Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Behmor 1600  (Luettu 45298 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #30 : Heinäkuu 23, 2009, 13:29:55 ip »

?? Oliko se haarukka  1% vai 10%?

Äh... ajatusk....atko...s

240+-10% = [216...264] ja 230+-10% = [207...253]

... joka johtui siitä että nämä vaihteluvälit tuntuivat järjettömiltä (kun menevät päällekkäin niin pahasti). Mutta tuossahan ei ollut kyse mistään mittausvirheestä vaan sallitusta vaihteluvälistä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #31 : Heinäkuu 23, 2009, 19:18:49 ip »

Jännitteen mittaus on eräs helpoimmin toteutettavista mittauksista, myös vaihtojännitteen, kun käytössä on mikroprossu. Luultavasti prossussa olisi jopa sisäänleivottu AD-muunnin, jolla jännitettä voisi tutkia. Jos elektroniikalle tuotetaan sähkö muuntajalla, voisi muuntaja toision syöttää skaalattuna suoraan prossulle. Muussa tapauksessa voisi käyttää pienitehoista muuntajaa, jos on huolissaan galvaanisesta erotuksesta. Joka tapauksessa kyse olisi lähinnä ohjelmoinnista. Vaikka AD-muunnin pitäisi lisätä, olisivat osakustannukset luokkaa euron osia, ehkä jopa kokonaisen euron.

Luulen, että tässä on ollut kyse aikataulusta, eikä niinkään hinnasta.

Tätä asiaa (helppoutta) ihmettelin lähinnä siitä syystä koska Behmoria on kuitenkin kehitetty se 10 vuotta ja suunnittelija ilmeisesti viilasi sitä niin kauan että oli tyytyväinen ennen kuin toi markkinoille USA:ssa (jossa sielläkin ongelmia jännitteiden vaihteluiden kanssa). Esimerkiksi Hot Topista tuo automaattinen jännitteen säätely löytyy, mutta on laitteena hinnaltaan moninkertainen Behmoriin nähden esim. täällä 730-930 dollaria mallista riippuen - tuolla maininta "Built-in line voltage control, no variac needed".
Kirjattu

ukram

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #32 : Heinäkuu 23, 2009, 23:08:53 ip »

Kokelin juuri  eka kertaa Behmoria. Mukavan hiljainen, raksu kuului helposti. Papurummun ripustus ei aluksi toiminut kunnolla (rumpu pyöri tyhjää), mutta hieman vasemman puolen peltiä vääntämällä lähti toimimaan. Laitan yleensä paahdon poikki heti kun alkaa raksumaan. Hauska keskelle/sivuun aurausliike rummussa.
Kirjattu

lasy

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 258
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #33 : Heinäkuu 24, 2009, 08:59:33 ap »

Kokelin juuri  eka kertaa Behmoria. Mukavan hiljainen, raksu kuului helposti. Papurummun ripustus ei aluksi toiminut kunnolla (rumpu pyöri tyhjää), mutta hieman vasemman puolen peltiä vääntämällä lähti toimimaan. Laitan yleensä paahdon poikki heti kun alkaa raksumaan. Hauska keskelle/sivuun aurausliike rummussa.

Tuo rummun löysä sovitus taitaa olla ominaisuus, omassani oli samoin. Sen verran tarkalla oli, että kuumana akseli tarrui rumpuun, mutta kylmänä ei  ;D. Saman rataisun kehitin.

Oli muuten hypätä sydän kurkkuun, kun toissapäivänä kesken paahdon kone pysähtyi ja ilmoitti error6 (tai jotain vastaavaa hyvin taskulaskinmaista). Ohjeen mukaan rumpu jumissa. Rumpu oli tarttunut tuon karstankeräimen vipstaakkeleihin. On muuten aika rimpula ko. karstankeräin   ::).

Tästä eteenpäin kokeilen aina cool toiminolla, että rumpu pyörii esteettä, ennen paahdon aloittamista.

Tätä asiaa (helppoutta) ihmettelin lähinnä siitä syystä koska Behmoria on kuitenkin kehitetty se 10 vuotta ja suunnittelija ilmeisesti viilasi sitä niin kauan että oli tyytyväinen ennen kuin toi markkinoille USA:ssa (jossa sielläkin ongelmia jännitteiden vaihteluiden kanssa). Esimerkiksi Hot Topista tuo automaattinen jännitteen säätely löytyy, mutta on laitteena hinnaltaan moninkertainen Behmoriin nähden esim. täällä 730-930 dollaria mallista riippuen - tuolla maininta "Built-in line voltage control, no variac needed".

