Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa  (Luettu 37978 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #15 : Toukokuu 13, 2009, 10:55:48 ap »


Keskustelin kahvila-asioista kerran yhden yrittäjäkouluttajan kanssa. Hän oli täysin sitä mieltä, että kahvila-ala on puhtaasti palveluyritys ja tällöin tärkeintä eivät ole tuotteet vaan palvelu. Yritin kivenkovaan väittää, että kyllä kahvilassa tuotteen(kahvin) kuuluisi olla se kaikista tärkein asia ja palvelu on vain yksi, tosin tärkeä osa, jotta asiakas ostaa tämän saman tuotteen yhä uudelleen.

Teet äärettömän yleisen virheen: oletat muiden ajattelevan samalla tapaa, kuin itse teet. Sinulle kahvin laatu on tärkeää, niin varmaan muillekin. Sorry, suurimmalle osalle asiakkaista sillä ei ole mitään merkitystä. Tämän sivuston lukijat ovat kahvinharrastajia, suurin osa suomalaisista ei ole.

Olin tässä aikoinaan tekemisissä yrityksen kanssa, joka suunnitteli ammatikseen kahviloiden perustamisia. Firma oli hankkinut oikein tutkimuksen kahvilan asiakasvirtoihin vaikuttavista tekijöistä, keskiostoksesta, siihen vaikuttavista "täkyistä", jne. Tutkimuksen anti oli hyvin yksinkertainen. Kymmenen tärkeintä tekijää ovat sijainti, sijainti, sijainti... Niiden jälkeen tuli yleisilme, miljöö. Se oli torjuvasti vaikuttava tekijä. Siis: asiakkaalle sopiva "oikea" ilme ei houkutellut sisään, mutta hänen kannaltaan "väärä" ilme esti kahvilaan tulemisen. Seuraavana taisi olla tarjonnan laajuus (ei laatu!), tarkoittaen siis pulla- ja voileipäosastoa. Nämä toivat asiakkaita sisään, vaikka eivät ehkä mitään syötävää ostaneetkaan. Heti perään tuli hintataso ja sitten ziljoona muuta tekijää. Kahvin laatu kuului vihonviimeisiin tekijöihin, tilastollisesti ns. haista-p-muuttujiin, siis merkityksettömiin.
       
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #16 : Toukokuu 13, 2009, 18:02:34 ip »

Teet äärettömän yleisen virheen: oletat muiden ajattelevan samalla tapaa, kuin itse teet. Sinulle kahvin laatu on tärkeää, niin varmaan muillekin. Sorry, suurimmalle osalle asiakkaista sillä ei ole mitään merkitystä. Tämän sivuston lukijat ovat kahvinharrastajia, suurin osa suomalaisista ei ole.

Olin tässä aikoinaan tekemisissä yrityksen kanssa, joka suunnitteli ammatikseen kahviloiden perustamisia. Firma oli hankkinut oikein tutkimuksen kahvilan asiakasvirtoihin vaikuttavista tekijöistä, keskiostoksesta, siihen vaikuttavista "täkyistä", jne. Tutkimuksen anti oli hyvin yksinkertainen. Kymmenen tärkeintä tekijää ovat sijainti, sijainti, sijainti... Niiden jälkeen tuli yleisilme, miljöö. Se oli torjuvasti vaikuttava tekijä. Siis: asiakkaalle sopiva "oikea" ilme ei houkutellut sisään, mutta hänen kannaltaan "väärä" ilme esti kahvilaan tulemisen. Seuraavana taisi olla tarjonnan laajuus (ei laatu!), tarkoittaen siis pulla- ja voileipäosastoa. Nämä toivat asiakkaita sisään, vaikka eivät ehkä mitään syötävää ostaneetkaan. Heti perään tuli hintataso ja sitten ziljoona muuta tekijää. Kahvin laatu kuului vihonviimeisiin tekijöihin, tilastollisesti ns. haista-p-muuttujiin, siis merkityksettömiin.
       

Tiedän, että kahvinlaatu ei tutkimusten mukaan vaikuta asiakasmääriin. Mutta Paulig-instuutin mukaan kahvilat menettävät jopa 25% tuotoista huonon kahvilaadun takia, en usko että paulig pelkästään rakkaudesta kahviin tälläistä informaatiota levittää. Täytyy myöskin erottaa seikat jotka tekevät kanta-asiakkaan ja joka saa asiakkaan ensimmäisen kerran tekemään valinnan mihin menee kahville.

