Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Weissausvapaat myllyt  (Luettu 19943 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Weissausvapaat myllyt
« : Toukokuu 15, 2009, 14:19:43 ip »

Kiinostavia myllyketjuja meneillään, mutta en tahdo saada (vaiko jaksa selvittää, miten vain) kokonaiskuvaa eri myllyjen tuottaman jauheen paakuttomuudesta. Eli kiinnostaa kuulla kommentteja, mitkä myllyistä tuottaa omien kokemuksienne mukaan weissausvapaata tavaraa.

Heitetääs yllykkeenä kommenti että vain Mahlkönig K30 Vario ja Anfim Super Caimanoko ainoat weissausvapat myllyt?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #1 : Toukokuu 15, 2009, 14:30:24 ip »

Kiinostavia myllyketjuja meneillään, mutta en tahdo saada (vaiko jaksa selvittää, miten vain) kokonaiskuvaa eri myllyjen tuottaman jauheen paakuttomuudesta. Eli kiinnostaa kuulla kommentteja, mitkä myllyistä tuottaa omien kokemuksienne mukaan weissausvapaata tavaraa.

Heitetääs yllykkeenä kommenti että vain Mahlkönig K30 Vario ja Anfim Super Caimanoko ainoat weissausvapat myllyt?

Annostelijalliset Mazzerit? Isot annostelijattomat Mazzerit? Elektra Nino? Versalab?

Edit: Oho, omien kokemusten mukaan ainakin ensimmäinen kohta pitää paikkansa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #2 : Toukokuu 15, 2009, 15:33:20 ip »

Paiskaampa lusikkani tähänkin.

Koen itseni vieläkin hiukan harjoittelijaksi. Myllyjäkään ei ole ollut, kuin hiton huonoja ja nyt siis paakuttava Rocky.
Paakuttaminen on yksi myllyn ominaisuus (ei niin tykätty), mutta tuon pienen vaivan, joka weissauksesta syntyy, korjaamiseksi en vaihda myllyä, tai vaihda annostelijalliseen, joka osittain poistanee ongelman?

Kuten muussa säikeessä (Silvian shotin pidentäminen) oli puhetta, niin tärkein arvo kahvin valmistuksessa on se, mitä saadaan kuppiin.

Paljon puhutaan paakuista ja kartioteristä ynnä muusta. Jauhatustuloksen luonne jakautumineen, pölyineen ja muine ominaisuuksineen lienee se asia, joka vaikuttaa juurikin kahvijuoman laatuun.

Eipä tämä tietenkään tarkoita sitäkään, että paakuttamattomalla myllyllä huonompaa kahvia tulisi  8).

Nimim "Rocyä en vaihda" O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #3 : Toukokuu 15, 2009, 15:36:33 ip »

Eikös Mahlkönig/Baratza Vario myös ole, ainakin jos kuu on oikeassa asennossa?

Mazzer Mini-E paakuttaa vielä kovasti, mutta isompiin mentäessä varmaan vähenee. Ja Robur-E kai tekee melko ihanaa jälkeä?

Sitten on se yksi ruma suoraan jauhava mylly, jolla on nolo mainosvideo. En nyt jaksa tarkemmin kaivaa mikä se oli. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #4 : Toukokuu 15, 2009, 18:24:59 ip »

compak k10 wbc -myllystä voi mennä takuuseen. ilmeisesti myös mazzerin robur toimii, luultavasti myös kony. 
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #5 : Toukokuu 15, 2009, 21:05:47 ip »

Annostelijalliset Mazzerit? Isot annostelijattomat Mazzerit? Elektra Nino? Versalab?

Edit: Oho, omien kokemusten mukaan ainakin ensimmäinen kohta pitää paikkansa.

HB:n puolella on ainakin pienimmästä Mazzerista (Mini) ollut kommenttia pariinkiin otteeseen että hyötyy merkittävästi weissauksesta. Super-Jollyllä hyöty on enää vähäinen ja tästä eteenpäin ei ollenkaan.

Weissauksen näkyvin funktio on tosiaan tuo paakkujen poisto, mutta myllystä ulostuleva jakauma voi olla huono ilman paakkujakin ja tällöin weissaus parantaa tilannetta vaikkei paakkuja olisikan tarvetta enää poistaa.

Paras tie weissauksettomuuteen on kai hankki isoilla terillä varustettu levymylly - eli terät vähintään siellä 70mm pinnassa taikka sitten isoteräinen kartiomylly.

ilmeisesti myös mazzerin robur toimii

Roburin E-versiosta (eli annostelijattomasta) on ollut coffeedin puolella kommenttia. Toimii ilmeisesti kuin unelma jahka terät on ajettu sisään. Tuo sisäänajomäärä on vain kotikäyttäjälle vähän turhan iso: täällä on puhetta 68-90 kilosta...
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #6 : Toukokuu 15, 2009, 23:14:59 ip »

Weissauksen näkyvin funktio on tosiaan tuo paakkujen poisto, mutta myllystä ulostuleva jakauma voi olla huono ilman paakkujakin ja tällöin weissaus parantaa tilannetta vaikkei paakkuja olisikan tarvetta enää poistaa.


Ihan uteliaisuudesta, miten weissaus pystyy muuttamaan partikkelijakaumaa  ???


Roburin E-versiosta (eli annostelijattomasta) on ollut coffeedin puolella kommenttia. Toimii ilmeisesti kuin unelma jahka terät on ajettu sisään. Tuo sisäänajomäärä on vain kotikäyttäjälle vähän turhan iso: täällä on puhetta 68-90 kilosta...

Home-baristassa taasen väitettiin kyseisen myllyn toimivan hyvin ilman tuota sisäänajoakin... Tuo 90kilon sisäänajo on kyllä aika massiivinen kahvilaoloissakin :) Jos roburin-e:n hankkisi se varmaan kannattaisi lainata sisäänajoon vaikka kaffan pojille  ;D

-Mikko-
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #7 : Toukokuu 15, 2009, 23:28:27 ip »

Home-baristassa taasen väitettiin kyseisen myllyn toimivan hyvin ilman tuota sisäänajoakin... Tuo 90kilon sisäänajo on kyllä aika massiivinen kahvilaoloissakin :) Jos roburin-e:n hankkisi se varmaan kannattaisi lainata sisäänajoon vaikka kaffan pojille  ;D

-Mikko-
Itse asiassahan HB:ssa puhuttiin, että sisäänajo saa annokset/jauhatuksen yms hyvin toistettavaksi. Aluksi annokset vaihtelevat ja ajan kanssa myllyt nopeutuvat. Mutta siellä puhuttiin ehkä muutamien kilojen sisäänajoista, Coffeedissa taas ameriikan isot pojat puhuvat mitä puhuvat.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #8 : Toukokuu 15, 2009, 23:45:32 ip »

Ihan uteliaisuudesta, miten weissaus pystyy muuttamaan partikkelijakaumaa  ???

Kirjoitinpa tuon hieman epäselvästi. :) Toki ei saada muutettua partikkelijakaumaa (siis sitä minkälaisia partikkeleita siellä on), vaan sitä miten partikkelit ovat jakautuneet. Eli kyse on siis niistä "hitusista" ja kuinka tasaisesti ne ovat ympäri jauhetta (eli hituset niinkuin lauseessa "espresso extraction is controlled by the fines").

Paakut aiheuttavat uutolle suurimmat ongelmat (käsittääkseni) sitomalla itsensä paljon noita hitusia "hitustiivistymiksi". Vaikka mini tuottaisi (melko?) paakutonta jälkeä, niin tämä ei ilmeisesti vielä takaa sitä että hituset olisivat jauheen seassa vielä riittävän tasaisesti/toisistaan irrallaan.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #9 : Toukokuu 16, 2009, 17:25:25 ip »

Eikös Mahlkönig/Baratza Vario myös ole, ainakin jos kuu on oikeassa asennossa?

Mazzer Mini-E paakuttaa vielä kovasti, mutta isompiin mentäessä varmaan vähenee. Ja Robur-E kai tekee melko ihanaa jälkeä?

Sitten on se yksi ruma suoraan jauhava mylly, jolla on nolo mainosvideo. En nyt jaksa tarkemmin kaivaa mikä se oli. :)


Nolo mainosvideo...hmmm...ettei ollut Santos 55?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #10 : Toukokuu 17, 2009, 10:06:52 ap »

Kovasti tuntuu yleinen mielipide kallistuvan annostelijattomien myllyjen puoleen. Itselläni on ollut annostelijaton Macap joka myöhemmin vaihtui annostelijalliseen Macapiin. Annostelijallisia karsastetaan ehkä syyttä suotta, kun ottaa huomioon annostelijallisen myllyn edut. Annostelijallisen Macapin siivoaminen ei mielestäni ole sen kummoisempaa kuin annostelijattoman, ei siihen paljoa enempää aikaa kulu. En pidä annostelijallisen myllyn hävikkiäkään kummoisena. Itse asiassa edellinen Macapini joka oli annostelijaton, hävikki oli suurempi. Tämä johtui tosin siitä, että kyseisen myllyn ulostuloputkeen tuppasi kertymään kahvia, joka sitten välillä tuli kertaheitolla ulos. Tosin tämä mylly ei ollutkaan suunniteltu suoraan kahvaan jauhamiseen. Myöhemminhän Macapilta tulikin markkinoille elektroninen versio joka oli suunnattu nimenomaan kahvaan jauhamiselle. Keittiössäni on myös Eurekan pikkumylly joka on suunniteltu suoraan kahvaan jauhamiselle. Mylly paakuttaa espressokarkeudella niin pahasti, etten ole moista nähnyt :o. Tästä myllystä poistinkin haarukan samoin tein ja mylly onkin palvellut hyvin filtteri ja pressokäytössä. Siihen käyttöön tuon myllyn alunperin hankinkin.

