Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Lontoo ja kahvit  (Luettu 24833 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Lontoo ja kahvit
« : Kesäkuu 27, 2009, 23:41:27 ip »

Tuli sitten vietettyä melkein kaksi viikkoa Lontoossa juhannuksen yli ja nähtävyyksiä katsellessa yritin parhaan mukaan päästä käväisemään paikallisissa kahvipaikoissa (joita oli runsaasti).

Lontoossa tuntuu Starbucksin lisäksi jylläävään "Costa Coffee" ketju joiden kahvi on ainakin puodin ulkoseinän julisteen mukaan sellaista jonka "seitsemän kymmenestä itseään kahvinystävänä pitävästä totesi olevan parempaa kuin kilpailijoiden kahvi". :) No, pitihän sitä maistaa ja robustaisen "aromikasta" oli lattena. Sen sijaan ihan kohtuullisen hyviä leivonnaisia sieltä löyti ja kylmähyllyn tuoremehut olivat ihan nameja.

Astetta moninverroin parempaa löytyi sitten Monmouthin kahvilasta London Bridgen lähettyviltä. Kahvilasta olisi saanut suodatinkahviakin tilauskohtaisesti (käsin) suodatettuna ja myynnissä oli myös pientä kahvisälääkin. Toiselta puolelta jokea tuli sitten katsastettua Milk Bar ja Bea's of Bloomsbury joista varsinkin jälkimmäinen vakuutti vuokaleivoksillaan (kahvi oli molemmissa myös oikein hyvää, vaikkakin Milk Barin käytäntö laittaa kaakaota/suklaata cappuccinon päälle hieman kummastutti).

Gwilymin koju tuli ikävästi missattua Whitecross streetin markkinoilta kun vasta jälkeenpäin sain tietää että markkinoilla on tapana mennä kiinni siinä puoli kolmen maissa ja tietysti saavuin paikalle siinä vähän jälkeen kolmen...

Tuon pettymyksen korvasikin sitten moninverroin visiitti Square Milen paahtimolla (kyselin ennen matkaa sähköpostitse josko saisi tulla tervehtimään). Paahtimolla tuli vierailtua heti ensimmäisenä päivänä ja sieltä löytyivätkin sitten loppujen lopuksi matkan parhaat espressot (Anetten valmistamana). Samalla tuli todettua että en ollut saanut kotosalla täysin "naulattua kohdilleen" Spring Blendiä.

Jo ennen matkaa oli käynyt ilmi että Taste of Canada olisi tarkoitus järjestää seuraavalla viikolla kun olisimme vielä kaupungissa ja Anette toisti ystävällisen kutsun tulla mukaan ihmettelemään. Taste of Canada olikin sitten oikein mukava kokemus. Paljon oli paahtimolla porukkaa ja juttuseuraa löytyi mukavasti hiljaisehkolle suomalaisellekin. Neljä kahvia ennätettiin käydä loppujen lopuksi läpi (James paiski shotteja kyllä kiitettävällä vauhdilla!). Oma suosikki paljastui lopussa 49th Parallelin sekoitukseksi. Nämä kaverit olivat menneet kiitettäviin mittoihin varmistaessaan kahvin turvallisen perilletulon. Kahvipussit oli täytetty typellä (varmasti kaikki happi pois) ja jos oikein ymmärsin niin paketit oli tämän jälkeen pakattu vielä ison pallon sisään joka oli myös täytetty jollain kaasulla (ilmeisesti tasaamaan lennonaikaisia paineenvaihteluita). Lisäksi tapahtuman aikana (lopussa) Vince soitteli Kanadasta ja varmisteli että kaikki sujui ok. :)

Mukaan paahtimolta tarttui muutama pussi kahvia (kokeeksi kofeiiniton espressosekoitus, jota ei myydä nettikaupassa - on ilmeisesti tarkoitettu jollekin/joillekin sitä toivoville kahviloille, ja pari pussia "preview" paahtoja parista tulevasta kolumbialaisesta).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #1 : Kesäkuu 28, 2009, 20:52:09 ip »

Pikkasen tuota Taste of Canada -tilaisuutta harkitsin myös... Lomalla kun ollaan ja Lontooseen taitaa saada suht' edukkaita lentojakin. Ehkä sitten ensi kerralla  ;D

Kuvaraporttia odotellaan :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #2 : Kesäkuu 28, 2009, 20:57:37 ip »

Hyvä reportaasi. Kuvia?

Lontoossa tulee käytyä aika usein työn puolesta ja ollut jo monta kertaa tarkoitus käydä tsekkaamassa Square Mile. Kiirettä on kuitenkin joka kerta ollut ja tiukka ohjelma yleensä, niin eipä ole vieläkään ehtinyt vaikka sijaintikin on suhteellisen keskeinen. Pitää yrittää kovempaa  :)

Ehditkös jitee käydä tsekkaamassa paikan nimeltä Flat White?

T. Teme

 
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #3 : Kesäkuu 28, 2009, 22:30:12 ip »

Kuvaraporttia odotellaan :)

Hyvä reportaasi. Kuvia?

Lontoosta on kuvia paljonkin, mutta paahtimolta en paljoa räpsinyt. Toki piti palkintohyllystä ottaa kuvaa muistoksi (ks. alla). Taste of Candan aikana kuvasin Jamesin työskentelyä videokameralla, mutta lupasin pitää kyseisen pätkän yksityisenä matkamuistona (kertoi muuten lueskelleensa tätä foorumia Googlen käännösohjelman avulla :) ).

Lontoossa tulee käytyä aika usein työn puolesta ja ollut jo monta kertaa tarkoitus käydä tsekkaamassa Square Mile. Kiirettä on kuitenkin joka kerta ollut ja tiukka ohjelma yleensä, niin eipä ole vieläkään ehtinyt vaikka sijaintikin on suhteellisen keskeinen. Pitää yrittää kovempaa  :)

Paahtimolle pääsee älyttömän helposti ottamalla metron Bethnal Greenin asemalle ja kävelemällä sieltä ensin Victoria & Albert "Museum of Childhood":in ohi (matkaa jotain 200-300 metriä) ja kulkemalla tämän jälkeen vasemmalta puolelta löytyvän pikkukujan läpi joka vie rautatiesillan alitse kadulle jossa on paljon erinäisiä pikkupajoja sillan holvikaariin rakennetuissa tiloissa. Paahtimon oven vieressä on logolla varustettu tarra. Kertoilivat tosin olevansa lähitulevaisuudessa muuttopuuhissa lähemmäs Cityä ja parempiin tiloihin. Synesso oli muuten aika vakuuttava laite ja itseasiassa siellä taitaa olla nyt vielä vakuuttavampi tilalla. "Vanha" malli lähti Taste of Canadan jälkeen uudelle omistajalle ja tilalle oli tulossa muistaakseni uusi versio jossa kummallekin grupolle oli omat pumppunsa ja ajastettava "linjapaineella" toimiva preinfuusio. Vanhassa siinä grupon päällisessä vivussa oli kolme asentoa: kiinni, vesilinja auki ja lopuksi pumppu päälle. Uudessa vivun voi kääntää suoraan ääriasentoon ajastimen viivästäessä halutulla sekunttimäärällä pumpun käynnistymistä.

Ehditkös jitee käydä tsekkaamassa paikan nimeltä Flat White?

Sohon alueella pyöriessä tuli valittua Flat Whiten ja Milk Barin välillä tuo jälkimmäinen sillä kertaa kun oli lähempänä (jälkikasvu kun oli mukana rattaissa).
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #4 : Kesäkuu 29, 2009, 10:12:28 ap »

Jamesin flickr'stä löytyy kuvia Taste of Canadasta. Onko jiitee päässyt kuviin?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #5 : Kesäkuu 29, 2009, 12:12:24 ip »

Synesso oli muuten aika vakuuttava laite ja itseasiassa siellä taitaa olla nyt vielä vakuuttavampi tilalla. "Vanha" malli lähti Taste of Canadan jälkeen uudelle omistajalle ja tilalle oli tulossa muistaakseni uusi versio jossa kummallekin grupolle oli omat pumppunsa ja ajastettava "linjapaineella" toimiva preinfuusio. Vanhassa siinä grupon päällisessä vivussa oli kolme asentoa: kiinni, vesilinja auki ja lopuksi pumppu päälle. Uudessa vivun voi kääntää suoraan ääriasentoon ajastimen viivästäessä halutulla sekunttimäärällä pumpun käynnistymistä.

Sinänsä ei tämä kahviteknologia mitään erityistä hi-techia ole, kun viiveellä käynnistyvä pumppu on kovinta paineensäätelyssä vuonna 2009. :) Paineensäätely ja profiilien rakentelu ylipäänsä on toki vaikea juttu, mutta ei siksi että itse säätely olisi vaikeaa, vaan todellinen hankaluus on käyttöliittymä. On kohtuullisen helppoa rakentaa mielivaltaisen paineprofiilin tuottava tietokoneohjattu pumppu, mutta kuinka sitä sitten ohjelmoitaisiin? Ja miten profiili reagoi erilaisiin kakkuihin?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #6 : Kesäkuu 29, 2009, 20:16:46 ip »

Onko jiitee päässyt kuviin?

