Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paahtaminen savuttaa jonkin verran  (Luettu 2854 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Paahtaminen savuttaa jonkin verran
« : Toukokuu 23, 2009, 16:17:33 ip »

Taisi tulla turhan  kovat sydämentykytykset yhdestä kahvipussista.

Tavallisesti olen paahtanut työhuoneellani (100 vuotiaan talon autotalli/ kellarissa) aina työtilanteen salliessa pari satsia kahvia. Katkut eivät ole TÄHÄN ASTI ketään häirinneet, suorastaan päin vastoin.
Nyt, lauantaina tein normaalin oloisen paahtosession ja tempaisin hienoiset öljyt Brasilialaiseen ja katku oli melkoinen.
Yleensä asetan paahtimen taakse tuulettimen, jotta katku joutuu kohti tallin pariovia. Nyt viikonlopun aikaan ajattelin toimia toisin. Pidin kaikki ovet tiukasti kiinni, jotta savut eivät leviäisi pitkin taloa... VIRHE.
Kellaritiloissa on palohälyttimet. Asentaja kertoi taannoin, että ne ovat autotallin luonteesta johtuen kaikki lämpösensoreita... TAAS VÄÄRIN.
Selvisi, että työhuoneessani onkin myös savusensoreita....
Palohälyytys siis saatiin aikaan.
Koko talossa pihoja myöten kilisi kaikki kellot ja sireenit. Pihaan
kertyi hätäisiä ihmisiä kissat ja tärkeimmät tavarat kainalossaan. Kaikki soittelivat kännyköillään, ties minne.
Minä siinä ravaan eestaas ja selitän, ettei mitään oikeaa hätää ole.
Yksi likka sitten vannoo, että heidän rapussaan "haisee ihan oikeesti palaneelta". Selitän, että se on vain paahdetun kahvin katkua, ei oikein uskonut, mutta meni kissan kanssa lopulta kotiin epäilevän näköisenä.
Talkkarin kanssa olemme jutelleet, että tämä kaffen paahto on oikein sopivaa touhua, eikä häiritse ketään. Nytkin talkkari siis tuli katselemaan ja tarkisti tilanteen katkaistuaan hälyytyksen ensin...
Kaikki hyvin. Minulle annettiin lupa jatkaa paahtoharrastusta, kunhan toimin samoin, kun ennenkin, enkä enää yritä padota savuja näiden savuhälläreiden vaikutusalueelle...
No, onneksi talomme ei ole kytketty suoraan palokunnan tiskiin. Olisihan se ollut legendaarinen kahvipussi, kun paloautot olisi ulvoneet käryävän Genen vieressä letkut suorana. Säästöäkään tuskin olisi tullut kahvin hintaan.
Toista pussia en enää paahtanut. Ehkä ensi viikolla, vanhalla tyylillä?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Paahtaminen savuttaa jonkin verran
« Vastaus #1 : Toukokuu 23, 2009, 16:44:38 ip »

Olisi varmaan aika kutsua naapurit kahvia juomaan.

Voisit tarjota vaikka palan kakkuakin  ;D


Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Paahtaminen savuttaa jonkin verran
« Vastaus #2 : Toukokuu 23, 2009, 19:19:48 ip »

Ihan mielenkiinnosta - millä laitteella paahdoit (gene cafe?) ja kuinka isoa satsia?

Voisi tällaisen episodin jälkeen naapureitakin kiinnostaa minkälaista se itse paahdettu kahvi sitten oikeasti on  ;)

T. Teme
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Paahtaminen savuttaa jonkin verran
« Vastaus #3 : Toukokuu 24, 2009, 19:12:13 ip »

Joo, Gene Cafella paahdettiin.

En ole punninnut noita satseja, koska työtapa on jo pitkälti vakiintunut. Siinä Genessä on viiva, jossa on mainittu "unwashed beans". Laitan Brassia aina hiukan tämän viivan alle, silloin roskaisuus pysyy hallinnassa ja ilma kulkee riittävästi säiliön läpi.
Noilla asetuksilla paahdon määrä on reilut 200g. Pestyä papuahan saa Geneen laittaa jopa 300g.

Joo, kyllä se ainakin talonmiestä on kiinnostanut, mille maistuu. Taidankin pikapuoliin paahtaa hänelle maistiaiset, kunhan saan tietää valmistustavan ja sitämukaa jauhatuksen.
Omaan makuun on jo vakiintunut juuri tuo Brassi, johon lisään kolmanneksen Harraria, hiukan paahtoasteita vaihdellen.
Nyt vedin tosiaankin Brassin lievästi öljypintaiseksi ja savunmuodostus oli ihan kiitettävää kaliiberia. Saas nähdä mille maistuu, kunhan lepää muutaman päivän pussissaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso