Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mazzer Robur-E  (Luettu 11920 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #15 : Heinäkuu 23, 2009, 18:34:40 ip »

Ylikuumenemisen estämiseksi myllyn kyljissä tuuletusaukot ja takana isompi ritilä jossa sähköflekti. Tuo flekti pörähtää käyntiin joka kerta kun myllyä käyttää - vaikka kyseessä olisi vain yksi sinkkushotti. Ohjekirjasta en ainakaan vielä ole löytänyt mitään mahdollisuutta kytkeä flektiä pois päältä. Mutta hiljainen se on ja sammuu itsekseen, eli lieneekö tuolle edes tarvetta.



T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #16 : Heinäkuu 23, 2009, 22:35:34 ip »

Joidenkin suositusten mukaan tarvittaisiin sisäänajoon jopa enemmänkin kahvia. Miksi mylly pitää ajaa sisään? Hyvä kysymys. Veikkaan että ihan uudet terät on turhankin terävät aluksi. En tiedä onko siinä muuta jujua - esim. hakevatko myllyn muut osat vielä sijainnilleen viimeistä hienosäätöä tjms.

Ainakin jotkut Mazzerin levyterät on aika härskin näköisiä uutena, siis pinnat ei ole ollenkaan sileät vaan hyvinkin röpelöiset. Röpelöt sitten tasoittuu käytön myötä. Voisi spekuloida, että kun on Isot Kartioterät niin sitä hiottavaa pintaakin on paljon ja sisäänajoon kuluu papua. Ja tämä oli siis lähinnä arvailua.



Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #17 : Heinäkuu 23, 2009, 22:40:42 ip »

Ainakin jotkut Mazzerin levyterät on aika härskin näköisiä uutena, siis pinnat ei ole ollenkaan sileät vaan hyvinkin röpelöiset. Röpelöt sitten tasoittuu käytön myötä. Voisi spekuloida, että kun on Isot Kartioterät niin sitä hiottavaa pintaakin on paljon ja sisäänajoon kuluu papua. Ja tämä oli siis lähinnä arvailua.

Mazzer on tosin juuri investoinut merkittäviä summia terien työstökoneisiin ja meikäläisen Robur-E:ssä on nuo uudet, laadukkaammat (ja myös profiililtaan hiukan muokatut) kartioterät. Paha sanoa mikä niissä on parempaa käytännössä kun ei ole toista, vanhempaa Roburia verrokkina  :o

T. Teme
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #18 : Heinäkuu 23, 2009, 22:51:13 ip »

Mazzer on tosin juuri investoinut merkittäviä summia terien työstökoneisiin ja meikäläisen Robur-E:ssä on nuo uudet, laadukkaammat (ja myös profiililtaan hiukan muokatut) kartioterät. Paha sanoa mikä niissä on parempaa käytännössä kun ei ole toista, vanhempaa Roburia verrokkina  :o

T. Teme

Eikös tuon voisi sitten tulkita niinkin, ettei sinun mylly välttämättä hyödy sisäänajosta niin paljon :)

Mutta itsekin kyllä veikkaisin tuota särmien hioutumista yhdeksi tärkeäksi syyksi sisäänajolle. Tiedä sitten mikä on todellinen syy asiaan.

Tosin voihan se olla tuo liiallinen terävyyskin, Coffee hitin Paul kertoi Anfimin titaaniteristä kysessäni niiden vaativan jonkin verran sisäänajoa toimiakseen suunnitellusti.

Lainaus
The Titanium blades are very sharp and very durable. If the grinder is fore
a busy café then the blades will give you at least double the life of the
standard blades. But they do take a little 'wearing in'. That is they are so
sharp and with Anfim stepped adjustments there could be a 5-7 seconds
difference between the steps. To combat this you may need to up-dose or
down-dose to compensate until your burrs have settled.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #19 : Heinäkuu 24, 2009, 00:15:53 ap »

Tuota terien "röpelöisyyttä" on käsittääkseni esiintynyt vain terien sisimmissä osissa - siis siellä jossa alkupilkkominen hoidetaan - terien ulkokehät ovat olleet sitten siistissä kunnossa. Mutta tiedä sitten miten eri terien osat vaikuttavat.

Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Omasta Mini-E:stäni on mennyt läpi arviolta se vajaa 40 kiloa kahvia (mikä on kahvilamaailmassa vielä aika vähän) ja ei se minusta paakuta enää yhtään niin pahasti kuin alussa - niitä kovia "nappuloita" ei ole esiintynyt enää pitkään aikaan. Ritiläkään ei enää niin tukkeudu. Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #20 : Heinäkuu 24, 2009, 08:29:13 ap »

Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Omasta Mini-E:stäni on mennyt läpi arviolta se vajaa 40 kiloa kahvia (mikä on kahvilamaailmassa vielä aika vähän) ja ei se minusta paakuta enää yhtään niin pahasti kuin alussa - niitä kovia "nappuloita" ei ole esiintynyt enää pitkään aikaan. Ritiläkään ei enää niin tukkeudu. Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).

Tässäkin voi ihan oikeasti olla perää. Jos meinaat kokeilla uusia teriä Mini-E:hen niin kerro ihmeessä kokemuksia  :)

T. Teme
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #21 : Heinäkuu 24, 2009, 11:01:29 ap »

Tuota terien "röpelöisyyttä" on käsittääkseni esiintynyt vain terien sisimmissä osissa - siis siellä jossa alkupilkkominen hoidetaan - terien ulkokehät ovat olleet sitten siistissä kunnossa. Mutta tiedä sitten miten eri terien osat vaikuttavat.

Terien murskausvyöhykkeen "röpelöillä" ei ole suurta merkitystä. Sen takiahan ne jätetään jo työstämättä (teroittamatta) tehtaalta lähtiessä. Murskausvyöhyke tekee vain sen alkutyön, ei muuta.

Yksi asia mikä tuli tuosta paakkuuntumisesta mieleen - olisiko sen vähenemisen syynä vain terien jälkeisen putkenpätkän seinämien hioutuminen (samoin ritilän) ohi virtaavan kahvijauheen vaikutuksesta?

Ettei vain olisi syynä se, että olet siirtynyt kaupallisiin paahtoihin? Itse olen huomannut, että I-roastilla paahdetut pavut paakkuuntuvat helpommin, koska pavuista tulee lasittuneita ja kovempia, jauhatus pitää tämän myötä olla hienommalla. Eli syynä olisi pavun kuivatusvaiheen eteneminen liian nopeasti ja lopussa lämpö ei riitä (ei tule riittävän nopeasti)?

Terät vaihtamalla uusiin voisi tietysti helposti todeta tulevatko nappulat takaisin vaiko eivät (=syynä sisäänajamattomat terät).

Omalla Jollyllä en huomannut mitään eroa, kun vaihdoin terät uusiin. Vanhoilla terillä oli ajettu muutama sata kiloa papuja läpi 8 vuoden aikana..

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #22 : Heinäkuu 24, 2009, 13:54:08 ip »

Terien murskausvyöhykkeen "röpelöillä" ei ole suurta merkitystä. Sen takiahan ne jätetään jo työstämättä (teroittamatta) tehtaalta lähtiessä. Murskausvyöhyke tekee vain sen alkutyön, ei muuta.

Noin sen olen itsekin käsittänyt

Ettei vain olisi syynä se, että olet siirtynyt kaupallisiin paahtoihin?

Nope. Tätä on esiintynyt ihan noissa muiden paahdoissa. Ja nämä ongelmapaakut ovat syntyneet siinä "antistaattisen" ritilän tuntumassa - jauhe on kerääntynyt jostain syystä siihen taakse ja alkanut puskemaan sitten läpi pienenä "pellettinappulana". Tuo ilmiö on ollut nyt jo jonkin aikaa kateissa.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #23 : Heinäkuu 24, 2009, 19:03:38 ip »

Pari kuvaa jauhatuksesta. Paakuttomampaa ja kuohkeampaa kuin Mahlkönig K30:llä. Kopautus alaspäin tasoittaa kahvia lisää ja sen jälkeen pelkkä pyyhkäisy riittää ennen tamppausta.






T. Teme
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 24, 2009, 20:58:05 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #24 : Heinäkuu 24, 2009, 22:41:10 ip »

Pari kuvaa jauhatuksesta.

Ei saa kiusata...  ;)
Kirjattu

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #25 : Heinäkuu 24, 2009, 23:22:12 ip »

^^Onkin kyllä todella kuohkean näköistä... Minkä verran (grammamääräisesti) mahtaa olla kuvissa näkyvä annos?
Kirjattu
ECM Synchronika, Anfim Super Caimano

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #26 : Heinäkuu 26, 2009, 12:34:05 ip »

^^Onkin kyllä todella kuohkean näköistä... Minkä verran (grammamääräisesti) mahtaa olla kuvissa näkyvä annos?

20.5g ja filtterinä uraton "LM" tupla.

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #27 : Joulukuu 06, 2009, 13:23:57 ip »

Miltäs on elämä maistunut todellisen titaanimyllyn kanssa? Miten vertaisit sitä levyteräiseen K30:n, kun molemmista on nyt pidemmän ajan käyttökokemusta?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #28 : Joulukuu 06, 2009, 14:34:35 ip »

Robur E on helppo käyttää, salamannopea, eikä paakkuuntumista esiinny. Roburin kanssa ei välttämättä edes tarvita tasoitusta vaan pelkkä kevyt tamppaus riittää. Isoin haitta Roburin kanssa on, että mylly haaskaa paljon kahvia. Isoista kartioteristä johtuen jauhatuskammio on kookas ja myllyn sisään jää jopa 30 grammaa vanhoja puruja ja osittain jauhettua kahvia joka pitää heittää pois (jos mylly ollut käyttämättömänä jonkin aikaa - esim yli 5 min omassa käytössä). Tämä tarkoittaa että viikossa mylly hukkaa jopa puolisen kiloa kahvia. Vuodessa tuosta kertyy jo melkoinen määrä (ja rahallinen summa).

Verrattuna K30 Varioon: Mahlkönigin jauhatuskarkeuden säätö on fiksummin ratkaistu ja saksalainen mylly on ulkonäöltään parempi. Käyttömukavuudessa on plussia ja miinuksia molemmille - kokonaisuutena kuitenkin mielestäni aika tasoissa. Isoin plussa Roburin kanssa on se jauhatuksen paakuttomuus - kahvi on paljon kuohkeamman tuntuista ja tasaisen uuton saa paljon helpommin kuin Mahlkönigillä. Tämä olikin se pääsyy jonka takia myllyä vaihdoin. Se tuntuu myös olevan yleinen ominaisuus isommissa kartioteräisissä myllyissä.

Kahvinjuonti kotona on muodostunut lähes poikkeuksetta espressosta. Mutteri- ja pressopannut ovat olleet lähes käyttämättömänä. Eli Roburin soveltuvuudesta muille valmistusmenetelmille en osaa tarkemmin kommentoida. Roburin hiukkasjakaumia karkeammilla jauhatuksilla ei myöskään ole analysoitu. Kun tuo alipainekeitin rantautuu, niin tulee sen ja Roburin yhteistoimintaa toki kokeiltua (saa nähdä joutuuko sitä hankkimaan toisen myllyn). Itse veikkaan että Robur on parhaimmillaan espressomyllynä.

Titaanien taistossa ei kahvin maussa ilmennyt merkittäviä eroja. Olisiko asia muuttunut jos testattaisiin uudestaan Robur vs K30 nyt kun Robur on jauhanut 20-30 kiloa lisää ja ajautunut kunnolla sisään? Ja nyt kun olen olen siirtynyt käyttämään hiukan hienompaa jauhatusta ja pienempää annosta? En usko että erot maussa edelleenkään ovat isoja. Isommat erot siis varmaankin käytettävyydessä ja jauhatuksen jälkeen tarvittavissa toimenpiteissä. Tässä siis Robur ajaa mielestäni edelle paakuttomuudellaan ja haittana siis se hukkaan menevän kahvin määrä.

Itse olen erittäin tyytyväinen Roburiin espressomyllynä. Voisi tosin olla erittäin kiinnostavaa kokeilla uudistettua K30 Variota - ovat kuulemma ratkaisseet sen paakuttamisongelman...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzer Robur-E
« Vastaus #29 : Joulukuu 08, 2009, 20:42:14 ip »

Eli Roburin soveltuvuudesta muille valmistusmenetelmille en osaa tarkemmin kommentoida. Roburin hiukkasjakaumia karkeammilla jauhatuksilla ei myöskään ole analysoitu.

Yksi hyvä tapa testata on sihdata jauhe tiheäsilmäisellä keittiösiivilällä. Lusikan kanssa kun siinä pyörittelee niin hyvin tomisee pölyt pois (lopuksi voi suorittaa punnituksen siitä paljonko katosi tomuna pois). Mutta suurin osa jauhatuksesta pitää olla siis tarpeeksi karkeaa - suodatinjauhatus on jo siinä ja siinä, pressojauhatus siivilöityy hyvin (tämä riippuu tietysti sihdistä).
Kirjattu