Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvian uuttoajan pidentäminen  (Luettu 15101 kertaa)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #30 : Toukokuu 19, 2009, 08:53:24 ap »

Omia kokemuksia vajaan vuoden varrelta ns "oikean" koneen parissa:
Alkuun tamppasin aivan liian kovaa. Jauhatus oli liian karkealla, ja uuttoaikaa pidentääkseni tamppasin kovempaa. Alkuun uutto voi näyttää hyvältä, mutta kun vesi pääsi porautumaan kakun läpi loput essosta tuli tosi nopeasti kuppiin, ja sen huomasi myös creman selkeästä vaalenemisesta. Aloin jauhaa hienommalla, ja nyt tamppaan todella maltillisesti. Kevyt painallus, juuri sen verran kun tunnet että kahvi vielä painuu. Sitten tulee selkeä stoppi, toki siitä voi tiukentaa mutta mulla on toiminu parhaiten kun jättää siihen.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #31 : Toukokuu 20, 2009, 12:53:03 ip »

Taas on elämä Silvian ja Rockyn kanssa helpottunut. Uuttotaulukosta oli kovasti apua, sekä myös Rockyn papusäiliön nostamisesta nollakohdan määrittämiseksi.

Silvia ei ole vielä tukkiintunut, mutta seuraava taisi mennä jo tiukille: Rocky +1 pykälä nollakohdasta, jauhettua kahvia aluksi 12,0g, weissaus sihdissä, sihti päästi läpi 0,1g, napakka tamppaus, ei ruuvin jälkeä ennen uuttoa, uutto 25s, juomaa 11,0g.

Muutama kuva aiheen tiimoilta:
- käytin pari päivää sitten paahtamiani Brazil Flor papuja, paahdoin kunnes pinta oli öljyinen
- kahva uuton jälkeen, ruuvin jälki näkyy keskellä, muuten en osaa kuvia analysoida
- kahvikakku oli varsin tiukasti kiinni sihdissä, sitä sai paukuttaa useampaan kertaa ennen irtoamista
- weissauksessa käytetty shampanjavispilä
- Rockyn yläterän sain parempaan balanssiin kun kallistin säiliötä paperikiilalla hieman oikealle

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #32 : Toukokuu 20, 2009, 13:04:05 ip »

Silvia ei ole vielä tukkiintunut, mutta seuraava taisi mennä jo tiukille: Rocky +1 pykälä nollakohdasta, jauhettua kahvia aluksi 12,0g, weissaus sihdissä, sihti päästi läpi 0,1g, napakka tamppaus, ei ruuvin jälkeä ennen uuttoa, uutto 25s, juomaa 11,0g.

Eli nyt siis juomaa 11g per kuppi (kuten aiemminkin oli), eli yhteensä 22g?

Muutama kuva aiheen tiimoilta:
- käytin pari päivää sitten paahtamiani Brazil Flor papuja, paahdoin kunnes pinta oli öljyinen

Riippuu tietysti paahtotavasta tuo öljyjen läpituleminen, mutta kuvan tulos näyttää kyllä melkoisen öljyiseltä. Oletko kokeillut paahtaa vähän "iisimmin", eli niin että siellä on korkeintaan pari tippaa siellä täällä lopussa? Oliko sinulla tuossa paahdossa käytössä kuumailmapuhallin - kuinka hyvin raksut erottuvat sen kanssa (ensimmäinen ja varsinkin toinen)?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #33 : Toukokuu 20, 2009, 13:44:46 ip »

Eli nyt siis juomaa 11g per kuppi (kuten aiemminkin oli), eli yhteensä 22g?

Juomaa tuli yhteensä 11g tuplasihdistä. Mittasin kyllä aluksi kuppikohtaisesti, mutta kuppien kuivapainoa myöhemmin mittaillessa huomasin että niissä on pari grammaa heittoa, joten juoman yhteispaino oli luotettavampi mittaustulos.

Riippuu tietysti paahtotavasta tuo öljyjen läpituleminen, mutta kuvan tulos näyttää kyllä melkoisen öljyiseltä. Oletko kokeillut paahtaa vähän "iisimmin", eli niin että siellä on korkeintaan pari tippaa siellä täällä lopussa? Oliko sinulla tuossa paahdossa käytössä kuumailmapuhallin - kuinka hyvin raksut erottuvat sen kanssa (ensimmäinen ja varsinkin toinen)?

Viime paahto kaipasi jotain lisää, joten vedin tällä kertaa hyvin tummalle. Paahtaminenkin on minulle vielä sen verran uutta että hienosäätöä ei ole tullut harrastettua. Suunnitelmissa kuitenkin on ostaa reilu annos yhtä kahvia ja tehdä siitä useita eri paahtoasteita vertailutarkoituksiin.

Kyllä raksut erottaa kuumailmapuhallellessa, pitää vaan olla tarkkana että saa kaikki ykköset alta pois ennen kuin lähtee tavoittelemaan toista raksua. Hieman tulee mieleen popcornin teko, sen verran tiheää on raksunta huippuvaiheessa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #34 : Toukokuu 20, 2009, 13:55:36 ip »

Viime paahto kaipasi jotain lisää, joten vedin tällä kertaa hyvin tummalle. Paahtaminenkin on minulle vielä sen verran uutta että hienosäätöä ei ole tullut harrastettua. Suunnitelmissa kuitenkin on ostaa reilu annos yhtä kahvia ja tehdä siitä useita eri paahtoasteita vertailutarkoituksiin. 

Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja. Koneeseen ja makumaailmaan on aika vaikeata päästä kunnolla sisälle jos käytät itsepaahdettuja papuja. Kuten vanha sanonta menee, niin opi mielummin yksi asia ensin kunnolla, kuin monta huonosti tai keskinkertaisesti.
Paahtaminen on kuitenkin erittäin haastava ja vaativa taitolaji jota ei ihan hetkessä opi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #35 : Toukokuu 20, 2009, 14:04:51 ip »

Juomaa tuli yhteensä 11g tuplasihdistä. Mittasin kyllä aluksi kuppikohtaisesti, mutta kuppien kuivapainoa myöhemmin mittaillessa huomasin että niissä on pari grammaa heittoa, joten juoman yhteispaino oli luotettavampi mittaustulos.

No nyt ollaan aivan liian tiukalla. :)

Uuttosuhdehan on tuossa 12/11 eli noin 109%. Tarkoituksena on siis tähdätä (alussa) sinne 50% uuttosuhteisiin. Eli haluat ulos grammoina tuplasti sen mitä laitat jauhetta, ts. 12g jauhetta -> 24g nestettä, 14g jauhetta -> 28g nestettä, jne...

Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja. Koneeseen ja makumaailmaan on aika vaikeata päästä kunnolla sisälle jos käytät itsepaahdettuja papuja. Kuten vanha sanonta menee, niin opi mielummin yksi asia ensin kunnolla, kuin monta huonosti tai keskinkertaisesti.
Paahtaminen on kuitenkin erittäin haastava ja vaativa taitolaji jota ei ihan hetkessä opi.

Samaa mieltä. Ja erityisesti kun sitä paahtamista harjoitellaan niin uuttomenetelmänä pitäisi olla (myös) jokin muu kuin espressouutto (mielestäni) - varsinkin silloin kun espresson tekemistäkin vasta ollaan harjoittelemassa (liian paljon liikkuvia osia).
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #36 : Toukokuu 20, 2009, 15:27:02 ip »

No nyt ollaan aivan liian tiukalla. :)
Jos tarkoituksena on saada makuelämyksiä, niin osta aluksi valmiita paahtoja.

Olette varsin oikeassa. Minulle tuo liian tiukka uutto tietenkin myös hyvä saavutus. Nyt kun on menty liian löysästä liian tiukkaan, voinee olettaa että mahdollisuudet sopivaan uuttoon ovat paremmat kuin viikko sitten. Käytin tuota itse paahtamaani kahvia koska se oli varmasti tuoretta.