Tuo lainaamasi maininta ei mielestäni eksplisiittisesti tarkoita, että säätö olisi automaattinen. Säätömuuntajastakaan ei ole apua, jos jännite heiluu jatkuvasti. Eilen mittailin 253V tökkelistä. Voisin kuvitella, että Behmorin suunnittelija ei ole viitsinyt kehittää säätöä, joka auttaisi vain tapauksissa, joissa jännite on liian korkea, useimmissa tapauksissa kuitenkin matala jännite on ongelmana. Toisaalta voisihan tuohon laittaa tehokkaamman vastusken ja reguloida laskea jännitteen suosiolla vaikka 200 volttiin. Pidän myös mahdollisena, että tämä asia ei ole tullut behmorin kehittelijän mieleen. Voisin kuvitella, ettei piriteollisuuden leivissä ollut välttämättä ole tehoelektroniikan asiantuntija. Täytyypä kysyä asiaa meiheltä ihteltään.

Sekä liian korkean, että liian matalan vaihtojännitteen reguloivaa katkojaa taas ei ole toteutettu vielä tuon Behmorin kehittelyvaiheessa. N Vasques et al. esittelee moista IEEE:n julkaisussa vuodelta 2007 (Vazquez, N.; Velazquez, A.; Hernandez, C.; Rodriguez, E.; Oroso, R.;Power Electronics Congress, 2008. CIEP 2008. 11th IEEE International
24-27 Aug. 2008 Page(s):162 - 166).

Muuntajalla ja laskevalla katkojallakin tuo onnistuisi myös, mutta 1,6 kW muuntajat ovat aika arvokkaita.

Tämä kaikki jargon siis perustuu siihen oletukseen, että behmorin sisällä on tehoelektroniikkaa. Jos tehon säätö on toteutettu jollakin muulla tavalla, kaikki tämä on turhaa saivartelua.  :-\
Kirjattu
Strega - Eureka Atom - Kinu m47 - La Pavoni EP -  Behmor 1600 <<<>>>  Vanhat: Mini Vivaldi, Tea II, Silvia, SJ, Anfim Best, Mahlgut MG-1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #34 : Heinäkuu 24, 2009, 13:58:08 ip »

Tämä kaikki jargon siis perustuu siihen oletukseen, että behmorin sisällä on tehoelektroniikkaa. Jos tehon säätö on toteutettu jollakin muulla tavalla, kaikki tämä on turhaa saivartelua.  :-\

Kannattaa selata läpi tämä ketju: "Modding the behmor".
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1982
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #35 : Heinäkuu 24, 2009, 19:28:28 ip »

Jotain pieniä ajatuksia Behmorista...

Muutamia papuja on lentänyt paahtorummusta ulos. Näköjään yksi verkonsilmu on jo rikki. Rumpu on muutenkin melko heppoisen tuntuinen, joten kauankohan toi kestää? Samoin tuo roskankerääjä on melkoinen rimpula jolle en povaa pitkää ikää... Savua tai ainakin hajua tulee yllättävän paljon ja melko tehokas liesituuletin ei jaksa imeä kaikkea. i-Roast sentään puhaltaa kaiken savun suoraan ylös ja sitä kautta liesituuletin imee kaiken. Päänsärystä päätellen savuhaitalle pitäisi jotain keksiä. Paahdin on sentään mukavan hiljainen, kevyttä hurinaa jossa jonkinlaista metallista kirskuntaa seassa. Ilmeisesti rummun pyöriessä siitä lähtee jotain kirskuvaa ääntä.

Ekan ja tokan raksun väliä on vaikeata saada venymään. Tosin paahtoja on vasta muutama takana, mutta tarkkana saa näköjään olla. Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #36 : Heinäkuu 24, 2009, 21:52:49 ip »

Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...
Jos tilasit tuota Finca de Lichoa niin laita jotain specsejä jos paahto onnistuu. Itselle kun tuli tuota pari kilo tilattua.

UPS oli siirtänyt toimituksen ensi maanantaille, jolloin soitin asiakaspalveluun ja pyysin toimituksen pysäyttämistä läheiseen toimispisteeseen, jolloin sain toimituspäiväksi tämän päivän. Tänään yritin hakea pakettia UPS:ältä, mutta vastoin kerrottua paketti ei ollut saapunut vielä Helsingistä, niin paketti toimitettiin kotiin iltapäivällä. Pientä säätöä, mutta ainakin sain Behmorin ja pavut tänään.  :D

Viisi paahtoa (900g) takana ja mikään paahdoista ei päässyt toiseen raksuun asti. Itse en pidä älyttömän tummista paahdoista niin tuli oltua hieman liian varovainen. Saattoi olla myös liian iso papumäärä asetuksiin nähden kun 1/4 asetuksilla papuja oli 150g ja 1/2 papuja 300g.

Täytyypi kirjoitella tarkempia tietoja, kun saa paahdon menemään tuolle toiselle raksulle asti.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #37 : Heinäkuu 24, 2009, 23:24:31 ip »


Muutamia papuja on lentänyt paahtorummusta ulos. Näköjään yksi verkonsilmu on jo rikki. Rumpu on muutenkin melko heppoisen tuntuinen, joten kauankohan toi kestää? Ilmeisesti rummun pyöriessä siitä lähtee jotain kirskuvaa ääntä.

Sehän on silloin viallinen, jos verkon lanka on poikki. Ei muuta kuin reklamaatiota kehiin. Oma rutiini on sellainen, että pyöritän käsillä rumpua ennen kuin laitan sen sisään. Näin on tippunut tähän mennessä tehdyistä paahdoista 4-5 pavun murtunutta osaa läpi ennen paahtoa.. Rummun kestosta voit lukea CG:n foorumilta, onkohan jo parhaimmat paahtaneet sen 100-200 kg läpi? Pistä ohjeen mukaan rummun vasemman puoleiseen päähän (uraan) vähän oliivioljyä, kirskunta loppuu siihen.


Savua tai ainakin hajua tulee yllättävän paljon ja melko tehokas liesituuletin ei jaksa imeä kaikkea. i-Roast sentään puhaltaa kaiken savun suoraan ylös ja sitä kautta liesituuletin imee kaiken.
Tuohan on ihmeellinen juttu. Omat paahdot ovat tähän mennessä koostuneet I-roastin (150-170 g) ja popperin (120-130g) yhtäaikaisista paahdoista liesituulettimen vieressä ja savun määrästä ei voi edes puhua samana päivänä Behmorin kanssa. Nyt kyllä paahdat Behmorilla liian pitkälle. Ensinnäkin laita tähän ketjuun tietoja, miten paahdot olet tehnyt, niin voidaan auttaa.

Ekan ja tokan raksun väliä on vaikeata saada venymään. Tosin paahtoja on vasta muutama takana, mutta tarkkana saa näköjään olla. Paahdoista tuskin tulee juotavaa espressona, etenkin nuo costa ricalaiset (Herbazu ja Finca de Licho) tuppaavat olemaan haastavia paahdettavia...

Tuo ekan ja tokan raksun välin venyttäminen on vielä kokeiluvaiheessa. Mutta ei se alkukokemusten perusteella pahalta näytä, kokemuksia vain tähän ketjuun, niin  kaikkien taito kehittyy miten  eri profiilit toimivat, massa, papu ja aika-akselilla. Herbazu on kova papu paahtaa, ja Finca de Lichon paahdon voit lopettaa heti ensimmäisten raksujen jälkeen. Behmorilla ei kannata samoja papuja ainakaan samalla profiililla paahtaa.

Sitten asiaan; tämän päiväinen yritys. Lagoa Mundo Novo, 227 g (1/2 lbs), ohjelma P2, C=14 min, lopussa lisätty 0,5 min. Ja lopputulos meni toisiin raksuihin lievästi. Profiilin simuloinnista näkee tekijän virheet..



 
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #38 : Heinäkuu 25, 2009, 17:57:21 ip »

Nyt 11 kahvipaahtoa ja 3 järjestelmän puhdistusta takana. Has Bean Espresso blendin olen paahtanut kahteen kertaa toiseen raksaukseen asti:

136g
½ P2 B       
Start 13.00     FC 4.20     SC 1.41     Cool 1.41
111g valmista

454g
1 P4 D
Start 23.15     FC 2.40     SC 0.15     Cool 0.00
2.30 min kone ehti olemaan jäähdytyksellä ennen kuin raksut loppuivat.

Nuo ajat ovat siis suoraan Behmorista otettuja, eli mikä on jäljellä oleva aika. Edellä mainituista tuli oletetusti espressona ihan juotavaa, pressona aika kuraa.

Pressona ihan hyvän makuista sain "Indian Balmaari Estate Washed Organic" kahvista.

267g
½ P1
Start 13.30      FC 1.48      Cool 1.10
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1982
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #39 : Heinäkuu 25, 2009, 21:31:55 ip »

Tuo ekan ja tokan raksun välin venyttäminen on vielä kokeiluvaiheessa. Mutta ei se alkukokemusten perusteella pahalta näytä, kokemuksia vain tähän ketjuun, niin  kaikkien taito kehittyy miten  eri profiilit toimivat, massa, papu ja aika-akselilla. Herbazu on kova papu paahtaa, ja Finca de Lichon paahdon voit lopettaa heti ensimmäisten raksujen jälkeen. Behmorilla ei kannata samoja papuja ainakaan samalla profiililla paahtaa.

