Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Espresso, updosed espresso ja ristretto  (Luettu 5144 kertaa)

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Espresso, updosed espresso ja ristretto
« : Kesäkuu 06, 2009, 22:56:41 ip »

Jos haluat "normaalin espresson" niin kerro filtteriin laitetun jauheen paino kahdella. Eli jos sinne laitat 12-14 grammaa kahvia, niin lopullista tuotetta haluat 24-28 grammaa. Tuosta sitten muuttelet oman maun mukaan.


Palaan tähän vielä, kun on minullekin jäänyt hiukan epäselväksi. (Napattu erilleen Silvia ja Rocky tekniikoista.)

Eli jos kahvia tulee tuo vajaa 30 grammaa ja tavoitetilavuus on 20 - 30 ml per sinkkushotti, niin tuplashotin tilavuus on puolen desilitran hujakoilla. Tästä liki puolet on hiilidioksidikuplaa tms kevyempää. (Paitsi jos pavuissa on robustaa jolloin cremaa voi olla vielä reilusti enemmän.)

Menikö oikein?

Itseäni ainakin alkuaikoina hämäsi kovasti kun en tajunnut että esson tiheys on jotain ihan muuta kuin gramma per millilitra. Asia alkoi avautua vasta hankittuani kirjevaa-an.

Jatkokysymys: Mikä on tuplaristreton tyypillinen paino ja tilavuus? Entä paljonko siihen käytetään kahvia, saman verran kuin normaaliessoon vai enemmän?

Täällä ristretto on 20 - 25 grammaa kun kahvia on 15 g. Onko ero tosiaan noin pieni?

Entäpä USA:ssa, updosingin luvatussa maassa. Ovatko espressotkin siellä suurempia :) - vai onko kahvin ja lopputuotteen painosuhde lähempänä ristrettoa? Mikä on ristreton ja updosed espresson välinen ero? Minkälaista makua niillä tavoitellaan, jos verrataan perinteiseen italialaiseen espressoon?

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Espresso, updosed espresso ja ristretto
« Vastaus #1 : Kesäkuu 06, 2009, 23:21:42 ip »

mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin Amerikoissa updosataan etupäässä siksi, että Schomer on niin joskus opettanut :) No ei vaan, suurempi syy ehkä kuitenkin on isojen maitojuomien suosio. Silloinhan on tarpeen saada espressoa jossa on mahdollisamman paljon runkoa ja täyteläisyyttä.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Espresso, updosed espresso ja ristretto
« Vastaus #2 : Kesäkuu 06, 2009, 23:56:13 ip »

Kysymyksesi sivuaa yhtä syistä tämän uuttosuhdetaulukon syntyyn - johon olet varmaankin jo tutustunut?

Eli jos kahvia tulee tuo vajaa 30 grammaa ja tavoitetilavuus on 20 - 30 ml per sinkkushotti, niin tuplashotin tilavuus on puolen desilitran hujakoilla. Tästä liki puolet on hiilidioksidikuplaa tms kevyempää. (Paitsi jos pavuissa on robustaa jolloin cremaa voi olla vielä reilusti enemmän.)

Tilavuus kannattaa unohtaa, sillä kuten olet jo itse todennut se voi vaihdella melkoisesti pavuista ja valmistustavasta riippuen. Mutta jos katsot tuota edellistä uuttosuhdetaulukkoa, niin siinä on saatu tuplalle (12-18g jauhetta) tilavuudeksi 40-76ml riippuen valmistustavasta/pavuista.

Jatkokysymys: Mikä on tuplaristreton tyypillinen paino ja tilavuus? Entä paljonko siihen käytetään kahvia, saman verran kuin normaaliessoon vai enemmän?

Jos sinulla on siis 14 grammaa jauhetta ja uutat siitä 28 grammaa juomaa, niin sait tuplan - jos uutit 14 grammaa niin sait tuplaristreton (uuttosuhteiden mukaan). Eroa tässä tapauksessa olisi ollut jälkimmäisen huomattavasti hienompi jauhatus jotta suurinpiirtein samassa uuttoajassa saatiin tuon verran vähemmän juomaa.

Uuttosuhdetta käyttäessä on näppärä puhua 14 gramman espressosta, 16 gramman espressosta, 18 gramman espressosta... jne. ja jokseenkin yksikäsitteisesti. Tällöin siis tarkoitetaan (tyypillisesti) 28, 32 tai 36 gramman painoisia juomia jotka on valmistettu 14, 16 tai 18 grammasta kahvia.

Täällä ristretto on 20 - 25 grammaa kun kahvia on 15 g. Onko ero tosiaan noin pieni?

Tuossa 15/25=0.6 - eli osutaan siis juuri ristreton ja espresson rajalle (60% uuttosuhde).

Entäpä USA:ssa, updosingin luvatussa maassa. Ovatko espressotkin siellä suurempia :) - vai onko kahvin ja lopputuotteen painosuhde lähempänä ristrettoa? Mikä on ristreton ja updosed espresson välinen ero? Minkälaista makua niillä tavoitellaan, jos verrataan perinteiseen italialaiseen espressoon?

Siellä kai on suosittu noita ristrettoja. Kun ne valmistetaan suuresta määrästä jauhetta saadaan lopputulokseksi kohtuullisen iso määrä juomaa joka sitten maistuu isonkin maitomäärän läpi - ja on yksinäänkin "isompi".

Ristreton ja updosed espresson välisen eron voi kertoa parhaiten juuri tuon uuttosuhteen kautta. Eli jos tunget tuplafiltteriin 18 grammaa jauhetta ja uutat siitä 18 grammaa juomaa teit ristreton. Updosed espresson saat kun uutat tuosta 18 grammasta 36 grammaa juomaa. Tällöin siinä on uuttosuhde 50%, mutta valmistuksessa on käytetty 4 grammaa "normaalia" enemmän jauhetta. Itseasiassa tuo ristrettokin olisi tässä tapauksessa "updosed".

Kuten uumoilit, niin 14 gramman espresso ja 18 gramman espresso voivat maistua samoista pavuista tehtynä melko erilaisilta ja tätä tuossa haetaan takaa. Eli tavoitellaan "hyvää makua" käytettävänä olevista kahveista - jotka eroavat yleensä ottaen melko paljon perinteisistä Italialaisista papusekoituksista ja eivät välttämättä ole parhaimmillaan noilla perinteisillä grammamäärillä.
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Espresso, updosed espresso ja ristretto
« Vastaus #3 : Kesäkuu 07, 2009, 19:59:03 ip »

Kiitokset jiiteelle taas kerran napakasta ja asiantuntevasta vastauksesta. Selvensi huomattavasti. Uuttosuhdetaulukkoa en ollut huomannut. Kunhan nyt saisivat sen myllyn sieltä jenkeistä liikkeelle, niin pääsisin kokeilemaan.

Kannattaako muuten tuommoinen 18 g esso ladata tupla- vai triplasihtiin?

Semmoinen tuli essokoneen mukana minullekin, mutten oikein ole tiennyt miten siihen pitäisi suhtautua. Virtausvastus ainakin on selvästi pienempi, kun reikiä on enemmän ja ne ovat isompia. Triplasihti siis tarvitsee hienomman jauhatuksen - jolla epäilemättä on jotain vaikutusta makuun.

Vipe

Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Espresso, updosed espresso ja ristretto
« Vastaus #4 : Kesäkuu 07, 2009, 20:42:19 ip »

Kannattaako muuten tuommoinen 18 g esso ladata tupla- vai triplasihtiin?

Semmoinen tuli essokoneen mukana minullekin, mutten oikein ole tiennyt miten siihen pitäisi suhtautua. Virtausvastus ainakin on selvästi pienempi, kun reikiä on enemmän ja ne ovat isompia. Triplasihti siis tarvitsee hienomman jauhatuksen - jolla epäilemättä on jotain vaikutusta makuun.

16-18 grammaa menee oikein hyvin normaalin tuplasihtiin - jos kyseessä on "normaali" tupla. Esimerkiksi Silvian tuplasihti on jonkinverran pienempi ja sellaiseen 18 gramman tunkeminen on jo melko hankalaa. Itse siirryn triplaan yleensä sinä 20 gramman hujakoilla - kovin paljon tuon alle jos on niin kakku on triplassa aika littana. Parhaiten tripla toimii ehkä 21 grammasta ylöspäin.

Itse en oikein usko että tuplassa ja triplassa tuolla reikien määrällä/koolla on enää juurikaan merkitystä. Eroa tulee ennemminkin siitä että tripla on tuplaa halkaisijaltaan hieman isompi ja tällöin 18 grammaa on triplassa litteämpi kakkuna kuin tuplassa ja se on myös pinta-alaltaan isompi.

Tuo jauhatuskin on välillä hieman monimutkaista - sillä toisinaan kun siirtyy tuplasta triplaan niin tuo tripla vaatiikin ihan pikkaisen karkeamman jauhatuksen kuin tupla samalla annosmäärällä. Mutta tällöin tuplasihti on siis ollut ihan täyteen pakattuna (20g). Uumoilisin eron johtuvan siitä että triplassa tuo 20g kakku pääsee elämään vähän nätimmin ja ei ehkä kanavoi sitten niin helposti (=uuttuu "tiukemmin"). Ja tietysti mikäli käyttää triplaa isolla annoskoolla - vaikka 24 grammaa - niin tällöin joutuu jauhamaan kanssa karkeammaksi kuin 14g tuplalla.
Kirjattu