Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Weissausvapaat myllyt  (Luettu 19942 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #15 : Toukokuu 17, 2009, 16:54:30 ip »

Ei niitä (kunnon) kahviloissakaan käytetä näin, vaan kahvia jauhetaan ja kliksutellaan samaan aikaan.

Itseasiassa aika monessa käytetään, kunnollisuudesta sitten tiedä...hmmm...siinäpä se. Tervetuloa Lahteen... ;)
Eräässä kahvilassa oli esimerkiksi mylly, joka piti jauhetun kahvin tason vakiona automaattisesti. Tyttö kun annosteli muutaman shotin, niin mylly alkoi jauhaa tilalle uutta.

Oletan että olet nakukahvan kanssa tarkastanut vaikuttaako weissaaminen uuttoon mitenkään?

Olen, enkä huomannut tälläkään kertaa mitään eroa. Mitään paakkuja ei siis ole ja olen liian laiska ihan vaan varmuudeksi tikuttamaan (en kiistä etteikö siitä voisi olla hyötyä).

Nyt olisi tarjouksessa: Robur-E vain 1750 euroa. :) Nätiltähän tuo näyttää: linkki. Kony-E tosin voisi löytyä halvemmalla ja olisi varmaan myös jo ihan riittävä. Major-E:n löytää jo alle tonnilla ja ei olisi tuokaan huono - tosin ei ole enää kartioterällinen, mutta eivät ne kartioterät mikään onni ja autuus ole - levyterillä pystyy ihan yhtä hyvään lopputulokseen, niiden pitää olla vain tarpeeksi isot.

Rahalla saa ja hevosella pääsee... :D. Valitettavasti joudun skippaamaan nämä edukkaat tarjoukset.
Kartioteristä minulla on uskomus, että riittävän kokoiset kartioterät ovat nimenomaan onni ja autuus. Mutta tämäkin siis ihan vain mutu-pohjalta. Jos tulevaisuudessa saan hyvän mahdollisuuden sijoittaa isoon myllyyn, on etusijalla kartioteräinen/annostelijaton mylly. Mitenkään levyteriä väheksymättä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #16 : Toukokuu 17, 2009, 19:49:44 ip »

Eräässä kahvilassa oli esimerkiksi mylly, joka piti jauhetun kahvin tason vakiona automaattisesti. Tyttö kun annosteli muutaman shotin, niin mylly alkoi jauhaa tilalle uutta.

Noinhan niiden kuuluukin toimia? Mazzer taitaa käynnistyä joka 12. veto annostelijasta ja jauhaa kunnes annostelija on täynnä.
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #17 : Toukokuu 17, 2009, 21:51:49 ip »

High-end -linjalla näköjään mennään: Hecan käytännönläheistä kommenttia lukuunottamatta kaikki suositellut mylllyt ovat hintaluokalta 1000+, mieluummin 2000 euroa. Nyt vähän tuntuis siltä, että paakuttomuus on tulkittu täysin ehdottomana ominaisuutena, niin kuin varman päälle. Onko siis niin, että alle tonnin myllyillä ei uskaltaisi kahvia tehdä ilman weissausta? En oikein jaksa uskoa tätä, kyllä noilla kahdella viestiketjun avauksessa täkyinä mainitsemillani myllyillä on todistajien läsnäollessa tehty riittävän onnistuneita essoja ilman weissailuja.

Minulle mylllyn annostelija ei ole kirosana, joten kommentit annostelijamyllyistä ovat tervetulleita, M4:n lisäksi siis. Toki jauhehävikki ja puhdistuksen vaikeusaste kiinnostaa myös.  Ja Vario on laitettu tarkkailun alle, siitä odotellaan laajempia  käytännönkokemuksia.

Tinuri: I hear you, se on asennekysymys. Minulta on vain tältä osin mennyt asenne täysin, ja kun jossain vaiheessa Kurps jää sivummalle, niin haluan eroon sekoittelusta. Ois aika leuhkaa vain jauhaa, tasoittaa ja tampata. Laiskuus tai mukavuudenhalu, se vie eteenpäin tässäkin asiassa.

Noista tähän mennessä mainituista märistä päiväunista eniten sytytti Versalab, siinä on jotain periamerikkalaista karkeamekaniikkaa. Huikea viritelmä, ja ei paakuta, ainakaan omistajien arvoiden mukaan.

Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #18 : Toukokuu 17, 2009, 22:14:43 ip »

... Onko siis niin, että alle tonnin myllyillä ei uskaltaisi kahvia tehdä ilman weissausta? En oikein jaksa uskoa tätä, kyllä noilla kahdella viestiketjun avauksessa täkyinä mainitsemillani myllyillä on todistajien läsnäollessa tehty riittävän onnistuneita essoja ilman weissailuja...


Minä en harrasta weissausta, kuten jo aiemmin kirjoitinkin. Mutta en koekaan olevani mikään puristi kahvin teon suhteen. Annostelija on erittäin hyödyllinen tällaiselle laiskan tyyppiselle kahvittelijalle, koska sillä välttää paakuttumisen ongelmilta (näin ainakin Rancilio ST50-myllyllä). Myllyni ovat reilusti alle tonnin hintaisia ja varmasti kumpainenkin tasoltaan riittävä omiin baristan taitoihini/viitsimiseeni nähden. I-minin kanssa voisi tosin weissaus olla paikallaan, koska siinä ei ole annostelijaa ja kahvi putoilee joskus suuaukosta selkeinä klöntteinä, jauhettaessa suoraan kahvaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #19 : Toukokuu 17, 2009, 22:24:44 ip »

Mikä tuo ST50 on? Yritin hakea netistä jotain infoa siitä, huonoin tuloksin. Olisiko sinulla heittää jotain linkkiä laitteeseen?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #21 : Toukokuu 17, 2009, 22:33:08 ip »

Onko siis niin, että alle tonnin myllyillä ei uskaltaisi kahvia tehdä ilman weissausta?

 ;D Onnistuuhan se pienemmälläkin budjetilla. Mutta noilla aikaisemmin mainitsemillani high-end laitteilla voi nakukahvallakin saada siistin, roiskimattoman uuton vain kevyesti tamppaamalla ja ilman muita kikkailuja. Annostelijallisilla myllyillä tämä onnistuu toki pienemmällä budjetilla.

Minulle mylllyn annostelija ei ole kirosana, joten kommentit annostelijamyllyistä ovat tervetulleita, M4:n lisäksi siis. Toki jauhehävikki ja puhdistuksen vaikeusaste kiinnostaa myös.

Macapin annostelijaa pidän parempana kuin Mazzerin vastaavaa. Rancilion isommista myllyistä ei ole kokemusta, mutta Rockyn annostelija on aika susi (isommat lienevät parempia). Anfimin annostelijat ovat vieläkin paremmin rakennettuja ja itse asiassa jameissa olleen Super Caimanon annostelija on paras mitä olen kokeillut. Eurekan myllyt tulevat tiukassa peesissä. Isommissa myllyissä menee kahvia yleensä hiukan enemmän hukkaan ja aika monessa niistä on tuo jauhatusautomatiikka joka on a) tarpeeton + riesa kotikäytössä ja b) yleensä vaikeuttaa myllyn siistimistä huomattavasti. Eli annostelijallisissa myllyissä kannattaa mielestäni harkita pääasiassa manuaalisia malleja (joita löytyy kaikkien valmistajien pienemmissä malleissa).

T. Teme
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #22 : Toukokuu 17, 2009, 23:03:44 ip »

Mikä tuo ST50 on? Yritin hakea netistä jotain infoa siitä, huonoin tuloksin. Olisiko sinulla heittää jotain linkkiä laitteeseen?

Vähän tuli oikaistua. Siis Rancilio MD50ST.  :P


EDIT: nasse olikin jo ehtinyt heittää linkkejä
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #23 : Toukokuu 18, 2009, 00:06:44 ap »

High-end -linjalla näköjään mennään: Hecan käytännönläheistä kommenttia lukuunottamatta kaikki suositellut mylllyt ovat hintaluokalta 1000+, mieluummin 2000 euroa.

Olet varmaan jo huomannut että täällä on välillä vähän tapana poiketa aiheen viereen, taakse ja eteen. ;) Eli tuo annostelijaton/annostelijallinen tuumailu johti ehkä (fantasioimaan) hieman sivupoluille.

Vähän tuli oikaistua. Siis Rancilio MD50ST.  :P

Tuo Rancilio näyttäisi vastaavan aika lähelle Mazzerin Super Jollyä "speksiensä" puolesta - moottorissa on hieman enemmän tehoa, terien pyörimisnopeudesta en löytänyt mistään tarkkaa mainintaa.

Eräässä kahvilassa oli esimerkiksi mylly, joka piti jauhetun kahvin tason vakiona automaattisesti. Tyttö kun annosteli muutaman shotin, niin mylly alkoi jauhaa tilalle uutta.

