Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Myllyn valinnasta  (Luettu 239208 kertaa)

Bahamies

 • Vieras
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #480 : Heinäkuu 28, 2022, 21:32:29 ip »

Itsellä olisi hakusessa mylly espressoa varten, mutta plussaa toki, jos laite venyy muuhunkin (jos ei veny, niin ei haittaa oleellisesti). Hintaluokkaa n. 500€ olen itse katsonut ja en kotimaasta löydä oikeastaan muita varteenotettavia vaihtoehtoja kuin DF64:n ja jonkin monista Eureka Mignonin eri versioista. Arvostan suuresti hiljaisuutta uudelta myllyltä. Nykyinen menee vaihtoon pääasiassa liian korkean melutason vuoksi.

Niche Zero luonnollisesti kiinnostaisi, mutta hinta Suomeen toimitettuna alkaa mennä lähemmäs 800€ alveineen. Käytetyt ovat toki vaihtoehto, mutta en toistaiseksi ole niiden suhteen löytänyt mitään kummoista. Single dosing on todennäköisesti oma toimintatapani tulevan myllyn kanssa, mutta en nyt kovin ehdoton tämän suhteen ole. Vasta harrastusta tässä aloittelen ja olen nyt nykyistä myllyä single dosingilla käyttänyt (papusäiliöstä huolimatta) ja en tätä nyt kovin ongelmalliseksi ole kokenut.
Kirjattu

Atzu

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 40
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #481 : Elokuu 04, 2022, 14:16:59 ip »

Onko pelkästään pour over -käyttöön Comandante C40 aivan over-kill? Nyt on sähkökäyttöinen Wilfan Uniform käytössä ja siihen olen täysin tyytyväinen. Matkustuskäyttöön olisi hakusessa käsikäyttöinen, mutta jos se on tarpeeksi hyvä (vaivaton käyttö 15-30g jauhantaan) niin saattaisin siirtyä kokonaan käsimyllyyn.

En osaa sanoa, voisiko Comandante olla overkill. Budjetistahan se vain on kiinni, ei kai pour overin osalta tarvitse tinkiä myllyn laadusta, vaikkei käsimyllyä espressojauhatukseen käyttäisikään. Onhan Comandante hieno ja yleisesti laajassa käytössä oleva mylly, joten vertaistukea mm. eri jauhatusasteisiin on foorumit pullollaan.

Jos taas vähän edullisempaa vaihoehtoa haet, 1ZPresso JX on loistava laite. Itseltä löytyy se nimenomaan pour over käyttöön ja käyttökokemus on loistava. JX Pro verrattuna säästää parikymppiä rahaa. Käytännössä mylly on sama, mutta JX Prosta löytyy tiheämpiportainen jauhatuksen säätö, joka on tärkeä nimenomaan espressojauhatuksessa. Pour overille olen kokenut JX:n jauhatuksen säädön riittäväksi.
Kirjattu
Rocket Appartamento + Eureka Mignon Specialita + Hario V60 + 1ZPresso JX

Tomsku

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 60
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #482 : Elokuu 08, 2022, 09:22:25 ap »

Päädyin loppujen lopuksi Timemore C2 Maxiin, johon mahtuu 30g papua kerralla (myös jauhettuna säiliöön juuri ja juuri). Monessa myllyssä kapasiteetti 20g tai 25g. Menee tuo C2 Max myös ihan kukkuralleen, kun 30g jauhaa, mutta onnistuu siis yhdessä erässä.

Kellotin edellisen jauhannan joka otti 45 sek 30 grammasta. Pirun nopea mylly ja vaivaton veivata. Jauhatus on aika tasaista, jonkin verran myös ihan hienoa seassa, mutta ei tuki suodatinpaperia.

Purusäiliö on kierteillä. Huomasin, että ote kannattaa ottaa niin että pikkurilli ja nimetön pitää myös säiliöosasta kiinni. Muuten se voi jauhaessa itsestään löystyä. Näen teoriassa mahdollisuuden, että säiliö irtoaa ja sitten on purut ympäriinsä.
Kirjattu

Tomsku

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 60
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #483 : Elokuu 18, 2022, 09:52:42 ap »

Vitsit olen hämmentynyt.

Olen jauhanut Wilfa Uniformilla noin 52 kiloa papua ja pääsääntöisesti uuttanut ne pour overina Harion keraamisella "nolla-kakkosella" tai sen Kasuya-versiolla (musta, jonka reiän reuna on tasainen, vrt. normi V60) käyttäen samaa vettä, samaa liettä, samaa vesipannua, paljolti samoja suosikeiksi muodostuneita papuja jne. Prosessi on siis varsin standardi.

Kuitenkin, kun olen reissukäyttöön hankittua Timemorea testaillut myös ihan tässä normi-/arkikäytössä, niin miten erimakuinen sumppi voikaan kuppiin tulla, kun kaikki muut palikat ovat de facto samat - vain mylly vaihtuu prosessin alkupäästä.

Toki olen tiedostanut, että myllyissä on eroja ja parinkympin markettimyllyistä "kunnollisiin" siirtyessä ero on kuin yö ja päivä, mutta nyt olen vain hämmentynyt. Oletin siis, että Timemore asettuisi jollain kuvitteellisella absoluuttisella paremmuusskaalalla tuon Wilfan alapuolelle, mutta nyt en ole ollenkaan varma. Kahvi maistuu myllystä riippuen erilaiselta, mutta en osaa spesifioida kummalla tulee parempi tai lähempänä paahtajan tarkoittamaa makuprofiilia.

Silmämääräisesti näyttäisi, että Timemore tuottaa enemmän "fines", mutta Wilfalla jauhettuna jotkin etiopialaiset tukkivat suodatinpaperin täysin ja tuo pahemmalta näyttävä Timemoren puru uuttuukin nätisti läpi, vaikka karkeusaste on edelleen silmämääräisesti tarkasteltuna samaa karkeusluokkaa, ja toisella pavulla uuttoajat pysyvät jotakuinkin samalla hehtaarilla.

 ??? ??? ???

Ei mulla muuta, kunhan olen ihmeissäni, että täytyykö tässä nyt hankkia rivi eri myllyjä ja pitkällisen jauhamisen ja uuttelun jälkeen valita niistä se mikä omasta mielestä tuottaa parhaimman makuisen kahvin...  ;D
Kirjattu

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1515
 • Kahviharrastaja
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #484 : Elokuu 18, 2022, 13:21:28 ip »

Ei mulla muuta, kunhan olen ihmeissäni, että täytyykö tässä nyt hankkia rivi eri myllyjä ja pitkällisen jauhamisen ja uuttelun jälkeen valita niistä se mikä omasta mielestä tuottaa parhaimman makuisen kahvin...  ;D

Tästä jollekin bisnesidea - myllyvuokrauspalvelu :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

koomikko

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 207
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #485 : Elokuu 31, 2022, 07:42:41 ap »

Tästä jollekin bisnesidea - myllyvuokrauspalvelu :)

Tai sitten myllynvaihtotori... Mä voisin ainakin ihan mielenkiinnosta kokeilla muitakin myllyjä tuollai vaihtamalla.
Kirjattu

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2496
Vs: Myllyn valinnasta
« Vastaus #486 : Syyskuu 05, 2022, 08:26:19 ap »

-tai semmoinen tupperware-kutsu. Jokainen nappaa myllynsä kainaloon ja sitten kokoonnutaan kehumaan omiamme ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::