Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Espressoa á la Cafe Retro  (Luettu 9486 kertaa)

edward

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Espressoa á la Cafe Retro
« : Huhtikuu 13, 2009, 00:38:19 ap »

Olen ylpeä itsestäni - en ole edelleenkään heittänyt yhtään shottia viemäriin. Tosin kerran se kenties olisi ollut aiheellista, vaan virheistä ja kitkerästä kahvistahan sitä oppii...

Nyt kuitenkin toivoisin, jälleen kerran, vähän apua. Oikeastaan ajattelin ensin kysyä asiasta yksityisviestillä TB:ltä, kunnes tajusin, että muutkin saattavat olla kiinnostuneita Cafe Retron kesyttämisestä. Joten antaa palaa kaiken kansan nähden.

Pääpiirteissään kaikki on kunnossa, hienosäätöä tarvitseekin sitten vähän enemmän. Monterivan Marche Blusta irtosi tänään oikein herkullisen ja terveen näköinen crema, jota en kuitenkaan älynnyt maistaa ennen maitovaahtoa. Jäin kuitenkin miettimään, pitäisikö tuplafiltteriin jättää enemmän tyhjää - kakku otti kiinni suihkusihtiin jo ennen uuttoa. Tästä innostuneena kokeilin uudemman kerran ja lastasin filtteriin vain kaksi standardimitallista kahvia ja voi pöh, crema jäi vaaleaksi ja laihaksi maunkin katketessa kesken nautiskelun. Jokaisella hörppäyksellä kielenpäällä tuntui aluksi hyvältä, mutta sitten maku vain... Katosi?

Krupsin mylly jauhaa tällä hetkellä melkein hienoimmalla (15/17) ja shotit ovat ehkä vähän reiluja (arviolta 60-70 ml) normaalin uuttoajan puitteissa. Jauhetun kahvin tasoittaminen/sekoittaminen haarukalla ennen annostelua on mielestäni vähentänyt aiemmin havaittavissa ollutta lievää kanavoitumista.

Ymmärtääkseni kakku ei saisi koskea suihkusihtiin ennen uuttoa, ja itse olen kokenut siinä ongelmalliseksi ainakin syntyneen sotkun. Koneeseen jää melkoiset mömmöt uuton jälkeen. Tästä päästäänkin toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen... Kuinka avata gruppo? Cafe Retrossa on tuo omituinen kaksireikäinen mutterimikälie, johon ei ilmeisesti löydy standardia työkalua. Jokin putsaus olisi kuitenkin paikallaan, takaisinhuuhteluakaan kun ei voi tehdä. Ainakin mikäli Kaffecentralenin ystävällistä mieshenkilöä on uskominen, ohivirtausventtiili on tehty Cafe Retroon vähän lelusti.

Ja lopuksi vielä yksi pieni kysymys. Cafe Retrossa on veikeä lämpömittari, joka kertoo ymmärtääkseni boilerin lämpötilan. Pitäisikö uutto aloittaa boilerin ollessa mahdollisimman kuuma, vai vasta kun lämpo on laskenut noin 95 asteeseen?
Kirjattu
mutteripannu / rancilio silvia + demoka minimoka + hyvä kahvi

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #1 : Huhtikuu 14, 2009, 22:35:06 ip »

Olen ylpeä itsestäni - en ole edelleenkään heittänyt yhtään shottia viemäriin. Tosin kerran se kenties olisi ollut aiheellista, vaan virheistä ja kitkerästä kahvistahan sitä oppii...

Totta, kun tietää mikä on "väärin", on helpompi jahdata "oikeaa". Tällaisesta shotin eri vaiheen makujen testailusta on minulle ollut apua.


Jäin kuitenkin miettimään, pitäisikö tuplafiltteriin jättää enemmän tyhjää - kakku otti kiinni suihkusihtiin jo ennen uuttoa
******
Ymmärtääkseni kakku ei saisi koskea suihkusihtiin ennen uuttoa, ja itse olen kokenut siinä ongelmalliseksi ainakin syntyneen sotkun. Koneeseen jää melkoiset mömmöt uuton jälkeen. Tästä päästäänkin toiseen mielenkiintoiseen aiheeseen... Kuinka avata gruppo? Cafe Retrossa on tuo omituinen kaksireikäinen mutterimikälie, johon ei ilmeisesti löydy standardia työkalua. Jokin putsaus olisi kuitenkin paikallaan, takaisinhuuhteluakaan kun ei voi tehdä. Ainakin mikäli Kaffecentralenin ystävällistä mieshenkilöä on uskominen, ohivirtausventtiili on tehty Cafe Retroon vähän lelusti.

