Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Markettipavut  (Luettu 40077 kertaa)

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Markettipavut
« Vastaus #45 : Huhtikuu 21, 2009, 21:36:37 ip »

Suomessa joutuu kaikesta liiketoiminnasta, tuloksesta riippuen, maksamaan veroa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #46 : Huhtikuu 21, 2009, 21:57:01 ip »

Mistä ihmeen verosta sinä puhut? kahvivero kumottiin 1700-luvulla. Sitäkö tarkoitat?

Siis...

Vahinko, että Suomalaisten paahtimoyrittäjien kustannukset ovat kovemmat kuin esim. Englantilaisilla kollegoilla. Taisi olla verotussyyt jotka nostavat Suomalaisten paahtimoiden hinnat pilviin.

Tuota Hecan kommenttia olen tässä siis koko ajan ihmetellyt, kun ei se hintaero laskelmieni perusteella oikein pelkästä alvista voi johtua (vai voiko?). Toisaalta tähän tuli näemmä jo osittaista lisäselvennystä:

Suomessa joutuu kaikesta liiketoiminnasta, tuloksesta riippuen, maksamaan veroa.

Kysymys kuuluukin siis että onko suomalaisen yrityksen liiketoiminnan verotus miten paljon englantilaista rankempaa (kai sielläkin verokarhuja elelee)? Tosin tuossa Coffee King:in tuloja/menoja selventävän viestin yhteydessä tuli ilmi myös tuo volyymi - joka saattaa olla loppupeleissä se tärkein tekijä. Englantilaisen toimijan on varmasti helpompi saada tuo 200 asiakasta, varsinkin kun on "kansainvälisellä kielellä" helppo tulla tykö ulkomaisillekin asiakkaille.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Markettipavut
« Vastaus #47 : Huhtikuu 21, 2009, 21:59:24 ip »

Mutta siis: Alvihan lätkäistään tuotteeseen siinä vaikeessa kun asiakas sen ostaa, eikö? Jos alvillinen hinta suomessa on 28 euroa/kilo, niin mikäli tuossa on käytössä ruoan alv (17%) on se alviton hinta 23,93 euroa/kilo. Tuosta on 15 euroon/kilo matkaa vielä melkein se 9 euroa. Mitä veroa tämä erotus on? Eli olin lähinnä kiinnostunut siitä millä tavalla sitä suomalaista toimijaa oikein sorsitaan (verotuksellisesti) jotta pitää 9 euroa enemmän pyytää - ei tuo englantilainenkaan sitä varmaan katteetta myy?

Tuo 9 euron ero, kuluu varmaankin suurempaan katteeseen. Suomen pienillä markkinoilla myydään vähän, joten katteen on pakko olla suurempi. Mutta. Olen jiiteen kanssa samaa mieltä, että pitääkö sen katteen olla 9 e/kg suurempi? Eikö sellaiset 10-15% eli 1,5-2 e/kg riittäisi??
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Markettipavut
« Vastaus #48 : Huhtikuu 21, 2009, 22:10:40 ip »

Musta tuntuu, ja tää on ihan siis tunne, että jos niissä hinnoissa olisi kovasti ilmaa niin joku paahtimo olisi jo laittanut hintasodan pystyyn. Kuitenkin niitä pieniä paahtimoita on täällä jokunen, joten siihen olisi mahdollisuus. Kaikilla kuitenki taitaa suurin piirtein samoissa hinta pyöriä?

Tää keskustelu alkaa aika tehokkasti kiertää kehää. Juuri edellisellä sivulla pitkät listat tarpeista mihin sitä katetta liiketoiminnassa tarvitaan...
Mjutta nyt painun maate. Gyt nait!  :)




« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 21, 2009, 22:17:08 ip kirjoittanut Hanni »
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Markettipavut
« Vastaus #49 : Huhtikuu 21, 2009, 22:41:27 ip »

Mielestäni Suomalaisten paahtimoiden hinnat ovat ihan ok. Mutta se mikä tökkii itseäni on se, että marketista ostaessa vaikkapa Mauroa, Pelliniä yms peruskahvia kauppias saa 50% katteen vaikka tilaisi kahvinsa kuluttajille myyvästä saksalaisesta kaupasta.

