Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Tupakan ja kahvin kasvatus  (Luettu 16245 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Tupakan ja kahvin kasvatus
« : Syyskuu 08, 2009, 15:11:42 ip »

...tämä keskustelu siirretty omaan aiheeseensa tästä ketjusta. -- jiitee

Itselläni on käynyt mielessä jo omien kahvipensaiden hankinta ja niille suotuisien olosuhteiden järjestämisen.

Malttia tämän kanssa! Kun junailet sopivan kostean kasvupaikan ja hankit tarvittavan määrän valo/lämpölamppuja - niin kohta Karhu-ryhmä rysäyttää Pasilla seinästäsi läpi. Epäilisivät sinua hashiksen kotikasvattajaksi. Eikös ne hampun kasvattajat järjestä suotuisia olosuhteita tuolla tavoin.
     
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2009, 20:48:33 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #1 : Syyskuu 08, 2009, 15:20:28 ip »

Itselläni on käynyt mielessä jo omien kahvipensaiden hankinta ja niille suotuisien olosuhteiden järjestämisen.
Tulivuori parvekkeella voi olla taloyhtiön sääntöjen vastainen.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #2 : Syyskuu 08, 2009, 18:58:29 ip »

Tulivuori parvekkeella voi olla taloyhtiön sääntöjen vastainen.

Mitenköhän on, saisikohan EU:lta häkellyttävän suurta tukea jos ryhtyisi viljelemään ammattimaisesti kahvia Suomessa? Ymmärtääkseni pohjoiseen Suomeen on perustettu suurnavettoja vähän siltä pohjalta että se on erityistuen piirissä. Vähän samaan henkeen voisi rakentaa kasvihuoneen jonkun tunturin ympärille vuoristo-olojen aikaansaamiseksi?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #3 : Syyskuu 08, 2009, 21:06:11 ip »

kröhöm..allekirjoittanut on kasvattanut itse siemenistä tupakkaa, joista sitten fermentoinut ja käärinyt sikareita. Aina sitä muutaman pavun saisi aikaiseksi, maku on sitten oma juttu. Olisihan se hienoa saada täysin itse tuottamaansa kahvia.

Noh, hieman lipesi otsikosta. Jatketaan.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #4 : Syyskuu 08, 2009, 21:35:54 ip »

kröhöm..allekirjoittanut on kasvattanut itse siemenistä tupakkaa, joista sitten fermentoinut ja käärinyt sikareita.

Siis "oikeaa" tupakkaa (Nicotiana Tabacum), et "venäläistä" tupakkaa (Nicotina Rustica)? 
Haa, tämähän on kuin "Arabica" ja "Robusta"...
       
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #5 : Syyskuu 09, 2009, 00:06:15 ap »

Kyllä se ihan oikeaa tupakkaa oli, siis tabacumia. Sain myös siemeniä kuubasta, joista sain myös kasvatettua. Suomen kesä on aika arvaamaton ja siksi kasvatus vaikeaa. Tupakka on todella iso kasvi ja hirveän herkkä tuulelle, koska lehdet ovat kuin raparperilla. Fermentointi on myös todella vaikea juttu. Omista tuotoksistani tuli aika kipakkaa tupakkaa. Hommasin sittemmin säkillisen Kuubalaista tupakkaa ehjinä lehtinä valmiiksi fermentoituna ja laadukasta tavaraa se olikin. Niistä tuli sitten taivaallisen hienoja sikareita! Harrastan myös liköörien tekoa ja sahdin keittoa, joten eipä sitä tiedä vaikka lähiaikoina joku kahvipensas täällä pohjanmaallakin olisi...
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #6 : Syyskuu 09, 2009, 23:42:57 ip »

Offtopikki jatkukoon.

Itsellänihän on myös tuossa ikkunalla arabicaa ja tabacumia, kahvipensas on tosin vielä varsin vaatimaton (reilun vuoden kasvanut). Virginiat on tuommoisia raparperejä :) Nämä tosin palavat piipussa jos fermentointi onnistuu. Ajattelin koittaa savustaa osan latakia-tyyppiseksi ja osan prässätä tammipaljuun kuten perique. Ihan vaan huvikseni.

Cartman, tuo kahvin ja tupakan välillä oleva arabica/tabacum - rustica/robusta- kuvio on kyllä varsin mielenkiintoinen. Yhtäläisyyksiä on verraten paljon, kofeiini ja nikotiinikin ovat käsittääkseni hyönteismyrkkyjä noissa. 

Ja Joni, ainakin keskipohjanmaalla (Haapajärvellä) kuulin kasvavan varsin satoisan kahvin. Kukaan niistä ei tosin ole mitään koskaan paahtanut. En tiedä sitten oliko arabicaa vai robustaa.

Olisi pitänyt jättää Huovisen Hamsterit lukematta.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #7 : Syyskuu 11, 2009, 17:07:49 ip »

Mielenkiintoista! Onkohan haapajärven pensaat jossain kasvihuoneessa tai sisällä? Ulkona tuskin eläisivät kovinkaan pitkään. Mukava olisi tietää enemmän heidän kasvatuskokemuksistaan. Lähteeköhän ihan itämään vihreästä pavusta jos kokeilisi itse laittaa tulemaan, vai onko nuo raakapavut jotenkin menneet niin etteivät enää idä?

Tupakan kanssa oli hankalinta se fermentoiminen. Pieni määrä kuivuu helposti ja iso määrä alkaa "mätänemään". Paras tila fermentoida olisi kasvihuoneen tyyppinen kostea ja lämmin tila. Omasta tupakastani tuli melko kitkerää ja vahvaa. Molemmat lajikkeet kasvoivat tosi hyvin(virginia ja kuubalainen). Suomen kesä on joskus niin lyhyt, että kasvukausi voi jäädä kesken. Tuntuu, että aikalailla kulkee kasvukausi samaa rataa kuin luumulla, eli ihan joka kesä ei ehdi sato kypsyä valmiiksi. Oli kyllä huomattavan helppoa kääriä sikarit valmiista fermentoidusta kuubalaisesta lehdestä.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #8 : Syyskuu 11, 2009, 18:39:10 ip »

Minäpäs kyselen siitä kahvipensaasta. Epäilisin että olisi kahvihuoneessa.

Pavusta kasvattamisesta muistan lukeneeni että papu ei ole itävä kuin hyvin lyhyen aikaa eli taimesta se on lähdettävä jos nyt ei sitten satoa tuottavaa pensasta pääse riipimään.

Sikarinlehden fermentointi lienee haastavampaa kuin piipputupakan, luulisin. Tuo valmiiksi fermentoitu kuubalainen alkoi kiinnostamaan kovasti; laitatko vaikka yv:ä mistä sait hommattua ja mitä kustansi.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #9 : Syyskuu 11, 2009, 21:01:05 ip »

Pavusta kasvattamisesta muistan lukeneeni että papu ei ole itävä kuin hyvin lyhyen aikaa eli taimesta se on lähdettävä jos nyt ei sitten satoa tuottavaa pensasta pääse riipimään.

Mikäli kyseessä on käsitelty papu (eli sellaisia joita vihreänä voi osaa paahtamista varten), tipahtaa itämiskyky nollaan kolmessa kuukaudessa sadonkorjuun jälkeen (johtuu pääosin kuivumisesta). Illyn mukaan mikäli papu säilötään 18 asteessa vakuumissa pitäen sen kosteusprosentti yli 40%:ssa, säilyy itämiskyky jopa yli vuoden.

Kahvipensas kasvaa kyllä ikkunalla hyvin. Täällä pääsee jo oheisen pensaan alla makoilemaan. :)

Talvisin tiputtaa lehtiä aika rankasti valonpuutteen vuoksi, mutta keväällä kun valoa alkaa tulla ja vähän ravinnetta laittaa juurelle, niin kasvaa suorastaan silmissä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #10 : Toukokuu 11, 2010, 22:33:06 ip »

Tämä kuuluisi varmaan ihan toiseen säikeeseen...

Jatketaan tänne.

Minun kahvipuskani kasvatti koko talven uusia lehtiä, yksi runko alkoi latvomisen seurauksena jopa mukavasti haarautumaan.
Aikaisempana talvena (2-vuotias) pudotti myös noin kolmanneksen lehdistään, nyt pidin 30w 4000K energiansäästölampun tuntumassa talven samalla kun kasvattelin chilejä ja kasvi senkun kasvoi. Valoa annoin 16h/ vrk eikä kahvi siis ollut edes lampun alla vaan kasvatuskaappini vieressä.

Kiitokset vinkistä. Katossa on kahvin yläpuolella koukku ja pistorasia kanssa siinä vieressä - voisi ensi talveksi tuollaisen viritellä. Olen aina olettanut että pitäisi sellainen iso kasvatus/UV lamppu hommata ja siksi jäänyt.

Sinun kahvisi taitaa olla jo aika kookas? Jos auttaisi talven keinovalolla, saattaisi kukkiakin alkaa näkymään.

Metri sillä on jo "makuukorkeutta" eli jos ei nostele latvoja ylöspäin. Isommat varret ovat tyvestä jo noin sentin halkaisijalla.

Kahvi muuten kasvattaa jälkikäteen mukavasti lisähaaroja - ks. ensimmäinen kuva. Noita ilmestyi viime kesänä tuohon vieri viereen vaikka kuinka monta. En tiedä mistä innostui - liekkö ollut kyseinen kohta sopivasti vaakasuunnassa ja valossa.

Toisessa kuvassa näkyy isoin tämän kevään lehti - eli tuollaisen vajaan 19 senttisen on jo ennättänyt latvaan tehdä. Kyseinen yksilö on ollut minulla melko tasan 5 vuotta - sain sen aikonaan lahjaksi semmoisena 30 senttisenä pikkupuskana.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1483
  • Kahviharrastaja
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #11 : Kesäkuu 16, 2011, 11:50:38 ap »

Sain viherpeukalolta kourallisen kahvipensaasta poimittuja marjoja. Lupasin paahtaa ja tarjota näistä valmistettua kahvia.

Olikos jossain vinkkiä siitä miten hedelmiä kannattaisi käsitellä että niistä saisi paahtokelpoisia vihreitä papuja?
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #12 : Kesäkuu 16, 2011, 13:27:49 ip »

Varmaan tällaisen toiminnan henkeen sopisi parhaiten luonnollinen prosessointi (eli kuivaprosessointi). Levittele marjat kivipohjaiselle aurinkoiselle kuistille, tai sellaisen puuttuessa vaikkapa uunipellille, kuivumaan ja sen jälkeen rapsuta liha pois päältä. Rapsuttamiseen voisi ehkä käyttää jotain raastinta vähän apuna. Oleellista prosessissa lienee löytää oikea kuivatuksen määrä, mutta siinä en kyllä osaa auttaa. Liian kuivana ainakin se liha jymähtää tehokkaasti kiinni papuun.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #13 : Kesäkuu 16, 2011, 14:25:42 ip »

Liian kuivana ainakin se liha jymähtää tehokkaasti kiinni papuun.

Ja liian lämpimässä/kosteassa/liian pitkään kuivattuna ne marjat alkavat mädäntyä ja se siitä sitten. Elleivät ole jo pilalla? Käsittääkseni prosessointi pitäisi käynnistä heti poimimisen jälkeen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tupakan ja kahvin kasvatus
« Vastaus #14 : Kesäkuu 16, 2011, 16:28:18 ip »

Olikos jossain vinkkiä siitä miten hedelmiä kannattaisi käsitellä että niistä saisi paahtokelpoisia vihreitä papuja?

Tässä asian tiimoilta informatiivinen (ja viihdyttävä) video:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=3kvpwYw6u0U" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=3kvpwYw6u0U</a>
Kirjattu