Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Markettipavut  (Luettu 40193 kertaa)

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Markettipavut
« Vastaus #15 : Huhtikuu 20, 2009, 22:25:19 ip »

En sitten tiedä, onko kauppias kovin innokas jättämään vanhaa tavaraa hyllyyn ja myymään uutta asiakkaalle...

Hö...  ;D
Antakee edes mahdollisuus kauppiaille kysymällä "onnistuuko?".
Uskoisin, että valtaosa pienistä yrittäjistä on onnellisia, kun saavat asiakkaan palveltua hyvin. Ja loppujen lopuksi kumpaakin osapuoltahan se palvelee :) .

Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Markettipavut
« Vastaus #16 : Huhtikuu 20, 2009, 22:49:59 ip »

Tämä nyppii minuakin. Tuossa on varmasti jonkinlaista resurssipulaa... ei kertakaikkiaan riitä aika paahtamaan kahveja tilauksesta suoraan kuluttajalle. Tai sitten se ei vain ole kannattavaa. Kahvit halutaan paahtaa isommissa erissä suoraan jälleenmyyjille, jotka hoitavat sitten jakelun yksityiselle kuluttajalle. Tämä toimintatapa tuntuu olevan Suomessa varsin yleinen monella alalla. Tukkukauppaa kyllä käydään firmoille kiivaasti mutta kuluttajan murheet eivät valmistajaa nappikauppana kiinnosta.
Pari kertaa olen Cafetorian paahtimolta hakenut kahvia. Yleensä hyllyssä olleet kahvit ovat olleet pari viikkoa vanhoja.  ::)

Minä luulen että tässä ainakin osittain on syynä se, että suomessa on ollut ja on ajattelutapa (yrityspuolella) että (vain) suuri on kaunista ja kannattavaa! Luulisi että suomessakin olisi tilaa pienelle paahtimolle joka toimisi Has Beanin tapaan. Josta voisi tilata paahdetut pavut ja ne lähetettäisiin kun seuraavan kerran (vaikkapa 1-2 kertaa viikossa) paahdetaan. Nuohan tulisivat postissa 2-3:ssa päivässä tilaajalle.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Markettipavut
« Vastaus #17 : Huhtikuu 20, 2009, 22:58:03 ip »

Minä luulen että tässä ainakin osittain on syynä se, että suomessa on ollut ja on ajattelutapa (yrityspuolella) että (vain) suuri on kaunista ja kannattavaa! Luulisi että suomessakin olisi tilaa pienelle paahtimolle joka toimisi Has Beanin tapaan. Josta voisi tilata paahdetut pavut ja ne lähetettäisiin kun seuraavan kerran (vaikkapa 1-2 kertaa viikossa) paahdetaan. Nuohan tulisivat postissa 2-3:ssa päivässä tilaajalle.

No-joo. Syynä ehkä se, että näin useimmiten onkin. Suomessa on tuhansia pienyrittäjiä, jotka ovat oppineet kantapään kautta, että suomalainen asiakas ei halua maksaa laadusta eikä palvelusta - mikäli sijaitaan Suomessa. Rohkaisijoita ja hyvän laadun perään puhujia löytyy aina paljon. Kun tulee aika muuttaa se selkääntaputtaminen rahaksi, siis oikein omalla rahalla ostaa sitä laatua, niin kyllä raitti hiljenee. Kipitetään markettiin ostamaan "halvalla" tai sitten nettikaupasta kalliillakin.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Markettipavut
« Vastaus #18 : Huhtikuu 20, 2009, 23:49:13 ip »

No-joo. Syynä ehkä se, että näin useimmiten onkin. Suomessa on tuhansia pienyrittäjiä, jotka ovat oppineet kantapään kautta, että suomalainen asiakas ei halua maksaa laadusta eikä palvelusta - mikäli sijaitaan Suomessa. Rohkaisijoita ja hyvän laadun perään puhujia löytyy aina paljon. Kun tulee aika muuttaa se selkääntaputtaminen rahaksi, siis oikein omalla rahalla ostaa sitä laatua, niin kyllä raitti hiljenee. Kipitetään markettiin ostamaan "halvalla" tai sitten nettikaupasta kalliillakin.

