Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: WBC 2009  (Luettu 27306 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: WBC 2009
« Vastaus #30 : Huhtikuu 21, 2009, 08:52:40 ap »

Kiitos hyvästä raportista Petra!

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: WBC 2009
« Vastaus #31 : Huhtikuu 21, 2009, 08:55:30 ap »

Mukava tapahtuma ja taas sai paljon uutta. Eniten jäi kuitenkin ihmetyttämään luentojen ja muiden tapahtumassa näkemien asioiden perusteella se, miksi kahvi-ihmiset eivät katso maailmansa ulkopuolelle vaan keksivät monessakin kohtaa pyörää uudelleen. Oma ammatillinen taustani on muualta ravintola-alalta (jota myös opetan) niin tuli jatkuvasti muilla saroilla tuttuja ja itsestään selviä asioita uusina ideoina esille.

Kuulostaa kiinnostavalta - mitä tämänkaltaisia uusia ajatuksia siellä esiteltiin?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #32 : Huhtikuu 21, 2009, 23:35:29 ip »

Tuli tuossa ohimennen luettua kisasäännöissä tapahtuneita muutoksia vuosien 2007/2008 säännöistä vuoden 2009 sääntöihin. Tuolta osui silmään mielenkiintoinen kohta koskien pisteitä:

2007/2008
Total points possible: 1012.
Tech points: 356 points (35%)
Sensory points: 656 points (65%)

2009
Total points possible: 870.
Tech points: 154 points (18%)
Sensory points: 716 points (82%)

Eli pisteytyksessä on painotusta siirretty oleellisesti makuun ja ulkonäköön (juomat varmaankin arvioidaan sekä maku että näköaistein).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: WBC 2009
« Vastaus #33 : Huhtikuu 22, 2009, 00:22:36 ap »

Eli pisteytyksessä on painotusta siirretty oleellisesti makuun ja ulkonäköön (juomat varmaankin arvioidaan sekä maku että näköaistein).

Eikös noissa tekniikkapisteissä ole laskettu aika hassujakin juttuja? Muistelin että esim. huuhtelun unohtamisesta tulee miinusta, huolimatta siitä että käytössä oleva kone ei sellaista kaipaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: WBC 2009
« Vastaus #34 : Huhtikuu 22, 2009, 07:27:47 ap »

Onko kilpailun tulokset esillä missään, vai pidetäänkö ne vakan alla?

WBC:n sivujen anti on kyllä ollut vaatimaton. Kisojen jälkeenkin pääsivulla kerrotaan kisojen alkavan sananmukaisesti tänään enkä ole löytänyt mitään viitteitä tuloksiin missään vaiheessa. Tai sitten en vain yksinkertaisesti ole löytänyt linkkiä  ;)

Videointi, vaikka pätkikin, oli toisaalta erittäin positiivinen asia. Myös blogi antoi paljon informaatiota kilpailusta ja kilpailijoista. Sieltä myös sai finalistien tulokset selville.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #35 : Huhtikuu 22, 2009, 09:12:51 ap »

Muistelin että esim. huuhtelun unohtamisesta tulee miinusta, huolimatta siitä että käytössä oleva kone ei sellaista kaipaa.

Miinuspisteitä tuossa tulee siis (käsittääkseni) siitä että tällöin oletetaan kisaajan valmistaneen kahvin likaisella grupolla (=edellisen shotin purut sihdissä). Toki se voi tuntua hieman oudolta kun ensimmäiset shotit tehdään kuitenkin puhtailla grupoilla ja niiden kohdalla huuhtelu on siis periaatteessa turhaa - mutta tässä kai halutaan nähdä miten säntillisesti kisaaja suoriutuu tietyistä kahvilaympäristöön normaalisti kuuluvista rutiineista.

WBC:n sivujen anti on kyllä ollut vaatimaton. Kisojen jälkeenkin pääsivulla kerrotaan kisojen alkavan sananmukaisesti tänään enkä ole löytänyt mitään viitteitä tuloksiin missään vaiheessa. Tai sitten en vain yksinkertaisesti ole löytänyt linkkiä  ;)

Niillä on kaikilla vieroistusoireet päällä. Kauheet tutinat. ;)

Tulokset ovat tulleet yleensä aina parin kolmen päivän kuluttua kisoista, joten eiköhän nuo kohta tuolla ole.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: WBC 2009
« Vastaus #36 : Huhtikuu 22, 2009, 09:25:43 ap »

Miinuspisteitä tuossa tulee siis (käsittääkseni) siitä että tällöin oletetaan kisaajan valmistaneen kahvin likaisella grupolla (=edellisen shotin purut sihdissä). Toki se voi tuntua hieman oudolta kun ensimmäiset shotit tehdään kuitenkin puhtailla grupoilla ja niiden kohdalla huuhtelu on siis periaatteessa turhaa - mutta tässä kai halutaan nähdä miten säntillisesti kisaaja suoriutuu tietyistä kahvilaympäristöön normaalisti kuuluvista rutiineista.

