Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvian uuttoajan pidentäminen  (Luettu 15105 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Silvian uuttoajan pidentäminen
« : Toukokuu 14, 2009, 07:55:34 ap »

Silvia-keittimeni uuttoajat ovat noin 10 sekuntia tuplasihdillä. Olen yrittänyt pidentää aikaa seuraavasti:
- hienompi jauhatus (Rockyssä yksi askel teräkosketuksesta karkeampaan)
- voimakkaampi tamppaus 58mm RST-tampperilla
- suurempi kahviannos (Silvia jättää reilun ruuvin jäljen kahvikakun pintaan)
- kahvin vaihtaminen

Crema on vaaleaa ja sitä on hyvin vähän.

Vinkkejä kaipaillaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #1 : Toukokuu 14, 2009, 08:18:09 ap »

Silvia-keittimeni uuttoajat ovat noin 10 sekuntia tuplasihdillä. Olen yrittänyt pidentää aikaa seuraavasti:
- hienompi jauhatus (Rockyssä yksi askel teräkosketuksesta karkeampaan)
- voimakkaampi tamppaus 58mm RST-tampperilla
- suurempi kahviannos (Silvia jättää reilun ruuvin jäljen kahvikakun pintaan)
- kahvin vaihtaminen

Crema on vaaleaa ja sitä on hyvin vähän.

Vinkkejä kaipaillaan.

- Mitä papuja on ollut tarkkaan ottaen käytössä?

- Olet tarkistanut että Rockyn terät ottavat tosiaan kiinni mikäli jauhatus on yhden pykälän hienommalla? Säätökauluksen "0" ei välttämättä tarkoita oikeaa nollakohtaa.

- Tuleeko tuo ruuvin kuva ennen vain jälkeen uuton - ts. jos käännät kahvan kiinni ja sitten otat saman tien pois, niin onko painauma jo tällöin? Mikäli on, niin kakku on mennyt rikki jo ennen uuttoa ja vesi saattaa juosta tästäkin syystä liian nopeasti.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #2 : Toukokuu 14, 2009, 09:14:30 ap »

Suosittelisin weissausta.

Kyllä Silvia pitää saada Rockyllä ihan tukkoonkin, riippuu titenkin myös kahvilaadusta, joka vaikuttaa valumisnopeuteen joskus aika paljonkin. Ilman weissausta alkaa kanavointi toisinaan hyvinkin helpolla. Veikkaan, että kysymys on tästä.

Weissaus kannattaa tehdä astiassa ja sitten kaadat jauheen kahvaan, jossa tasaat vielä pinnan tasaiseksi, sitten tamppaus ilman mitään turhia koputteluja.

Ruuvin jälkeä ei saa tulla kuivaan kakkuun, märkään saapi tulla. Annos on tällöin noin 12,5 g.

Ja tosiaankin, weissaus on parasta tehdä ennen kahvaan kaatoa, jotta et tamppaa paakkuja epätasaiseksi massaksi, josta on hyvä alkaa kanavoimaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #3 : Toukokuu 14, 2009, 09:18:38 ap »

- Mitä papuja on ollut tarkkaan ottaen käytössä?

Kaffa Espresso 3.1
Segafredo Intermezzo
Gran Palomar Espresso
Cellini Espresso Prestigo

- Olet tarkistanut että Rockyn terät ottavat tosiaan kiinni mikäli jauhatus on yhden pykälän hienommalla?

Rockya tyhjänä pyörittäessä ääni oli tasainen kympin tienoilla, siitä alaspäin mentäessä sain korkean sivuäänen kohdassa 5, jota pidän tämän Rockyn nollakohtana. Jauhatus on tällöin selkeästi esim. pöytäsokeria hienompaa.

- Tuleeko tuo ruuvin kuva ennen vain jälkeen uuton - ts. jos käännät kahvan kiinni ja sitten otat saman tien pois, niin onko painauma jo tällöin? Mikäli on, niin kakku on mennyt rikki jo ennen uuttoa ja vesi saattaa juosta tästäkin syystä liian nopeasti.

Kahvan kiinnityksen ja välittömän irroituksen jälkeen en ole havainnut ruuvin painaumaa. Uuton jälkeen en ole havainnut selkeää painaumaa ruuvista, tosin kosteasta kakusta on muutenkin vaikeampaa havaita merkintöjä kuin kuivasta. Toisinaan kun olen käyttänyt suurempaa annostusta olen saanut ruuvun jäljen ennen uuttoa ja uuttoaika vaikuttaisi tällöin myös nopeammalta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #4 : Toukokuu 14, 2009, 09:23:40 ap »

Ja tosiaankin, weissaus on parasta tehdä ennen kahvaan kaatoa, jotta et tamppaa paakkuja epätasaiseksi massaksi, josta on hyvä alkaa kanavoimaan.