Myöskin tuhannet suomalaiset asiakkaat ovat huomanneet, että mikäli haluaisi hyvää laatua, tarjotaan halvinta saatepuheella: "tämä on meidän eniten myyty tuote". Onhan totta, että monille se halvin oikeasti on paras vaihtoehto, mutta en oikein pidä pitkäjänteisenä toimintana kauppiaan kannalta asiakkaan aliarvioimista, ettei edes tarjota vaihtoehtoja ja rehellisesti myönnetä että on eroja jotka myös näkyvät hinnassa.

Mutta palatakseni tuohon markettikahvien laatuun ja hinnoitteluun. Niin se, että vaikkapa moakin peruspapu maksaa 28e/kg pilaa kyllä tehokkaasti markkinat hyviltä kahveilta. Ei sillä, etteikö moakin kahvista saisi hyvää, saa Presidentistäkin, mutta ei se ole lähes 30 euron arvoista.

Luulisi kaupankin etuna olevan myydä hyvää perusespressoa, edustakoon sitä vaikka moakin servito hintaan 20e/kg, se kuitenkin olisi 5-kertaa kalliimpaa kuin juhlamokka ja samalla kateprosentilla toisi paremman euromääräisen katteen ja varaston kierto nopeutuisi. Tällöin avautuisi myös markkinat näille huippukahveille kuten sqm:n tai koppin tuotteille joista sitten voisikin pyytää sen ~30e/kg.

Mutta en ole kauppias, enkä tukkuri, joten osakseni jää vain foorumilla asian ihmettely :)

-Mikko-
ps. kertoisitko sen marketin josta saa edullisesti hyviä papuja, itse en ole sellaista löytänyt.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Markettipavut
« Vastaus #19 : Huhtikuu 21, 2009, 00:54:25 ap »

Ikävää tässä vain on se että tuota Moakia myydään premiumtavaran hinnalla. Tuossa on vähintään 10 euroa liikaa kilohinnassa papujen laatuun (ja todellisiin tuotantokustannuksiin) nähden. Täältä voit tarkastaa mitä se Moak oikeasti maksaa.

Lahdesta saa ainakin Roberts Coffeen papuja tai  Mokkamestareiden Bahiaa...ja aivan samaan hintaan kuin Moakiakin. Vai voiko edes näitä sitten kutsua premiumpavuiksi? Verrattuna vaikkapa niihin sakemanniketjun halpispapuihin en kuitenkaan maksaisi edellä mainituista pavuista yli kolminkertaista hintaa. RC:n Habaneroa ja MM:n Bahiaa olen kokeillut, Moakia en. Ihan ok olivat, mutta ei kuitenkaan hintansa väärtejä.

Mikä papu olisi sitten sellainen kokeilemisen arvoinen? Tumma paahto, eikä missään nimessä hapokas. Odottaisin löytäväni myös suklaan ja sikarin vivahteita. Mielellään vielä "anteeksiantava", kun joskus tulee tehtyä kahvia puolinukuksissa hyvinkin suurpiirteisesti.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Markettipavut
« Vastaus #20 : Huhtikuu 21, 2009, 08:34:30 ap »

 Mistäköhän kaupasta lahest noita mokkamestareiden papuja saisi??
 Kiitän etukäteen tiedost.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Markettipavut
« Vastaus #21 : Huhtikuu 21, 2009, 08:51:45 ap »

Mistäköhän kaupasta lahest noita mokkamestareiden papuja saisi??
 Kiitän etukäteen tiedost.

