Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Vibiemme domobar Super  (Luettu 10230 kertaa)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vibiemme domobar Super
« : Huhtikuu 21, 2009, 13:35:04 ip »

Tuli siis vaihdettua Quick Millin Andreja Premium Vibiemmen Domobar Superiin viime viikolla.
Kovasti ei ole vielä kerennyt kokemuksia kertyä, kun on tullut työmatkoilla oltua. Mutta joitain ajatuksia keittimen vaihdosta.

Suurimmat muutokset ovat Yhden boilerin vaihtuminen kahteen ja sitä myötä tehojen huomattava lisääntyminen. Vesiliitäntä (tämä malli ei siis sisällä tankkia), rotaatiopumppu entisen vibran sijaan ja tietysti tuo PID-kontrolli, jonka tuomiin mahdollisuuksiin en ole vielä päässyt kummemmin tutustumaan.

Keittimen uuttopaineet hipoi tehdas-asetuksissa 10 ½ barin luokkaa, ilmeisesti tästä johtui se, että uuttoboilerin yläpään putkiliitos tihutti vettä joka kertyi keittimen alle. Vika korjaantui kun sain paineet säädettyä 9 barin tasolle. Toki ihmetyttää veden tihkuminen, pitäisihän liitosten kestää kovempikin paine?
Rotaatiopumppu on kyllä tervetullut puoli, pumppu toimii tyylikkään tasaisesti ja hiljaisesti, tehojakin löytyy. Olin alun perin hommaamassa tankilla varustettua mallia, mutta tulin ikäänkuin vahingossa hankkineeksi vesiliitäntäisen mallin. Arvatkaapa kaduttaako, no ei sitten yhtään, päinvastoin. Liitännät tehtiin nopeasti, siististi ja ammattitaidolla. Ei enää alituista veden kanssa lotraamista ja keittimen siirtelyä tankin täyttöä varten.Vesiliitäntä säästää myös pumppua. Vaahdotustehot ovat Superissa todellakin superit, tuntuu, että vaahdotuksen joutuu opettelemaan tämän keittimen kanssa kokonaan uudestaan :o. Luinkin vastaavista kokemuksista, olikohan Chris Coffeen sivuilta? Ensimmäiset vaahdotukset ½.-litran kannulla kahteen cappuccinoon oli suoraan sanoen täydelliset. Nyt kun olen vaahdotellut niin tuntuu ettei millään tahdo saada tyydyttävää tulosta. Uuden keittimen kanssa menee aina hetki tulla sinuiksi.

Pidistä en oikein osaa vielä sanoa muutaman shotin perusteella mitään. Mitä lämpötilan säätö vaikuttaa asteen tarkkuudella suuntaan tai toiseen jää nähtäväksi, toivotaan, että makunystyrät vielä kiittää...

Andrejassa jäin kaipaamaan sen tyylikästä ulkonäköä jossa Vibiemme jää toiseksi mennen tullen. Toki tämä on makuasia. Toisaalta Vibiemmen suorat ja kulmikkaat linjat ovat juuri sitä mitä aikoinaan halusin, mutta päädyin Andrejaan. Silloin ei tosin ollut Suomesta Vibiemmeä saatavilla niin helposti ja edullisesti. Omaa Domobariani en siis ostanut Cafetorialta vaan ihan muita teitä, Cafetoriaa voin kyllä suositella kaikin puolin!
Andreja on mielestäni oman luokkansa parhaita keittimiä, ellei paras ;D. Mitään en Andrejassa jäänyt kaipaamaan lisää vaan olin siihen kaikin puolin tyytyväinen. Syy miksi vaihdoin keitintä, oli yksinkertaisesti vaihtelun kaipuu. Voi tuntua kummalta, mutta omalla kohdallani tämä on mennyt sitä rataa, että 2-3 vuotta per keitin, ja siinä vaiheessa alkaa kaivata jotain vaihtelua, ainakin tähän asti. Voi olla, että Vibiemme tulee komistamaan meidän keittiötä vuosikausia, kuka tietää...

Yksi tervetullut puoli Vibiemmessä on Andrejaan nähden vielä, Vibiemmen sisuskaluihin pääsee käsiksi kun avaa kyljistä kummaltakin puolelta kolme ruuvia ja hups, koko kuori nostetaan pois, helppoa ja nopeaa. Sisuskalut ovat myös fixusti esillä, säädöt pääsee tekemään aika kivasti.

Nämä siis vajaan viikon tutustumisen jälkeen päällimmäisenä mielessä  ;)

Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #1 : Huhtikuu 21, 2009, 14:13:50 ip »

Keittimen uuttopaineet hipoi tehdas-asetuksissa 10 ½ barin luokkaa, ilmeisesti tästä johtui se, että uuttoboilerin yläpään putkiliitos tihutti vettä joka kertyi keittimen alle. Vika korjaantui kun sain paineet säädettyä 9 barin tasolle. Toki ihmetyttää veden tihkuminen, pitäisihän liitosten kestää kovempikin paine?