Noh ehkä ihmisten tietoisuus paranee ajan mittaan ja jonkinlaisia hintaeroja saadaan eritasoisiin espressopapuihinkin. Tuntuu että, kaikissa espressopavuissa on sellainen "erikoistuotteen" lisä riippumatta pavun laadusta.

-Mikko-
Kirjattu

Kardeka

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Markettipavut
« Vastaus #50 : Huhtikuu 21, 2009, 23:01:52 ip »

Tästä juuri juttelin hakiessani kahvia: kun maahantuojalla 20 € maksava tuote pannaan kaupan hyllyyn, sen hinta tuplaantuu. Ihan ymmärettävistä syistä tietenkin, koska sitä myy (vaikkakin pienipalkkainen) henkilö myymälätilassa, josta siitäkin tietysti maksetaan vuokraa. Jokainen porras odottaa - edelleen ymmärrettävästi - myös katetta yritystoiminnalleen. Siksi ainoa tapa ostaa laatua halvalla on pyrkiä ostamaan mahdollisimman liki tuottajaa. Siinä mielessä tietysti suomalaiselta yrittäjältä kahvin ostaminen on "reilua" kauppaa, että jokainen hinta sisältää melko varmasti 17% julkiselle taloudelle, mitä hallitus sitten keksiikin sillä rahalla tehdä... ;-) mutta minunkin lapset ovat päiväkodissa ja äiti alkaa olla vanha...
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Markettipavut
« Vastaus #51 : Huhtikuu 22, 2009, 00:18:21 ap »

Eli olisi järkevää ja kuluttajalle halvempaa, jos papuja voisi ostaa suoraan paahtajalta! Ja netin kautta voisi myydä koko Suomeen, hyvä idea, eikö? Ei taida vain olla halukasta paahtajaa toteuttamaan tätä... Edit. Tarkoitin paahtajalla ihan kaupallista pienpaahtimoa.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 22, 2009, 01:17:36 ap kirjoittanut Kahvikissa »
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Markettipavut
« Vastaus #52 : Huhtikuu 22, 2009, 00:19:52 ap »

Yrittämisen ihanuudesta ajattelin kommentoida. Itse yrittäjänä minua toisinaan huvittaa ylläolevat laskelmat, joissa kaikki on helppoa ja rahaa tulee mukavasti.

En tiedä miten tuollaisen kuvan sait, kirjoitinhan: "joten ehkäpä tuo luku ei mikään mahdottomuus ole". Eli toisinsanoen "vaikuttaa epätodennäköiseltä että toimisi (mutta ei mahdottomalta)".

Jos avataan hieman tuota 200 asiakasta ja 30 € / kg tapausta:
Liikevaihto: 200 asiakasta * 25,64 € (alv pois) * 2 kg (keskiostos) = 10256 €
Kate kolmannes liikevaihdosta: 10256 € / 3 = 3419 €
...

Jos lähtökohtana on minun täysin hatusta vetäisemäni luvut, niin ei se laskelma siitä juurikaan parane jos toista puolta viilaa tarkemmilla luvuilla. Lopulta vielä päädyttiin melkein samaan lopputulokseen (minun neljässätonnissa oli bruttopalkaksi ajateltu 2000 e). :)

Tarkoituksena oli miettiä, että olisiko tuollainen puhtaasti hifistelijöille suunnattu paahtotoiminta mahdollista Suomessa (olettaen että ei pyri etsimään asiakkaita ulkomailta). Väittäisin että tärkeintä on silloin laskea kuinka paljon näiltä markkinoilta on ylipäänsä mahdollista irrottaa, koska voi hyvinkin olla että lopputulos on 200 euroa kuussa, jonka jälkeen kulupuolen laskeminen onkin ihan turha harjoitus.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Markettipavut
« Vastaus #53 : Huhtikuu 22, 2009, 01:42:07 ap »