Kauppahalli, en kyllä muista ko. liikkeen nimeä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Markettipavut
« Vastaus #22 : Huhtikuu 21, 2009, 09:38:35 ap »

Okei, eipä siellä montaakaan vaihtoehtoa ole.. ;)
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Markettipavut
« Vastaus #23 : Huhtikuu 21, 2009, 10:15:46 ap »

Ei tuo ihan koko totuus ole, koska esimerkiksi aromaticossa moakin ja bristotin kahvit maksavat ~15e/kg ja tismalleen sama kahvi suomalaisessa kaupassa on sen ~30e/kg. Tietysti osasyy on varaston hitaammalla kierrolla, mutta siltikin...

-Mikko-

Tarkoitin nimenomaan paahtimoiden hintoja, en kauppojen. Juttelin viime viikolla Mokkamestarien Mika Hannuniemen kanssa joka kertoi paahtimoyrittäjien arjesta, kahvilajien saatavuuden turvaamisesta (kilpailu on kovaa, nopeat syövät hitaat), ja tietysti raakakahvin hankintahinnasta. Mika näki pöydälläni HasBeanin pussukan ja kertoi samalla etteivät verotuksellisista syistä pysty kilpailemaan hinnoissa HasBeanin kanssa. Oli asiasta hiljan Steven kanssa puhunut. Paahtimothan myyvät itse paahtamiaan kahveja, eivät suinkaan Moakia, Mokafloria ym.ym.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #24 : Huhtikuu 21, 2009, 10:48:17 ap »

Lahdesta saa ainakin Roberts Coffeen papuja tai  Mokkamestareiden Bahiaa...ja aivan samaan hintaan kuin Moakiakin. Vai voiko edes näitä sitten kutsua premiumpavuiksi?

Robertsin Habaneroa en ole maistanut, mutta siitä lukemieni kuvausten perusteella en pidä sitä kovin "premium" tuotteena. Raaka-aine saattaa olla hyvää, mutta paahtotapa ei kuulosta mitenkään mairittelevalta - kommentteja kun on ollut kiiltelevistä öljypinnoista.

Mikä papu olisi sitten sellainen kokeilemisen arvoinen? Tumma paahto, eikä missään nimessä hapokas. Odottaisin löytäväni myös suklaan ja sikarin vivahteita. Mielellään vielä "anteeksiantava", kun joskus tulee tehtyä kahvia puolinukuksissa hyvinkin suurpiirteisesti.

Silloin kannattaa käydä juuri läpi noita Moakin ja muiden vastaavien tuotteita, mikäli vain jostain tuolla 15 euron kilohinnalla ja suhteellisen tuoreena löytät. Tumma paahto, suklaa ja sikari kuulostaa tällaisille blendeille tyypillisiltä kuvauksilta ns. "peruskamaa".

Anteeksiantavuuden vaatiminen premiumtavaralta on yleensä melko kova vaatimus, erityisesti jos puhutaan siis espressokäytöstä. Tällöin vaaditaan myös valmistajalta ja laitteistolta jotain jotta se ekstra mitä premiumista maksetaan näkyisi siellä kupissa. Siitä premiumtavarasta on melko helppo saada aikaan juomakelvotonta espressoa, mutta silloin kun sen saa kohdilleen niin se on nektaria. Peruspavuista taas on paljon vaikeampi saada aikaan oikeasti juomakelvotonta shottia, mutta ne parhaat hetketkin ovat sitten vain "makoisia".

Miksi muuten "ei missään nimessä hapokas"? Tarkoitat varmaankin hapan - tuo toki ei ole miellyttävää. Hapokkaasta kahvista saa kyllä aikaan hapanta espressoa mutta tällöin on jossain kohdin itse juoman valmistusta menty metsään. Hapokas laadukas papu voi tuottaa kyllä makean karamellisen espresson jossa on pehmeitä marjojen/hedelmien vivahteita ilman minkäälaista kirpeyttä/happamuutta ja paahdon ei siis tarvitse olla mitenkään erityisen tumma (tänäaamuna onnistui tällainen SQM:n kevätblendistä - pehmeän makea joka synnytti juodessa mahtavia kirsikkamakuja/tuoksuja tuolla jossain "nenän takana").
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Markettipavut
« Vastaus #25 : Huhtikuu 21, 2009, 11:03:04 ap »

