Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: WBC 2009  (Luettu 27288 kertaa)

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: WBC 2009
« Vastaus #15 : Huhtikuu 19, 2009, 01:14:09 ap »

Pääsin myös maistamaan kyseistä kahvia ja oli kyllä mahtavan makuista.

On ilmeisen hinnakasta papua, koska Juhani sanoi ettei hänkään ollut raaskinut ostaa sitä kuin 15kg (muistaakseni), kun oli niin kallista.
Kirjattu
ECM Synchronika, Anfim Super Caimano

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #16 : Huhtikuu 19, 2009, 17:19:18 ip »

Arichasta sain maistaa viime kesänä tuttavan luona numero yhdeksää (Aricha #9). Tuota oli saatavilla baristashopenin kautta johan och nystromin paahtamana. Silloin maksoi 200g sen noin 144 kruunua. Nykyisellä kruunun kurssia tuo on 65 euroa kilo, mutta silloin kruunu oli vähän paremmassa kurssissa (todennäköisesti oli lähempänä 80eur/kilo silloin). Oli kyllä sellaista "mansikkakarkkia".

WBC:hen liittyen, finaaliin pääsivät siis seuraavat:

1. HUNGARY—ATTILA MOLNAR
2. UNITED KINGDOM—GWILYM DAVIES
3. CANADA—SAMMY PICCOLO
4. UNITED STATES—MICHAEL PHILLIPS
5. IRELAND—COLIN HARMON
6. REPUBLIC OF KOREA—LEE JONG HOON

Eivät ole siis paremmuusjärjestyksessä. Ensimmäisen kierroksen pisteitä ei tietystikään vielä julkaistu (toisin kuin aiemmin uumoilin) jotta paremmuusjärjestys ei näy. Jälkiviisaana noista ainoastaan 1 ja 6 olivat sellaisia joita en olisi osannut veikata.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #17 : Huhtikuu 19, 2009, 19:44:16 ip »

Finaali näyttää tulevan tällähetkellä suhteellisen siedettävällä pätkimisellä. Kilpailijoiden haastatteluosuudet ovat aika mielenkiintoisia - niillä näyttäisi olevan myös pituutta huomattavasti karsintojen vastaavia enemmän.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: WBC 2009
« Vastaus #18 : Huhtikuu 19, 2009, 19:55:23 ip »

Finaali näyttää tulevan tällähetkellä suhteellisen siedettävällä pätkimisellä.

http://www.justin.tv/wbcbarista kanavalta tulee ilman pätkimisiä, tosin kuvanlaatu on paljon huonompi kuin Ustreamissa.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #19 : Huhtikuu 19, 2009, 20:16:16 ip »

Coffeegeekistä löytyy osa 1 virallisen WBC koneen esittelystä. Kone on siis Nuova Simonellin Aurelia - PID ohjattu HX kone jossa PID ohjaa siis pressostaattia. On ilmeisesti HX ratkaisuna aika hyvin mietitty kun päihitti "kisakonekarsinnoissa" LM:t ja muut.

Gruppo painaa kiitettävät 8 kiloa. :) (Edit: Kisafinaalin jälkeisissä puheissa ja esittelyvideossa grupon painoksi taidettiin sanoa 4,7kg, mikäli en väärin kuullut.)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 20, 2009, 09:13:21 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: WBC 2009
« Vastaus #20 : Huhtikuu 19, 2009, 20:26:42 ip »

Pääsin myös maistamaan kyseistä kahvia ja oli kyllä mahtavan makuista.

Oli kyllä oikein mukava tuttavuus itsellenikin. Vadelma maistui tosi vahvasti.

On ilmeisesti HX ratkaisuna aika hyvin mietitty kun päihitti "kisakonekarsinnoissa" LM:t ja muut.

Valinta oli tietääkseni kiinni melko pitkälti myös rahasta ja Nuova Simonelli isompana firmana oli valmis panostamaan enemmän. Näin ainakin itse ymmärsin. Myös Dalla Corte oli vahvasti mukana kisakoneeksi ja tietääkseni lämmöissä vieläkin vakaampi kuin Nuovan kone (tai LM). En ota kantaa siihen mikä on sitten "paras" kone  :)

T. Teme
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: WBC 2009
« Vastaus #21 : Huhtikuu 19, 2009, 21:15:47 ip »



Kone on siis Nuova Simonellin Aurelia - PID ohjattu HX kone jossa PID ohjaa siis pressostaattia.