Annostelijaton Rocky saa tosiaan paakkuja aikaiseksi.

Weissauskesta kaipailisin lisäopastusta. Mitäs weissaus olikaan englanniksi?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #5 : Toukokuu 14, 2009, 09:28:33 ap »

Weissauskesta kaipailisin lisäopastusta. Mitäs weissaus olikaan englanniksi?

WDT eli Weiss Distribution Technique. Google löytää paljon opastusta ja videoita.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #6 : Toukokuu 14, 2009, 10:21:47 ap »

Weissausta kannatta kokeilla, mutta pitäisin varsin kummana että sillä olisi "oikealla" annoskoolla käytettäessä 15 sekunnin vaikutus. Kyllä kone pitäisi saada ilman weissaustakin niin tukkoon että sieltä ei tule tipan tippaa 30 sekunnissa.

Lähellä nollakohtaa kuvittelisin jauhatuksen näyttävän melkein vehnäjauholta. Sivuäänien kuuntelemisen sijasta varmistaisin nollakohdan kokeilemalla missä kohdin ei terät enää sormin pyöri. Eli mylly mahdollisimman tyhjäksi (imaiset vaikka imurilla purut pois kun jauhatus vähän karkeammalla - ei tarvinne irroitella teriä) ja kokeilet missä pykälässä terät ottavat kiinni niin ettei sormilla saa pyöriteltyä siitä keskinupista.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #7 : Toukokuu 14, 2009, 11:24:07 ap »

Jos myllystä kuuluu hiukan voliseva ääni tyhjänä pyöriessä, ei se ole varmaankaan nollakohtaa lähelläkään. Arvelisin, että hienommalle myllyä vaan. Onhan niissä eroja, mutta omani touhuilee siinä nelosen paikkeilla enimmän aikaa.
Luulen, että terä "putoaa" tyhjänä millin osasen alaspäin ja siksi pikku vikinä... ei haittaa minua.

Tosiaan, kyllä sen saa tukkoon noilla kahveilla ilman weissaustakin, mutta minulla syy pilalliseen shottiin löytyy useimmin siitä. Samoin olen huomannut, että sihtiä ei pidä koputella tampatessa, vaikka videoissa näin tehdään. Rikkosikohan se kakkua, kun kovana kopautellaan?

Voit weissata, vaikkapa kahvikupissa haarukalla. Näyttää edelleen siltä, kun klimpit ei olisi kadonneet, mutta on ne tasaantuneet. Pohjaa myöden vaan raju sekoitus, porot sihtiin ja pinta tasaan. Tasainen, suora tamppaus ja valmis.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #8 : Toukokuu 14, 2009, 12:03:43 ip »

Tosiaan, kyllä sen saa tukkoon noilla kahveilla ilman weissaustakin, mutta minulla syy pilalliseen shottiin löytyy useimmin siitä. Samoin olen huomannut, että sihtiä ei pidä koputella tampatessa, vaikka videoissa näin tehdään. Rikkosikohan se kakkua, kun kovana kopautellaan?

Tai sitten irroittaa kakun sihdistä. Nämä on vähän tällaisia henkimaailman juttuja, mutta uskoisin että tässä tapauksessa näillä on kuitenkin ihan todellisuuspohjaa (toisin kuin kakun pinnan siloittelulla). Tiivistäminen kun ylipäänsä on vähän henkimaailman kanssa touhuilemista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #9 : Toukokuu 14, 2009, 13:47:42 ip »

Lähellä nollakohtaa kuvittelisin jauhatuksen näyttävän melkein vehnäjauholta. Sivuäänien kuuntelemisen sijasta varmistaisin nollakohdan kokeilemalla missä kohdin ei terät enää sormin pyöri. Eli mylly mahdollisimman tyhjäksi (imaiset vaikka imurilla purut pois kun jauhatus vähän karkeammalla - ei tarvinne irroitella teriä) ja kokeilet missä pykälässä terät ottavat kiinni niin ettei sormilla saa pyöriteltyä siitä keskinupista.

Availin hieman Rockyä papusäiliön suunnalta. Sain pyöriteltyä keskitappia vielä asteikon nolla-asennossa yhdellä sormella, vastusta tuntui jonkin verran enkä ollut vielä edes puhdistanut teriä muutoin kuin ravistelemalla.

Säiliön pohjassa oli hieman omalaatuinen taivutettu ruuvi, jolla ei taida olla muuta funktiota kuin fyysisesti estää asteikon kääntäminen nollan alapuolelle. Säiliön pohjassa ulkokehällä on reikiä, joihin säätömerkanismi (jousitettu tappi) lukittuu. Painamalla karkeuden säätömekanismin vipua alaspäin tappi laskeutuu ja säiliö pääsee pyörimään. Voisin kuvitella että säiliötä voisi pyöräyttää 1/3 kierrosta vastapäivään ennen takaisin kiinnittämistä, jolloin karkeuden säädön nollakohtakin liikkuisi saman verran antaen mahdollisuuden hienompaan jauhatukseen.

Vehnäjauhomaista karkeutta en ole jauhatuksissani vielä havainnut.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 14, 2009, 14:12:42 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #10 : Toukokuu 14, 2009, 14:20:56 ip »

Juu,
Siellä on sellainen vääräksi taivutettu ruuvi, sehän tekee juuri tuon stoppauksen nollakohdilla. Se estää myös löysyttämisen yli yhden kierroksen. Olen harkinnut sen poistamista, jotta puhdistus olisi helpompaa, kun vehje pyörisi ylös asti ilman turhien ruuvien avausta... Ehkä.

Väännä vaan pykälä kerrallaan pienemmälle, muutos tapahtuu sitten aika äkisti.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #11 : Toukokuu 14, 2009, 15:39:57 ip »

Kuinka kauan lämmität Silviaa ennen shotin laskemista?

Jos höyrytät maitoa, teetkö sen ennen vai jälkeen essoshotin?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #12 : Toukokuu 14, 2009, 17:31:19 ip »

Kuinka kauan lämmität Silviaa ennen shotin laskemista?
Jos höyrytät maitoa, teetkö sen ennen vai jälkeen essoshotin?

Silvia lämpiää vähintään puolisen tuntia, usein enemmänkin. Jos kahva on kiinni koneessa, lämpiää sekin siinä samassa melko kuumaksi metalliosistaan. Maitoa en ole vielä kokeillut vaahdottaa, ajattelin siirtyä siihen vasta sitten kun tuo perusuutto alkaa olla kohdillaan.

Ensimmäisen weissauskokeilun ja jauhatuksen hienontamisen jälkeen sain uuttoajaksi 18 sekuntia. Huomasin tosin että joudun annostelemaan sihtiin normaalia vähemmän kahvia. Olen käsityksessä että normaalitilanteessa kahvia voi annostella reilusti sihdin yli, jonka jälkeen pinnan voi tasoittaa (level) ilman painamista. Jos teen näin, en saa tampattua kakun pintaa niin alhaalle etteikö se osuisi Silvian uuttopään ruuviin. Tuplasihti on myös siitä hieman ikävä laite aloittelijalle, että sen sisäpinnassa ei ole merkintää siitä mikä olisi oikea pinta tampatulle kakulle. En tiedä olisiko jokin toinen tuplasihti helpompi käyttää kuin Silvian mukana tullut.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #13 : Toukokuu 14, 2009, 17:49:23 ip »


Tuplasihti on myös siitä hieman ikävä laite aloittelijalle, että sen sisäpinnassa ei ole merkintää siitä mikä olisi oikea pinta tampatulle kakulle. En tiedä olisiko jokin toinen tuplasihti helpompi käyttää kuin Silvian mukana tullut.

Itse unohtaisin tilavuuden perusteella annostelun ja hankkisin tarkan vaa'an. Vaikkapa esim. tälläisen http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15238 itselläni dealextremestä hankittu vaaka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3390 joka on pelannut oikein hyvin (se siis näyttää ulkoisesti tuolta, mutta oli muistaakseni halvempi silloin).

-Mikko-
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 14, 2009, 20:32:19 ip kirjoittanut Misse »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian uuttoajan pidentäminen
« Vastaus #14 : Toukokuu 14, 2009, 18:31:52 ip »

Itse unohtaisin tilavuuden perusteella annostelun ja hankkisin tarkan vaa-an.

Dealextremeltä tilasinkin aiemmin vaa'an, sen postitus vaan näyttää kestävän....

Mittaatko kahvin painon kahvan kanssa vai jotenkin muutoin?
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 14, 2009, 18:43:27 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..