Moi,
Hyppään tähän ketjuun niin säästetään vähän luontoa sen sijaan, että kehittelen uuden, kaipa tämä ylös hyppää tämän myötä?
Joka tapauksessa, olen aika kasuaali kahvin- ja teenjuoja. Siis sellainen, joka ei tarvitse aina aaamuisin aamuteetä tai kahvia tai ravaa duunissa automaatilla. Tykkään molempien mausta ja juon niitä aina silloin tällöin.
Hommasin tuossa noin viikko sitten crema.fi:stä Bialettin moka expressin, kahvipapuja ja myllyn. Olen aina diggaillut siitä, että ei ole mikään kiire, joten ajatus siitä, että omat kahvit tekee vastajauhetuista pavuista ja että koko keittämisprosessi on vähän se juttu, oli se kiehtova puoli tässä.
No nythän niitä on keitelty. Tai ainakin yritelty. Olen katsellut vaikka mitä videota, lueskellut artikkeleita ja luulen tietäväni miten tuollainen mutteripannu toimii, mutta homma oikeastaan tiivistyy vielä yhteen ja samaan juttuun mihin kaipaisin Ristrettolaisilta apua:
...Kahvissani on nimittäin aina sellainen lievä vetinen maku.
Ajattelen, että tämä nyt on näitä meikän nyypäilyitä eikä mulla oikeastaan ole mitään hajua miltä mutteripannulla tehdyn kahvin tulisi maistua, mutta ihmisten kuvailuiden perusteilla ei tältä. En voi sanoa, että se olisi mitenkään vahvaa, tummaa tai mitenkään tukevaa. Olen tällä hetkellä harjoitellut Creman Colombialla ja vieressä on purkki Lucaffen 100% Arabicaa mitä en ole vielä testannut, mutta en jaksa uskoa että se nyt on ihan kahvin vika

Joka tapauksessa, se mitä teen:
1. Kiehautan kuumat vedet pannussa ja samalla jauhan pavut - tuossa meikän myllyssä on settarit 1-10 välillä ja mitä isompi luku, sen isompaa palaa pukkaa. Olen kokeillut tuota 3:n ja 7:n välimaastossa ja selkeä erohan niissä on, mutta maussa on aina ollut tuo vetisyys.
2. Pistän murut sihtiin, en painele, en yli- tai alitäytä
3. Ruuvailen koko hoidon kiinni ja pistän Mokan pannulle. Meillä on tommonen normaali tasalevyinen liesi - levy on ollut jollain 6-7:lla (0-9), mutta olen tässäkin vaiheessa kokeillut vähän erilaisia, viimeksi tänään testasin pitämällä lieden jossain 4-5 tienoilla jolloin kesti pisimmän aikaa, että kahvia alkoi muodostumaan.
Jollain aikaisemmilla kokeiluilla olen testannut kovempia lämpöjä, silleen että kahvi alkaa miltei samantien tulemaan ja tarkkaillut aika haukkana sitä veden väriä ja sitä, ettei kahvia pulppuaisi tuolta suuttimesta hillittömällä vauhdilla. Joskus onnistuu, joskus ei, mutta erilaisia lämpöjä on siis kokeiltu ja haettu.
Lopputulos kuitenkin on, että kahvissa on aina ollut enemmän tai vähemmän vetinen alkumaku. En oikein keksi mikä tuohon nyt auttaa ja yksi asia mitä pohdin on tuo kuumennusaika. Kaikki videot joka paikassa näyttää miten tuo kahvi oikeasti alkaa tulla melkein samantien, mutta noita apinoimalla olen saanut vaan vetistä kahvia. Jossain threadissa muualla joku mainitsi, että yrittää saada kahvin tulemaan mahdollisimman hitaasti ja tuo on jotain mitä tänään vähän kokeilin, mutta voi olla, että mulla oli vieläkin liian kuumana toi. Jos nyt heittää pitää niin mulla siis kahvit on pannun yläosassa yleensä noin max 1-2 minuutin sisällä siitä kun pannu on laitettu liedelle ja pohjalle on aina jäänyt tilkka vettä.
Sori pitkästä viestistä, mutta kaipaisin tähän ehkä vähän vinkkiä ja kuinka kauan teillä yleensä kestää niiden herkkukahvien syntymiseen? Eikö toi vetisyys nyt meinaa sitä, että se vesi tulee siitä kahvin läpi liian nopeasti, mutta se tuntuu jotenkin hassulta kun kaikissa videoissa tää koko prosessi on aika pirun nopea. Yksi inspiraationi tähän juttuun on tämä vanhempi artikkeli:
http://ruoka.ts.fi/jutut/mutteripannukahvia-baristan-tapaan/ joka saa tuon itse valmistusprosessin tuntumaan todella nopealta, joten ajatus siitä, että sitä lämpöä himmailisi todella pitkään tuntuu jotenkin epäloogiselta.
Kiitos!