Mitä nyt paahtodataa muualta ja Steveltä kyselin ennen noiden Costa ricalaisten paahtamista, niin kannatti kuulemma valita pidempi paahtoprofiili ja cräkit sain kyllä todella hyvin kohdilleen.

Herbazu
230 g
1/2 P3 D
FC 12:20 Cool 13:55
Tässä ehti ihan pari tokaa raksua tulemaan, hyvä niin.

Finca de Licho
230 g
1/2 P3 D (ihan piruuttain päätin ottaa saman profiilin)
FC 12:40, Cool 14:20
Tokaa cräkkiä ei tullut, eikä pitänytkään.

Kaffan Yirgacheffe (jämät jäljellä joten paahtoon vaan)
131 g
1/4 P1 A
FC 7:30, cool 8:40
Tokaa raksua ei tullut, eikä pitänytkään. Suhteellisen nopea paahto, joten tästä tuskin juotavaa tulee.

Hallituskin kehui Behmorin hiljaisuutta (paahdoin aamulla ja unet eivät keskeytyneet...), mutta hajusta tuli noottia samantien... ::)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #40 : Heinäkuu 25, 2009, 21:57:59 ip »

Has Bean Espresso blendin olen paahtanut kahteen kertaa toiseen raksaukseen asti:

136g
½ P2 B       
Start 13.00     FC 4.20     SC 1.41     Cool 1.41
111g valmista

Tein tuosta Supan paahdosta simuloinnin BehmorThingillä. Paahto-ohjelmaan saisi sen minuutin laittaa lisää alkuvaiheessa 13 ->14 min, niin tehonpudotus ja ekat raksut menis aika hyvin kohdilleen. Aika yllättävää, että noin pienellä papumäärällä (alitäytöllä) profiilin 2. legi (7,42-11,42 min) osuu raksujen kohdalle. Olisi luullut ekojen raksujen tulevan 7 minuutin kohdille vähintään..

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #41 : Heinäkuu 27, 2009, 20:05:57 ip »

Finca de Licho
230 g
1/2 P3 D (ihan piruuttain päätin ottaa saman profiilin)
FC 12:40, Cool 14:20
Tokaa cräkkiä ei tullut, eikä pitänytkään.

Paahdoin samalla grammamäärällä ja samalla profiililla paitsi, että FC tuli 5 sekuntia myöhemmin ja jäähdytyksen laitoin kanssa 5 sekunttia myöhemmin.

Onnistu kyllä tosi hyvin. Espressonakin erittäin loistavaa, että kiitoksia vaan!  :)
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1982
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #42 : Heinäkuu 27, 2009, 20:48:39 ip »

Paahdoin samalla grammamäärällä ja samalla profiililla paitsi, että FC tuli 5 sekuntia myöhemmin ja jäähdytyksen laitoin kanssa 5 sekunttia myöhemmin.

Onnistu kyllä tosi hyvin. Espressonakin erittäin loistavaa, että kiitoksia vaan!  :)

Nämä paahtamani Costa ricalaiset ovat nyt 4 päivää vanhoja ja makumaailma vaikuttaa erittäin lupaavalta. Vielä pari päivää saavat levätä, makumaailma on vielä aika "villi". Ekoissa shoteissa tuhtia hapokkuutta, hedelmäisyyttä ja marjaisuutta ja mukavaa täyteläisyyttä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

j7on

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 35
  • LMGS1
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #43 : Heinäkuu 28, 2009, 17:04:47 ip »

Terve!

Eli mitä olen lukenut posteja niin Behmorin voi "pysäyttää" painamalla "cool" kesken paahdon ja siten ohjemoida seuraavan paahdon uuden ajan mukaan?

Noviisin kannattaisi siin ottaa P1 ohelma ensi alkuun pitkällä ajalla ja seuraavaa sitten mixata?
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1982
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #44 : Heinäkuu 30, 2009, 11:00:32 ap »

Terve!

Eli mitä olen lukenut posteja niin Behmorin voi "pysäyttää" painamalla "cool" kesken paahdon ja siten ohjemoida seuraavan paahdon uuden ajan mukaan?

Noviisin kannattaisi siin ottaa P1 ohelma ensi alkuun pitkällä ajalla ja seuraavaa sitten mixata?

Nyt ei kyllä tuo viestisi ihan avautunut... Niin siis tuo Cool lopettaa paahdon kokonaan, ja se on siinä. Uusi paahto on aloitettava alusta kokonaan.
P1 on ohjelmista lyhyin, sitä ei turvallisuussyistä voi venyttää pitkäksi. Se on erittäin aggressiivinen, nostaen paahtolämmön lähes samantien huippuun. En tiedä toimiiko täydessä 1 lb:n paahdossa paremmin, mutta pienemmät erät kärähtää tuolla helposti. Mitä tarkoitat tuolla mixaamisella?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600