Täytyy myös muistaa, että riippuu kamalan paljon millainen kahvila on kyseessä. Mielestäni erilaisiin kahviloihin ei voi käyttää mitään yleistäviä tutkimuksia. Jos olisin perustamassa perinteistä konditoria-leipomokahvilaa, en piittaisi kahvin laadusta pätkän vertaa. Mutta jos olisin taasen perustamassa coffee-shop tyylistä kahvilaa jossa kahvit koostuisivat etupäässä espressopohjaisista juomista, niin pitäisin kahvin laatua todella tärkeänä asiana.

Et myöskään tiedä mikä oli konteksti, jossa kyseinen lausunto tuli kouluttajalta. Se oli tilanne jossa pohdimme Helsingin kahvilatilannetta ja miksei täällä ole oikeastaan yhtään coffee-shop tyylistä laatukahvipaikkaa, toisin kuin vaikka Tukholmassa tai Köpiksessä, joissa saman kadun varrella voi olla useita pieniä laatuun panostavia paikkoja.

Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin. Olvin markkinointipäälikkö tms. kertoili jossain vaiheessa kauppalehden haastattelussa, että heille on tärkeintä se, että mahdollisimman moni pitää heidän tuotteittaan ns. ok-tavarana. Eli sellaisena joka kelpaa jos asiakkaan ykkösmerkki sattuisi olemaan liian paljon kalliimpaan. He eivät edes halua keskittyä huipputuotteisiin. He keskittyvät bulkkitavaraan ja haluavat tehdä sen tehokkaasti.

-Mikko-
Kirjattu

PapuT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #17 : Toukokuu 13, 2009, 20:41:44 ip »

ToGo-kahvin ja paikanpäällä juodun kahvin hinnoista: Olen omassa puodissani päätynyt samaan hintaan, koska pahvimukin ja kannen hinta on karkeasti ottaen sen arvonlisäverojen erotuksen suuruinen. Eli yrittäjänä mulle on taloudellisesti sama, juoko asiakas kahvin paikan päällä vai ottaako mukaan. On tietysti vähän sääli, kun taiteilet huippuhienon kuvion cappun pintaan, ja sitten asiakas peittää sen muovikannella... No, yleensä sentään asiakas kerkeää nähdä kuvion vilaukselta, ja suurin osa arvostaa tätäkin. Toinen juttu on vielä se, kuinka surkealta sinkkuespresso näyttää pienimmässäkin pahvimukissa...

Olen miettinyt tuota hintapolitiikkaa, nimittäin muistan hämärästi joskus 80-luvulla vielä kaikissa konditorioissa leivonnaiset sai halvemmalla mukaan. Luulisin kuitenkin kaksihintajärjestelmän aiheuttavan aikamoista porua ja ihmetystä Suomessa, mutta jos haluaisin yrittäjänä profiloitua nimenomaan ToGo-kahvipaikaksi, hintaa voisi alentaa. Henk.koht. en kuitenkaan halua lisätä kertakäyttöastioiden kulutusta vaan paremminkin edistää slowfood/drink -kulttuuria.

Paikallinen ylioppilaslehti kävi tekemässä kyselyn muutamissa kahviloissa koskien oman (termos)mukin käyttöä. Joku ketjukahvila ei ollut suostunut myymään toimittajan omaan termosmukiin kahvia, kunnes äkkäsivät, että voivat lätkäistä mukin kylkeen mainostarransa! Itse myyn samalla hinnalla omaan mukiin, kuppikoko huomioiden. Tietty joku "oma muki -20%" -tarjous vois olla ok.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #18 : Toukokuu 30, 2009, 20:14:42 ip »

Aiheeseen liittyvä mainio blogikirjoitus: linkki.

Varsin valaiseva oli tuossa kirjoituksessa maininta siitä että Starbucksin perustaja ei aikoinaan niinkään ihastunut Italian visiitillään itse kahviin (espressoon) vaan enemmänkin itse "rituaaliin" josta sitten paketoi elämyksen myytäväksi.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #19 : Syyskuu 10, 2009, 10:39:41 ap »

Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #20 : Syyskuu 10, 2009, 10:48:55 ap »

Caffissa olisi tarjolla Panaman Geishaa, hintaa 5 euroa kupillinen :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #21 : Syyskuu 10, 2009, 10:53:47 ap »

Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.