Minusta on ihan positiivista että painotus on siirtynyt lopputuotteeseen.  Toki yhä tiukat aikarajat ja tekniikkatuomarointi tekevät touhusta aika kahvilalähtöistä. Voisikin olla ihan hauska joskus järjestää vaikka omat harrastajakisat missä millään kahvilamaailman reaaliteeteillä ei olisi merkitystä, eli saisi tuhertaa niin kauan kuin huvittaa ja millä tyylillä huvittaa, kunhan lopputulos on hieno, maukas ja omaperäinen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: WBC 2009
« Vastaus #37 : Huhtikuu 22, 2009, 10:44:37 ap »

 ja hävinnyt siivoaa sotkut. ;D
Kirjattu

kimmo_l

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: WBC 2009
« Vastaus #38 : Huhtikuu 22, 2009, 11:28:01 ap »

Jos jotakuta kiinnostaa, Caffista sai ainakin eilen Ruotsin joukkueen käyttämää sekoitusta. Innostuin kyselemään vähän liikaa ja myyjä totesi, että "on meillä muuten tämmöstäkin". Maistui. Rahat tosin meni Ruotsalaisille :(.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #39 : Huhtikuu 22, 2009, 18:39:49 ip »

WBC 2009 tulokset:

FINALS ROUND

Gwilym Davies, United Kingdom, 623
Sammy Piccolo, Canada, 619.5
Michael Phillips, United States, 618.5
Colin Harmon, Ireland, 572
Lee Jong Hoon, Korea, 542
Attila Molnar, Hungary, 535.5


PRELIMINARY ROUND

1, Michael Phillips, United States, 670.5
2, Sammy Piccolo, Canada, 637.5
3, Gwilym Davies, United Kingdom, 598.5
4, Attila Molnar, Hungary, 596
5, Colin Harmon, Ireland, 595
6, Lee Jong Hoon, Korea, 591.5

7, Raul Rodas, Guatemala, 576
8, Carl Sara, New Zealand, 568
9, Flor de Maria Gochez Ayala, El Salvador, 563
10, Akihiru Okada, Japan, 558.5
11, Kira Malchenko, Russia, 553.5

12, Palmar Por Hlooversson, Iceland, 547.5
13, Tim Adams, Australia, 547
14, Morten Wintner Vestena, Denmark, 530
15, Stelios Roumeliotis, Greece, 528
16, Claes Mattias Bjorkland, Sweden, 511

17, Oda Misje Haug, Norway, 509
18, Yara Thais Castanho, Brazil, 501.5
19, Chia Ming Tsao, Taiwan, 497.5
20, Michele Pauletic, Italy, 491
21, Jhi Chaing Ting (John), Singapore, 490.5

22, Auren Chacon, Costa Rica, 489.5
23, John Makau, Kenya, 489
24, Francisco Javier Garcia Funez, Spain, 481
25, Ever Bernal, Colombia, 480.5
26, Mikko Haahti, Finland, 480

27, Melanie D'Lores Nunes, Belgium, 470.5
28, Ausel Gadi Del Valle Franklin, Panama, 466.5
29, Michal Kocman, Czech Republic, 458.5
30, Tomislav Mrdeza, Croatia, 457.5
31, Urmet Laht, Estonia, 457.5

32, Philipp Meier, Switzerland, 452
33, Engin Kasal, Turkey, 440.5
34, Sander Schat, The Netherlands, 440
35, Joseph El Khoury, Lebanon, 436.5
36, Rebecca de Los Angeles Ramos, Nicaragua, 429

37, Ishan Natalie, South Africa, 420.5
38, Oleksandr Khadsky, Ukraine, 412.5
39, Benyapa Nadwan, Thailand, 410.5
40, Beronja Branislav, Serbia, 408
41, Daniel Felix, India, 406