Mitä valmiiksi paahdettuja papuja muuten suosittelisitte jatkoa ajatellen? Suunnitelmissa olisivat espresso, lisäksi pitäisi varmaankin alkaa myös maitoa vaahdottelemaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #37 : Toukokuu 20, 2009, 22:10:53 ip »

Aivan oikein, olet nyt haarukoinut asian :)

Kannattaa lukea tuolta kahvikeskustelusta mielipiteitä. Itse olen tilannut eniten HasBeaniltä ja yleensä aina Toba Sulawesi ja Premium Espresso Blend ovat toimineet. Niillä on sitten erilaiset jauhatusarvot, Toballa saa usein olla parikin numeroa pienempi jauhatus.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #38 : Toukokuu 22, 2009, 09:24:41 ap »

Ja erityisesti kun sitä paahtamista harjoitellaan niin uuttomenetelmänä pitäisi olla (myös) jokin muu kuin espressouutto (mielestäni) - varsinkin silloin kun espresson tekemistäkin vasta ollaan harjoittelemassa (liian paljon liikkuvia osia).

No toisaalta, essossa ne pienetkin erot paahtoasteissa ja sekoituksissa maistaa, joten se on kyllä sikäli erinomainen valmistusmenetelmä paahtamista harjoiteltaessa. Suodatinkahvina paahto kuin paahto on hyvää, tolkun rajoissa. Toki sen esson valmistamisen pitää olla hanskassa niin että valmistusprosessi pysyy vakiona.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #39 : Toukokuu 22, 2009, 11:04:21 ap »

No toisaalta, essossa ne pienetkin erot paahtoasteissa ja sekoituksissa maistaa, joten se on kyllä sikäli erinomainen valmistusmenetelmä paahtamista harjoiteltaessa.

Tästä olen itse hieman eri mieltä. Toki espressossa huomaa helpommin milloin paahto meni pieleen ja milloin siinä vähänkin onnistui, eli tällä tavalla palaute on välitöntä, mutta jos lähdetään harjoittelemaan paahtamista (oikeasti) ja sitä miten erilaiset profiilit vaikuttavat erilaisten makujen/ominaisuuksien esiintuloon (ja mitä makuja sieltä ylipäätänsä voi löytyä), niin tällöin espresso on mielestäni se huonoin. Kahta eri pavuista/paahdoista valmistettua espressoannosta ei voi mitenkään järkevästi (kotioloissa) vertailla toisiinsa - tähän tarvitaan jokin toistettavampi (ja vähemmän vaatelias) valmistusmenetelmä.

Suodatinkahvina paahto kuin paahto on hyvää, tolkun rajoissa. Toki sen esson valmistamisen pitää olla hanskassa niin että valmistusprosessi pysyy vakiona.

Kaikki riippuu siitä mitä kysytään: "onko tämä hyvää?" vai "mitä tässä maistan?". Varmaankin on kyse henkilökohtaisista makunystyröistä, mutta ainakin itselleni on erittäin vaikeaa maistella ja haistella espressoa mitenkään analyyttisesti, varsinkin niin että vertaisin sitä mielessäni johonkin toiseen espressoon. Toki huomaan välittömästi onko se hyvää vai huonoa ja että se eroaa toisen sekoituksen/pavun tuotteesta, mutta muilta osin se on aika "tunnepohjainen" juoma (ja hyvä sellainen).
Kirjattu

bogey

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #40 : Heinäkuu 23, 2009, 16:08:36 ip »

Lattea varten haluaisin vähän tuhdimpia shotteja, vakio tuplasihtiin ei paljon puruja mahdu. Ruuvi ottaa niin pian vastaan.

Mikähän vakiota isompi tupla- tai triplasihti jousikiinnityksellä sopisi Silvian mukana tulleeseen kahvaan? Saako Helsingin seudulta mistään liikkeestä, vai pitääkö tilata jostain?
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #41 : Heinäkuu 23, 2009, 17:32:04 ip »

Mikähän vakiota isompi tupla- tai triplasihti jousikiinnityksellä sopisi Silvian mukana tulleeseen kahvaan? Saako Helsingin seudulta mistään liikkeestä, vai pitääkö tilata jostain?

Eikös Silvian mukana tule ihan Rancilion ammattikahva? -> siihen mahtuu ~jokainen maailmassa oleva tupla ja tripla. Eiköhän niitä KCsta saa Helsingissä, mutta postikin tietysti kotiin tuo muualta..
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #42 : Heinäkuu 25, 2009, 11:14:40 ap »

Erikseen tilaamani Rancilion nakukahvan mukana tullut triplafiltteri ei mahdu alkuperäiseen sarvikahvaan, vaan ottaa kahvan pohjasta kiinni ennen paikalleen lukkiutumista.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky