Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Myllyn valinnasta  (Luettu 191604 kertaa)

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #210 : Lokakuu 28, 2014, 20:23:08 ip »

Maailmanmestaruuksista minä en tiedä mitään. Kotioloissa tuollainen weissaaminenkin varmaan ihan ok kun shotteja tarttee tehdä vain muutama päivässä.

Itse kyllä vaihdan myyn jos sillä ei weissaamatta saa kunnon shottia.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2220
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #211 : Lokakuu 28, 2014, 20:27:49 ip »

Kotioloissa tuollainen weissaaminenkin varmaan ihan ok kun shotteja tarttee tehdä vain muutama päivässä.

No missään kahvilassa tuskin jauhetaan espresso kahveja Hariolla, johon vinkkini annoin ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #212 : Lokakuu 28, 2014, 20:36:19 ip »

Juu, kuten kirjoitinkin, niin kotioloissa se varmaan on ok.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2047
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #213 : Lokakuu 28, 2014, 20:44:28 ip »

Älä vie. Mie voin noutaa pois romuraudan hinnalla.

Pannaanko tasarahalla 5 juuroa kilo  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2373
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #214 : Lokakuu 29, 2014, 15:59:19 ip »

Maailmanmestaruuksista minä en tiedä mitään. Kotioloissa tuollainen weissaaminenkin varmaan ihan ok kun shotteja tarttee tehdä vain muutama päivässä.

Toisaalta aika harva kahvila maailmassa jaksaa nipohifistellä. Ehkä 2% alkaa veissailemaan, on paakkua tai ei, ja ehkä 0,04% kahviloista vaihtaisi myllyn sen takia ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2047
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #215 : Lokakuu 30, 2014, 10:11:10 ap »

Enpä ole kyllä yhtään weissaavaa kahvilaa nähnyt missään. Tosin hirveästi en ole ulkomailla laatukahviloissa käynyt.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1528
    • Nonsensopedia
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #216 : Lokakuu 30, 2014, 11:34:35 ap »

Yks mikä kyl vaikuttaa paakkuihin, on annostelija ja annostelijaton malli. En ny sano et paljon, mut et kuitenkin.
Oma Mini e paakuttaa snadisti, mut ne on ns. pehmeitä paakkuja, eikä olis väliks jättää niitä weissaamatta, mut korkki-neula tasoituksesta on ikään kuin jäänyt tapa, joten sillä menen vastedes.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1430
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #217 : Lokakuu 30, 2014, 14:43:05 ip »

Tuosta paakkuuntumisestakin on kaksi eri koulukuntaa, aika paljon kuulee myös tällaista näkemystä:
http://londiniumespresso.com/blog/clumping-coffee-grinds-dont-cause-channelling-and-dont-mean-your-grinder-is-poor

Itselläni ei ole koskaan paakkuntuminen ollut ongelma (joskus olen weissausta kokeillut, mutta ei sillä ollut ainakaan makuun mitään vaikutusta. Tosin en tehnytkään sitä paakkujen vuoksi vaan huvikseni). Ehkä on sitten vaan käynyt hyvä tuuri myllyjen kanssa, tai keittiössä on muuten ideaalit olosuhteet?

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2373
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #218 : Lokakuu 30, 2014, 19:35:28 ip »

..tai vaan vanhoja papuja? ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1528
    • Nonsensopedia
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #219 : Lokakuu 30, 2014, 19:54:28 ip »



Homebaristan foorumeilla on puhuttu Super Jollyn terien vaihtamisesta Mihi e:hen ja sen positiivisesta vaikutuksesta ainakin makuun. Saattaisi siinä nopeuskin parantua?
Katselin aikani foorumeita, ja aiemmin vaivannut asia oli tuo mini e:n 250W ja SJ:n 350W moottorit, ja näin ollen terien sopivuus itse koneelle.
Kuitenkin kun tarpeeksi luki käyttökokemuksia, niin en näkis mitään estettä vaihtaa teriä. Nopeutta lisää, sekä kuulema joidenkin mukaan jopa hiljaisempikin.

Nyt pitää vaan etsiä jokin liike josta ne saisi "halviten".
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1430
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #220 : Lokakuu 30, 2014, 20:11:08 ip »

..tai vaan vanhoja papuja? ;-)

En minä käytä yli kaksi viikkoa vanhoja papuja. Paitsi joskus harvoin Italiasta tuotuja "matkamuistopapuja", joista nyt yleensä ei voi varmasti tietää paahtopäivää...

Mulla on vähän sellainen filosofia, että jos pistää laitteisiin tuhansia euroja, niin ei sitä hommaa enää sen jälkeen ruveta pilaamaan papujen kanssa pihistelemällä.  :)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #221 : Lokakuu 31, 2014, 09:21:12 ap »

Eli et käytä paahtopäivästä laskien yli 2 viikkoa vanhoja? Aloittelijana olen ymmärtänyt, että paahdosta pavut tarvitsevat lepoaikaa noin viikon, eli sen jälkeen aikaa niiden käyttämiseen olisi vain viikko? Toki meneehän pienehkö pussi heavy-userilla viikossakin.
Kirjattu

Freddie Freeloader

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 55
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #222 : Lokakuu 31, 2014, 11:55:47 ap »

OT: Itsekään en hirveästi yli paria kolmea viikkoa vanhoja papuja jaksa juurikaan käyttää enää muuten kuin vetäisemällä vieraille Americanot. Toisaalta kun ostan sen puolen kiloa kerralla niin se kuluukin noin viikossa. Riippuu tietenkin paahdosta ja säilytyksestä, tummat paahdot kestävät aikaa noin yleensä huomattavasti paremmin kuin vaaleat, joiden kanssa uutto on muutenkin tarkempaa touhua.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 271
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #223 : Lokakuu 31, 2014, 12:25:58 ip »

Yli kuukauden vanhat pavut jauhan Aeropressiin aamukahviksi. Espressoja en niistä enää tee. Varsinkin jos 100% Arabicaa, niin yli kuukauden vanhasta pavusta alkaa jo uutot kärsimään ja jauhatusta saisi hakea joka kupilliseen kun taas tuorella pavulla jauhatus pysyy kuukauden kohdillaan kun sen siihen säätää.

Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1430
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #224 : Lokakuu 31, 2014, 14:46:52 ip »

Eli et käytä paahtopäivästä laskien yli 2 viikkoa vanhoja? Aloittelijana olen ymmärtänyt, että paahdosta pavut tarvitsevat lepoaikaa noin viikon, eli sen jälkeen aikaa niiden käyttämiseen olisi vain viikko? Toki meneehän pienehkö pussi heavy-userilla viikossakin.

Todella harvoin tulee käytettyä paria viikkoa vanhempia. Siinä on etunsa, että lähin pienpaahtimo on muutaman minuutin kävelymatkan päässä.  ;)
Lepoajaksi minulle riittää muutamasta päivästä max. viikkoon.

Tosin nykyisin Pohjolan perukoillekin on helppo saada tuoreita papuja verkkokaupoista, eli vanhojen papujen käyttäminen on sinänsä henkilökohtainen valintakysymys. Kun itselleni postitse tulee ulkomailta isompi erä papuja, niin silloin ne toki menevät suoraan pakastimeen, poislukien n. viikon käyttövara.

Sen lisäksi ostan aina varttikilon pusseja, joista tulee (ilman hävikkiä) vähän reilut toistakymmentä tuplashottia (18-20g), eli viikossa alle 2/päivä.
Eipä siinä juurikaan ole yliannostuksen vaaraa, vielä kun huomioidaan etten ole talouden ainoa kahvinjuoja. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E