Pitäisi kestää. Millainen tiivistys liitoksessa on? Yksi ongelma noissa on lämpölaajeneminen, tiivisteen pitäisi kestää muutokset. Tuliko vuotoa kylmänä, kuumana vai molemmissa tilanteissa?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #2 : Huhtikuu 21, 2009, 14:59:21 ip »

Pitäisi kestää. Millainen tiivistys liitoksessa on? Yksi ongelma noissa on lämpölaajeneminen, tiivisteen pitäisi kestää muutokset. Tuliko vuotoa kylmänä, kuumana vai molemmissa tilanteissa?

Tiiviste on perinteistä putkimiehen valkoista..
Vuotoa esiintyi keittimen ollessa kuumana.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #3 : Huhtikuu 21, 2009, 15:57:10 ip »

Tiiviste on perinteistä putkimiehen valkoista..
Vuotoa esiintyi keittimen ollessa kuumana.

Kuvittelisin että tuossa tapauksessa tiiviste pitää jatkossakin, jos se pitää nyt. Mutta ehkä harkitsisin sen huollattamista nyt takuuajalla joka tapauksessa, tai ainakin testailisin liitoksen pitävyyttä tarkemmin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #4 : Huhtikuu 21, 2009, 17:37:25 ip »

Kuvittelisin että tuossa tapauksessa tiiviste pitää jatkossakin, jos se pitää nyt. Mutta ehkä harkitsisin sen huollattamista nyt takuuajalla joka tapauksessa, tai ainakin testailisin liitoksen pitävyyttä tarkemmin.


Töistä kotiin palatessani tarkistin uudelleen tilanteen, nyt vuotoa ollut taas ja kone seissyt kylmänä eilisillasta. Avasin pellit ja totesin harmikseni, että vuoto tulee uuttoboilerin yläosasta, ison putken liitoksesta, siis se putki joka grupolle lähtee. Täytyy odotella ensi viikkoon kun myyjä palailee Suomeen, huoltoonhan tää on pakko viedä. Vuotava vesi valuu koneen sisällä kuitenkin sellaisia reittejä pitkin, että pahimmassa tapauksessa keitin menee käytettäessä oikkariin  :-\ . Ei naurata ei!
Kiristäisin liitosta toki itse, mutta kun putki on niin lyhyt ettei mutteria voi kiristää milliäkään ilman ettei grupolle johtava putki väänny, aaarghh..
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #5 : Huhtikuu 21, 2009, 23:36:24 ip »

Töistä kotiin palatessani tarkistin uudelleen tilanteen, nyt vuotoa ollut taas ja kone seissyt kylmänä eilisillasta. Avasin pellit ja totesin harmikseni, että vuoto tulee uuttoboilerin yläosasta, ison putken liitoksesta, siis se putki joka grupolle lähtee. Täytyy odotella ensi viikkoon kun myyjä palailee Suomeen, huoltoonhan tää on pakko viedä. Vuotava vesi valuu koneen sisällä kuitenkin sellaisia reittejä pitkin, että pahimmassa tapauksessa keitin menee käytettäessä oikkariin  :-\ . Ei naurata ei!
Kiristäisin liitosta toki itse, mutta kun putki on niin lyhyt ettei mutteria voi kiristää milliäkään ilman ettei grupolle johtava putki väänny, aaarghh..

Jos se on tiivistetty kovettuvalla massalla, niin kiristys ei varmaan auttaisikaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #6 : Huhtikuu 25, 2009, 21:53:23 ip »

Soittelin KC:n huoltoon ja kerroin vuotavasta boilerista. Ei kuulemma mitenkään harvinaista että vuotoa esiintyy uusissa keittimissä. Yksinkertaisimmillaan vuoto voi syntyä kuljetuksen aikana saaduista kolhuista ja tärinöistä. Ohjeistivat minua avaamaan liitoksen ja poistamaan kaiken vanhan tiivisteen ja laittamaan uudet tilalle. Huojennus oli melkoinen kun kuulin, ettei ole kummoisesta viasta kyse. Joka tapauksessa, toimenpiteen saa suorittaa keittimen myynyt taho.

