Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Espressoa á la Cafe Retro  (Luettu 9506 kertaa)

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #15 : Huhtikuu 30, 2009, 07:31:33 ap »

edward,

Vaaka on helppo taarata kolikoilla.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #16 : Huhtikuu 30, 2009, 09:10:42 ap »

Tilasin Cafe Retroon toisen kahvan ja vein ensimmäisen metallipajalle modifioitavaksi. 20 euroa ottivat, mikä on minusta paljon työn vaivaan nähden, mutta onneksi jälkikin on oikein siisti. Äkkiä kotiin ja testiin.

Onnittelut, saattaa muuten olla eka naku Retrossa missään ikinä! Kannattais melkein heittää kylkeen #1. Mistä tilasit, ja paljonko kustansi?

Varauduin pyyhkeiden ja talouspaperin kanssa - olen lukenut kauhuketjua "Nakukahva roiskii", ja kun tähän astiset shottini ovat olleen mitä milloinkin, oli tervettä pelätä ainakin kanavoitumista. Huolellin esivalmistelun jälkeen iso ja korkea lasi alle (jotta ohi lentäisi mahdollisimman vähän) ja pumppua päälle. Täh? Häh? Mitäh? Valui heti ensimmäisistä tipoista lähtien keskeltä kauniina norona.

Lopputulos oli terve shotti ja tumma crema, tiikerinraidat tosin vähän uupuivat. Oli aika voittaja olo.

Mausta sen verran, että ehkä paras shotti mitä olen ikinä tehnyt. Pientä kitkeryyttä maistettavissa, mikä vaatinee enemmän tutkiskelua ja testiä.

Jee :o

Ja kun nyt kerran on hifistely aloitettu, niin kävinpä myös ostamassa vaa'an. Annostelun ja liikojen pyyhkäisy sormella pois, tuplafiltterissä noin 10g muutaman kerran otoksella. Filtterin koputtelu ja lisäannostus, kupissa 14g. Aika vähän, eikö? Vaaka on kohtuu edullinen, joten heittoa saattaa olla. Mutta tuplafiltterin tarkempi tutkailu ja vertailu paineistettuun filtteriin, joka on hieman isompi, herätti myös kysymyksen, olisiko tuo filtteri vähän pieni? 15-18g upottaminen tuntuu hankalalta. Tämä myös selittäisi, miksi shotit ovat toistuvasti olleet vähän laihanpuoleisia.

Mikä ihmeen kuppi sinulla on? Olen saanut Honkoliinilta kaksi kuppia, jo molempiin menee 15 g heittämällä, toiseen vähän kevyempi 15 ja toiseen painavampi  :P Jos mahdollista niin laita näytille sekä kuppi, että ennen kaikkea The Retro-Naku, se on nähtävä!

Eikös se menisi terävällä mattoveitsellä ihan kivasti? Ja varmaan leikkuujäljen siisteydellä ei ole niin väliä kun ei koske siihen kohtaan jota vasten kahva tiivistyy?

Kaksi asiaa tulee mieleen: paksun ja tiiviin kumistefan työstäminen (varsinkin siististi) on omien kokemusten valossa hankalaa. Tietysti sen paksuimman rinkulan leikkaaminen about sinne päin auttaa varmaankin jo huimasti, verrattuna nykyiseen kumikorkotasoon. No, jokuhan voisi tietysti testata sitä, ...eeedwaaard...

Toinen juttu on mahdolliset makuhaitat. Epäilisin, että jopa Retrossa on tiiviste pintakäsitelty niin, ettei makuhaittoja pääse tulemaan. Vai onko? =lisiko se kumi sellaista, ettei sen leikatusta pinnasta pääse mitään aromeja siirtymään kahviin?

EDIT: pakko fillata vielä: nyt kun sit leikkaat sen stefan siistix, vaihdat höyrypillin tms ja opv:n ja lopuks ihan pikkaisen vain pidaat sitä, ni forumilla jengi menee polvilleen!!
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

edward

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #17 : Toukokuu 03, 2009, 23:11:39 ip »

Jepjep. Takana muutama testi nakukahvalla, kerran jouduin jo rättiäkin kaivamaan

Nakukahvan hinnasta oltiin kiinnostuneita, ja pakkohan se on nyt tunnustaa, että kalliiksi tuli. Maahantuojalta tilasin kahvan + tuplafiltterin, 35 euroa + postikulut. Metallipaja otti 20 euroa pohjan poistamisesta. Toisaalta tuskinpa nakukahva olisi paremmassakaan koneessa paljoa halvemmaksi tullut, ellei sitten olisi ollut ostettavissa valmista nakua. Ja on tämä kuitenkin aika vekkulia, kun voi uuttoa seurata tarkemmin.

Sikäli mikäli joku on aikeissa tilata Cafe Retroon uutta kahvaa, niin täytyypä antaa varoituksen sana laadusta. Oman koneeni taitaa olla ns. vanhempaa erää, jossa kahva on sentään kahvan tuntuinen. Uusi kahva oli uudempaa erää, ja huomattavasti heppoisemman oloinen. Kyllä silläkin tosin espressot tekee.

Nakukahvan kanssa samaan kuvaan pääsi paineistettu ja paineistamaton filtteri. Kuten näkyy, on viimeksi mainittu kooltaan isompi. Muutamat mittaukset vaa'an kanssa ovat osoittaneet, että 14-15g uppoaa mukavasti, mutta sitä isommat määrät tuottavat ongelmia (kahva ei meinaa mennä paikoilleen, törkeä sotku, kanavoituminen).

Ja mitä seuraavaksi? Nauttisinko vain nakuilusta ja kahvista? Enpä taida...

Tänään yritin vähän availla suihkusihtiä, en onnistunut. Turvamutteri on niin jämäkästi paikoillaan, ettei sitä saa auki ilman sopivaa työkalua - minulla ei ollut riittävän pieniä pihtejä. Alkoi myös hirvittää, että kestääkö tuo mutteri vääntämistä.

Toinen ajankohtaiseksi tullut asia on uuttopaine. Työkaveri paljasti olevansa vanha Cafe Retron modaaja, joten sain neuvoja paineen laskemiseksi ja mittarinkin lupasi lainata. Taitaa käydä niin, että minunkin on otettava Retroa ruuveista ja avattava koko koppa. Voi hitsi.

Maidonvaahdotuspillikin on työn alla, mutta siitä enemmän kun on jotain todellista dokumentoitavaa. Nyt vasta spekuloidaan. Samoin häiritsevän tiivisteen eliminoimisesta lisää, jahka suihkusihti jonain päivänä aukeaa.
Kirjattu
mutteripannu / rancilio silvia + demoka minimoka + hyvä kahvi