Kyllä siellä muutamassa patsastellaan :)

Paineensäätely ja profiilien rakentelu ylipäänsä on toki vaikea juttu, mutta ei siksi että itse säätely olisi vaikeaa, vaan todellinen hankaluus on käyttöliittymä.

Juuri tästä siinä on kai lähinnä kyse.

On kohtuullisen helppoa rakentaa mielivaltaisen paineprofiilin tuottava tietokoneohjattu pumppu, mutta kuinka sitä sitten ohjelmoitaisiin?

Muistelisin lukeneeni lähiaikoina jostain koneesta jossa barista pystyy ensin manuaalisesti säätämään haluamansa paineprofiilin jonka kone nappaa sitten muistiinsa. Tämän jälkeen tuo profiili on toistettavissa tyyliin nappia painamalla.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #7 : Kesäkuu 30, 2009, 11:14:14 ap »

Muistelisin lukeneeni lähiaikoina jostain koneesta jossa barista pystyy ensin manuaalisesti säätämään haluamansa paineprofiilin jonka kone nappaa sitten muistiinsa. Tämän jälkeen tuo profiili on toistettavissa tyyliin nappia painamalla.

Greg Scace on kai tuollaisia rakennellut huvikseen ja muistaakseni hän kirjoitti että La Marzoccolla ainakin on samaan tähtäävää tuotekehitystä. Ja kaipa Slayerin pidemmän tähtäimen suunnitelmana on myös vapaampi profilointi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Paineprofiloinnista
« Vastaus #8 : Heinäkuu 03, 2009, 23:12:28 ip »

Sinänsä ei tämä kahviteknologia mitään erityistä hi-techia ole, kun viiveellä käynnistyvä pumppu on kovinta paineensäätelyssä vuonna 2009. :) Paineensäätely ja profiilien rakentelu ylipäänsä on toki vaikea juttu, mutta ei siksi että itse säätely olisi vaikeaa, vaan todellinen hankaluus on käyttöliittymä. On kohtuullisen helppoa rakentaa mielivaltaisen paineprofiilin tuottava tietokoneohjattu pumppu, mutta kuinka sitä sitten ohjelmoitaisiin? Ja miten profiili reagoi erilaisiin kakkuihin?


Ja unohtamatta sitä seikkaa, että suuntauksena on selvästi luoda kahvialaan käsityön leimaa. Slayerin kone jossa painetta säädetään täysin mekaanisella ratkaisulla on täysin linjassa yleisen trendin kanssa. Liika automatiikka saattaisi asiakkaan silmin näyttää liian napinpainajan hommalta. Sinällään käsityön korostaminen on hyvä asia, varsinkin jos se lisää kahvilaadun yleistä paranemista.

Laadunvalvontaa, jota espresson tekeminen pääasiallisesti on, ihminen soveltuu tekemään hyvin, varsinkin jos työntekijä on edes jonkin verran motivoitunut ja hyvin koulutettu tehtävään. Harvoinhan espresso valuu täydellisesti, mutta ihmisaivojen sumea logiikka pystyy nopeasti tekemään päätöksiä kumpi on tärkeämpi valutusaika vaiko määrä sekä tekemään näiden välillä kompromisseja ja tarvittaessa hylkäämään liian huonon lopputuloksen.

Toisaalta muistaakseni Scott Raon kirjassa todettiin, että volumetrisellä annostelulla saa yleisesti tasalaatuisempia kahveja kuin semiautolla. Tosin taas automaatikan kanssa shotin valvonta jää hyvinkin puutteelliseksi ja se taas voi heikentää yleistä laatua pitkällä tähtäimellä. Sama juttu paineprofiloinnin kanssa, luultavasti muuttuvalla paineella varustettu kone olisi entistä herkempi kahvikakun distribuutiolle (ei nyt tähän hätään tule suomenkielistä termiä mieleen) ja jauhatukselle yleisesti muutenkin. Eli sinällään hyvä kone joka olisi säädetty vaikkapa tehtaalla tai paahtimon toimesta "hyväksi", muuttuisi huonoksi jos muita parametrejä ei osattaisi säätää sopiviksi.