Taisin kaiken kukkuraksi sotkea PIDIN parametrit niin etten saanut keittimellä enää kunnon espressoja aikaiseksi, aina liian haaleaa. Keittimen mukana tulleessa manuaalissa ei ollut sanaakaan PIDISTÄ, saati sen asetuksista, (manuaali oli vanhempaan malliin). Laitoin meiliä Vibiemmen tehtaalle ja kyselin neuvoja, vastausta ei ole kuulunut ja tästä on jo muutama päivä aikaa. Tänä aamuna laitoin meiliä Stefanos Espresso Careen ja vastaus parametreineen tuli iltapäivällä. Täytyy taas kerran todeta, että apua saa parhaiten alan harrastajilta ja ammatttilaisilta itseltään.
 
Hieman syyhyttää kun pusseissa odottelee kilon verran Square Milen tuoreita espressopaahtoja joita ei ole ennen tullut kokeiltua :P
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #7 : Huhtikuu 29, 2009, 18:41:40 ip »

Vihdosta viimein saatiin doubledomo huollettua. Myyjä kävi iltapäivällä katsomassa mistä kiikastaa. Samaan diagnoosiin päätyi kuin minäkin. Eli ei muuta kuin uuttoboilerin yläpää auki ja vanhat tiivisteet tarkkaan pois, uudet tilalle ja takaisin paikalleen ja kiristys. Domobarin tiivistyksiin on käytetty sitä perinteistä valkoista tiivistenauhaa jota paineistetuissa putkissa käytetään. Nyt laitettiin tilalle sitä putkimiesten käyttämää toista, eli karvaa. Karvan ero valkoiseen tiivistenauhaan on se, että se kostuessaan laajenee ja liitoksesta tulee näin ollen tiiviimpi. Karvaa käytettäessä ei haittaa vaikka kiristysvaiheessa joutuisi löysäämään välillä, kun taas valkoisen nauhan kanssa ei kiristysvaihessa saa kiertää piiruakaan vastapäivään vaan koko ajan myötäpäivään. Jos valkoista käyttäessä tulee otettua takapakkia niin koko homma on otettava uusiksi.

Nyt vaan toivon että vuotoa ei enää esiinny, ja pääsen rauhassa jatkamaan tutustumista doubledomoon. Tuleekohan sen kanssa sinuiksi... ???
Se mikä eniten askarrutta on maidon vaahdotus. Helposti tuntuu maito menevän pintavaahdoksi tai sitten taas kuplaiseksi. Vaahdotustehoja riittää mutta onko höyryboilerin lämpötila liian alhainen vai liian korkea ei selviä kuin kokeilemalla miten vaahdotustuotokset muuttuvat. Liian usein on käynyt niin, että vaahdotus on hetkessä ohi, mutta maito jäänyt kuitenkin haaleaksi?
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #8 : Huhtikuu 29, 2009, 20:30:26 ip »

Saako kysyä mistä Domon hankit, palvelu vaikuttaa ainakin erinomaiselta?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #9 : Huhtikuu 29, 2009, 21:56:11 ip »

Saako kysyä mistä Domon hankit, palvelu vaikuttaa ainakin erinomaiselta?

Toki saa kysyä ;)
Mokkamestareilta tuli domo hankittua. Mokkamestarit tuovat maahan Vibiemmen ammattilaislaitteita 1-3 gruppoisia. Domobar Super oli hankittu ilmeisesti esittelykoneeksi jota ei kuitenkaan ollut käytetty. Tämä oli siis ainoa kappale eikä luultavasti uusia ole tulossa. Syy miksi Mika tuli kotiini domon asentamaan ja huoltamaan on se, että asun paahtimon vieressä ja Mika sattuu olemaan myös ammattitaitoinen putkimies kaiken muun lisäksi. Täytyy todeta, että sain ensiluokkaista palvelua. Niin, ja onhan tuossa paahtimolla tullut x monta käytyä vuosien varrella rahoja tuhlaamassa, vai voiko sitä tuhlaamiseksi sanoa :-X.

Yhtä hyvää palvelua sain toki Cafetorialtakin, aina valmiita auttamaan!
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #10 : Huhtikuu 29, 2009, 23:40:08 ip »

Se mikä eniten askarrutta on maidon vaahdotus. Helposti tuntuu maito menevän pintavaahdoksi tai sitten taas kuplaiseksi. Vaahdotustehoja riittää mutta onko höyryboilerin lämpötila liian alhainen vai liian korkea ei selviä kuin kokeilemalla miten vaahdotustuotokset muuttuvat. Liian usein on käynyt niin, että vaahdotus on hetkessä ohi, mutta maito jäänyt kuitenkin haaleaksi?

