Mutteripannuista: kumpi on parempi alumiininen vai teräksinen? Onko eroa kahvin maussa, laitteen puhdistuksessa tai käyttöiässä?
Makuasioita, sanoi koira...
Mielestäni mutteripannun kuuluu olla mutteripannun näköinenkin. Siis se palkittu, MoMassakin esillä oleva. Mutterin muoto on visuaalisesti tärkeää, se on osa kahvihetkeä. Nämä "oikeanmuotoiset" ovat alumiinia.
Alumiinisen pannun "sanotaan" tekevän parempaa kahvia, itsekin väitän niin. Mutta kuinka paljon kyse on kokonaismielihyvästä, en tiedä. En edes väitä pärjääväni sokkotestissä. Mutta, mutta. Jokainen, joka on käyttänyt teräs- ja alumiinikattiloita huomaa niissä selvän eron. Laitapa sama määrä vettä samanlaiseen teräs- ja alumiinikattilaan. Keittele vettä, niin huomaat, että kattilat käyttäytyvät eri tavoin. Ehkä tämä sama ilmiö selittää alumiinisen mutterin "paremmuutta" teräksiseen nähden - tai sitten ei.
Teräspannun voit heittää tiskariin, alumiinipannua et. Kiillotetussa teräspinnassa näkyvät pienetkin roiskeet ja sormenjäljet, alumiinipinnassa ei, jne. Molemmat ovat helppoja pitää puhtaina.
Käyttöikä tuskin sinua kiinnostaa. Jos alumiinipannu kestää 20 vuotta ja teräksinen 35 vuotta, niin...
Valitse kuitenkin pannu, johon saa varaosia. Tiivisterenkaita tarvitaan, joskus myös sisuskaluissa olevia kahvisihtejä. Mutteri-mutteripannut ovat lähes kaikki Bialettin klooneja. Niihin saa yhteensopivia varaosia mistä tahansa Vinku-Intiasta, jopa Suomesta. Olisi tietenkin fiksua, että teräspannutkin olisivat "kaliiperiltaan" yhteneviä alumiinipannujen kanssa, siis siten että niihin kävisivät samat varaosat. Mutta tätä en tiedä.
Marian mielipiteeseen sähköhärvelistä on helppo yhtyä.