Siltikin itse valitsisin kahvilaan volumetrisellä annostelulla varustetun koneen, se antaa mahdollisuuden tarkkailla shotin valumisen herkimmän hetken, eli alun, mutta sen jälkeen voikin siirtyä täysin maidon vaahdotukseen ilman, että tarvitsee keskittyä oikean pituisen shotin valutukseen. Ja sama juttu paineprofiilien säädön kanssa, vaikka videolla slayerillä tehdään hyvinkin näppärän oloisesti cappucinoja, epäilen käytännön toteutusta aika paljon.

Kyllähän tuollainen paineprofiloitava kone on selvästi tulevaisuutta, vaikka ei olisikaan kuin pari erillistä painetasoa, lämpötilastabiilius on jo monissa koneissa niin hyvä, että se tie on kaluttu loppuun laadun parantamisessa. Tietysti ainahan voidaan lähteä lämpötilaprofiloinnin tielle, eli onko sittenkään tuplaboilerin täysin tasainen lämpötilakäyrä parempi kuin hx-koneen hitusen piikikäs...

Eihän e-61:sen esiuutto tee muuta kuin hidasta paineen nousua ja silti monet vannovat sellaisen nimeen. Loppupeleissä lämpötila on mielestäni paljon tärkeämmässä roolissa kuin uuttopaineet, tietysti haettaessa parasta mahdollista tulosta myös muilla seikoilla on merkitystä. Tosin en ole koskaan maistanut esim. Slayerilla tehtyä kahvia, voihan olla että sen jälkeen muuttaisin mieleni paineprofiloinnin tärkeysasteesta.

Eihän tämä kyllä mitenkään kotioloissa tapahtuvaan baristaleikkimiseen kuulu, mutta eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan...

-Mikko-
ps. tulipahan näin perjantai-illasta aikamoista ajatuksen virtaa :)
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #9 : Heinäkuu 04, 2009, 01:51:30 ap »

Greg Scace on kai tuollaisia rakennellut huvikseen ja muistaakseni hän kirjoitti että La Marzoccolla ainakin on samaan tähtäävää tuotekehitystä. Ja kaipa Slayerin pidemmän tähtäimen suunnitelmana on myös vapaampi profilointi.


Tässä linkki home-baristan threadiin jossa hän kertoilee asiasta. http://www.home-barista.com/espresso-machines/greg-scaces-commercial-pressure-profiler-t11113.html

-Mikko-
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #10 : Elokuu 01, 2009, 19:10:16 ip »

Tässä tuore Time Outin artikkeli Lontoon kahviloista.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #11 : Helmikuu 08, 2010, 13:12:48 ip »

4 päivän reissu Lontooseen alkaa kohta puoliin, ja tavoitteena vetästä ainakin nuo Disloyalty Cardin (http://www.jimseven.com/2009/12/17/gwilyms-disloyalty-card/) kuppilat läpi, ja varmaan Monmouthin paikat ja parin muunkin osotteet otettu talteen.

Olisko kellään jotain erikoisvinkkejä?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #12 : Helmikuu 09, 2010, 16:06:34 ip »

Olisko kellään jotain erikoisvinkkejä?

Squaremilen paahtimolle kannattaa eksyä - siellä oli ainakin viimeksi myynnissä jokunen pussi kahvia hyllyssäkin (webshopin ulkopuolista tavaraa) varsin edulliseen hintaan (tai tuleehan niille hintaan +lentoliput :) )
Kirjattu

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #13 : Helmikuu 09, 2010, 21:08:42 ip »

Voiko sinne mennä ilman ilmoitusta? Olen ymmärtänyt, että jos haluaa käydä, niin tulisi ilmoittaa/varata aika?!
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lontoo ja kahvit
« Vastaus #14 : Helmikuu 09, 2010, 21:47:01 ip »

Itse kyselin tosiaan etukäteen sähköpostitse, että haittaako jos nopeasti piipahtaa - mikä kannattaa tosiaan tehdä ihan vain kohteliaisuudestakin. Mikäli ovat edelleen samassa tiloissa (linkki), kuten webbikaupan osoite antaa ymmärtää, niin sinne pääsee käytännössä suoraan metrolla menemällä Bethnal Green:in asemalle. Mikäli eivät ole paikalla niin siinä ihan vieressä on muistaakseni Victorian ja Albertin "Museum of Childhood", jonka voi käydä vilkaisemassa.  Paahtopäivinä saattavat olla kovin kiireisiä (ja seuraavana aamuna ehkä hieman uneliaita...) - mutta uskoisin että ottavat mielellään vastaan mikäli ovat vain paikalla.
Kirjattu