Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen  (Luettu 10877 kertaa)

eloisa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« : Elokuu 05, 2009, 17:21:14 ip »

Olen ensimmäistä kertaa hankkimassa kotiin laitetta, jolla saisi aikaiseksi muuta kuin suodatinkahvia. Koska olen kahviharrastuksessa täysin aloittelija, ajattelin aloittaa mutteripannulla ja jollain maidonvaahdottimella. Mitä voisitte suositella?

Mutteripannuista: kumpi on parempi alumiininen vai teräksinen? Onko eroa kahvin maussa, laitteen puhdistuksessa tai käyttöiässä?

Crema.fi sivuilla on myös myynnissä Cloer 5608 - sähkökäyttöinen mokkapannu (tosin ei tällä hetkellä saatavilla), onko sähkökäyttöinen olennaisesti parempi kuin ns. tavallinen mutteripannu? Lähinnä ajattelin eroa kahvin, sen valmistamisen tai laitteen hoitamisen suhteen. Kokemattomana voisin kuvitella, että sähkökäyttöinen on helpompi käyttää, mutta jos ei olennaista eroa, tavallinen on taas aika paljon edullisempi.

Sitten vielä maidonvaahdottimista, onko Bialetti Tuttocrema -maidonvaahdotuskannu ihan lelu? Olisiko joku vastaavan tyyppinen järkevämpi valinta?

Kiitos jo etukäteen, monien vaihtoehtojen edessä olen vähän pihalla, mikä olisi hyvä valinta!
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #1 : Elokuu 05, 2009, 18:41:01 ip »

Minulla on alumiininen mutteripannu, eli vastailen siltä pohjalta...

Teräksinen mutteripannu toimii induktioliedelläkin, ja sen voi puhdistaa "kovemmilla" aineilla kuin alumiinisen. Toisaalta, kuten jossakin ketjussa muinoin kävi ilmi, pannun ei ole tarkoituskaan olla putipuhdas vaan kertymä antaa oman arominsa kahviin.

Johdoton vai johdollinen - itse ostaisin sähkökäyttöisen vain, jos keittolevyä ei olisi tarjolla. Voisin nimittäin kuvitella, että johdoton on paljon helpompi pitää puhtaana. Ja johdottoman käyttöikä lienee pidempi, vaikkei tuo sähkökäyttöinenkään mikään high-tech -laite ole ;)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #2 : Elokuu 05, 2009, 19:17:15 ip »

Mutteripannuista: kumpi on parempi alumiininen vai teräksinen? Onko eroa kahvin maussa, laitteen puhdistuksessa tai käyttöiässä?

Makuasioita, sanoi koira...

Mielestäni mutteripannun kuuluu olla mutteripannun näköinenkin. Siis se palkittu, MoMassakin esillä oleva. Mutterin muoto on visuaalisesti tärkeää, se on osa kahvihetkeä. Nämä "oikeanmuotoiset" ovat alumiinia.

Alumiinisen pannun "sanotaan" tekevän parempaa kahvia, itsekin väitän niin. Mutta kuinka paljon kyse on kokonaismielihyvästä, en tiedä. En edes väitä pärjääväni sokkotestissä. Mutta, mutta. Jokainen, joka on käyttänyt teräs- ja alumiinikattiloita huomaa niissä selvän eron. Laitapa sama määrä vettä samanlaiseen teräs- ja alumiinikattilaan. Keittele vettä, niin huomaat, että kattilat käyttäytyvät eri tavoin. Ehkä tämä sama ilmiö selittää alumiinisen mutterin "paremmuutta" teräksiseen nähden - tai sitten ei.

Teräspannun voit heittää tiskariin, alumiinipannua et. Kiillotetussa teräspinnassa näkyvät pienetkin roiskeet ja sormenjäljet, alumiinipinnassa ei, jne. Molemmat ovat helppoja pitää puhtaina.

Käyttöikä tuskin sinua kiinnostaa. Jos alumiinipannu kestää 20 vuotta ja teräksinen 35 vuotta, niin...
Valitse kuitenkin pannu, johon saa varaosia. Tiivisterenkaita tarvitaan, joskus myös sisuskaluissa olevia kahvisihtejä. Mutteri-mutteripannut ovat lähes kaikki Bialettin klooneja. Niihin saa yhteensopivia varaosia mistä tahansa Vinku-Intiasta, jopa Suomesta. Olisi tietenkin fiksua, että teräspannutkin olisivat "kaliiperiltaan" yhteneviä alumiinipannujen kanssa, siis siten että niihin kävisivät samat varaosat. Mutta tätä en tiedä.
     
Marian mielipiteeseen sähköhärvelistä on helppo yhtyä.
     
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #3 : Elokuu 05, 2009, 21:50:45 ip »

Olen ensimmäistä kertaa hankkimassa kotiin laitetta, jolla saisi aikaiseksi muuta kuin suodatinkahvia. Koska olen kahviharrastuksessa täysin aloittelija, ajattelin aloittaa mutteripannulla ja jollain maidonvaahdottimella. Mitä voisitte suositella?

Ymmärrän, että haluat erilaista kahvia kuin juhlamokka tai kultakatriina, mutta miksi mutteripannu? Itse lähtisin liikkeelle myllyn hankkimisesta ja kokeilisin ihan sillä tutulla ja turvallisella mokkamasterilla josko sillä saisi erilaisista kahveista uusia ulottuvuuksia irti.

Mylly ja tuoreet pavut on joka tapauksessa tärkeä osa hyvää kahvia. Siitä on turha tinkiä vaikka sitten haluaisikin tehdä mokkapannulla kahvia.

-Mikko-
ps. mutteripannulla ei saa espressoa aikaiseksi vaikka kuinka yrittäisi.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #4 : Elokuu 05, 2009, 22:43:08 ip »

ps. mutteripannulla ei saa espressoa aikaiseksi vaikka kuinka yrittäisi.

Ja se on ehkä vaikein tapa valmistaa hyvää kahvia (mielestäni). Vai moniko mutteripannun käyttäjä juo tuotetta ilman maitoa - siis "au naturel".
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #5 : Elokuu 05, 2009, 22:45:32 ip »

Ja se on ehkä vaikein tapa valmistaa hyvää kahvia (mielestäni). Vai moniko mutteripannun käyttäjä juo tuotetta ilman maitoa - siis "au naturel".

Ja tästä tuli mieleeni, että kuinka tärkeää on, että maito on vaahtoa? Itse nykyisin laiskottelen, ja juon maitokahvini usein lattena/cafe-con-lechenä eli lämmitän maidon mikrossa.

Toki vaahdottaminen lisää tilavuutta, ja saa tietyn tilavuisen juoman pienemmillä kaloreilla  ;)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #6 : Elokuu 06, 2009, 08:41:56 ap »

Ja se on ehkä vaikein tapa valmistaa hyvää kahvia (mielestäni). Vai moniko mutteripannun käyttäjä juo tuotetta ilman maitoa - siis "au naturel".

On kyllä varsin haastava tapa valmistaa (maukasta) kahvia. Minä olen aina juonut mutteripannun tuotoksen "au naturel"  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #7 : Elokuu 06, 2009, 09:28:22 ap »

Ja tästä tuli mieleeni, että kuinka tärkeää on, että maito on vaahtoa? Itse nykyisin laiskottelen, ja juon maitokahvini usein lattena/cafe-con-lechenä eli lämmitän maidon mikrossa.

Tervetuloa "laiskojen" joukkoon - muutaman kymmenen miljoonan cafe-au-laitin, cafe-con-lechen ja galaon juojan lisäksi  :) 
       
   
     
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #8 : Elokuu 06, 2009, 09:41:34 ap »

Ymmärrän, että haluat erilaista kahvia kuin juhlamokka tai kultakatriina, mutta miksi mutteripannu? Itse lähtisin liikkeelle myllyn hankkimisesta ja kokeilisin ihan sillä tutulla ja turvallisella mokkamasterilla josko sillä saisi erilaisista kahveista uusia ulottuvuuksia irti.

Mylly ja tuoreet pavut on joka tapauksessa tärkeä osa hyvää kahvia. Siitä on turha tinkiä vaikka sitten haluaisikin tehdä mokkapannulla kahvia.

-Mikko-
ps. mutteripannulla ei saa espressoa aikaiseksi vaikka kuinka yrittäisi.

Joo, ei saa espressoa. Se on mokkapannu, jolla saa mokkaa. Nimimerkki "razatta" taisi jossain viestiketjussa puhua kahvitteluun kuuluvasta fiilistelystä. Mutteripannu tuo mukaan oman fiiliksensä. Mikään muu valmistusmetodi ei levitä huoneistoon samanlaista vahvaa kahvin aromia ja tuoksua, kuin mutteripannu. Mutterikahvittelu on oma juttunsa, sillä voi korvata normikahvin mutta ei espressoa.

Sitäpaitsi, jos haluaa joskus kokeilla perinteistä "todellista" Italialaista "aamiaista", niin siihenkin tarvitaan mutteripannun kahvia.

Missen kommentti myllystä on tärkeä - kuten täällä on jo ziljoona kertaa todettu. Kaupasta ostettu, valmiiksi jauhettu espressokahvi toimii karkeutensa puolesta mutterissa hyvin. Ehkä ainoa metodi, missä valmis puru toimii. Mutta joka tapauksessa se myllyn hankinta tulee eteen...

     
Kirjattu

eloisa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #9 : Elokuu 06, 2009, 11:13:25 ap »

Kiitos nopeista ja hyvistä vastauksista!

Hylkään siis sähkökäyttöisen mallin ja hankin alumiinisen mutteripannun. Täytyypi heti töiden jälkeen käydä ostamassa, näytti stockalla olevan tarjouksessa.

Moccamaster löytyy jo kotoa, Espanjassa ollessani tykästyin ilmeisesti mutteripannun tyyppisellä valmistettuun kahviin, olin tosin niin hölmö, että luulin helposti palaavani Suomessa pelkkään suodatinkahviin ja välineet jäi sieltä hankkimatta...Espressokeitin on varmasti jossain vaiheessa hankinnassa, mutta vielä ei kunnolliseen varaa - olen ymmärtänyt, ettei 100e kapistuksia kannata ostaa.

Pari kysymystä vielä, niin pääsen alkuun:

1. Maidonvaahdottimesta: onko kellään kokemusta tuttocremasta tai mikä olisi hyvä? (tahtoisin ainakin alkuun vaahtoa, myöhemmin varmaan itsekin laiskistuu mikrolla lämmitettävään  :)

2. Joissakin kommenteissa oltiin sitä mieltä, että mutteripannulla on vaikea saada (hyvää) kahvia, onko siis valmistusprosessi hankalampi kuin luulin? Kuvittelin, että vedet sisään, sihtiin kahvi (ilman "tamppaamista") ja liedelle keskilämmölle.

3. Pavuista: Jos kaupan valmiiksi jauhettu on ok mutteripannulle, mikä olisi hyvä perusmerkki aloittaa? Itsejauhetut on tietysti ihan eri juttu, mutta onko mitään järkeä ostaa 50 - 60e perusmyllyä vai kannattaisiko hetki säästää ja panostaa kunnolliseen? Minkälainen "paahto" on tarkoitettu mutteripannulle?

Tulikin aika monta kysymystä vielä  :)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #10 : Elokuu 06, 2009, 12:32:03 ip »

Huomasitko että kaupasta saa myös Brikka-pannuja? Brikka lienee lähin vastine mutteripannulle. Valmistusprosessikin on jännempää. Paineistuksesta johtuen jauhatuksen laadulla on tosin suurempi merkitys kuin mutterissa.

Wikipediasta löytyy lyhyt mutta hyvä info Brikka-pannusta.

Youtubesta löytyy pari hyvää videota (1, 2).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #11 : Elokuu 06, 2009, 12:50:36 ip »


2. Joissakin kommenteissa oltiin sitä mieltä, että mutteripannulla on vaikea saada (hyvää) kahvia, onko siis valmistusprosessi hankalampi kuin luulin? Kuvittelin, että vedet sisään, sihtiin kahvi (ilman "tamppaamista") ja liedelle keskilämmölle.


Valmistusprosessi hankaluus tai helppous riippuu hifistelyn määrästä. Mutteripannun käyttämisestä voi tehdä taidetta. Kannattaa tsekata vaikkapa tämä linkki:

http://www.jimseven.com/2009/01/21/videocast-4-stovetopmoka-pot/

Ei siis mahdottoman hankalaa, mutta "liikkuvia osia" on mutteripannun ja espresson valmistuksessa oleellisesti enemmän kuin vaikkapa presso- tai suodatinkahvin valmistuksessa.

Jos haluat "harrastaa kahvia" niin silloin varmaan oleellisinta on hankkia hyviä ja tuoreita papuja ja niiden vertailu ja maistelu sujuu varmasti helpoimmin esim. mokkamasterilla tai pressopannulla.

Jos haluat "harrastaa kahvin valmistusta" niin silloin esim. mutteripannu tai espressolaite tuovat uusia mahdollisuuksia mutta myös lukemattoman määrän variaabeleita, jotka voivat mennä vikaan tai vaihdella kerrasta toiseen.

Lainaus

3. Pavuista: Jos kaupan valmiiksi jauhettu on ok mutteripannulle, mikä olisi hyvä perusmerkki aloittaa? Itsejauhetut on tietysti ihan eri juttu, mutta onko mitään järkeä ostaa 50 - 60e perusmyllyä vai kannattaisiko hetki säästää ja panostaa kunnolliseen? Minkälainen "paahto" on tarkoitettu mutteripannulle?


