Ai jaa. Ainakin se maitosuklaa, mitä minä joskus olen ollut tekemässä, valmistettiin samalla tavalla kuin ns. tumma suklaa eli kaakaomassasta, sokerista ja kaakaovoista. Erottava tekijä oli lähinnä maitojauhe, joka lisättiin kaakaomassan käsittelyn jälkeen ennen ns. konssausta ja muotteihin valua. Voita ei lisätty missään vaiheessa eikä sitä olisi saanutkaan lisätä. Maitorasvaa voidaan lisätä,...
Tuohan tarkoittaa, että olette valmistaneet korkealuokkaista maitosuklaata, josta voitte olla ylpeitä. Nuo raaka-aineet varmaan Vemuli ja minäkin hyväksyisimme - jos olisimme maitosuklaan popsijoita

Tietämättä firmaa missä työskentelit, uskallan kuitenkin arvella, että puhutaan maailmanlaajuisesti melko pienestä valmistajasta, joihin kuuluu mm. Fazer. Tuo voin ja maitorasvan (butterfat) ero kapenee kummasti, kun siirrytään maihin, joissa syödään hapattamatonta voita. Ero koskee lähinnä happaman voin Pohjoismaita. (Joo tiedän, Saksassa syödään molempia.) Siten näissä maissa suklaassa on voita/butterfat - tosin erilaista voita, kuin meillä.
Samoin erilaisia kasvirasvoja sai lisätä vain max. 5 % eikä sitäkään Saksaan, Itävaltaan tai Sveitsiin vietävään maitosuklaaseen. Tuo 5 % tuli myöhemmin Eu-tasoiseksi säädökseksi, mikä sinänsä on ok, koska kukaan ei mausta pysty erottamaan onko suklaassa tuollainen mitätön määrä kasvirasvaa vai ei. Asia on muuten testattu sokkotestinä.
On testattu. Irvistelin aikoinaan Fazerin toimitusjohtajalle Fasun "rasvasekoitteista". Hän muisti kehua suklaansa korkealuokkaisuutta (varmastikin hyvin tehtyä, en epäile) ja mainitsi myös "makutesteistä", joissa kertomasi asia oli havaittu. Varmastikin tuollaisia "testejä" on tehty paljonkin.
Semmoinen jännä yksityiskohta vielä, että Fazer ja englantilainen Cadbury taitavat olla niitä harvoja suklaan valmistajia, jotka käyttävät maitoa maitosuklaan valmistamiseen. Muut käyttävät maitojauhetta.
Englantilainen ystäväni väittää, että tämä koskee ainoastaan Englannissa ja Irlannissa valmistettavaa Cadbyrya (Dairy Milk Chocolate). Piti silloisen Ranskan tehtaan suklaata "hirveänä maitojauhepuurona".
Kun valmistajat joutuivat aikoinaan ilmoittamaan tuoteselosteissa oikeat raaka-aineet, niin muistakseni Fazerin Sinisessä oli jonkin aikaa raaka-aine nimeltään maitorasva. Aika pian se poistui. Fazer kai "kirnuaa" maitorasvansa itse maidosta... Sen sijaan tumma Taloussuklaa sisälsi maitorasvaa/butterfat ainakin vielä pari vuotta sitten. Samoin useimmat Maraboun tuotteet.
Erilaisten suklaapatukoiden, praliinien, torronen ja nougatin valmistamiseen käytetään tietenkin eri raaka-aineita ihan teknisistäkin syistä. Niissä käytetty suklaakuorrutus on kuitenkin monesti aivan samaa suklaata kuin suklaalevyissä.
On yleissivitystä lisäävää lueskella eri maiden tuotteiden tuoteselosteita. Mainitsemaasi torronea en tunne, mutta espanjalaisen turronin kuorrutuksista kerrotaan usein avoimesti: suklaan makuinen kuorrute, sisältää kaakaota. Siis selkokielellä: kovetettua palmuöljyä ja kaakaojauhetta. Samoin erilaisten kansainvälisten merkkituotteiden tuoteseloste vaihtelee sen mukaan, millä kielellä se on kirjoitettu (=mihin maahan ensisijaisesti tarkoitettu). Siis samassa patukassa, mutta eri kielillä. Aika hassua.