Jos viilataan pilkkua, niin eiköhän kuitenkin pid-ohjaa lämmitysvastusta, ja pid-ohjain puolestaan saa tietonsa paineanturilta :)

Jos muistan oikein, niin coffeedissa Micheal Teahan väitti Brasilian koneen olleen testien paras mutta joutuneen hylkäyksen kohteeksi koska ei ollut vastaava kuin tuotantomalli. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin testien kolme parasta pääsevät jatkoon joista kisakoneeksi valitataan se joka maksaa eniten.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #22 : Huhtikuu 19, 2009, 21:37:38 ip »

Jos viilataan pilkkua, niin eiköhän kuitenkin pid-ohjaa lämmitysvastusta, ja pid-ohjain puolestaan saa tietonsa paineanturilta :)

Äh... anteeksi aivopieru.  ::)

Hieman näihin baristakisoihin liittyen kannattaa katsastaa pf.net:in 2009 USBC Exposed - A Study of Beards - komeita eläimiä on osalla naamallaan. :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #23 : Huhtikuu 19, 2009, 23:50:16 ip »

Vuoden 2009 WBC on UK:n Gwilym Davies.

Uskomaton suoritus ottaen huomioon että miehellä meni esitys ilmeisesti sen 17 sekunttia yliajalle joutuessaan uusimaan signaturejuomansa toisen shottiparin (17 sekunttia siis 17 miinuspistettä...). Ilmeisesti juomat olivat sitten puolestaan melkoisen hyviä.

In 1st place; 623 Gwilym Davies
In 2nd place; 619.5 Canada
In 3rd place; 618.5 United States
In 4th place; 572 Ireland
In 5th place, 542 Republic of Korea
In 6th place; 535.5 Hungary

Ja nyt on siis voitettu kolmet peräkkäiset WBC -kisat Square Mile Coffeen kahveilla.

Korjaus: yliajalle mentiin ilmeisesti jopa 17 sekunttia! Ainakin coffeegeekin twitterfeedin mukaan.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 20, 2009, 11:09:57 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: WBC 2009
« Vastaus #24 : Huhtikuu 20, 2009, 00:01:39 ap »

Wau. Taitaa tosiaan olla WBC:n hisorian eka kerta kun mestaruus voitetaan yliajalle menneellä suorituksella. Melkoinen meriitti myös Square Mile Coffeelle tämä voitto.

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #25 : Huhtikuu 20, 2009, 09:16:41 ap »

Melkoinen meriitti myös Square Mile Coffeelle tämä voitto.

Ja varsinkin SQM:n Anette Moldvaerille joka nuo kahvit paahtaa (ja käsittääkseni suurelta osin myös hankkii).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: WBC 2009
« Vastaus #26 : Huhtikuu 20, 2009, 10:53:12 ap »

On varmasti myös Steve/Hasbean mielissään siitä että hänen paahtamansa kahvi sijoitti kuitenkin noinkin korkealle, eli 4. (Irlanti).
Tuota onkin jo pussi tulossa (olisin tilannut joka tapauksessa, niin paljon Steve on muoto Machacamarcaa kehunut)  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: WBC 2009
« Vastaus #27 : Huhtikuu 20, 2009, 15:12:24 ip »

Coffeegeekistä löytyy osa 1 virallisen WBC koneen esittelystä.

... osa 2.
Kirjattu

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: WBC 2009
« Vastaus #28 : Huhtikuu 20, 2009, 23:12:39 ip »

Mutta MISTÄ???

arichaa saa esim. täältä: http://www.coffeecollectiveshop.dk/shop/idido-moerkristet-%b7-203p.html

molemmat sekä tumma että vaalea paahto testattu ja hyväksi havaittu.

lisäksi caffilla näyttäisi olevan yirgacheffeä mutta en löytänyt mainintaa miten se on prosessoitu.
http://www.caffi.fi/epages/Caffi.axl/?ObjectPath=/Shops/Caffi/Products/SingleOrigin013/SubProducts/SingleOrigin013-0001

beloya on samankaltainen kahvi kuten myös johan & nyströmin panama cruz sun dried, jota luulin arichaksi barista jamien cuppauksessa.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

Petra

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
    • http://www.greenperrys.com
Vs: WBC 2009
« Vastaus #29 : Huhtikuu 21, 2009, 07:03:13 ap »

Terveisiä Atlantasta!
Mikon suorituksessa tekninen puoli oli jälleen huippuluokkaa. Signaturejuoma ei tuomareiden mielestä toiminut, joten siitä meni pisteitä (tai siis jäi saamatta). Espressosta tuli ihan hyvää palautetta. Juhani jännitti Mikkoa enemmän yleisössä :)

Olin kellottajana lauantaina ja pääsin ihan vierestä seuraamaan osan kilpailijoiden työskentelytekniikoita mm. USA). Yllätti se, että moni laittoi ensimmäiset espressot valumaan ja seurasivat ne hyvin, mutta toisten kohdalla unohduttiin (?) kertomaan kahvista tuomareille liian pitkään ja erot valutusajoissa melkoisia. Voinee laittaa kisajännityksen piikkiin. Osalla meni signaturet melkoiseksi kikkailuksi eikä kyseisistä valmistustekniikoista ole kyllä lopputuloksen kannalta merkitystä. Minusta kahvimaailma saisi ottaa enemmän oppia baarimikoista ja keittiömaailmasta, niin ei tarvitsisi tehdä turhaa työtä / liian hankalasti / aikaa vievästi / lopputuloksen kannalta merkityksettömiä työvaiheita (ellei sitten halua kikkailla, kuten Guatelaman poika. Hän teki signatureen makuseoksen, jota veti ruiskuilla talteen. Essot valutettiin snapsilaseihin ja niihin ruiskutettiin makuseos pohjalle. Ihan saman lopputuloksen saa kerroksittain valmistamalla huomattavasti nopeammin. Mutta eihän se tietenkään näytä niin "hienolta" :D). Norjan 18 v tyttö nousi yhdeksi suosikikseni hienon, hyvin valmistautuneen suorituksensa perusteella. Puolan tyttö teki myös erinomaista työtä viime metreille, kunnes otti vahingossa tuplamyllyn väärästä puolesta kahvit ja siinä meni pasmat ja koko loppusuoritus pieleen. Harmitti hänen puolestaan kovasti.

Loistava juttu oli joka päivä avoinna ollut baari, jossa eri paahtimot ympäri maailman olivat sponsanneet kahveja. Tuli maistettua aika laajalla kirjolla espressoja hyvin tehtyinä. Japanilaiset olivat osanneet paahtaa pehmeimmän koskaan maistamani kahvin. Tosin se jäi cappuccinossa liian pliisuksi, mutta samanlaista samettia en ollut vielä maistanut.

Mukava tapahtuma ja taas sai paljon uutta. Eniten jäi kuitenkin ihmetyttämään luentojen ja muiden tapahtumassa näkemien asioiden perusteella se, miksi kahvi-ihmiset eivät katso maailmansa ulkopuolelle vaan keksivät monessakin kohtaa pyörää uudelleen. Oma ammatillinen taustani on muualta ravintola-alalta (jota myös opetan) niin tuli jatkuvasti muilla saroilla tuttuja ja itsestään selviä asioita uusina ideoina esille.

Messujen puolella näkyvänä teemana oli luomu ja kestävä kehitys. Asiat olivat meikäläisten silmissä alkeellisia tässä kertakäyttöisyyden ja yksittäinpakkauksen luvatussa maassa. (Meidän hotellihuoneessamme mm. kertismukit on pakattu vielä varmuuden vuoksi muoveihin yksittäin). Loistavaa kuitenkin, että nuo asiat ovat vahvasti esillä. Toivottavasti saamme ensi vuoden baristakisoihin (kaikki pidetään maaliskuussa Gastro-messuilla) tuotua täällä keksimiämme/näkemiämme ideoita esille.

Ai niin, kahvitatuoinnit ovat myös kova sana kahvifanien keskuudessa.
Kirjattu