen suuntaan mitä kokeneemmat harrastajat arvostavat. Tässä tosin voi mennä vuosia.

Kahviharrastuksen kanssa olen itse tullut siihen tulokseen että ei pidä mennä missään vaiheessa ajattelemaan että kahvin pitäisi maistua tietynlaiselta. Osa kahveista voi tuntua aikaisempien kokemuksien perusteella "epäkahvimaisilta", mutta tämä johtuu vain siitä ettei kyseisenlaista kahvia ole koskaan ennen juonut. Itselleni on tullut vastaan useitakin tällaisia kahveja ja näissä itse aromit/maut ovat välillä melko hentoja ja hienovaraisia. Tällaisissa kahveissa kannattaa kiinnittää huomiota ensin makeuteen, runkoon ja maun puhtauteen. Tuo jälkimmäinen tarkoittaa sitä että juomisen jälkeen suuhun jää miellyttävän raikas/puhdas tunne ilman karvautta/kitkeryyttä taikka muita virhemakuja.

Varsinkin espresson kanssa tulee mielikuvien ja odotusten kanssa olla varovainen. Se italialainen espressoelämys italialaisessa baarissa on hyvin usein tuotettu C-luokan kahvista - menetelmä on vain hiottu niin hyväksi että kyseisestä tavarasta saadaan välillä oikein juotavan makuinen juoma aikaan. Mutta sitten kun käytetään oikeasti laadukkaita raaka-aineita niin kontrasti voi olla aikamoinen. Jos lopputuote ei maistunut "espressolta" niin kannattaa miettiä maistuiko se loppupeleissä pahaltakaan (vaikka olikin kovasti erilainen)?

Ja kannattaa muistaa että espressomenetelmä ei ole mikään täydellinen kahvinvalmistusmenetelmä.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #25 : Syyskuu 26, 2009, 23:08:14 ip »

Kyllähän akalliokin tuossa yllä hakkui Panaman litkuksi jostain sahdin ja hedelmäteen väliltä ;D

Rohkea johtopäätös että ajattelen sahdin tai hedelmäteen olevan litkua. :) Kyllä minusta panamalainen oli hyvää ja vertasin sitä nimenomaan positiivisessa mielessä noihin edellämainittuihin. Ihan ensimmäinen mielikuva kun oli hyvä, hedelmäinen sahti. Ei siis ollenkaan mikään tyypillinen kahvi, mutta hyvä ja luonnollisesti erittäin kiinnostava sellainen.

Itse en mitenkään analyyttisesti maistellut, mutta Panaman lisäksi oma suosikki oli Monsooned Malabar. Se oli oikein jännä, poikkesi mielestäni paljon HasBeanin vastaavasta joten olen jonkun verran harrastanut. Varastoinnin tuoma homeisuus oli vielä selkeämpi - tosin tavallaan häiritsevänä tekijänä se toi myös heti mieleen robustan. Ruandalainen oli myös mainio. Brasilialainen ja muistaakseni elsalvadorilainen olivat minusta vähän tylsiä ja lähinnä pelkästän kahvin makuisia. Muut sitten siitä välistä.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #26 : Syyskuu 26, 2009, 23:39:13 ip »

Brasilialainen ja muistaakseni elsalvadorilainen olivat minusta vähän tylsiä ja lähinnä pelkästän kahvin makuisia.

:)

Kaikkihan noista olivat kahvin makuisia - jopa se panamalainen. ;)

Mutta kieltämättä "kahvin makuinen" on hyvin kuvaava termi - siis siinä mielessä että ymmärrän millaista makumaailmaa ajat sillä takaa (koska olemme samasta juhlamokkakansasta peräisin).

Myös näissä kahvin makuisissa kahveissa kannattaa kiinnittää huomiota muihin kuin noihin makuominaisuuksiin (viittaan tässä edelliseen viestiini). Oman kahviharrastuksen alussa (ja pitkään sen jälkeenkin) kun tuli kokeiltua kaikenlaista makusäväyttäjää niin tällaiset laadukkaat peruskahvit tuntuivat kieltämättä tylsiltä. Herääminen näiden kahvien hyviin puoliin tapahtui kun espressoinnostus hieman tasaantui ja suodatinkahvia alkoi kulumaan taas enemmän. Kirjaimellisesti eräänä päivänä tajusin juovani mukista suodatinkahvia jossa ei ollut mitään kummempia tärskyjä noiden aromien suhteen mutta se oli vain tavattoman juotavaa. Tuntui että sitä olisi voinut juoda litratolkulla ja aprikoin tämän johtuvan jostain juuri sopivasta makeus/hapokkuus/body tasapainosta kyseisessä kahvissa. Noiden makusäväyttäjien kanssa taas käy välillä niin että yhden mukillisen jälkeen ei tee toista mieli - tuntuu että alkaa mennä "yli".
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #27 : Syyskuu 27, 2009, 19:43:47 ip »

Monsooned Malabar. Se oli oikein jännä, poikkesi mielestäni paljon HasBeanin vastaavasta joten olen jonkun verran harrastanut. Varastoinnin tuoma homeisuus oli vielä selkeämpi - tosin tavallaan häiritsevänä tekijänä se toi myös heti mieleen robustan.

Taitaa tuossa Monsoonissa paahtoprofiili vaikuttaa poikkeuksellisen paljon lopputulokseen. Kahvithan taitavat kuitenkin tulla samalta tilalta "Mr. Moosakutty:ltä", joten ero ei liene ainakaan siinä.
Itse otin hiljattain CafeArtista Turusta tuota Monsooned Malabaria ja makumaailma on melko erilainen kuin Hasbeanin paahtamana. Paahto ei ole läheskään niin tumma ja öljyinen kuin Hasbeanilla. Robustamainen maku on myös Cafeartin paahdossa selkeämmin esillä.

Olikos Latorren kahvien hintoja vielä esillä? Siis ulosmyytävien papujen?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #28 : Syyskuu 28, 2009, 14:04:56 ip »

Nyt on paikka testattu ja pakko myöntää, että tosi asiallisen oloinen paikka on kyseessä. Viihtyisä, niin tunnelmaltaan kuin myös sisutukseltaan, mukavat näköalat aleksille, selkeä ja tarpeeksi simppeli juoma/ruoka tarjonta, asiantunteva henkilökunta, ja ennen kaikkea hyvää kahvia. Vedin chiapatan (oisko ollu 4,5 tai 5,5e) ja tuplaespresson (2e) ja ennen lähtöä maistoin tuota panamalaista kahvia, joka jätti hieman kylmäksi, odotin enemmän, turhan laimean maikuinen esprossoon tykästyneelle. Espresso oli mahtava! En ehtinyt/tajunnut katsoa papujen hintoja.

uudestaan, aivan varmasti.
Kirjattu

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: La Torrefazione
« Vastaus #29 : Syyskuu 28, 2009, 18:54:20 ip »

Kävin myös tuolla tänään iltapäiväruuhkassa. Espresso oli erittäin maukasta, kuten myös ciabatta. Pieni, mutta anteeksiannettava miinus siitä, että espressoni ehti jäähtyä tovin kun barista joutui ottamaan pari uusintaa seuralaisen cappucinosta, ennen kuin sai sen tarjoiltua.

Aion ehdottomasti poiketa toistekin.

Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario