Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Americano  (Luettu 5077 kertaa)

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 709
Americano
« : Elokuu 06, 2009, 14:39:05 ip »

Olen jo pitkän aikaa pohdiskellut miten valmistaa Americano oikeaoppisesti. Siis perusohjehan on kuumaa vettä ja espressoa, mutta eihän asiaa noin helpolla voi sivuuttaa. Varsinkin kun yleensä Americano tarkoittaa vesittämällä pilattua espressoa.

Sen jälkeen olen lukenut jostain vinkin, että käytetty vesi ei saisi olla liian kuumaa jottei se polta espresson makua piloille, sekä sen että olisi parempi valuttaa espresso veden päälle kuin päin vastoin. Näillä ohjein kahvista on tullutkin ihan juotavaa, tosin mieluummin silti teen pitkän juoman suodattamalla perinteisesti.

Asia nousi uudelleen mieleeni kun coffeedissa oli juttua annostelumäärien älyttömyydestä. http://coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2965#p28912 ja sieltä seuraava kohta.

Lainaus käyttäjältä:
There is a method that works admirably to quickly produce excellent quality single-serving coffee almost instantly. It's called THE ESPRESSO MACHINE! You probably already have one, and, used with sensible dosing, it works and works efficiently. Why aren't more shops offering an espresso-based, COE americano menu?

Luultavasti Andy tarkoitti käytettäväksi espressopaahtoista kahvia, mutta onnistuisikohan Americano suodatinkahviksi tarkoitetuista pavuista jos sen vain valmistaisi espressoksi. Espresson etunahan olisi, että siinä uuttumissuhde pysyisi oikeanlaisena, kun painovoimaisesti nopeasti suodattamalla lopputuloksena on helposti aliuutteinen tulos.

No tätähän piti tietysti kokeilla. Papuina Square Milen Ngunguru AA - Estate AA. Jauhatusta ei sen ihmeennin optimoitu, punnitsin vain papuja 16grammaa ja asetin jauhatuksen sopivaksi arvotulle kohdalle. Kahvi valui suht hyvin, ehkä hitusen hitaasti mutta sinnepäin kuitenkin. Kupin pohjalla siis ~70asteista vettä ja tuplaespresso päälle.

Maku oli yllättävänkin hyvä. Maku oli pehmeä, ei hapan kuten olisi voinut ounastella ja kahvista maistoi erilaisia vivahteita. Vahingossa tein kyllä kahvista ihan liian vahvan, kun laitoin kuumaa vettä ajatuksissani reilusti liian vähän. Mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan asiaa, jos ei muuten niin uteliaisuudesta.

-Mikko-
Kirjattu

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Americano
« Vastaus #1 : Elokuu 06, 2009, 14:52:18 ip »

Maku oli yllättävänkin hyvä. Maku oli pehmeä, ei hapan kuten olisi voinut ounastella ja kahvista maistoi erilaisia vivahteita. Vahingossa tein kyllä kahvista ihan liian vahvan, kun laitoin kuumaa vettä ajatuksissani reilusti liian vähän. Mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan asiaa, jos ei muuten niin uteliaisuudesta.

Hyvä idea! Tätähän pitää kokeilla. Itsekin olen tyystin sivuuttanut americanon, koska miksi sitä nyt vetistettyä kahvia joisi, mutta toisaalta varmaan juuri tuo tilkka oikean lämpöistä vettä helpottaa aromien analysoimista.

Esimerkiksi lievästi korkkivikaisen viinin (sellaisen josta maistajat on vähän kahden vaiheilla että onko siinä sitä korkkivikaa vai ei) kohdalla toimii hyvin sellainen jippo, että laimentaa sitä reilusti vedellä. Sen jälkeen kun maistaa niin se tulee sieltä tosi selkeästi esille, kun ei ole niin paljon muita makuja peittämässä ja kyllähän se vesitippa tai kaksi siinä single malt viskissäkin usein puolustaa paikkaansa (ainakin minun mielestä).

Miksei tällainen toimisi muidenkin nautintoaineiden kohdalla :)
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Americano
« Vastaus #2 : Elokuu 09, 2009, 23:23:35 ip »

Viikonloppu meni mökkeillessä enkä ole yhtään päässyt leikkimään uudella Alexilla.  :'( Yhdet iltakahvit pääsin kotiintultua tekemään. Millään säätämiselläkään ei voi lisävärkkäystä oikein perustella, kun tuntuu tulevan maitovaahdot ja espressot ihan heittämällä riittävän hyvinä.

Sitten muistin tämän Americano-keskustelun ja sain vihdoin syyn valmistaa lisää kahvijuomia.  ;)

Papuna Zege Wild Forest Espresso, joka onkin varsin "villi" tapaus. http://www.johanochnystrom.se/kaffe.php?page=V%C3%83%C2%A5rt%20kaffe&cId=1&pId=73

Ei tullut vetistä ei.. Olikin varsin miellyttävä kokemus tämä sopivan lämpöisellä vedellä lantrattu tuplaespresso. Vivahteet tuli paremmin, tai ainakin eri tavalla esiin ja kahvi maistui maukkaalta. En mitannut käyttämääni veden määrää, mutta veikkaisin että sellainen 50/50 suhde oli vettä ja espressoa ja näin valmistetun juoman maku muistutti etäisesti hyvin tehtyä presso-kahvia.

Uuttolämpö oli ~92 C ja laimennusvesi ~72 C

Täytyykin jatkossa vähän testailla erilaisia vesimääriä ja lämpötiloja.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2228
 • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Americano
« Vastaus #3 : Heinäkuu 06, 2016, 15:44:58 ip »


Sen jälkeen olen lukenut jostain vinkin, että käytetty vesi ei saisi olla liian kuumaa jottei se polta espresson makua piloille, sekä sen että olisi parempi valuttaa espresso veden päälle kuin päin vastoin.

Keksiikö kukaan muuten yhtään ihan fysiikkaan perustuvaa syytä miksi se pitäisi valuttaa noin päin? Cremat varmaankin katoavat ihan kummin päin tahansa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 933
Vs: Americano
« Vastaus #4 : Heinäkuu 06, 2016, 15:59:46 ip »

Kyllä ne ihan eri näköisiksi jäävät. Americano johon valutetaan espresso päälle näyttää erehdyttävästi pitkältä espressolta kun taas toisin päin tulee enemmän automaattikahvi mieleen. Tietty ne ihan yhtä lailla voi sekottaa molemmat myöhemmin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"