Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin pakastaminen  (Luettu 27539 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #15 : Marraskuu 26, 2011, 11:26:59 ap »

Siihen samaan pakkaukseen kun tulee vähitellen paine takaisin, on se ainakin ihan normaalia huoneilmaa, eikä mitään suojakaasua.

Harvoissa (bulkki)pusseissa on mitään erityistä suojakaasua, vaan kaasu pussin sisällä on peräisin pavuista - eli hiilidioksidia (joka toki on suojakaasu sekin). Riippuu sitten pussin tiiviydestä, mahdollisesta venttiilistä (kunnosta) ja sitten pavuista kuinka paljon pussi pullistuu takaisin ja mitä sinne tulee (jos pussi tai venttiili vuotaa, niin ilmaa - jos pussi tiivis, venttiili ok, pavuissa vielä kaasua, niin hiilidioksidia). Pussin täyttyessä hiilidioksidin vapautuminen laantuu syntyvän vastapaineen ansiosta ja voisi olettaa että kun kaasut imetään pois, kiihtyy hiilidioksidin vapautuminen. Tuon hiilidioksidin mukana pavusta kulkeutuu sitten kaikkea muutakin aromiainetta pavun pintaosiin (jossa aina herkemmin hapettumassa).

Kahvin pakastamisesta: todennut olen itsekin, että paremmin säilyy kuin pöydällä (ja tuntuu pysyvän hiilidioksidit paremmin tallella pavussa) - toimii ainakin sen pari ensimmäistä päivää hyvin joka parempi kuin ei mitään. Espresson osalta pakastamiseen on ajanut suodatinkahvittelun aiheuttama rajusti pienentynyt kulutus. "Suodatinkahvipapuja" ei juurikaan tule pakasteltua - vaikka arominyansseja katoaakin niin makeuden suht hyvä säilyminen antaa näillä menetelmillä paljon anteeksi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #16 : Joulukuu 05, 2011, 20:14:53 ip »

Nyt on nämä papupussit tyhjätty:

A) huoneenlämmössä säilytetty
B) pakastettu
C) tuore verrokki

Pussien avaamisesta on kulunut 2 viikkoa ja 5 päivää.

Vajaa viikko sitten cuppasin pavut läpi. A erottui selvästi jo valmisteluvaiheessa, koska se käyttäytyi kuin marketin tiiliskivikahvi, eikä synnyttänyt minkäänlaista "kukintaa" kupin pinnalle. B ja C käyttäytyivät normaalisti, eikä niissä ollut havaittavissa keskinäisiä eroja uuttovaiheessa. A maistui ja tuoksui väljähtyneelle, kun taas B ja C pitkälti samoille, tosin ehkä B:ssa oli lievä väljähtänyt makuvivahde.

Tein "pitkittäisseurannan" espressot cuppauksen jälkeen ja tänään. A:n tiputin suosiolla pois, kun lopputulos oli tiedettävissä. Selvin havainto oli, että B sekä C ehtivät vanhentua matkan aikana ja crema oli jo vähän väsähtänyttä loppuvaiheessa. Eroa näiden kahden välillä ei kuitenkaan voinut juurikaan nähdä. Tässäkin B:ssa oli ehkä hyvin pieni väljähtänyt piirre, tosin jos oli, niin se oli vielä heikompi kuin cupatessa. Ja tämä piirre ei vahvistunut ajan myötä.

Eli omassa kokeilussa en huomannut, että pakastettu kahvi olisi vanhentunut jotenkin nopeammin kuin tuore. Toki se tuore on tullut lentokoneella, jossa on voinut tapahtua paineenvaihteluita ja jäätymistä, tai sitten ei.

Ja vielä kerran, näiden espressojen vertailu on aika todella hankalaa, kun käytössä on rajattu määrä papua ja yksi laitteisto...

Itselleni tämä oli ainakin kokemus, jonka pohjalta meinaan pakastella ahkerasti jatkossakin. Pitkään pakastettu kahvi vastasi hyvin pitkälti samankaltaista tuoretta kahvia kaikissa kokeiluissa.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #17 : Joulukuu 30, 2011, 10:47:54 ap »

Vertasin myös itse n. Kuukauden pakkasessa ollutta kahvia tuoreeseen vastaavaan. Aivan kuin hapokkuudessa olisi tapahtunut muutoksia siten, että pakastettu kahvi maistui sitruksisen sijaan enemmän suolaiselta. Valumisajoissa ei ollut eroja. Jauhetun kahvin aromi oli myös ennallaan.

Tästä päästään seuraavaan kysymykseen.

Pakastamani kahvi oli pulped natural-käsitelty. Yleinen mielipide isoilla pojilla on, että vihreät naturalit ja pulped naturalit kestävät säilytystä paremmin kuin pestyt vihreät ja saattavat jopa parantua säilyttämällä. Voisiko pakastamisen vaikutuksilla olla eroa eri prosessointitapojen välillä?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #18 : Kesäkuu 15, 2015, 20:14:33 ip »

Miten nopeasti te olette laittaneet pavut pakkaseen?

Jos nyt vaikka saan huomenna tänään paahdetut pavut, niin kannattaako odottaa muutama päivä, vai olisiko parempi laittaa heti pakkaseen?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #19 : Kesäkuu 15, 2015, 21:26:54 ip »

Miten nopeasti te olette laittaneet pavut pakkaseen?

Jos nyt vaikka saan huomenna tänään paahdetut pavut, niin kannattaako odottaa muutama päivä, vai olisiko parempi laittaa heti pakkaseen?

Ottamatta kantaa mikä on paras tapa, niin itse olen laittanut uunituoreet pavut pakkaseen siinä vaiheessa, kun ne ovat juuri parhaimmillaan. Eli sen parin päivän ikäisinä ja alkunut käyttää suoraan pakkasesta.

Fiilispohjalta tehty päätös.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #20 : Kesäkuu 15, 2015, 22:04:33 ip »

Löytyhän tuolta HB:kin jotain kun laittoi sopivat hakusanat.

Sitten siellä oli tällainen laskin, ei kyllä hajuakaan vielä mitä toi laskee, mutta pitää perehtyä.

http://www.ielogical.com/coffee/FrzCalc/FrzCalc.php
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #21 : Kesäkuu 16, 2015, 07:17:41 ap »


Sitten siellä oli tällainen laskin, ei kyllä hajuakaan vielä mitä toi laskee, mutta pitää perehtyä.

http://www.ielogical.com/coffee/FrzCalc/FrzCalc.php

Se näyttäisi laskevan juuri tuota: 16 days @ -20°C is approximately 1 day @ 20°C

Eli miten paljon kahvi vanhenee, kun verrrataan kahta lämpötilaa keskenään. Toimii näköjään myös kuumille lämpötiloille tuo laskin. Keniassa 40 asteen lämpötilassa kahvi vanhenee tuon laskimen mukaan kolme kertaa nopeammin kuin omassa 22 asteen huoneenlämpötilassa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini