Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Sanasto ja opas aloittelijalle  (Luettu 11617 kertaa)

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Sanasto ja opas aloittelijalle
« : Elokuu 10, 2009, 17:19:14 ip »

Olen aikeissa syventyä paremmin kahviharrastukseen ja päätin hieman selailla tätä foorumia ennen ensimmäisen espressokoneeni ostamista (sitä ihan ensimmäistä OBH Nordican 89 euron laitetta, jonka palautin jo takaisin kauppaan ei lasketa :) Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että joka hetki pääni on vain enemmän pyörällä alan slangin ja erilaisten ohjeiden myötä (painekahva, thermoblock, PID, mokka vs. espresso jne).

Löytyisikö jostain joku edes välttävästi kattava sanasto ja aloittelijan opas, joka kertoisi perusteet kahvin valmistamisesta, eri tyyppisistä laitteista jne?


-veikko

Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #1 : Elokuu 10, 2009, 19:11:52 ip »


Löytyisikö jostain joku edes välttävästi kattava sanasto ja aloittelijan opas, joka kertoisi perusteet kahvin valmistamisesta, eri tyyppisistä laitteista jne?


Moi!

Saako olla englanniksi? Ameriikan kielellä löytyy ihan päteviä ja yleistajuisia FAQ-yhteenvetoja. Suomeksi ehkä ei niinkään helpolla.

Toinen harkinnin arvoinen vaihtoehto on etsiä käsiinsä joku tuttava, jolla on jo hieman kokemusta ja joka ehkä antaa kokeilla laitteitaan tai vaikka käydä kotibaristakurssi (jos asuu lähellä pääkaupunkiseutua). Tai vierailu sopivan rauhalliseen kellonaikaan hyvässä laitteissa myyvässä liikkeessä, jossa on asiantuntevia myyjiä auttaa myös.

Lukea kannattaa aina, mutta luetun ymmärtäminen syntyy yleensä vasta kokemuksen kautta.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #2 : Elokuu 23, 2009, 11:42:13 ap »

Moi!

Saako olla englanniksi? Ameriikan kielellä löytyy ihan päteviä ja yleistajuisia FAQ-yhteenvetoja. Suomeksi ehkä ei niinkään helpolla.

Toinen harkinnin arvoinen vaihtoehto on etsiä käsiinsä joku tuttava, jolla on jo hieman kokemusta ja joka ehkä antaa kokeilla laitteitaan tai vaikka käydä kotibaristakurssi (jos asuu lähellä pääkaupunkiseutua). Tai vierailu sopivan rauhalliseen kellonaikaan hyvässä laitteissa myyvässä liikkeessä, jossa on asiantuntevia myyjiä auttaa myös.

Lukea kannattaa aina, mutta luetun ymmärtäminen syntyy yleensä vasta kokemuksen kautta.
Kaikki vaan innolla päivittämään Kahwikin kahvisanastoa!
Kirjattu

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #3 : Elokuu 23, 2009, 12:37:45 ip »

Kaikki vaan innolla päivittämään Kahwikin kahvisanastoa!

Minä yritin sellaista etsiä, mutta en löytänyt mistään... joten aloin sellaista rakentamaan. Ajattelin ensimmäisen version saada julkaistuksi lähiviikkoina. Tarkoitus olisi saada kahviharrastajille se kauan kaivattu wiki, mutta myös "hakemisto" suomalaisista kahvialan yrittäjistä (paahtimot, tarvikekaupat, nettikaupat, kahvilat jne.).


-veikko

UPDATE: heh, nythän mä sen wikin sitten löysin. Se onkin avattu tänään :D
« Viimeksi muokattu: Elokuu 23, 2009, 12:46:38 ip kirjoittanut v-dogg »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #4 : Elokuu 23, 2009, 15:22:15 ip »

UPDATE: heh, nythän mä sen wikin sitten löysin. Se onkin avattu tänään :D

Jep. Sellainen linkkisivustokin on tarkoitus toteuttaa jossakin vaiheessa kun muilta kiireiltä ehditään...

T. Teme
Kirjattu

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #5 : Elokuu 23, 2009, 15:45:29 ip »

Jep. Sellainen linkkisivustokin on tarkoitus toteuttaa jossakin vaiheessa kun muilta kiireiltä ehditään...

T. Teme

Itselläni oli ajatuksena pelkkää linkkisivustoa hieman laajempi kokonaisuus, jossa alan harrastajat voisivat myös arvostella ja kertoa kokemuksistaan paahtimoista, kahviloista, tarvikemyymälöistä jne. Näin esim. oikeasti laatuun ja ammattitaitoon panostavat kahvilat saisivat heille kuuluvaa mainetta ja kunniaa. Tiedä vaikka tämä saisi jonkun kahvilan joskus vaihtamaan automaattikoneensa (jonka litkusta otetaan neljä euroa/kuppi) kunnon koneeseen ja baristaan ;)

Olisiko tällaiselle "palvelulle" mielestänne kysyntään? Olen tätä varten juuri hankkinut myös sille sopivan osoitteen - kahvilasi.net :) Transaktio on tosin vielä kesken, joten nimipalvelut ovat edelleen mainossivulle.


-veikko
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #6 : Elokuu 23, 2009, 17:09:19 ip »

Mielestäni merkittävä puute (erikois)kahvimaailmassa on kahvien/papujen vertailukelpoisten arvioiden puute. Esimerkkejä voi etsiä vaikka viinimaailmasta tai minulle hieman tutummasta olutmaailmasta. Olutarvioihin ja etenkin pisteytyksiin voi tutustua osoitteissa ratebeer.com tai olutopas.info.

Laitteistoarvioiden osaltahan tilanne onkin paljon parempi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #7 : Elokuu 23, 2009, 17:35:11 ip »

Mielestäni merkittävä puute (erikois)kahvimaailmassa on kahvien/papujen vertailukelpoisten arvioiden puute. Esimerkkejä voi etsiä vaikka viinimaailmasta tai minulle hieman tutummasta olutmaailmasta. Olutarvioihin ja etenkin pisteytyksiin voi tutustua osoitteissa ratebeer.com tai olutopas.info.

Coffee Reviewistä löytyy jotakin.

Ongelmahan kahvin kanssa on siinä että kyseessä on vuosittain uusiutuva tuote (pari satoa vuodessa) ja erikoisemmat erät voivat olla kooltaan varsin pieniä (eli jos arviota löytyy, niin voi olla vaikea saada kyseistä tuotetta sitten itselleen). Lisäksi paahtajalla on todella suuri vaikutus siihen miltä tuote loppujen lopuksi maistuu. Toki viiniinkin vaikuttaa aina se millainen oli satovuosi rypäleiden kannalta joista se valmistettiin, mutta viinin etu on siinä että sadon korjuun jälkeen tuotetta voidaan pitää saatavilla kahvipapua paljon paljon pidempi aika.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #8 : Elokuu 23, 2009, 18:00:19 ip »

Ongelmahan kahvin kanssa on siinä että kyseessä on vuosittain uusiutuva tuote (pari satoa vuodessa) ja erikoisemmat erät voivat olla kooltaan varsin pieniä (eli jos arviota löytyy, niin voi olla vaikea saada kyseistä tuotetta sitten itselleen).

Pienet erät eivät näytä olevan ongelma innokaalle arvioijalle. Suurin arvo tulisi tietenkin niistä jatkuvasti saatavilla olevista tuotteista, ja ainahan eri paahdon tai sadon voi yksilöidä omaksi tuotteekseen. Ja kun kahveista puhutaan niin joukkoonhan kuuluvat myös ne kaikista suosituimmat markettikahvit, joiden osalta ymmärtääkseni tasalaatuisuudesta yritetään pitää kiinni mahdollisimman pitkään.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #9 : Elokuu 23, 2009, 19:31:49 ip »

Pienet erät eivät näytä olevan ongelma innokaalle arvioijalle. Suurin arvo tulisi tietenkin niistä jatkuvasti saatavilla olevista tuotteista, ja ainahan eri paahdon tai sadon voi yksilöidä omaksi tuotteekseen.

Tuossa pitäisi eritellä paahdot paahtimokohtaisesti. Eli "sama tummuus" paahtajalta A voi maistua toiselta kuin paahtajalta B. Ja jo pelkästään saman paahtimon toimittamassa pavussa voi tapahtua makujen/sävyjen muuttumista vuoden mittaan kun vihreä papu vanhenee varastossa. Ja tuo laadun heikkeneminen on sellaista, että vanhan sadon kahvia ei enää käsittääkseni pidetä erikoiskahvina (jos uusi sato on tullut siis jo saataville) - laatuluokitus laskee.

Minkälaista arviota siis haluaisit pavuille tarkkaan ottaen? Mitä sen pitäisi sisältää ja mikä olisi sen tarkoitus kuluttajalle? Hinta/laatu suhteen arviointi?

Esimerkiksi hasbean ja sweetmarias tarjoavat myymistään pavuista melko tarkat cuppingkuvaukset joiden perusteella tietää jo varsin pitkälle mitä pavulta voi odottaa. Sitten vain pitää itse maistaa ja todeta osuvatko kuvaukset yhteen.

Ja kun kahveista puhutaan niin joukkoonhan kuuluvat myös ne kaikista suosituimmat markettikahvit, joiden osalta ymmärtääkseni tasalaatuisuudesta yritetään pitää kiinni mahdollisimman pitkään.

Juu, mutta nämä eivät sitten ole niitä mainitsemiasi erikoiskahveja. Ja mitä ideaa näitä markettikahveja on arvioida? Ovat halpoja (=ei tule isoa lovea lompakkoon jos kokeilee) ja vuodesta toiseen samalla lailla "sieluttomia" ollessaan sekoituksia helposti jopa kymmenestä eri papulaadusta (joista osa voi olla vielä itsessään geneerisiä sekoituksia tietyn maan kahveista). Näissä ei siis etsitä erikoista laatua vaan tasaista laatua joka tarkoittaa käytännössä kaikkien "terävien luonteenpiirteiden" välttämistä lopullisessa sekoituksessa - ettei pääse käymään niin että jokin merkitsevä papulaatu reseptistä pääsee loppumaan eikä lähellekään samoja ominaisuuksia omaavaa tule saataville.

Yksi hyvä paikka tutustua siihen miten laaja kirjo erilaisissa kahvisadoissa on jopa maanosittain on Cup of Excellence sivusto: linkki. Klikkaile tuolta "Country programs" ja sieltä valitse maanosa, vuosi ja "Winning farms" tyyliin tämä. Tuossa edellisessä linkissä kun klikkailet noita tilojen nimiä niin pääset lukemaan makukuvauksia heidän kahveistaan ison raadin arvioimina. Sieltä sitten voi löytyä kokonaispisteiden lisäksi litanioita tyyliin:

Lainaus
Top Jury Descriptions: Aroma-Flavor- extremely sweet (20), floral (18), chocolate (15), honey (15), fresh sugar cane (11), muscat wine (9), stone fruits (7), dark plum (7), passion fruit (7), jasmine (7), raspberry (6), strawberries (6), dried apricot (5), cherry (5), bergamot (5), lemon lime soda (3). Mouthfeel- creamy (15), rich (15), velvety (11), structured (10), concentrated (7), chewy (6), overwhelming (4) . Acidity- elegant (15), bright (15), sweet (11), lime ( 8 ), racy ( 8 ), firm (6), with spine (6) long and pleasant aftertaste perfectly balanced,

Joissa siis suluissa oleva numero kertoo moniko arvioija tuon ominaisuuden omasta mielestään löysi.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #10 : Elokuu 23, 2009, 20:34:28 ip »

Sanaston alkua tosiaan on Kahwikissa ja aloittelijan opaskin on niin hyvä idea, että tein sille linkin Kahwikin etusivuun. Siitä vaan kirjoittamaan.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #11 : Elokuu 24, 2009, 22:03:23 ip »

Minkälaista arviota siis haluaisit pavuille tarkkaan ottaen? Mitä sen pitäisi sisältää ja mikä olisi sen tarkoitus kuluttajalle? Hinta/laatu suhteen arviointi?

Toivoisin ensisijaisesti pisteytystä tai muuta vastaavaa tapaa, joka kertoo kuinka laadukas tai hyvä tuote on.

Esimerkiksi hasbean ja sweetmarias tarjoavat myymistään pavuista melko tarkat cuppingkuvaukset joiden perusteella tietää jo varsin pitkälle mitä pavulta voi odottaa. Sitten vain pitää itse maistaa ja todeta osuvatko kuvaukset yhteen.

Kuvaukset ovat toki hyödyllisiä, mutta en yleensä niitä lukemalla saa käsitystä siitä kuinka hyvä tuote on, tai tarkemmin sanoen en saa käsitystä siitä kuinka korkealle kahviharrastajat tuotetta arvostavat. Omassa maistelussani ei loppujen lopuksi tietenkään paina mikään muu kuin oma mielipide, mutta useinmiten käy niin että arvostan itse eniten juuri niitä tuotteita, jotka on hyväksi havaittu monien muiden harrastajien toimesta.

Ja mitä ideaa näitä markettikahveja on arvioida?

Olisihan se mukava nähdä kahvihifistien arviot ja pisteytykset markettikahveista. Tuotteet ovat kuitenkin paljon tutumpia keskivertokansalaiselle kuin erikoisemmat papukahvit. Samalla saataisiin vastausta tälläkin foorumilla esitettyyn kysymykseen siitä kuinka paljon parempaa laadukas erikoiskahvi oikeastaan on. Ja tietenkin saataisiin paremmuusjärjestys niille kaikista suosituimmille markettikahveille.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #12 : Elokuu 24, 2009, 22:09:07 ip »

Samalla saataisiin vastausta tälläkin foorumilla esitettyyn kysymykseen siitä kuinka paljon parempaa laadukas erikoiskahvi oikeastaan on.

1:2,534?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #13 : Elokuu 24, 2009, 22:12:39 ip »

Ongelmahan kahvin kanssa on siinä että kyseessä on vuosittain uusiutuva tuote (pari satoa vuodessa) ja erikoisemmat erät voivat olla kooltaan varsin pieniä (eli jos arviota löytyy, niin voi olla vaikea saada kyseistä tuotetta sitten itselleen). Lisäksi paahtajalla on todella suuri vaikutus siihen miltä tuote loppujen lopuksi maistuu.

Ja se merkittävin ongelma taitaa olla, että viini- tai olutpullon voi avata, kaataa lasiin ja maistella. Sen sijaan esimerkiksi espressossa itse valmistusprosessi on se kaikista määräävin tekijä. Esimerkiksi minun arvioni monista hankalammista SO-pavuista ovat aivan erilaisia kuin ne olisivat olleet joitakin vuosia sitten - en vaan osannut tehdä niitä oikein.

Toki maistelutaulukon voisi tehdä niin että kaikki käyttävät samaa vakioitua cupping-menetelmää. Aika harva meistä kuitenkaan cuppailee kahveja säännöllisesti, jos ollenkaan. Periaatteessa tuollainen taulukko olisi kyllä kiva olla, jos näihin käytännön ongelmiin vaan keksittäisiin joku ratkaisu.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Sanasto ja opas aloittelijalle
« Vastaus #14 : Elokuu 24, 2009, 22:23:15 ip »



Tirofaux: Jos olet kiinnostunut kahvien laadusta etkä koetusta kahvin mausta, on tarjolla olemassa kavalkadi melko objektiivisia mittareita, jotka kertovat kahvin laadusta (esim. montako virheellistä papua / 100g). Kahvin perään liitetty AA esim. kertoo muistaakseni neljästä virheellisestä pavusta (Kenia on poikkeus, siellä AA viittaa pavun kokoon). 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"