42, Roberts Mbabazi, Uganda, 494.5
43, Alvaro Carrasco, Mexico, 404
44, Izabel Popiolek, Poland, 402
45, Georg Branny, Austria, 401
46, Stephanie Heidermann, Germany, 375

47, Rasa Basciulyte, Lithuania, 357
48, Jin Bao Lin, China, 353.5
49, Jean Pierre Nyamabumba, Rwanda, 351
50, Daniel Rivera, Puerto Rico, 330
51, Jorge Augustin Quiroga, Argentina, 319.5
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: WBC 2009
« Vastaus #40 : Huhtikuu 26, 2009, 01:02:20 ap »

Olikohan Suomen edustajan (=Mikon) viime vuoden sijoitus 29. (ja Suomen edustajan kautta aikojen paras tätä ennen 27.) - jos oikein muistan? Eli jälleen yksi askel eteenpäin. Jos Mikon suoritus ei olisi mennyt yliajalle, niin hän olisi mahdollisesti ollut jo 20. parhaan joukossa.

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #41 : Huhtikuu 26, 2009, 14:09:32 ip »

Jos jotakuta kiinnostaa, Caffista sai ainakin eilen Ruotsin joukkueen käyttämää sekoitusta. Innostuin kyselemään vähän liikaa ja myyjä totesi, että "on meillä muuten tämmöstäkin". Maistui. Rahat tosin meni Ruotsalaisille :(.

Sain tuota pussillisen lahjana viime viikolla ja on kyllä ihan oiva kahvi. Sekoitus on 50/50 Brasilian Daterra Reserveä ja Etiopialaista Biloyaa. Tuo Biloya korostuu varsinkin maitojuomissa todella paljon ja antaa semmoisen "marjapiirakka" maun juomalle. Espressona parhaat tulokset tulivat 18-19 gramman annoksilla, vieden ristreton puolella ja "kohtuullisilla" uuttolämmöillä (siinä 92 asteen tuntumissa). Tällöin tuon Biloyan sai maistumaan mukavasti espressossakin - marjaisuus oli sellainen "pehmeän pyöreä ja täyteläinen" (hillomainen?).
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: WBC 2009
« Vastaus #42 : Huhtikuu 29, 2009, 13:44:52 ip »

Videoita (ainakin fiinaalista) löytyy täältä.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

jhaahti

  • Kauppias
  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: WBC 2009
« Vastaus #43 : Huhtikuu 29, 2009, 17:46:33 ip »


Raporttia Atlantasta....

Eli kahvi oli tosiaan Ethiopian Aricha 14 joka oli paahdettu suhteellisen vaaleaksi. Tuomarit antoivat hyvät pisteet espresson mausta ja myös cappuccinot sai hyvät makupisteet. Käsittääkseni samaa tasoa mitä top 10 joukossa oli pisteet? Miinusta tuli creman kestävyydestä mikä oli pieni yllätys minulle. Toinen yllättävä seikka oli cappuccinojen ulkonäkö joka oli tuomareiden mielestä vain 2,5 pisteen arvoinen 6 pisteestä.
Signature juomat sai huonot pisteet koska espresson maku ei tullut tuomareiden mielestä tarpeeksi esille.
Mikon sijoitus ilman aikasakkoa olisi ollut 19.

Ja joku kyseli että mistä tätä kahvia saa niin CafeArtista tietysti....nimenomaan Ethopia Aricha 14 on enää muutama kilo jäljellä ja ajattelin paahtaa sen viikolla 19.

Messuilla oli muutama mielenkiintoinen uutuus mutta erityisesti uusi Slayer espressokone on kyllä mainitsemisen arvoinen. :)
Slayerin osastolla sai itse vapaasti tehdä essoja uudella koneella ja täytyy sanoa että kyllä sillä kelpaisi töitä tehdä. Espressot maistui erinomaisilta vaikka uuttoajat oli todella pitkiä. Ainoa miinuspuoli oli hinta.....
Myös La Marzoccolta oli vastaavan tyyppinen muuttuvalla paineella varustettu kone esillä mutta ainakaan minua se ei vielä vakuuttanut.

T: Juhani
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: WBC 2009
« Vastaus #44 : Huhtikuu 30, 2009, 08:22:44 ap »

Ja joku kyseli että mistä tätä kahvia saa niin CafeArtista tietysti....nimenomaan Ethopia Aricha 14 on enää muutama kilo jäljellä ja ajattelin paahtaa sen viikolla 19.

Turkuun ei ole minulla asiaa, joten kuljettaako Posti pavut? Ja mihin hintaan :)?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2