Viestistäsi ei ilmene, tamppaatko kahvin. Tasoitus ja kahva kiinni vai tamppaatko ennen kahvan kiinnitystä? Minulla ainakin tuplafiltteriin tasattu kahvi tamppauksen jälkeen ei ota kiinni tiivisteeseen. Tai jos ottaa, niin tampatun kakun pinta ei ainakaan rikkoudu kahvaa ennen uuttoa grupposta irroitettaessa. Väittäisin, ettei kakku osu sihtiin (siis jos se on tampattu), vaan tiivisteeseen.

Mömmöt taas johtuu siitä, että kahvaa auki väännettäessä tiivisteen ja sihdin muodostamaan pesään jäävä kakun osa tuppaa herkästi leikkautumaan ja jäämään gruppoon. Tai että se ainakin osittain jättää tavaraa gruppoon, jos ei kokonaan leikkaudu. Olisiko tästä kyse?

Puhdistamisessa et voi käyttää takaisinhuuhtelua. Tämä siksi, että Retrossa ei ole kolmitieventtiiliä, joka laskisi umpifiltteri gruppoon kiinnitettynä vettä grupposta pois esim. tippa-altaaseen. Ohivirtausventtiili on eri juttu, se on boilerin ja pumpun välissä ja se säätelee uuttopainetta.

Tavallisen gruppon, sihdin ja tiivisteen harjauksen lisäksi puhdistamiskeinoiksi jäävät siis säännönmukainen kalkinpoistohuuhtelu sekä sihdin irroitus. Sihdin kiinnitysruuvin avaat kapeakärkisillä pihdeillä. En ole vielä sellaisia hankkinut, mutta tällaisen ohjeen olen saanut huoltofirmasta.

Ja lopuksi vielä yksi pieni kysymys. Cafe Retrossa on veikeä lämpömittari, joka kertoo ymmärtääkseni boilerin lämpötilan. Pitäisikö uutto aloittaa boilerin ollessa mahdollisimman kuuma, vai vasta kun lämpo on laskenut noin 95 asteeseen?

Lämpömittari on tosiaan veikeä värkki, mutta mitä se lopulta kertoo? Mittarin anturi on boilerin päällä, joten uuttolämpötilaahan se ei varsinaisesti kerro. Minä olen pitänyt mittarin näyttämän lämmön uuton alussa n. 95-100 asteessa. Tämähän olisi korkeanpuoleinen uuttolämpötilaksi. Boileri on kuitenkin pieni, ja oletan, että uuton aikana lämmöt laskee kahvaan tultaessa ja uuton aikana muutenkin, joten siksi aloitan uuton suosituksia kuumempana. Yli satasen mentäessä jäähdyttelen konetta huuhtelemalla, ennen kuin aloitan uuton. Todellisuus selviäisi mittaamalla lämpötila suodattimen sisältä uuton aikana. Mihinkään sen empiirisempään en siis pysty vetoamaan, tuolla olen saanut kahvin onnistumaan. Kiinnostaisi kuulla, jos joku on tehnyt vertailua.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #2 : Huhtikuu 14, 2009, 22:56:08 ip »

Takaisinhuuhtelua voi feikata ilman kolmitieventtiiliä niin, että umpisihtiä vasten pesuaineet kahvassa pumppaa paineet täysille, lopettaa uuton ja jättää lillumaan. Pesuaineliuos nousee hiljalleen jonkin matkaa grupossa ylöspäin. Sitten kahva varovasti irti ja vedellä huuhtelu. Tämäntyyppistä takaisinhuuhtelua Kaffecentralen joskus ehdotti Gaggian koneille joissa ei myöskään kolmitieventtiiliä ole. Toki jos ohivirtausventtiili (OPV) on lelu ja ei kierrätä vettä, niin sitten pumppu surraa paikallaan ja voi ylikuumentua. Mutta aika lelu pitää venttiilin olla että ei edes umpifiltterillä toimi, ja toisaalta aika on niin lyhyt että tokkopa pumppu siitä ehtii kuumeta.

Retrossa ero uuttolämmön ja boilerin välillä lienee ainakin 10 astetta. Siksi paras ohje lienee yrittää pitää boileri uuton aikana niin kuumana kuin mahdollista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #3 : Huhtikuu 14, 2009, 23:27:06 ip »

Takaisinhuuhtelua voi feikata ilman kolmitieventtiiliä niin, että umpisihtiä vasten pesuaineet kahvassa pumppaa paineet täysille, lopettaa uuton ja jättää lillumaan. Pesuaineliuos nousee hiljalleen jonkin matkaa grupossa ylöspäin. Sitten kahva varovasti irti ja vedellä huuhtelu. Tämäntyyppistä takaisinhuuhtelua Kaffecentralen joskus ehdotti Gaggian koneille joissa ei myöskään kolmitieventtiiliä ole. Toki jos ohivirtausventtiili (OPV) on lelu ja ei kierrätä vettä, niin sitten pumppu surraa paikallaan ja voi ylikuumentua. Mutta aika lelu pitää venttiilin olla että ei edes umpifiltterillä toimi, ja toisaalta aika on niin lyhyt että tokkopa pumppu siitä ehtii kuumeta.