Kun kahvipapu on paahdettu, niin kuinka kauan se voi olla kaupan hyllyllä että olisi vielä hyvää? Eli kuinka kauan aikaa sitten paahdettuja papuja kannattaa ostaa?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Markettipavut
« Vastaus #54 : Huhtikuu 22, 2009, 20:37:58 ip »

Siis...

Tuota Hecan kommenttia olen tässä siis koko ajan ihmetellyt, kun ei se hintaero laskelmieni perusteella oikein pelkästä alvista voi johtua (vai voiko?). Toisaalta tähän tuli näemmä jo osittaista lisäselvennystä:


Enpä tuota lähtenyt Hannuniemen Mikalta tarkemmin kyselemään, että mitkä verot/kautta kustannukset. Luotan siihen mitä mies sanoi, on sentään kauan alalla häärännyt ja tuntee kahvimaailman aika hyvin myös Suomen rajojen ulkopuolella.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #55 : Huhtikuu 22, 2009, 20:56:09 ip »

Enpä tuota lähtenyt Hannuniemen Mikalta tarkemmin kyselemään, että mitkä verot/kautta kustannukset. Luotan siihen mitä mies sanoi, on sentään kauan alalla häärännyt ja tuntee kahvimaailman aika hyvin myös Suomen rajojen ulkopuolella.

En siis "ihmetellyt" asiaa niin että olisin epäillyt sen todenperäisyyttä. Vaan ihmettelin niin kuin asioita joita ei ymmärrä tavataan ihmetellä ja tuumia.
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Markettipavut
« Vastaus #56 : Huhtikuu 22, 2009, 21:32:57 ip »

Tänään kun kävin Lahden Triossa kahvilla, niin poikkesin jossain pikkuputiikissa jossa oli kahveja myynnissä. Siellä oli jotain Italialaista espressopapua ja sitten Mokkamesterien papua ja siinä oli parasta ennen 20.02.2010... En löytänyt mitään paahtopäivää pakkauksesta, mutta vanhaa taitaa olla. Puhuin vähän myyjän kanssa ja hän vetosi että kahvi on hyvää ennen ko. päivämäärää. Ja ettei mistään kaupasta Suomesta saa tuoreempaa. Tuntuu vähän huvittavalta että pitää tilata englannista tai ainakin ulkomailta, että saa tuoreita papuja kun Suomesta ei saa!... Ihmetyttää ettei mistään Suomalaisesta pienpaahtimosta saa tilattua suoraan tuoreita papuja! Vai saako mistään?

Kun saan espressokeittimen sekä myllyn, en kyllä aio käyttää mitään vanhoja papuja! Tilataan sitten ulkomailta tai paahdetaan sitten vaikka itse.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Markettipavut
« Vastaus #57 : Huhtikuu 22, 2009, 21:51:55 ip »


Kun saan espressokeittimen sekä myllyn, en kyllä aio käyttää mitään vanhoja papuja! Tilataan sitten ulkomailta tai paahdetaan sitten vaikka itse.


Voin kotipaahtamista kokeilleena todeta, että vaikka se kuulostaakin helpolta ja hienolta tavalta saada tuoretta & hyvää kahvia, niin todellisuus on monasti muuta.

1) Paahtoerät ovat pieniä --> kahvi aina loppu
2) Kotipaahtajan taidot harvoin ovat kovinkaan kummoiset --> laatu heikkoa ja ailahtelevaa
3) Paahdin ei ole huippu tai ainakaan verrattavissa kunnolliseen rumpupaahtimeen --> laatu heikkoa ja ailahtelevaa
4) koko kämppä haisee palaneelle kahville ja paahtotilaan väkisinkin leviää kahvin kuoriketta jonkin verran paahdinta puhdistaessa.
5) Blendien teko on oikeasti vaikeaa, eli käytännössä yrittää saada yhdestä papulajikkeesta hyvää, mutta harvoin se onnistuu täydellisesti.

Suosittelen neuvottelemaan kauppiaan kanssa onnistuisiko saada max kuukauden vanhaa paahtoa, siitä vielä saisi oikeasti hyvää kahvia. Ja vaikka olenkin sitä mieltä että kahvin tulisi olla tuoretta, niin uskoisin ettei monikaan väitä kc:sta saatuja kahveja pahan makuisiksi vaikkeivät he käytäkään mitään tuorepaahtoa.

Oma veikkaukseni, on että mokkamestarit laittavat vuoden käyttöajaksi. Kaffan kahveille on merkattu 3kk parasta ennen päiväykseksi paahtamisesta, mutta heidän mukaansa kuukauden jälkeen laatu alkaa heiketä jo reilusti.

-Mikko-
Kirjattu

comanche

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Markettipavut
« Vastaus #58 : Huhtikuu 22, 2009, 22:28:52 ip »

Itse olen välillä ostanut Kaffan espressoa, kun Hasbeanin pavut ovat loppuneet. Ja ainakaan Helsingissä paahto ei ole ollut kahta viikkoa vanhempaa.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Markettipavut
« Vastaus #59 : Huhtikuu 23, 2009, 00:25:27 ap »

Kun kahvipapu on paahdettu, niin kuinka kauan se voi olla kaupan hyllyllä että olisi vielä hyvää? Eli kuinka kauan aikaa sitten paahdettuja papuja kannattaa ostaa?

Tämän olen huomannut riippuvan siitä, keneltä asiantuntijalta kysyy. Jos kysyy sellaiselta asiantuntijalta, joka myy työkseen kahvia, joka voi olla paahdettu pidemmänkin aikaa sitten, venttiilipussi tekee kuulemma hyvinkin pitkäaikaisesti autuaaksi.

Omasta kokemuksesta viime ajoilta täytyy sanoa, että tuoreiden papujen välissä tuli käytettyä pussillinen niitä Lidlin halpiksia. Saihan niistä espressoa. Varmaan olisin käynyt kehumassa baristaa satunnaisessa helsinkiläiskahvilassa, jos olisi tullut moisia shotteja vastaan. Mutta kun sitten taas vaihtoi edes kolmisen viikkoa sitten paahdettuun papuun, niin muisti miksi suosii asiallisia kahvinpapuja. Erityisesti aamukahvin jälkimaku vielä vartin työmatkan jälkeen oli aika hieno tunne. Yksi ominaisuus noilla halvoilla pavuilla tosin oli, mikä tuoreilta ja laadukkailta puuttuu: Riittoisuus.

Mutta täytyy muistaa, että nuo liiterin pavut ovat varmasti karuimmasta päästä. Olen saanut erittäin mainiota kahvia monista venttiilipussipavuista, joissa paahtopäivästä ei ole havaintoa. Mikäli tuoretta kahvia ei ole saatavana, niin ei siitä vähemmän tuoreestakaan nyt välttämättä mitään myrkkyä tule. Mutta jos tuoretta on saatavana ja talous antaa myöten, niin elämä tietysti on hieman liian lyhyt huonon, keskinkertaisen tai edes oikein hyvän kahvin juomiseen - pitää olla erinomaista! Se vaan, että laatuun vaikuttaa kahvin tuoreuden ja käytettävissä olevien rensseleiden lisäksi myös se oman käden taito, jonka kanssa treeni jatkuu hamaan hautaan asti. (On toki helpompi treenata sitä Manoa, jos Miscela, Macchina ja Macinzaiole ovat kunnossa...)
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.