Tällaiset kahvilat eivät siis kuulu niiden "edistyksellisten" kahviloiden listalle(ni).

Kartioteristä minulla on uskomus, että riittävän kokoiset kartioterät ovat nimenomaan onni ja autuus.

Eiväthän ne huonot toki ole, mutta tällaisia teriä käyttävien myllyjen hinnat eivät ole halvimmasta päästä ja tuossa lisähinnassa saatu hyöty on varsinkin kotikäyttäjälle yleensä olematon. Esimerkiksi tuo Anfimin Super Caimano (isot levyterät) rankataan Mazzerin Roburin rinnalle (isot kartioterät). Hintaeroa näiden välillä taitaa tulla lähemmäs tuhat euroa (Roburin annostelijalliseen versioonkin)? Jos ei rahasta (ja tilasta) olisi kiinni niin toki tuon Roburin ottaisin - onhan siinä "That's not a knife, THAT'S a knife!" - meininkiäkin (pahoittelut mahdollisista ikävistä flashbäkeistä 80-luvulle :) ).

Vilkkaassa kahvilakäytössä homma onkin sitten kimurantimpi - kartioterällisissä terien pyörimisnopeudet ovat huomattavasti pienempiä (tyypilisesti noin puolet levyterällisistä) ja tämä saattaa antaa hyötyä terien verkkaisempana lämpenemisenä ja tätä myöten kahvin laadun tasaisuutena.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #24 : Toukokuu 18, 2009, 09:43:40 ap »

Annostelijattomien ongelma on taas ollut siinä että niitä ei ole suunniteltu ns. puhtaalta pöydältä vaan niissä on oleellisesti modifioitu vain tuo annostelijaosa toisen näköiseksi (tosin usein mukaan on päässyt myös jonkinlainen ajastin) ja lopputulos ei ole ollut aina oikein toimiva.

Erityisesti se ongelma lienee siinä, että annostelijalliset myllyt aika poikkeuksetta heittävät purut teristä sivuun. Eli purut eivät pääse tippumaan suoraan - sellaisen järjestäminen monimutkaistaa myllyä vähän ja annostelijamyllylle tyypillisessä käytössä ei ole haittaa jos purut kulkevat jauhinkammion kautta. Annostelijattomassa tapauksessa purujen kasaaminen kammioon, jossa ne lisäksi paakkuuntuvat ja sähköistyvät, on kuitenkin huono idea. Mazzerin E-myllyissä tätä on koitettu ratkaista sillä ritilällä, joka toisaalta vakioi purujen liikkumista kammiosta jotta annostelu olisi tarkkaa ja toisaalta poistaa sähköisyyttä. Mini-E:ssä lopputulos ei vielä ole kauhean hyvä, isommissa myllyissä ilmeisesti taas on.

"Vapaan tiputuksen" toteuttaminen olemassa olevaan myllyyn ei kuitenkaan oikein onnistu, vaan jos perinteinen annostelijallinen mylly halutaan muuttaa vapaasti tiputtavaksi annostelijattomaksi, niin silloin menee käytännössä koko myllyn piirustukset uusiksi. Siksi kai noita perusrakenteeltaan vähän epäoptimaalisia annostelijallisia myllyjä on tarjolla melkoisen paljon.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #25 : Toukokuu 18, 2009, 11:30:04 ap »

;D Onnistuuhan se pienemmälläkin budjetilla. Mutta noilla aikaisemmin mainitsemillani high-end laitteilla voi nakukahvallakin saada siistin, roiskimattoman uuton vain kevyesti tamppaamalla ja ilman muita kikkailuja. Annostelijallisilla myllyillä tämä onnistuu toki pienemmällä budjetilla.

Meillä jauhetaan Minimokalla, tasoitetaan ja tampataan. Uutot näyttävät nakukahvan kautta useimmiten hyvin siisteiltä. Tosin käytän pienempää annostusta - vaakaa ei ole, mutta luultavasti sellaista 12-14 g luokkaa (vähän yliannostusta 12 g sihtiin). Yritin kerran kyhätä parit kahvit "LM":n sihdillä, ja uutot olivat niin sanotusti all over the place. Eli köyhä pärjää halvemmalla myllyllä ja kuluttaa vähemmän kahviakin. ;)

Jos tahtoisin käyttää isoja panostuksia, joutuisin ilmeisesti ryhtymään weissaukseen tai ostamaan supermyllyn.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #26 : Toukokuu 18, 2009, 11:33:27 ap »

Meillä jauhetaan Minimokalla, tasoitetaan ja tampataan. Uutot näyttävät nakukahvan kautta useimmiten hyvin siisteiltä. Tosin käytän pienempää annostusta - vaakaa ei ole, mutta luultavasti sellaista 12-14 g luokkaa (vähän yliannostusta 12 g sihtiin). Yritin kerran kyhätä parit kahvit "LM":n sihdillä, ja uutot olivat niin sanotusti all over the place. Eli köyhä pärjää halvemmalla myllyllä ja kuluttaa vähemmän kahviakin. ;)
Jos tahtoisin käyttää isoja panostuksia, joutuisin ilmeisesti ryhtymään weissaukseen tai ostamaan supermyllyn.

Olisiko ollut, että annos oli liian iso eikä päässyt turpoamaan, tai sitten jauhatus liian hieno suhteessa annokseen?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #27 : Toukokuu 18, 2009, 11:46:23 ap »

Tokko ainakaan jälkimmäinen, kun kupissa oli roiskinnan, useamman virran ja muljahtelun päätteeksi ihan oikea määrä kahvia.

Sihdin koon ja siis myös kahviannoksen kasvaessahan sihdin tilavuus kasvaa alaspäin. Näin ollenhan olen kuvitellut, että jos sihdin lataa täyteen ja tamppaa jousiuraan, turpoamisvaraa on saman verran riippumatta annoksen koosta. Tietysti isommalla annoksella sihdissä on enemmän turpoavaa kahvia,, ja tilantarve siis suurempi.

Sivumennen sanottuna, parhaat isomman annoksen uutot olen saanut aikaan yliannostamalla tuota 12 g sihtiä törkeästi.

No mutta, tämä ei enää hirveästi liity niihin myllyihin. Pitäisi kai puida tämmöistä tuolla baristatekniikan puolella...
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #28 : Toukokuu 18, 2009, 13:46:45 ip »

No se Rockyn annostelija vaatii pari teippisuikaletta siipiinsä, jotta se pyyhkäisee itsensä tyhjäksi, mutta näin modattuna se on minusta varsin käyttökelpoinen. Saan annostelijalla mitattua oikean määrän kahvia tuplafiltteriin täyttämällä kolme lokeroa. Sitten filsun ehtii täyttää Silvian lämpösurffauksen aikana, kun siinä jää 40 sekuntia aikaa kuivata filsu ja jakosihti, kliksuttaa purut myllystä kahvaan, tampata, kiinnittää kahva ja tyhjentää ja kuivata kuppi (joka siis on ollut täynnä kuumaa vettä viime sekunneille saakka). Suoraan kahvaan jauhaessa kahva olisi irti koneesta paljon pidempään.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #29 : Toukokuu 18, 2009, 23:16:29 ip »

Meillä jauhetaan Minimokalla, tasoitetaan ja tampataan. Uutot näyttävät nakukahvan kautta useimmiten hyvin siisteiltä.

Ihan huomiona, että tuossa olet jo lisännyt aikaisempaan kommenttiini yhden "työvaiheen", eli sen tasoituksen (joka toki on hyvä tapa jota itsekin melkein aina harrastan). Minimokakin on hyvä mylly, varsinkin hintaansa nähden ja toki silläkin saa aikaiseksi hyviä shotteja. Lisäksi käyttämälläsi pienemmällä annoskoolla sen uuton saa ehkä onnistumaan helpommin - siis ainakin sen uuton alkuvaiheen.

Se käytön helppous ja shottien tasalaatuisuus (onnistuminen aina vs useimmiten) kasvavat mielestäni lisäsijoituksella ja noissa aikaisemmissa kommenteissa esitin ääriesimerkkejä. Toki olen samaa mieltä siitä että kuten niin monessa muussakin asiassa, tietyn pisteen jälkeen ne (isotkin) lisäinvestoinnit tuovat vain marginaalisen parannuksen. Kaikki on suhteellista.

No se Rockyn annostelija vaatii pari teippisuikaletta siipiinsä, jotta se pyyhkäisee itsensä tyhjäksi, mutta näin modattuna se on minusta varsin käyttökelpoinen.

Tuo teippimodi parantaa lähes kaikkia annostelijoita ja on nopea, helppo sekä halpa toteuttaa. Suosittelen ehdottomasti. Mutta olen edelleen sitä mieltä että Rockyn annostelija on moniin muihin myllyihin, jopa saman hintaisiin kilpailijoihinsa nähden rakenteeltaan ja materiaaleiltaan heppoinen tekele ja hankalampi käyttää ::)

T. Teme
Kirjattu