etteivät verotuksellisista syistä pysty kilpailemaan hinnoissa

Voisiko tästä joku alan toimia (yhdessä muiden kanssa) laatia jonkinlaisen vetoomuksen/adressin? Eli painotettaisiin sitä että halutaan tuoda oikeata kahvikulttuuria Suomeen aidosti kulinaristisessa mielessä ja haluttaisiin edes jonkinlainen (reilu) mahdollisuus kilpailla muiden EU-toimijoiden kanssa. Ei siis mitään "itkukirjelmää" vaan puhtaita faktoja siitä millä tavalla Suomalainen yrittäjä on alakynnessä eurooppalaisiin nähden. Minä kyllä allekirjoittaisin tuollaisen.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Markettipavut
« Vastaus #26 : Huhtikuu 21, 2009, 11:49:16 ap »

Mikäs se ongelman ydin tuossa kilpailukyvyssä on? Verottaako Suomen valtio kahvia "turhakkeena" tai "haitakkeena" normaalia ankarammin?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Markettipavut
« Vastaus #27 : Huhtikuu 21, 2009, 12:08:09 ip »

Mikäs se ongelman ydin tuossa kilpailukyvyssä on? Verottaako Suomen valtio kahvia "turhakkeena" tai "haitakkeena" normaalia ankarammin?


Itse en kyllä keksi kuin hitusen kovemman alv-kannan. Tietty voihan työn  sivukulutkin olla suomessa kalliimmat, palkoissa sinällään ei suurta eroa luultavasti ole. Eiköhän se punnan kurssikin nouse (ja varaa nousulle on ~30%) , jolloin vastaavasti porukka täällä päivittelee brittipaahtimoiden riistokalliita hintoja :)

-Mikko-
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vs: Markettipavut
« Vastaus #28 : Huhtikuu 21, 2009, 12:15:20 ip »



Hieman off-topic: miltäs päivitys Andreja -> VBM "Doubledomo" on vaikuttanut? Laita toki reportaasia koneesta kun Vibiemmet ovat kuitenkin laatulaitteita ja nyt suomessakin helposti saatavilla.

Jep, kiitos kysymästä jiitee!
Laitan osastoon keittimet/myllyt. ;)
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Markettipavut
« Vastaus #29 : Huhtikuu 21, 2009, 13:19:43 ip »


Miksi muuten "ei missään nimessä hapokas"? Tarkoitat varmaankin hapan - tuo toki ei ole miellyttävää. Hapokkaasta kahvista saa kyllä aikaan hapanta espressoa mutta tällöin on jossain kohdin itse juoman valmistusta menty metsään. Hapokas laadukas papu voi tuottaa kyllä makean karamellisen espresson jossa on pehmeitä marjojen/hedelmien vivahteita ilman minkäälaista kirpeyttä/happamuutta ja paahdon ei siis tarvitse olla mitenkään erityisen tumma (tänäaamuna onnistui tällainen SQM:n kevätblendistä - pehmeän makea joka synnytti juodessa mahtavia kirsikkamakuja/tuoksuja tuolla jossain "nenän takana").


Tästä on joskus ollut aiemminkin puhetta ja silloin mm. heräsi epäilys esim. liian matalasta uuttolämpötilasta. Uuttolämpötilaa en ole vielä mitannut mitenkään luotettavasti, joten mutu-pohjalta mennään edelleen eteenpäin. Saisikohan digitaalisella paistolämpömittarilla mitattua uuttoveden lämpötilaa riittävällä tarkkuudella? Aika nopeasti se ainakin raanan alla lämpötilamuutoksiin reagoi. Eikö muuten uuttopaineellakin ole merkitystä happamuuden suhteen?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*