Ehkä jonain päivänä vielä hankin annostelijattoman myllyn annostelijan kaveriksi. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen annostelijan käyttöön ja sen etuihin, jotka mielestäni hakkaavat mennen tullen annostelijattoman.

Summa summarum, makuasioitahan ne nämäkin lienee. Tämänhetkisessä macapissani ainoa mitä kaipaan on ehkä hivenen nopeampi jauhatus. Terät ovat sen 58 mm. Todennäköisenä pidän, että seuraava myllyni tulee olemaan samainen Macap tai Mazzer, seuraavassa teräkoossa. En pidä Macapia parempana kuin muita merkkejä, mulla nyt vain sattuu olemaan Macap ja olen sen hyväksi todennut omiin tarpeisiini.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #11 : Toukokuu 17, 2009, 12:00:30 ip »

Annostelijallinen vai annostelijaton on tosiaankin pitkälti mielipidekysymys.

Alkuperäinen ongelmahan on siinä, että annostelija on suunniteltu alunperin toisenlaiseen käyttöön kuin sitä nykyisin "edistyneissä" kahvipiireissä käytetään - ja on siis nykykäytössä aivan liian monimutkainen kapistus siinä terien ja sihdin välissä. Annostelijattomien ongelma on taas ollut siinä että niitä ei ole suunniteltu ns. puhtaalta pöydältä vaan niissä on oleellisesti modifioitu vain tuo annostelijaosa toisen näköiseksi (tosin usein mukaan on päässyt myös jonkinlainen ajastin) ja lopputulos ei ole ollut aina oikein toimiva.

Myllyn jauhatusnopeudella on tosiaan jonkinverran merkitystä annostelijallisen myllyn kanssa koska siinä on ideana pitää portafiltteriä myllyn alla jauhamisen aikana ja kliksutella. Muutenhan sillä ei ole kotikäyttäjälle mitään merkitystä (vai väittääkö joku tosissaan että esimerkiksi 20 sekunttia on kotona aivan liian pitkä aika odottaa 8 sekunttiin verrattuna?). Annostelijattoman voi laittaa jauhamaan vaikka lasiin jossa jauhe weissataan ja portafiltteri odottaa tuon ajan kuumana koneessa.

Toiveena olisi siis mylly joka jauhaa tasaisen pöyheää jauhetta nopeasti suoraan filtteriin ilman että käyttäjän tarvitsee olla vieressä kliksuttelemassa annostelijaa ja kääntelemässä kahvaa taikka weissaamassa paakkuja pois/distribuutiota paremmaksi.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #12 : Toukokuu 17, 2009, 13:43:59 ip »

Eli kyse on siis niistä "hitusista" ja kuinka tasaisesti ne ovat ympäri jauhetta (eli hituset niinkuin lauseessa "espresso extraction is controlled by the fines").

Paakut aiheuttavat uutolle suurimmat ongelmat (käsittääkseni) sitomalla itsensä paljon noita hitusia "hitustiivistymiksi". Vaikka mini tuottaisi (melko?) paakutonta jälkeä, niin tämä ei ilmeisesti vielä takaa sitä että hituset olisivat jauheen seassa vielä riittävän tasaisesti/toisistaan irrallaan.

Tämän ongelman huomasin itsekin mm. Juuri Mazzer Minin kanssa (ja etenkin Mini E:n kanssa). Pystysuunnassa ymmärtääkseni uuttopaine puristaa hienommat hiukkaset joka tapauksessa kakun pohjaan, mutta ongelmat muodostuvat enemmän kun tuo hitusjakauma on epätäydellinen vaakatasossa.

Toiveena olisi siis mylly joka jauhaa tasaisen pöyheää jauhetta nopeasti suoraan filtteriin ilman että käyttäjän tarvitsee olla vieressä kliksuttelemassa annostelijaa ja kääntelemässä kahvaa taikka weissaamassa paakkuja pois/distribuutiota paremmaksi.

Alla aakkosjärjestyksessä myllyt, joita on tullut kokeiltua tai käytettyä:

Anfim Self
Anfim Super Caimano
Ascaso i-1
Ascaso i-2 doser
Ascaso i-2 doserless
Ascaso i-Mini
C3 (valmistaja?)
Casadio Instantaneo
Compak K10 WBC
Compak K3 Touch
Demoka Minimoka
Elektra MSC
Elektra Nino
Eureka MCF Mignon
Eureka MDL conic
Eureka MDML modial lux
Iberital Challenge
Isomac Granmacinino
Isomac Macinino Professional
Krups GVX2
La Cimbali Junior
Macap M4
Macap MC4
Mahlkönig K30 ES
Mahlkönig K30 Vario
Mahlkönig K60 ES
Mazzer Mini
Mazzer Mini E
Mazzer Robur E
Mazzer Super Jolly
Nuova Simonelli Grinta
Rocky Doser
Rocky Doserless

Näistä kaikista vain Casadio Instantaneo, Elektra Nino ja Mazzer Robur E täyttävät kriteerisi (Ja Casadion tiputtaisin pois makuprofiilin ja huonon materiaalien laadun vuoksi). Myös Versalab M3 tulee mieleen vaihtoehtona. Kandidaatteja tulee lisää jos annostelijalliset myllyt kelpuutetaan.

T. Teme
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #13 : Toukokuu 17, 2009, 13:52:43 ip »

Oma Rancilioni on suunniteltu käytettäväksi kahviossa, kuten monet muutkin annostelijalliset myllyt. Ymmärrän mainiosti tuon helppouden, joka annostelijalla saadaan, kun shottien menekki on jatkuvaa ja nopeatempoista. Kotona vain harvemmin on ollut tällaiselle tarvetta, muutamia kutsuja lukuunottamatta. Myllyssäni on säädettävä annoskoko, mutta toiminto vaatisi myös sen, että jauhettua kahvia pitäisi olla aina riittävä määrä säiliössä. Kun haluan kuitenkin mahdollisimman tuoretta kahvia, jauhan sitä vain tarpeen mukaan. Minäkin käytän annostelijaa "väärin", eli klapsuttelen sitä jo jauhatuksen aikana. Hyvää on se, että eipähän tarvitse weissailla. Huonoa se...no itse asiassa en kyllä ole kokenut tuota mitenkään vaivaksi asti. Hävikki ei ole mielestäni yhtään suurempaa kuin esim. i-minissäkään.

Jos pitäisi nyt ostaa uusi mylly, olisi se tod.näk. kartioteräinen, annostelijaton ja ISO.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Weissausvapaat myllyt
« Vastaus #14 : Toukokuu 17, 2009, 16:14:19 ip »

Näistä kaikista vain Casadio Instantaneo, Elektra Nino ja Mazzer Robur E täyttävät kriteerisi (Ja Casadion tiputtaisin pois makuprofiilin ja huonon materiaalien laadun vuoksi). Myös Versalab M3 tulee mieleen vaihtoehtona. Kandidaatteja tulee lisää jos annostelijalliset myllyt kelpuutetaan.

Ei minulla siis mitään annostelijaa vastaan ole - oikeastaan kummastelin tuossa lähinnä (edullisten) innovaatioiden puutetta. Ehkäpä lähivuosina näemme jonkinlaisen kompaktin ratkaisun annostelijan ja "tötterön" puolivälistä?

Oma Rancilioni on suunniteltu käytettäväksi kahviossa, kuten monet muutkin annostelijalliset myllyt. Ymmärrän mainiosti tuon helppouden, joka annostelijalla saadaan, kun shottien menekki on jatkuvaa ja nopeatempoista.

Ei niitä (kunnon) kahviloissakaan käytetä näin, vaan kahvia jauhetaan ja kliksutellaan samaan aikaan.

Hyvää on se, että eipähän tarvitse weissailla.

Oletan että olet nakukahvan kanssa tarkastanut vaikuttaako weissaaminen uuttoon mitenkään?

Jos pitäisi nyt ostaa uusi mylly, olisi se tod.näk. kartioteräinen, annostelijaton ja ISO.

Nyt olisi tarjouksessa: Robur-E vain 1750 euroa. :) Nätiltähän tuo näyttää: linkki. Kony-E tosin voisi löytyä halvemmalla ja olisi varmaan myös jo ihan riittävä. Major-E:n löytää jo alle tonnilla ja ei olisi tuokaan huono - tosin ei ole enää kartioterällinen, mutta eivät ne kartioterät mikään onni ja autuus ole - levyterillä pystyy ihan yhtä hyvään lopputulokseen, niiden pitää olla vain tarpeeksi isot.
Kirjattu