Sinun pitää vain etsiä kohta kannussa ja pillin asento jolla saat imettyä vaahdotuksen alussa kuplat maidon sekaan. Itse tökkään pillin aika lähelle kannun keskustaa melko pystysuorassa ja lasken kannua varovasti kunnes höyrysyihku painaa maidon pinnan alas ja "ryystää" pariin kertaan ilmaa maitoon sillä tavalla rauhallisesti. Tämän jälkeen pidän sitten kannun paikallaan - korkeintaan aavistuksen nostan. Tällöin kaikki vähänkin isomman näköiset kuplat imeytyvät maidon sekaan eikä maitoon pääse juurikaan lisää ilmaa kun pinta on jo jonkinverran noussut. Siinä vaiheessa kun pinta näyttää suht kuplattomalta nostan kannua jotta pilli painuu hieman syvemmälle ja saa kunnon sekoituksen aikaan (tämä tapahtuu jossain 100 fahrenheitin tuntumassa).

Montako reikää pillissäsi muuten on? Itse ainakin huomasin että omalla kaksireikäisellä ei youtube videoiden silviatekniikka luonnistu ollenkaan. Eli niissä yksireikäinen silvian pilli laitetaan vinossa lähelle kannun reunaa jolloin saadaan pyörre aikaan. Kaksireikäisellä jää tällatavalla toimiessa (itselläni) aina toinen rei'istä huonoon asentoon ja tekee sitten sitä kuplaa pinnalle ja toinen ei sitten jaksa tarpeeksi pyörittää maitoa ja työntää kuplia maidon sekaan.
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #11 : Huhtikuu 30, 2009, 03:21:27 ap »

Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #12 : Huhtikuu 30, 2009, 07:46:45 ap »

Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!

Ei pidä, kokeile eri asentoja.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #13 : Huhtikuu 30, 2009, 08:28:10 ap »

Alex'ssa on kans pillissä vain kaksi reikää (alaspäin), ja en kyllä saa sillä aikaan mikrovaahtoa... Ja kuinka helpolta se esim. kahvilassa näyttääkään  :-\  Pitääkö se pilli höyrytyksessä aina/kaikilla helvetinmoista ääntä! Melkein tarvii maidon vaahdotuksessa kuulosuojaimet!

Kuten nasse tuolla toisessa ketjussa jo vihjaisikin, niin tässä on sitten vain harjoittelun paikka - ei ole oikotietä onneen. Mutta sitten kun sen oppii niin sen tekee vaikka unissaan.

Tuosta äänestä: paljonko kannussa on maitoa? Jos käytössäsi on se 0.6 litran kannu niin olettaisin että vähintään 3 dl. Maidonvaahdotuksessa pilli "huutaa" yleensä seuraavista syistä: pilli alussa liian syvällä maidossa (lähellä kannun pohjaa), kannussa liian vähän maitoa (maitokerros ei siis tarpeeksi paksu) tai sitten on vaahdotettu liian kauan (ääni voimistunut loppua kohden).

Ensimmäisen ehdottaisin ihan vain veden kanssa harjoittelua. Eli kannuun vettä puolilleen ja sitten höyryttelet sitä. Tarkkaile missä kohdassa saat veden pyörimään ja sekoittumaan kannussa, missä kohdassa sinne menee ilmaa/höyryä sisään "tsup-tsup-tsup" äänen kera jne.

Youtube on videota pullollaan - katsele ja etenkin kuuntele mitä vaikka tässä videossa tapahtuu (alkuosassa hiljainen "tsup-tsup"...). Lopputuloksen ei pidä siis näyttää vaahdolta vaan "paksulta maidolta" - paksuus sitten vaihtelee sen mukaan halutaanko maito cappucinoon vai latteen. Paksuimmillaan se näyttää kaadettaessa vähän niin kuin vaniljakastikkeelta.
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Vibiemme domobar Super
« Vastaus #14 : Huhtikuu 30, 2009, 08:29:32 ap »



Montako reikää pillissäsi muuten on? Itse ainakin huomasin että omalla kaksireikäisellä ei youtube videoiden silviatekniikka luonnistu ollenkaan.

Reikiä on kaksi. Reiät puskevat höyryä enemmän sivuille kuin esim. Andrejassa.
Tuo vaahdotuspuoli on kyllä hallussa, mikrovaahto onnistuu suurinpiirtein aina. Nyt domon kanssa onkin huuli pyöreänä kun homma menee kumman vaikeaksi. Välillä maito tosiaan menee äkkiä kuplaiseksi ja silloin kun kannu on täynnä mikrovaahtoa, on vaahto kuitenkin lähes aina turhan haaleaa. Aprikoin tässä, että onko muuttujia nyt vain niin paljon Andrejaan nähden, että homma täytyy opetella domon kanssa ikäänkuin alusta?

Mites jiitee tuumaat tuon boilerin lämpötilan vaikuttavan vaahdotukseen? Mielessä on käynyt sekin, että totuinko Andrejan kanssa vaan tekemään kuumempia tuotoksia. Jos domo on lämpötilojen kanssa stabiilimpi ja tämä olisikin enemmän lämpötilan säätökysymys?
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca