Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Behmor 1600  (Luettu 46069 kertaa)

lasy

  • Vieras
Behmor 1600
« : Heinäkuu 20, 2009, 18:02:43 ip »

Pitipäs aloitaa ihan uusi aihe  :D.

UPS toi laatikon tänään. Paahdin oli yhdessä, kaffit toiseesa lootassa. Kahviloota oli hädin tuskin kasassa, paahdinloota virheetön.

Ensin säädin jännitteen ohjeen mukaisesti (230 => tökkeli seinään B:tä painaen). Valitsin 230, sillä linjajännite oli 237-238V, ainakin näin iltapäivästä. Sitten ajoin puhdistusajon: 1/2 ja start.

Sitten vaan espresso premiumia 113 grammaa kokeeksi, ohjelmaksi P3 ajaksi C ja vielä minuuti päälle.

Kone vähän aikaa lämmitteli, ja alkoi sitten pyöritellä rumpua. Kuinka ollakkaan ensimmäisen ja toisen raksun välissä ei ollut taukoa ollenkaan  :o ja ensimmäinen satsi meni Venetsian puolelle... Toinen on nyt juuri jäähdyttelemässä. Ilmeisesti noin pieni satsi on hankala saada kohdalleen aika-akselilla...





Kirjattu

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #1 : Heinäkuu 20, 2009, 18:16:19 ip »

Varmaan ihan hyvä että tuli omaksi aiheeksi.

Tilasin itse lauantaina samaisen laitteen. Ihme kyllä eivät ole vieläkään lähettäneet paketteja Has Beanilta, vaikka yleensä on ollut erittäin ripeätä toimintaa. Yleensä paketit tullu viidessä päivässä perille. Millä aikataululla sinulle paketti tuli?

Tuliko savua tuolla tummalla paahdolla?

Juuri kun pääsi moittimaan niin tuli UPS:än lähetysnumero s.postiin.

Onnea vielä koneen hankinnan johdosta!
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #2 : Heinäkuu 20, 2009, 18:23:12 ip »

Millä aikataululla sinulle paketti tuli?
Maanantaina tilasin, tiistaina lähti, tänään perillä.


Tuliko savua tuolla tummalla paahdolla?

Tummalla tuli savua aika ronskisti, mutta tilanne paheni vielä huomattavasti, kun avasin luukun ;D , joten kyllä tuo reduction toimii. Jälkimmäisellä kerralla savua ei käytännössä tullut lainkaan.

Tässä kuva vielä siitäkin. Nyt jäi ehkä aavistuksen alle, kun pelkäsi yli menoa... Pitää varmaan ottaa isompi satsi ensikerralla. Ohjekirjasen arvio tokan raksunnnan alkamisesta muuten pitää kohtuu hyvin kutinsa, ainakin esso premiumilla.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #3 : Heinäkuu 20, 2009, 18:43:38 ip »

Jeps, onnea myös täältä meille kaikille Behmorin omistajille  ;D

Esilämmitykset on myös täällä tehty, haju mikä siitä tuli oli melkoinen. Illalla täytyy kokeilla sitten itse paahtamista.
Esitän pyynnön paahdoista, että laittakaa tähän ketjuun myös informaatiota mitä aikoja saatte ensimmäiselle ja toiselle raksulle.
Se edesauttaa melkoisesti paahtoprofiilien kehittämistä. Jännite täällä näyttää olevan aika sopiva, 232V tuli pistorasiasta.



Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

lasy

  • Vieras
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #4 : Heinäkuu 20, 2009, 20:03:09 ip »

170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min) Toinen raksu alkoi 10 sekkaa ennen ajan loppumista, ennen kuin ensimmäinen oli ehtinyt kunnolla loppua. Brassit ketuiksi  :'( . Pienten määrien kanssa saa näemmä olla hyvin tarkkana. Jos toinen raksu ehtii alkaa ennen kuin painaa cool, niin pavut menevät oljyisiksi. Hieman hankaloittaa elämää...
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #5 : Heinäkuu 20, 2009, 20:51:41 ip »

170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min) Toinen raksu alkoi 10 sekkaa ennen ajan loppumista, ennen kuin ensimmäinen oli ehtinyt kunnolla loppua. Brassit ketuiksi  :'( . Pienten määrien kanssa saa näemmä olla hyvin tarkkana. Jos toinen raksu ehtii alkaa ennen kuin painaa cool, niin pavut menevät oljyisiksi. Hieman hankaloittaa elämää...

Papumäärää pitää vain kasvattaa (vois jopa kokeilla 1/4:n ohjelmaa pitäen massan samana), niin kyllä se siitä lähtee.

Oma eka kokeilu; 227 g Sumatra LT; 1/2;P4;D=15 min. Fc=11,47 min ja sc noin 13,30, lopetus 13,55 rolling sc:iin. Tuloksen näkee kuvasta. Yli meni paahto, mutta onneksi laitoin koneeseen sellaisen pavun, joka pikkasen kestää öljyä pinnassa. Kuva on sitten otettu vain kännykällä, paremmasta kamerasta oli akku tyhjä..


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #6 : Heinäkuu 21, 2009, 00:28:23 ap »

Toinen yritys, Guatemala El Bosque (SHB) 226 g ja jännite paahdon aikana 229-225V. 1/2;P3;C; 14 min. Ekat raksut (fc) 11.42min ja sc 13,23 min. Pistin jäähdytyksen päälle noin 10 s. ennen toisia raksuja. Tulos on

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #7 : Heinäkuu 21, 2009, 00:43:26 ap »

Tulos on

... varsin hyvän näköinen! :)

170 g Brassia (1/2;P3;A = 12 min)

Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #8 : Heinäkuu 21, 2009, 00:54:28 ap »


Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.

Olen samaa mieltä. Eu-versioon kärsii laittaa ylitäyttöä (esim. 1/2 lbs hyvin helposti sen 250-300 g). Nyt vain täytyy löytää kontrolli fc:n ja sc:n välille. Mahdollisuuksia vielä on..

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

lasy

  • Vieras
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #9 : Heinäkuu 21, 2009, 08:44:37 ap »

... varsin hyvän näköinen! :)

Paahtimen minimimääräksi kerrotaan 125 grammaa ja olettaisin tämän vastaavan asetusta 1/4. Puolikas täydestä kapasiteetista on 225g (450/2). Jos brutaalisti laskee noista keskiarvoa, niin vaihtoa 1/4->1/2 tulisi varmaankin alkaa harkita korkeintaan siinä vaiheessa kun ylitetään 175 grammaa - puhdas arvaukseni on että lähemmäs 200 grammaa pitäisi pärjätä tuolla 1/4 asetuksella.

Juu näin varmaan on. Tosin olin huomioivinani tuon aika-asetuksella (C=>A). Tuo painoasetus ei käsittääkseni vaikuta muuhun kuin aikaan. 1/4;C = 10 min, 1/2;C=14 min, joten lineaarisesti ekstrapoloiden 3/8;C ~= 1/2;A = 12 min. Ilmeisesti lineaarinen ekstrapolaatio ei ollut paras lähestymistapa  ;D, tai sitten C-aika-asetus ei sovellu vaalealle paahdolle  :-\. Sitä kuitenkin brassille suositeltiin. Ehkä tuo linjajännitteen muutaman prosentin ylitys sitten vähän vaikuttaa.


(1/4)*1 lbs = 4 oz = 113.398093 g, onko sinulla jostain parempi tieto minimimäärästä? Kerro toki mistä, en ainakaan vielä ole löytänyt ohjetta, jossa olisi käytetty SI-järjestelmän yksiköitä (tai edes johdannaisia). Suomenkileinen manuskakin on kuulemma tarjolla, mutta en löytänyt sieltä, missä sen piti olla.


Toinen yritys, Guatemala El Bosque (SHB) 226 g ja jännite paahdon aikana 229-225V. 1/2;P3;C; 14 min. Ekat raksut (fc) 11.42min ja sc 13,23 min. Pistin jäähdytyksen päälle noin 10 s. ennen toisia raksuja. Tulos on

sulla siis
t_sc - t_fc = 1.41 min, kun ohjeen mukaan pitäisi olla noin 2.10 min. Lopputulos on kieltämättä aika hyvän näkoinen *drool*, mistä arvasit lopettaa paahdon noin sopivasti?


Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #10 : Heinäkuu 21, 2009, 11:03:45 ap »

Tuo painoasetus ei käsittääkseni vaikuta muuhun kuin aikaan. 1/4;C = 10 min, 1/2;C=14 min, joten lineaarisesti ekstrapoloiden 3/8;C ~= 1/2;A = 12 min.



Olen ymmärtänyt tuolla painoasetuksella voivan vaikuttaa myös "tehoon". Esim. ylläoleva case menisi näin; 1/4;C;P1=10 min, jolloin ramp (0-100%) kestää 2,5 min. Mutta jos tehdäänkin ohjelma; 1/2;C;P1=14min, jolloin ramp (0-100%) kestääkin 3,5 min.


sulla siis t_sc - t_fc = 1.41 min, kun ohjeen mukaan pitäisi olla noin 2.10 min. Lopputulos on kieltämättä aika hyvän näkoinen *drool*, mistä arvasit lopettaa paahdon noin sopivasti?

Kyseessä on tuttu papu, tiedän että se on suhtkoht kova ja siksi paahto meni sinneppäin minne oli tarkoitus. Tuota paahdon lopetuksen ennakointia täytyy harjoitella tänään lisää.



Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #11 : Heinäkuu 21, 2009, 12:08:57 ip »

(1/4)*1 lbs = 4 oz = 113.398093 g, onko sinulla jostain parempi tieto minimimäärästä?

Katsoin tuon Has Beanin tuotesivuilta: "Largest Capacity Home Roaster - 450g max to 125g min".
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #12 : Heinäkuu 21, 2009, 14:40:46 ip »

Katsoin tuon Has Beanin tuotesivuilta: "Largest Capacity Home Roaster - 450g max to 125g min".

Lienee typo tai ajatusvirhe. Samalla sivulla puhutaan (1/4) lb:stä. Joe oli kuulemma kokeillut 90 grammallakin ja toimii ihan hyvin.

Olen ymmärtänyt tuolla painoasetuksella voivan vaikuttaa myös "tehoon". Esim. ylläoleva case menisi näin; 1/4;C;P1=10 min, jolloin ramp (0-100%) kestää 2,5 min. Mutta jos tehdäänkin ohjelma; 1/2;C;P1=14min, jolloin ramp (0-100%) kestääkin 3,5 min.

Joo kyllä ramppi ilmeisesti on myös suhteessa kokonaisaikaan, mutta edelleen painon pitäisi vaikuttaa vain tähän kokonaisaikaan. Ainakaan profiilien ploteissa ei kait ollut mainintaa siitä, että ne olisivat riippuvaisia painoasetuksesta.

Sekkarin joutuu kait hankkimaan, että saa otettua aikaa ekasta raksusta tokaan. Uunipaahdossa on munakellotarkkuus piisannut, kun on lisäksi naksuja vahtinut. Mistähän tuo naksujen välisen tauon puute johtuu. Paahto kuitenkin on hyvin tasaisen oloista, enkä single origin kahvillakaan saanut taukoa raksujen väliin  :-\
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #13 : Heinäkuu 21, 2009, 14:56:11 ip »

Sekkarin joutuu kait hankkimaan, että saa otettua aikaa ekasta raksusta tokaan. Uunipaahdossa on munakellotarkkuus piisannut, kun on lisäksi naksuja vahtinut. Mistähän tuo naksujen välisen tauon puute johtuu. Paahto kuitenkin on hyvin tasaisen oloista, enkä single origin kahvillakaan saanut taukoa raksujen väliin  :-\

Ettei se kuitenkin paahtaisi liian kuumalla. Kun katselin noita mittaamiasi jännitteitä, niin oletko ajatellut kokeilla asettaa laitetta 240voltin moodiin?

-Mikko-
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Behmor 1600
« Vastaus #14 : Heinäkuu 22, 2009, 12:24:36 ip »

Ettei se kuitenkin paahtaisi liian kuumalla. Kun katselin noita mittaamiasi jännitteitä, niin oletko ajatellut kokeilla asettaa laitetta 240voltin moodiin?

-Mikko-

Toisessa mittauksessa jännite oli 236 V. Pitää varmaan kokeilla tuota seuraavaa asetusta. Arvelin vaan, että se olisi tarkoitettu maihin, joissa linjajänite on sen 240V +- 10%. Insinöörinalkuna pitää kyllä sen verran ihmetellä, että miksi ihmeessä tuossa laitteessa, jossa täysin ilmeisesti on tehonsäätö, ei ole jännitteen mittaukseen perustuvaa automaattisäätöä. Joku mikroprossu sielä kuitenkin on sisällä...

Kirjattu