Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: NAPOLILAINEN KEITIN  (Luettu 9350 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
NAPOLILAINEN KEITIN
« : Kesäkuu 16, 2009, 20:52:23 ip »

Onkos kukaan kokeillut linkin mukaista kahvinkeitintä.

http://www.koffie-weetjes.nl/lang/en-us/koffie-drinken/koffie-zetten/napolitaan

Ostin vastaavan keittimen Italiasta lomamatkalta. Aivan erinomaista kahvia saa aikaiseksi. Kyseessä on periaatteessa filtterikeitin. Kannattaa kokeilla. Suhteellisen edullinen vekotin ja hyvä vaihtoehto yhdelle keitellessä.

Löysi ibrik-fani itselleen kelvollisen filtterikeittimen. Moka-espresso jauheita olen keittimessä käyttänyt.

Onko muilla käyttökokemuksia tai mielipiteitä?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Kataja

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #1 : Kesäkuu 16, 2009, 21:32:17 ip »

Mulla on ollut 'tallissa' Napolilainen keitin pari vuotta mutta ei ole jaksanut hioa tekniikkaa kuntoon jotta saisi hyvää tulosta. Mulla tahtoo tulla sama tulos kuin mutteripannulla eli ei ole miellyttänyt tai sitten vaan oon tottunut liian hyvälle 'neiti silvian' kanssa :P.

Minkälaista tekniikkaa käytät? paljonko puruja, keitätkö veden suodatinosa kiinni vai laitatko paikoilleen vasta kun vesi on kiehunut ja paljonko odotat veden jäähtymistä ennen kääntöä, ... yms.???
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #2 : Kesäkuu 16, 2009, 22:41:50 ip »

Käytän hyvin raakaa ja suoraviivaista tekniikkaa. Vesisäiliöön vettä miltei poistoaukon reunaan. Suodatinosaan kahvia jotakuinkin täyteen, mutta löyhästi. Kannu päälle. Kun vettä alkaa tulla ulos käännän pannun välitömästi ylösalaisin. Odottelen kahvin suodattumista pari kolme minuuttia ja kahvi kuppiin.

En minä mutterillakaan konstaile sen kummemmin.

Ehkäpä olet tottunut Silvialla juuri espressoon. Eri keittimet antavat erilaisen tuloksen. Ei mutterilla tai Napolilaisella voi espressoa odottaakaan.

Itse en pidä lainkaan perinteisestä suodatinkahvista. Pressokahvikin menee vain paremman puutteessa. Espressosta kyllä pidän. Samoin näistä arkaaisimmista menetelmistä ja niiden tuotoksista (paitsi mutterihan on kehitetty espresson kotijäljittelyyn - on siis menetelmänä nuorempi). Nuotiokahvi on ehkä kuitenkin parasta - etenkin jos on ensin paahtanut pavut nuotion tulella ja jauhanut ne käsin morttelissa.  :P

Minusta tämä napolilainen sopii hyvin lämmitetyn maidon kanssa nautittavaksi. Ja Sambucan kanssa myös... Mutta kilpailee siltään ihan mutteripannun tuotostenkin kanssa. Tunnustan, että en omista Espressokeitintä. Olen koettanut pitää harrastuksen pienellä budjetilla. Soliksen sl 70:stä haaveilin joku aika sitten, mutta keskustelujen perusteella siinä on turhan paljon modattavaa, paineet, kahvat ja suodattimet jne... Jos keittimestä maksaa lähes 300 € tai yli, sen olisi oltava kerralla hyvä ilman käsitöitä. Ymmärrän toki harrastuksen "tuunailu" puolen, mutta ei ehkä minun luonteella.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 16, 2009, 22:48:36 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #3 : Kesäkuu 17, 2009, 01:52:36 ap »

Tuosta tulee vähän mieleen sellainen lasinen keitin, jossa on päällekkäin kaksi pallomaista lasiosaa ja se vesi nousee alemmasta ylempään palloon kun kuumenee hellalla. Yks työkaveri kutsui tuollaista pulputtimeksi, eikä tiennyt sille muuta nimeä.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #4 : Kesäkuu 17, 2009, 09:35:21 ap »

Tuosta tulee vähän mieleen sellainen lasinen keitin, jossa on päällekkäin kaksi pallomaista lasiosaa ja se vesi nousee alemmasta ylempään palloon kun kuumenee hellalla. Yks työkaveri kutsui tuollaista pulputtimeksi, eikä tiennyt sille muuta nimeä.

Alipainekeittimeksi taitavat jotkut kutsua
http://en.wikipedia.org/wiki/Vacuum_coffee

Tuossa eräs näyttävä versio alipainekeittimestä
http://www.youtube.com/watch?v=_M2HSz5elF4
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #5 : Kesäkuu 17, 2009, 12:36:17 ip »

Tuosta tulee vähän mieleen sellainen lasinen keitin, jossa on päällekkäin kaksi pallomaista lasiosaa ja se vesi nousee alemmasta ylempään palloon kun kuumenee hellalla. Yks työkaveri kutsui tuollaista pulputtimeksi, eikä tiennyt sille muuta nimeä.

Santos-keitin. Olivat kovasti muodissa esim. 1950/60-lukujen taitteessa.
   
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #6 : Kesäkuu 17, 2009, 13:20:49 ip »

Napolilainen keitin ei ole santoskeitin eikä alipainekeitin. Tässähän vain käännetään pannu ylösalaisin, jolloin vesi valuu suodattimen läpi "kannuosaan".

Taitavat kutsua englannissa myös nimellä Flipdrip brewer tai jotain sinne päin...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #7 : Kesäkuu 17, 2009, 14:58:47 ip »

Napolilainen keitin ei ole santoskeitin eikä alipainekeitin. Tässähän vain käännetään pannu ylösalaisin, jolloin vesi valuu suodattimen läpi "kannuosaan".

Taitavat kutsua englannissa myös nimellä Flipdrip brewer tai jotain sinne päin...

Ei, se ei ole Santos-keitin. Se viestissä kuvattu "lasipallopulputin" on. Tuo Napolilainen keitin ei oikeastaan ole muuta, kuin normaali suodatinkeitin. Toki hyvin "mielenkiintoisella" tavalla toteutettuna. Melittasuppilon ja paperisuodattimen asemesta siinä on tasainen metallisiivilä. Kahvina käytetään mokkapannu-karkeutta. Suomalainen pannukarkeuskin saattaa toimia, kuten toimii Moccamasterissakin.

Alkuperäisen linkkisi kuva on huono, koska keittimen koristeeksi on aseteltu "kansi". Ei siinä oikeasti sellaista ole, kuin korkeintaan valokuvaajien iloksi. Mutta tuollaisesta kuvasta ei saa oikeaa mielikuvaa laitteen toiminnasta. Täältä saa:  http://www.fantes.com/coffee-manualdrip.html   (Sivu on pitkä, scrollaa alas asti!)
     
Muistan juoneeni samanlaista kahvia British Railin junissa. Siinä vaunuissa kiertävä ystävällinen rouva kaatoi termoskannusta kuumaa vettä kaksiosaiseen "pahvimukiin", ylempään osaan.. Vesi valui yläosasta kahvipanoksen läpi alaosaan (suodatinmenetelmä siis). Sitten yläosa irti ja roskikseen, alemmasta pahvimukista nautiskeltiin kahvia. Samanlaisella värkillä tehtiin myös haudutettu tee.
   
 
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 17, 2009, 15:07:28 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

Kataja

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #8 : Kesäkuu 18, 2009, 19:16:38 ip »

 Pitääpä kokeilla taas! Tuo minun keitin on yhden kupin:

http://img5.imageshack.us/img5/2374/18062009104.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/1410/18062009105.jpg

Tuonkin mukana tuli kansi (ei ole kuvassa) jonka voisi kai laittaa suodatuksen jälkeen pääliosan tilalle.

Passalackqua olis kai sitten Napililaisena oikeaa kahvia tuolle??
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #9 : Toukokuu 21, 2021, 09:27:50 ap »

Sanokaas Cuccumellan tilavuuksista, onko tämän "1 kuppi" samankokoinen kuin mokkapannunkin? Vaiko suurempi?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: NAPOLILAINEN KEITIN
« Vastaus #10 : Toukokuu 21, 2021, 12:20:06 ip »

Sanokaas Cuccumellan tilavuuksista, onko tämän "1 kuppi" samankokoinen kuin mokkapannunkin? Vaiko suurempi?

Kait se demitasse olisi. Eli "espressokuppi", sama mitä mokkapannulle.
Kirjattu