Hintaluokkaan on vaikea ottaa kantaa kun se on kuitenkin omasta lompakosta ja kiinnostuksesta kiinni. Mutta myllyä katsellessasi muista huomioida, että toiset myllyt on suunniteltu espresson ja toiset suodatin/presso karkeuden jauhamiseen. Eli jonkunlainen ajatus siitä millä metodilla haluaa omajauhamansa pavut pääsääntöisesti valmistaa vaikuttaa oleellisesti siihen millainen mylly kannattaa hankkia.

Isoimman parannuksen kahvinlaatuun ja pienimmillä kustannuksilla ja vaivalla selviät jos investoit vain edulliseen myllyyn ja alat käyttämään laadukkaita papuja ja valmistat kahvisi sillä Moccamasterilla. Jos taas mielessä siintää espressolaite niin laadukkaan espressomyllyn hankkiminen nyt ja harjoittelu sen + mutteripannun kanssa voisi olla ihan hyvä tie..?

Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #12 : Elokuu 06, 2009, 13:42:22 ip »

Minkälainen "paahto" on tarkoitettu mutteripannulle?

Varmasti makuasia, mutta kovin vaaleat paahdot antavat kyllä erittäin hapokkaan/happaman maun kahviin...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

eloisa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #13 : Elokuu 06, 2009, 13:47:21 ip »

Huomasitko että kaupasta saa myös Brikka-pannuja? Brikka lienee lähin vastine mutteripannulle. Valmistusprosessikin on jännempää. Paineistuksesta johtuen jauhatuksen laadulla on tosin suurempi merkitys kuin mutterissa.

Brikalla pitäisi siis tulla vähän myös cremaa? Onko jauhatuskarkeus kuitenkin sama kuin mutterissa? kiitos linkeistä!

Valmistusprosessi hankaluus tai helppous riippuu hifistelyn määrästä. Mutteripannun käyttämisestä voi tehdä taidetta. Kannattaa tsekata vaikkapa tämä linkki:

http://www.jimseven.com/2009/01/21/videocast-4-stovetopmoka-pot/

Kiitos linkistä, olen taas paljon viisaampi!

Jos taas mielessä siintää espressolaite niin laadukkaan espressomyllyn hankkiminen nyt ja harjoittelu sen + mutteripannun kanssa voisi olla ihan hyvä tie..?

Näin olin juuri ajatellut! (Tai siis myllyn hankintaa täytyy varmaan odotella parin kuukauden päässä oleviin syntymäpäiviin, mutta kuitenkin...) onko olemassa myllyä, joka olisi hyvä sekä tässä vaiheessa mutteripannukahviin että myöhemmin espressoon?


Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Liedellä toimiva mutteripannu vs. sähkökäyttöinen
« Vastaus #14 : Elokuu 06, 2009, 15:09:30 ip »


Näin olin juuri ajatellut! (Tai siis myllyn hankintaa täytyy varmaan odotella parin kuukauden päässä oleviin syntymäpäiviin, mutta kuitenkin...) onko olemassa myllyä, joka olisi hyvä sekä tässä vaiheessa mutteripannukahviin että myöhemmin espressoon?


Espressomyllyillä noita mutteripannukahveja harrastajat kai pääsääntöisesti jauhaa? Mutteripannussa käytettävä karkeus asettuu sinne espresso-karkeuden ja suodatinkarkeuden välimaastoon.

Ilman muuta siis kannattaa tässä tapauksessa hankkia espressomylly jos espressokone on hankintalistalla.

Lyhyesti sanottuna espressomyllyjen jauhatuksessa on pieniä mutta keskenään erikokoisia puruja, säätövara pitää olla tarkka ja ne on suunniteltu sitä silmälläpitäen että niillä jauhetaan suoraan siihen espressokahvaan.

Suodatinkahvimyllyissä taas jauhatus on karkeampaa, sen säätötarkkuuden ei ole tarvetta olla yhtä tarkka kuin espressomyllyssä, jauhetut purut ovat keskenään tasakokoisia ja "käyttöliittymä" suunniteltu esim. niin, että se jauhaa napin painalluksella vaikka sen kuuden kupin satsin johonkin kulhoon, josta se sitten kumotaan sinne suodattimeen tai pressopannuun.

Mm. näistä syistä johtuen näiden erityyppisten myllyjen käyttäminen ristiin on aina enemmän tai vähemmän kompromissi (vaikka toki itsekin olen joskus omalla espressomyllylläni jauhanut pressokahvit).

Budjetista sen verran, että nyrkkisääntönä usein pidetään, että espresso "valmistetaan" myllyllä eikä espressokoneella ja myllybudjetti kannattaa pitää suurinpiirtein samankokoisena kuin espressokoneen hinta.   
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario