Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Jauhatuskarkeus mokkapannuun  (Luettu 19050 kertaa)

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« : Elokuu 14, 2009, 08:55:09 ap »

Pääsen huomenna ensimmäistä kertaa elämässäni jauhamaan kahvia ja nyt kaipaisinkin vinkkejä oikean karkauden löytämiseen. Onko mokkapannun kanssa jotain erityistä, jota pitäisi ottaa huomioon, vai haenko vain ensin sormituntumalla saman karkeuden, kuin kaupasta ostetussa Paulig Espresso Fortissimossa ja sitten makunystyröillä (vielä hyvin harjaantumattomilla) loppu?

-veikko
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #1 : Elokuu 14, 2009, 09:04:38 ap »

Pääsen huomenna ensimmäistä kertaa elämässäni jauhamaan kahvia ja nyt kaipaisinkin vinkkejä oikean karkauden löytämiseen. Onko mokkapannun kanssa jotain erityistä, jota pitäisi ottaa huomioon, vai haenko vain ensin sormituntumalla saman karkeuden, kuin kaupasta ostetussa Paulig Espresso Fortissimossa ja sitten makunystyröillä (vielä hyvin harjaantumattomilla) loppu?

Kannattaa käydä - jos ei vielä ole käynyt - katsomassa tämä aikasemminkin  linkittämäni video:

http://www.jimseven.com/2009/01/21/videocast-4-stovetopmoka-pot/

Siinä on perusohjeet mokkapannulla keittämiseen ja siitä käy hyvin ilmi mitä asioita pitää seurata ja mitkä variaabelit vakioida. Sitten vaan haet vaikka sillä sormituntumalla lähtökarkeuden ja lähdet siitä kartuttamaan kokemusta ja annat silmän ja makunystyröiden ohjata karkeussäätöjä pitäen muut muuttujat mahdollisimman vakioina.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #2 : Elokuu 14, 2009, 14:24:44 ip »

Kannattaisiko mutterin kanssa muuten pyrkiä niin hienoon jauhatukseen kuin mahdollista ennen kuin haittavaikutukset kasvavat liian suuriksi? Hienomman jauhatuksen etuna olisi enemmän kahviin liukenevia makua antavia aineksia. Haittavaikutuksia pannun mahdollinen tukkeutuminen ja purut kahvinkupissa. Vai onko muita hienon jauhatuksen ongelmia mutteria käytettäessä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #3 : Elokuu 14, 2009, 14:42:29 ip »

Itse olin aluksi yllättynyt miten karkeaksi mutterille kannattaa jauhaa. Krupsin myllyllä jauhoin mutterille lähes yhtä karkeaa kuin suodattimelle jauhan. Hieno puru aiheutti äkkiä yliuuttumista ja kitkerää makua.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #4 : Elokuu 15, 2009, 11:03:03 ap »

UPDATE:

Iloinen lähettipoika toimittu juuri myllyn ja ison kasan kahvia. Cafetoria oli pakannut tilaamien papujen lisäksi aika reilusti extraa; taidan asioida heidän kanssaan jatkossakin :)

Kokeilin muutamia koejauhatuksia ja vertailin silmämääräisesti ja näppituntumalla marketista valmiiksi jauhettuna ostettuun Pauligin Espresso Fortissimoon. Tuon razzattan linkkaamaan videon kommenteista löytyi tällainen kuvasarja http://www.gimmecoffee.com/galleries/brewing_at_home_part_1_moka_po/, jonka perusteella jätin jauhatuksen vielä aavistuksen verrokkijauhatusta karkeammaksi. Siitä tehtyä kahvia maistelen parhaillaan ja suu on muikealla hymyllä :)

Juuri alkaneella isyyslomalla on hyvä jatkaa kokeilua ja oppimista. Oppii tyttökin heti tunnistamaan hyvän kahvin tuoksun.

-veikko

Kirjattu

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #5 : Elokuu 15, 2009, 11:37:58 ap »

UPDATE 2:

Toinen koeponnistus tehtiin huomattavasti hienommalla jauhatuksella ja kahviin tuli selkeästi lisää makua. Ensimmäinen karkeus oli siis mielestäni liian karkea. Kokeilut jatkuu...

-veikko
Kirjattu

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #6 : Syyskuu 08, 2009, 15:50:05 ip »

Joku täällä varmaan jauhaa Rockylla kahvia mokkapannuun. Mistähän kohtaa asteikkoa löytyisi sopiva karkeus? Kokeilemallahan sen selvittää, mutta jos joku olisi jo kokeillut, niin säästyisi omaa vaivaa ja papuja ;)
Ensimmäinen oikea mylly tuli talouteen pari viikkoa sitten, ja kaffet on olleet niin hyviä, ettei vielä ole tullut myllyä käytettyä muuhun kuin esson tekoon - mihin se toki on tarkoitettukin.
Kirjattu

saritee

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #7 : Lokakuu 10, 2009, 12:53:02 ip »

Hei kaikki! Uutena foorumin käyttäjänä olen nyt mielenkiinnolla lueskellut näitä kahvinkeiton saloja ja saanut paljon uusia vinkkejä. Kiitos niistä! Olen jo kuutisen vuotta lukuisten epäonnistumisten kautta kokeillut (hammasta purren ja keneltäkään neuvoja kysymättä) kahvinvalmistusta mokkapannulla. Oli helpottavaa lukea täältä, että se oikeasti onkin haastavaa puuhaa!

Kaasuhellan, Bialettin ja Kaffan papujen ansiosta saan mielestäni nykyisin aikaiseksi ihan kelvollista kahvia. Eihän se tietenkään espressoa ole, mutta sopii hyvin arkikäyttöön. Nyt tätä palstaa lukiessani aloin kuitenkin tarkemmin miettiä tuota karkeusasiaa ja myllyä. Olen aiemmin käsittänyt, että karkeus on erityisen tarkkaa espressokoneissa, mutta että mutteripannulla sillä ei niin suurta merkitystä ole. Olen ilmeisesti ollut väärässä (tässäkin!). Taitaa mennä Sokokselta ostettu Krupsin halpis-mylly vaihtoon. Eipä tämän harrastuksen kanssa tule aika pitkäksi, kun aina löytää uusia asioita kokeiltaviksi!
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #8 : Lokakuu 10, 2009, 14:29:35 ip »

Voitaneen olettaa että espressomyllyjen karkeuden säätömekanismit ovat siirtymän suhteen melko yhteneviä. Oletetaan vaikkapa että saan säädettyä oman Rancilio Rockyn optimaaliselle espressokarkeudelle, sekä (mielestäni) optimaaliselle mutteripannukarkeudelle. Jälkimmäinen taitaa olla enemmän mielipidekysymys kun taas espressokarkeuden määrittämiseen löytyy yleipäteviä laskentamalleja. Nyt saanen ilmoitettua karkeuksien erotuksen Rockyn säätömekanismin yksiköiden mukaisesti. Tällöin käyttämäni mutterijauhatuskarkeus pitäisi kaiketi olla toistettavissa muilla Rockyillä kunhan vain perustaksi asetetaan espressojauhatus. Eikö vain?


Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #9 : Lokakuu 11, 2009, 00:53:28 ap »

Kaasuhellan, Bialettin ja Kaffan papujen ansiosta saan mielestäni nykyisin aikaiseksi ihan kelvollista kahvia. Eihän se tietenkään espressoa ole, mutta sopii hyvin arkikäyttöön. Nyt tätä palstaa lukiessani aloin kuitenkin tarkemmin miettiä tuota karkeusasiaa ja myllyä. Olen aiemmin käsittänyt, että karkeus on erityisen tarkkaa espressokoneissa, mutta että mutteripannulla sillä ei niin suurta merkitystä ole. Olen ilmeisesti ollut väärässä (tässäkin!). Taitaa mennä Sokokselta ostettu Krupsin halpis-mylly vaihtoon. Eipä tämän harrastuksen kanssa tule aika pitkäksi, kun aina löytää uusia asioita kokeiltaviksi!

Mutteripannusta on monella erilaisia kokemuksia. Enpä itsekään pidä sitä kovin tarkkana jauhatuskarkeuden suhteen. Sen sijaan se on tarkka, jos jauhetun kahvin seassa on paljon pölymäisen hienoa jaetta. Sellainen tekee mutteripannukahvin kitkeräksi. Portugalissa sikäläinen suurehko paahtimo, Sical, merkitsee jauhetun kahvin karkeuden tähdillä paketin kyljessä: * = suodatinkeitin, *** = mutteripannu, *****= espressokeitin. Espanjassa taasen Marcilla-paahtimo kehuu kahvinsa jauhatuksen olevan juuri mutteria varten säädetty. Se on hieman normaalia suodatinkarkeutta hienompaa. Sitä voi kuitenkin käyttää suodatinkeittimessä, mutta espressokeittimeen se on aivan liian karkeaa. Oleellista näissä kummassakin on, että kahvin seassa ei ole hienoa kahvipölyä. Kyllä mutteri sietää karkeaakin kahvia, mutta sitä hienoa pölyä se ei siedä lainkaan. Väännä Krupsin asteikkoa tippa karkeammalle, niin se liian hienon jakeen määrä vähenee. Kyllä myllylläsi ihan hyvin pystyy jauhamaan kahvin mutteria varten.
   

Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #10 : Tammikuu 31, 2010, 15:11:46 ip »

Mutteripannusta on monella erilaisia kokemuksia. Enpä itsekään pidä sitä kovin tarkkana jauhatuskarkeuden suhteen. Sen sijaan se on tarkka, jos jauhetun kahvin seassa on paljon pölymäisen hienoa jaetta. Sellainen tekee mutteripannukahvin kitkeräksi. Portugalissa sikäläinen suurehko paahtimo, Sical, merkitsee jauhetun kahvin karkeuden tähdillä paketin kyljessä: * = suodatinkeitin, *** = mutteripannu, *****= espressokeitin. Espanjassa taasen Marcilla-paahtimo kehuu kahvinsa jauhatuksen olevan juuri mutteria varten säädetty. Se on hieman normaalia suodatinkarkeutta hienompaa. Oleellista näissä kummassakin on, että kahvin seassa ei ole hienoa kahvipölyä. Kyllä mutteri sietää karkeaakin kahvia, mutta sitä hienoa pölyä se ei siedä lainkaan.

Tarkoittaako tämä sitä, että jos hankin käsimyllyn mutteripannulle sen kannattaa olla mielummin Zassenhaus Brasilia kuin Zassenhaus Santiago Espresso? Käsitykseni siitä, että espresso tarvitsee myös hienojakoista pölyä sekaan, kun presso (ja sinun mukaan myös mutteri) ei siedä sitä. Oletuksena on, että teräprofiili on suunniteltu molemmissa käyttötarkoituksen mukaan.

EDIT: Tämän innoittamana ostin kaupasta valmiiksi jauhettua espressoa ja Pauligin Kenya alkuperämaakahvia (paahtoaste 3, suodatinjauhatus) (ei ole toisessa kodissa myllyä). Laitoin alkuperämaakahvia mutteriin ja menoksi. Samalla kuumensin maidoin viereisellä levyllä. Mutteripanuun yläosaan kahvin päälle tuleva vaahto oli vaaleaa mikä enteili laihaa kahvia. Puolet kahvista kaadoin espressokuppiin ja puolet cappuccinokuppiin(ja loput maitoa). Kahvi ilman maitoa maistui aika karvaalta eikä kovin hyvältä, marjaisuus kuitenkin tuli hieman esiin mitä pussissa luvattiinkin. Maitokahvin vuoro: ehdoton suosikkini maitokahvina (kokeiltu erilaisia valmiiksi jauhettuja marketti essoja), maito leikkasi suurimman karvaiden pois. Joten jauhatus ei ole niin tarkka, vaikkakin suodatinjauhatus hieman liian karkeaa mielestäni(jos aikoo nauttia kahvinsa ilman maitoa, maidon kanssa hyvää).
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 31, 2010, 18:18:16 ip kirjoittanut samppo »
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

kahvinkorvike

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Jauhatuskarkeus mokkapannuun
« Vastaus #11 : Lokakuu 27, 2012, 07:34:35 ap »

Jatkan vanhaan ketjuun.

Mikäli käy liikkeessä kahviostoksilla ja pyytää jauhamaan mokkapannulle sopivaa karkeutta, niin yleisesti saa melko hienoa jauhatusta. Kertaakaan ei olla korostettu, kuinka mokkapannu vaatisi erityisesti karkeamman jauhatuksen kuin espressojauhatus.

Itse keitellessäni olen päätellyt, että kyse on siitä, että jotkin kahvilaadut voivat olla hyvinkin hienoksi jauhettua lopputuloksen ollessa mitä mainioin; kun taas toisissa kahveissa kovin hienosta jauhatuksesta on vaikea saada tyydyttävää laatua. Osan kahveista kanssa pitää olla varovaisempi pannun kuumuuden kanssa keiton aikana, toisissa voi vaikka hieman unohtaakin jatkuvan kiehumisen seuraamisen. Silloin tällöin tulee kuitenkin sellainen olo, että liikkeestä ostetun jauhetun kahvin olisi pitänyt olla hieman karkeampaa. Erityisesti tuntuu, että mitä isompaa pannua käyttää, sitä hankalampi on saada paras mahdollinen tulos.

Nyt tosin, lukiessani muutamat ketjun viestit, en tiedä enää voinko luottaa tulkintaani siitä, että tietyt kahvit ovat herkempiä menemään pilalle kuin toiset, vai onko kyse vain siitä että joissain jauhatuksissa on enemmän pölymäistä jauhetta seassa, joka aiheuttaa herkkyyden mutteripannukeitossa.

Koen kuitenkin, että kun on muutama vuosi tullut lähes päivittäin laitettua mokkapannu tulille, että sitä alkaa oppia "lukemaan" keiton lopputuloksesta, mitä seuraavalla kerralla kannattaisi tehdä, ja toisaalta tunnistamaan myös sen oliko kyse enemmänkin siitä ettei kahvi vain ole mieleen, kuin että keitossa olisi mennyt jotain pieleen.

Nämä pohdinnat ovat johtaneet siihen, että täytynee jossain vaiheessa ostaa oma mylly, jotta voisi itse määritellä sitä millaista jauhatusta millekin kahville kaipaa. Tällä hetkellä toimin siis niin, että pyydän liikkeissä jauhamaan 100-200g, pienen määrän kerrallaan, jonka käyn sitten ostamassa useammin. Huomioitavaa on kuitenkin, että eräs lempikahveistani mutteripannulle on Café Caracol, jota ostan valmiiksijauhettuna, ja se pesee omien makunystyröideni kautta arvioituna suurimman osan erikoisliikkeistä ostetuista ja vastajauhetuista tuotteista.
Kirjattu