Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Uusi Seelanti ja kahvi  (Luettu 4980 kertaa)

ojala

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Uusi Seelanti ja kahvi
« : Heinäkuu 13, 2009, 20:08:47 ip »

Meillä on hiukan oma lehmä ojassa kun olemme viettänyt siellä 2.5 kk tämän ja viime vuoden aikana mutta..  onko muilla mielipiteitä, ajatuksia tai kokemuksia Uuden Seelannin kahvikulttuurista?



Australian ja NZ:n kahvimarkkinat ovat siitä omanlaatuiset että niissä juodaan vain espresso-pohjaisia juomia, ja liki aina jonkinlaisena maitovariaationa.



Arvioitu espresso-koneiden suhde on Australiassa ja NZ:ssa 1 kone 850 asukasta kohde, edelle menee vain Italia.  Mielenkiintoinen havainto oli että kone on yleensä laadultaan erinomainen ja sitä osataan käyttää.  Mylly oli poikkeuksetta koneen vieressä.  Tulipa esimerkiksi Nelsonissa huomattua torilla kärryissä siirrettävä kahvikoju, jossa oli kunnon kone ja mylly.  Ensimmäisen kerran nappia painettava automaattikone tuli vastaan maasta poistuessa Qantasin loungessa.

Muistelen jostain paikallisesta kahvilalehdestä lukeneeni että kahvilakulttuuri olisi varsin tuoretta, 20-30 vuotta vanhaa ja lähtenyt Wellingtonin suunnalta liikkeelle "flat white" -variaation keksijän kahvilasta.  Saatan toki olla väärässäkin.

Osaavan ja hyvän kahvikulttuurin lisäksi maidon laatuun tuli kiinnitettyä huomiota, maitovaahto oli poikkeuksetta vähintään yhtä hyvää kuin itse saa kotona parhaimmillaan, yleensä parempaa.  Plussaa myös siitä että kevyt- tai soijamaidosta perittiin yleensä lisähinta.  Vatsa välillä Suomessa temppuilee aiheen tiimoilta, tuollapäin ei kertaakaan, jonka takia tuli tiedusteltua sekä Valiolta että Ingmanilta miten Suomen maito eroaa Uudesta Seelannista -- vastaukset olivat aika ympäripyöreitä..

Ainoa asia mihin ei tullut kovinkaan syvällisesti perehdyttyä oli käytetyt pavut, eli mistä ne tulivat ja kuka niitä paahtaa.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #1 : Heinäkuu 14, 2009, 14:15:29 ip »

Olen kanssa saanut sen käsityksen, että siellä päin hallitsisivat nuo erikoiskahvit. Itse en ole (vielä) päässyt paikan päälle testaamaan.

Tuo maitoasia voisi liittyä A1/A2-maitojen eroihin.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #2 : Heinäkuu 16, 2009, 17:44:13 ip »


Muistelen jostain paikallisesta kahvilalehdestä lukeneeni että kahvilakulttuuri olisi varsin tuoretta, 20-30 vuotta vanhaa ja lähtenyt Wellingtonin suunnalta liikkeelle "flat white" -variaation keksijän kahvilasta.  Saatan toki olla väärässäkin.


Btw, Mikä on tarkalleen ottaen Flat white?

Itse olen saanut ristiriitaista tietoa kyseisestä juomasta. Toisin paikoin väitetään juoman olevan tuplaespressoon tehty lattemaista maitoa oleva juoma cappucinokupissa (150-170 ml).

Toisin paikoin taas puhutaan sen olevan kuin caffe latte, mutta tehtynä sinkkuespressoon tarjoiltuna pienestä cappucinokupista.

-Mikko-

Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #3 : Heinäkuu 16, 2009, 21:30:06 ip »

Btw, Mikä on tarkalleen ottaen Flat white?

Määritelmiä löytyy moneen lähtöön, yksi tässä kuvassa:
http://www.vancouvercoffee.ca/wp/uploads/picture-9.png

Mikrovaahtomaailmassa tuo kai olisi suunnilleen latte, johon maitoa ei venytetä ollenkaan.

Mutta jos flat whitella on nimetty keksijä, niin millainenhan se hänen alkuperäinen versionsa on?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #4 : Heinäkuu 16, 2009, 23:01:07 ip »

Osaavan ja hyvän kahvikulttuurin lisäksi maidon laatuun tuli kiinnitettyä huomiota, maitovaahto oli poikkeuksetta vähintään yhtä hyvää kuin itse saa kotona parhaimmillaan, yleensä parempaa.  Plussaa myös siitä että kevyt- tai soijamaidosta perittiin yleensä lisähinta.  Vatsa välillä Suomessa temppuilee aiheen tiimoilta, tuollapäin ei kertaakaan, jonka takia tuli tiedusteltua sekä Valiolta että Ingmanilta miten Suomen maito eroaa Uudesta Seelannista -- vastaukset olivat aika ympäripyöreitä..

Hesarissa oli puolitoista vuotten sitten mielenkiintoinen yleisönosastokirjoitus (http://www.hs.fi/keskustelu/post!reply.jspa?messageID=1571909) A1- ja A2-maidoista. Suomessahan karja tuottaa suurelta osin A1-maitoa. Ainakin alustavasti tutkimuksissa on yhdistetty A1 ja jotkut sydänsairaudet, lisäksi A2-maidon mainitaan mahdollisesti sopivan niillekin, jotka saavat A1-maidosta oireita. Uusi-Seelantilainen Keith Woodford on kirjoittanut kirjankin; Devil in the Milk.

Suomessa ei edes haluta tutkia A2-maidon etuja, se kun vaatisi karjan jalostusta. Ja ymmärrettävästi Valiota ja Ingmania kiinnostaa vain katteen maksimointi, ei kansanterveys ;)

Eli kenties ojalan kohdalle on Uudessa-Seelannissa osunut usein A2-maitoa?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #5 : Heinäkuu 17, 2009, 09:54:42 ap »


Mutta jos flat whitella on nimetty keksijä, niin millainenhan se hänen alkuperäinen versionsa on?

Itse asiassa tuo on se asia jonka haluaisin tietää... Mutta ehkä on tyydyttävä ajatukseen, että käytännössä se on "pieni latte"

-Mikko-
Kirjattu

ojala

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Uusi Seelanti ja kahvi
« Vastaus #6 : Heinäkuu 17, 2009, 14:37:44 ip »

A1/A2-erot saattaisivat tosiaan tulla kysymykseen.

Flat whiten keksijäksi sanotaan kaveria nimeltä Derek Townsend, kahvilassa nimeltä DKD Cafe Aucklandissa (eikä Wellingtonissa kuten muistelin).

Tässä youtube-video miehestä kertomassa miten se flat white tehdään: http://www.youtube.com/watch?v=rq6BZxAD1Rk

"The drink is typically served in a small 150-160ml ceramic tulip cup. The stretched and texturised milk is prepared by entraining air into the milk and folding the top layer into the lower layers. To achieve the "flat", non-frothy texture the steamed milk is poured from the bottom of the jug, holding back the lighter froth on the top in order to access milk with smaller bubbles, making the drink smooth and velvety in texture."

Eli "pieni latte" on aika lähellä totuutta mutta maidon suhteen hiukan erilainen.  Ero on se pienikin ero.  Tunnustettakoon että ensimmäisen viikon jälkeen meilläkin päivittäiset vakiokahvit vaihtui lattesta flat whiteen.

Tässä kertomus historiasta, http://www.nzherald.co.nz/restaurants/news/article.cfm?c_id=304&objectid=10522700

Derek vaikuttaa nykyään Karajoz Coffee Companyssä (www.karajoz.co.nz) -- taisipa reissussa tulla muutaman kerran kyseiset kahvit vastaan.
Kirjattu