Miten uutto käynnistetään? Painamalla "nappia"? Valtaosa kahviloiden laitteista pitkin Eurooppaa on ns. dosato-tyyppisiä. Niissä siis nesteen annoskoko on ennalta määrätty. Dosato-ominaisuus on usein "piilotettu" aivan normaalin oloisen kahvilalaitteen sisuksiin. Uuttoa ei tarvitse seurata, kone tekee aina jonkin sortin kupposen. "Baristaksi" riittää kuka tahansa extraaja, joka tekee silloin tällöin muutaman tunnin hommia opiskelujensa ohella. Onhan niitä "oikeaoppisiakin" kahviloita, mutta vähemmän ja vähemmän.

       
     
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #22 : Syyskuu 10, 2009, 10:54:26 ap »

Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.

Niissä on tilavuuteen perustuva annosteluautomatiikka, eli kone osaa katkaista shotin kun haluttu määrä nestettä on virrannut läpi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #23 : Syyskuu 10, 2009, 15:42:31 ip »

Dosato-ominaisuus on usein "piilotettu" aivan normaalin oloisen kahvilalaitteen sisuksiin. Uuttoa ei tarvitse seurata, kone tekee aina jonkin sortin kupposen. "Baristaksi" riittää kuka tahansa extraaja, joka tekee silloin tällöin muutaman tunnin hommia opiskelujensa ohella.


Kyllä minä automaattikoneen laskisin aivan normaaliksi koneeksi, en vain sen oloiseksi..
Kyllä sitä uuttoa siinäkin voi ja pitääkin seurata, kyllähän sen aiemmin voi katkaista? Semiauton nappia ei extraaja opi painamaan tietyn tilavuuden tultua kuppiin?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #24 : Syyskuu 10, 2009, 16:00:43 ip »

Kyllä minä automaattikoneen laskisin aivan normaaliksi koneeksi, en vain sen oloiseksi..
Kyllä sitä uuttoa siinäkin voi ja pitääkin seurata, kyllähän sen aiemmin voi katkaista? Semiauton nappia ei extraaja opi painamaan tietyn tilavuuden tultua kuppiin?

Ekstraaja ei osaa, ei viitsi, eikä saa. Olen joskus aiemmin kertonut, että olen joutunut seuraamaan yritystä, joka perusti ja myi kahviloita. Näissä Primulator Oy toimitti laitteen, sääti sen ja asetti nestemäärät painonappien taakse. Lavazzaa tuuttiin ja menoksi. Shotin kulkuun ei saanut puuttua. "Katkaisunappia" sai käyttää vain virhetilanteessa. Muista, että pienipalkkaisen ekstraajan kahvilahistoria voi olla vain muutaman tunnin mittainen, eikä hän välttämättä itse edes juo kahvia.
        
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #25 : Syyskuu 10, 2009, 16:32:14 ip »

Ekstraaja ei osaa, ei viitsi, eikä saa.
        
Mutta ikäväähän se on, jos sattuukin semiauto tiskille ja espressoa valuu viemäriin litroja? ;)

Mutta ei tuosta koneen (semi)automaattisuudesta kyllä voi minkäänlaisia päätelmiä tehdä kahvilan laadusta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #26 : Syyskuu 10, 2009, 17:23:07 ip »

Mutta ei tuosta koneen (semi)automaattisuudesta kyllä voi minkäänlaisia päätelmiä tehdä kahvilan laadusta.

Eipä kyllä. Eikä toisinkaan päin juuri, toki manuaalikone kertoo että työntekijät suunnilleen tietävät miltä eri annokset näyttävät - mutta se nyt ei ole kovin paljon. Jos minä perustaisin kahvilan, niin hankkisin totta kai annostelevan koneen. Kone hoitaa tilavuuden kohdilleen (ja siinä ohessa uuttosuhteenkin pitkälti), toki pitää valvoa että uuttoajat ovat suunnilleen kohdillaan ja erityisesti että maku on kohdillaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #27 : Syyskuu 16, 2009, 10:41:07 ap »

Eikös se mene Italiassa perinteisesti suunnilleen niin, että espresso tiskillä juotuna on halvempi kuin pöytään tarjoiltuna?
Riippuu paikasta. Tulin viikonloppuna Italiasta ja Veronassa sai pystybaarin puolelta lähes täydellisen cappuccinon 1,20 mut pöydässä se olisi maksanut sen 2,40. Paikassa oli useampi Mazzerin mylly rinnan eri pavuilla ladattuna.

Reissun paras kahvi löytyi kuitenkin sattumalta eräästä Valpolicellan alueen pikkukylästä. Reilusti tatuoitu mutta hymyilevä naispuolinen barista toi samaan 1,20 hintaan pöytään cappucinon kera suklaanamun. Ei ollut valittamista ei. Saman pystyi toteamaan kahvilassa istuvien kylän ukkojen ilmeistä, meinaan barista omasi myös ulkoisia avuja. :D

Italiassa about puolessa paikoista vaahto oli aivan älytöntä höttöä ja en edes halunnut kokeilla mille pelkkä esso olisi maistunut. Hinnalla ei ollut mitään korrelaatiota laatuun, paskimmissa mestoissa oli kalleinta. Tuorepaahtoiset pavut olisivat maksaneet Veronassa 26-33 euroa kilo, jäi tuolla hinnalla ottamatta ja laatuja oli tasan neljä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #28 : Syyskuu 16, 2009, 12:32:55 ip »

Reissun paras kahvi löytyi kuitenkin sattumalta eräästä Valpolicellan alueen pikkukylästä. Reilusti tatuoitu mutta hymyilevä naispuolinen barista toi samaan 1,20 hintaan pöytään cappucinon kera suklaanamun. Ei ollut valittamista ei. Saman pystyi toteamaan kahvilassa istuvien kylän ukkojen ilmeistä, meinaan barista omasi myös ulkoisia avuja. :D

Italiassa about puolessa paikoista vaahto oli aivan älytöntä höttöä ja en edes halunnut kokeilla mille pelkkä esso olisi maistunut. Hinnalla ei ollut mitään korrelaatiota laatuun, paskimmissa mestoissa oli kalleinta. Tuorepaahtoiset pavut olisivat maksaneet Veronassa 26-33 euroa kilo, jäi tuolla hinnalla ottamatta ja laatuja oli tasan neljä.

Huh, onpas siellä pohjoisessa kallista. Yli euroa en ole koskaan maksanut kahvista. Ainakin tuolla Rooman seudulla tuntuu euro olevan se kipuraja. Pohjoisessa ei muutenkaan ole kahvihetket niin paljon miellyttäneet. Paahdot ja blendit ovat siellä erilaisia.

Onneksi noita naisbaristoja sattuu aina välillä eteen  ;) :D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
« Vastaus #29 : Marraskuu 14, 2009, 19:30:08 ip »

Jonkin verran tuli "ilahduttua" uutisesta että Klaukkalaan on avattu Wayne's Coffee Citymarketin yhteyteen. Ainakin periaatetasolla luvassa voisi olla kelvollista kahvia...

Tänään sitten kauppareissulla testaamaan tuplaespresso. Taisi kyllä tulla omalle kohdalleni kaikkien aikojen pohjanoteeraus, tuplaespresso oli tilavuudeltaan lähemmäs 1,5 desiä! Hetken sitä ihmettelin ja katsoin saanko mitään reaktiota aikaiseksi "baristassa" (joka taitaa olla liikkeen omistaja). Sen verran oli itsellä kiire ettei kerennyt uusintakierrosta jäädä odottamaan. Homma tuntui olevan muutenkin vähän hakusessa ja jonoa muodostui aika nopeasti. Italiasta voisi kyllä matkia sen saman tavan että rahastaja ja barista ovat kaksi eri henkilöä...

Mukaan tarttui myös Wayne's espressoa pussi. Makumaailmaltaan sitä samaa kuraa noiden Paulig espressojen kanssa.
Citymarketin puolella olikin Pauligin maistattaja paikalla, tarjolla oli automaatilla tehtyä espressoa. Eipä siitä sen enempää mutta periaatteessa parempaa kuin tuo Wayne'sin  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2