Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista  (Luettu 4198 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« : Toukokuu 19, 2009, 09:45:12 ap »

Oletteko koskaan nähneet tätä: uuton aikana crema suorastaan pursuaa ulos, mutta katoaa täysin sinä aikana kun kopauttaa kakun pois kahvasta ja huuhtaisee sen juoksevan veden alla? Kuppi oli siis täynnä kun poistuin tiskialtaalle, kymmenen sekunnin päästä takaisin tullessa kuitenkin puolillaan.

Tämänsuuntaista olen nähnyt jos käytän juuri paahdettuja papuja, mutta tässä tapauksessa kyseessä oli HasBeanin Monsoon Malabar, joka oli ollut pakastimessa joitakin viikkoja. Tökkäsin pussin suoraan postista pakastimeen, mutta kyllä se silti vähintää pari päivää paahdon jälkeen oli matkaillut maailmalla.

Myllyn säädöt oli tietysti pielessä, kun papu oli uusi ja myllykin juuri putsattu. Ihan liian nopeasti uuttui, mutta mieletön crema kyllä yllätti. Ilmeisesti pakastaminen voi parhaimmillaan säilyttää hiilidioksidin todella hyvin!
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2069
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #1 : Toukokuu 19, 2009, 10:28:57 ap »

Vastaavaa olen havainnut itsepaahdetuissa pavuissa. Crema on ilmavaa höttöä jota tulee paljon, mutta katoaa nopeasti kupista.

Itselläni oli myös Monsoon Malabaria pakkasessa ja se tuotti aina mielettömän creman. Niin tuoreena kuin kuukaudenkin vanhana.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #2 : Toukokuu 19, 2009, 15:09:51 ip »

Sama juttu täälläpäin, oli vielä sama papukin. Ihmettelin tätä suuresti, koska heitin pavutkin pakkaseen vasta viikko paahtamisesta. Crema oli semmoista tiskivaahtoa.
Olin muuten itse tekemässä viime viikolla tästä uuden aiheen, mutta en sitten viitsinytkään.  :)
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

PapuT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #3 : Toukokuu 19, 2009, 20:53:37 ip »

Kyseinen papu (minulla käytössä Mokkamestareiden paahtamana) saa aikaan kyllä tuoreenakin varsin liioittelevan creman! Huippukahvi kaiken kaikkiaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #4 : Toukokuu 19, 2009, 22:48:54 ip »

Sama juttu täälläpäin, oli vielä sama papukin. Ihmettelin tätä suuresti, koska heitin pavutkin pakkaseen vasta viikko paahtamisesta. Crema oli semmoista tiskivaahtoa.

Aika ihmeellistä tosiaan. Tein nyt shotin oikeammilla säädöillä ja samanlaista tiskivaahtoa se pukkasi. Onkohan niin, että papujen erikoinen käsittely eli varastointi monsuunituulien armoilla on muuttanut sitä niin että pysyvää cremaa ei synny?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #5 : Toukokuu 19, 2009, 23:00:34 ip »

Aika ihmeellistä tosiaan. Tein nyt shotin oikeammilla säädöillä ja samanlaista tiskivaahtoa se pukkasi. Onkohan niin, että papujen erikoinen käsittely eli varastointi monsuunituulien armoilla on muuttanut sitä niin että pysyvää cremaa ei synny?

Näin minäkin sitä uumoilisin. Cremahan ei ole pelkkää hiilidioksidia vaan siellä on muutakin ainetta ja nimenomaan sellaista ainetta joka pitää kokonaisuuden "kasassa". Uuttuukohan monsunoinnin seurauksena hiilidioksidi jotenkin ärhäkämmin ja mukana ei tule sitten noita cremaa ylläpitäviä ainesosia? Käsittääkseni monsunointi muuttaa vihreän pavun koostumusta melkoisesti.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #6 : Toukokuu 19, 2009, 23:48:52 ip »

Kiinnostava kommentti: "Grind it turkish, a true powder, otherwise the shots won't flow right. The bean is so rubbery that there are almost no fines when it's ground."
(http://www.home-barista.com/coffees/tips-on-pulling-monsooned-malabar-t3472.html)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

PapuT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #7 : Toukokuu 20, 2009, 19:02:53 ip »

Jep, olen jauhanut normaalia hienommaksi, ja ainakin tuoreista, pakastamattomista pavuista tulee paksu, kullankeltainen ja kuohkea crema. Ei kuitenkaan mitenkään nopeasti katoava tiskivaahto.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 628
Vs: Ihmeellinen crema pakastetuista pavuista
« Vastaus #8 : Toukokuu 28, 2009, 21:34:22 ip »

Omien kokemusteni mukaan creman kestävyys ei ainakaan parane pakastamalla papuja. Lidlin Espresson kanssa ainakin pakastepavuista uutetun kahvin crema häviää selkeästi nopeammin kuin tuoreiden. Ja muutenkin epäilen pakastamisen aiheuttavan "jotakin" epäilyttävää. Se kehumani robusta-hirviö-sekoitus (Moak Servito) ainakin menetti osan juuri niistä hyvinä pitämistäni makuvivahteista. On sekoitus toki edelleen tunnistettavissa, mutta ikäänkuin aromeista/makuvivahteista on tullut sellainen tasapaksu kokonaisuus.

Okei, en usko että säilytys muuallakaan olisi ollut yhtään parempi vaihtoehto, päinvastoin. Taitaa vain olla niin, että ainut varma tapa nauttia tuoreesta kahvista, on ostaa sitä riittävän pieninä annoksina tuoreeltaan (2-4pv) tai paahtaa itse.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*