Paineenmittailussa tuli todettua , että kyllä se umpifiltteri täyttyy vedellä. Eli tuo vinkki on kokeilemisen arvoinen. Pumppu tuskin liikoja tästä kuumenee, paineenmittauksessa se joutuu paljon kovemmalle rasitukselle, mutta silti pyörii, ainakin vielä.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

edward

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #4 : Huhtikuu 15, 2009, 00:41:38 ap »

Viestistäsi ei ilmene, tamppaatko kahvin. Tasoitus ja kahva kiinni vai tamppaatko ennen kahvan kiinnitystä? Minulla ainakin tuplafiltteriin tasattu kahvi tamppauksen jälkeen ei ota kiinni tiivisteeseen. Tai jos ottaa, niin tampatun kakun pinta ei ainakaan rikkoudu kahvaa ennen uuttoa grupposta irroitettaessa. Väittäisin, ettei kakku osu sihtiin (siis jos se on tampattu), vaan tiivisteeseen.

Tamppaan toki, en tullut edes maininneeksi kun pidin asiaan itsestään selvänä. Ei ehkä kannattaisi. Mistä muuten tulikin mieleeni, että tamppaavatko nuo edes kahviloissa, siis kunnollisissa sellaisissa, aina? Toisinaan näyttää, että myllystä lasketaan jauhe kahvaan, jonka jälkeen ehkä vähän tasoitetaan ja nakataan koneeseen? Tarkkasilmäisenäkään en ole onnistunut aina näkemään tampperia. Ja puhun nyt kuitenkin sellaisista kahviloista, joissa saa ainakin yleensä vähintään juotavaa kahvia. Ei kai todellisissa hifi-myllyissäkään sentään tampperia ole?

Ja palatakseni varsinaiseen aiheeseen... Jos annostelen (paineistamattomaan) tuplafiltteriin kahvia reilulla kädellä ja tamppaan hyvällä mielellä, niin jokin kakkua rikkoo jo ennen uuttoa. Reunoilla, grupon tiivisteen kohdilla pinta on pysynyt sileänä ja ehjänä, mutta keskemmällä filtteriä pinta on mennyt rikki. Ja tämän voi siis todeta kun kiinnittää kahvan ja ottaa sen saman tien. Muutama empiirinen havainto on osoittanut, että tätä ongelmaa ei ole, jos kahvia annostelee vähemmän - valitettavasti maku ja vähän cremakin ovat kuitenkin kärsineet. Paras lopputulos syntyisi ehkä 2,0-2,5 mitallisella jauhettua kahvia. Ehkä. Nyt olisinkin kiinnostunut kuulemaan, miten paljon TB tai joku muu Cafe Retron käyttäjä annostelee kahvia tuplafiltteriin. Standardi kahvimitta on tietysti epäeksakti asteikko, mutta paljonko esimerkiksi jää tilaa filterin yläreunaan?
Kirjattu
mutteripannu / rancilio silvia + demoka minimoka + hyvä kahvi

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #5 : Huhtikuu 15, 2009, 08:53:25 ap »


Ei kai todellisissa hifi-myllyissäkään sentään tampperia ole?


Ainakin omassa Anfim super Caimanossa oli teleskooppitampperi myllyn kyljessä rämisemässä. Myöskin monissa Mazzerin myllyissä on tampperit kiinteästi.

Tosin mielestäni niillä ei tee yhtään mitään, mutta kait niilläkin tamppaus paremman puutteessa onnistuu. Italiassahan baristat eivät juuri tamppaile kahvia juuri muilla kuin noilla myllyjen integroiduilla tamppereilla, mutta silti saavat laadukasta espressoa aikaiseksi. Tietysti on myös La Marzoccon swift joka sekä annostelee ja tamppaa automaattisesti.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #6 : Huhtikuu 15, 2009, 10:45:05 ap »

Ja puhun nyt kuitenkin sellaisista kahviloista, joissa saa ainakin yleensä vähintään juotavaa kahvia.

Juotavalla ja loistavalla espressolla on aika huikean iso ero.

Muutama empiirinen havainto on osoittanut, että tätä ongelmaa ei ole, jos kahvia annostelee vähemmän - valitettavasti maku ja vähän cremakin ovat kuitenkin kärsineet. Paras lopputulos syntyisi ehkä 2,0-2,5 mitallisella jauhettua kahvia. Ehkä. Nyt olisinkin kiinnostunut kuulemaan, miten paljon TB tai joku muu Cafe Retron käyttäjä annostelee kahvia tuplafiltteriin. Standardi kahvimitta on tietysti epäeksakti asteikko, mutta paljonko esimerkiksi jää tilaa filterin yläreunaan?

Kannattaa hommata jonkinlainen vaaka - noilla mitoilla mittaamalla saa aika lailla heittoa aikaan. Muutenkin jos kopistelee portafiltteriä kunnolla ennen tamppaamista niin 18gramman annoksen saa painumaan (tamppaamalla) melkein samalle tasolle kuin 15gramman kopistelemattoman annoksen (ainakin minä saan). Ja kolme grammaa on siis jo iso heitto - uutto, jauhatus ja lopputulos muuttuvat jo todella paljon.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #7 : Huhtikuu 15, 2009, 12:29:56 ip »

Kannattaa hommata jonkinlainen vaaka - noilla mitoilla mittaamalla saa aika lailla heittoa aikaan. Muutenkin jos kopistelee portafiltteriä kunnolla ennen tamppaamista niin 18gramman annoksen saa painumaan (tamppaamalla) melkein samalle tasolle kuin 15gramman kopistelemattoman annoksen (ainakin minä saan). Ja kolme grammaa on siis jo iso heitto - uutto, jauhatus ja lopputulos muuttuvat jo todella paljon.


Ja tähän vielä lisäyksenä; kunnon tampperi kehiin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #8 : Huhtikuu 15, 2009, 23:06:06 ip »

Jos annostelen (paineistamattomaan) tuplafiltteriin kahvia reilulla kädellä ja tamppaan hyvällä mielellä, niin jokin kakkua rikkoo jo ennen uuttoa. Reunoilla, grupon tiivisteen kohdilla pinta on pysynyt sileänä ja ehjänä, mutta keskemmällä filtteriä pinta on mennyt rikki. Ja tämän voi siis todeta kun kiinnittää kahvan ja ottaa sen saman tien. Muutama empiirinen havainto on osoittanut, että tätä ongelmaa ei ole, jos kahvia annostelee vähemmän - valitettavasti maku ja vähän cremakin ovat kuitenkin kärsineet. Paras lopputulos syntyisi ehkä 2,0-2,5 mitallisella jauhettua kahvia. Ehkä. Nyt olisinkin kiinnostunut kuulemaan, miten paljon TB tai joku muu Cafe Retron käyttäjä annostelee kahvia tuplafiltteriin. Standardi kahvimitta on tietysti epäeksakti asteikko, mutta paljonko esimerkiksi jää tilaa filterin yläreunaan?

Filtterikuppi täyteen, puruvuori sileäksi kupin reunoja myöten ja ollaan n. 15g:ssa. Noin siksi, että minulla on kahdenlaisia kuppeja. Toinen on kupin reunasta lieriö suoraan pohjaan asti. Toinen taas lieriä noin puoleen väliin ja sen jälkeen kupin pohja kapenee jonkin verran. Täytin tänään molemmat ja sain molempiin erilaisesta muodosta ja varmasti myös vetoisuudesta huolimatta kahvinaanoksen painoksi 15g. Täytössä on voinut olla tiettyjä muuttujia, joten se on sinne päin, ei siis tarkka. Minäkin suosittelen mittaamaan kahviannoksen painon, sillä kahvimittastandardi ei paljoa auta.

Ohessa on kuva kakusta shotin jälkeen. Keskiosa ei ole turvonnut edes sihtiin kiinni, reunat ovat tietty tiivistettä vasten ja irroitettaessa sitä vasten kakun kohouman reuna on saanut kipeää. Reunamöhnät puolestaa johtuvat alimittaisesta tampperista.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #9 : Huhtikuu 15, 2009, 23:14:10 ip »

Jäin kuitenkin miettimään, pitäisikö tuplafiltteriin jättää enemmän tyhjää - kakku otti kiinni suihkusihtiin jo ennen uuttoa.

Ai niin, vielä jankkaisin siitä tamppauksesta. Kuinka kovaa tamppaat? Itse pistän painetta ihan napakasti, en tosin ole mitään puristuspaineita mittaillut vaa'alla. Tuli vain mieleen, että jos tamppaat kevyesti, niin kakku jäisi paksummaksi ja siitä syystä osuu gruppon pintoihin, eikä kestä kontaktia.

Pitäiskö standardoida Retro-tamppaus ;P
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #10 : Huhtikuu 17, 2009, 20:25:57 ip »

Ohessa on kuva kakusta shotin jälkeen. Keskiosa ei ole turvonnut edes sihtiin kiinni, reunat ovat tietty tiivistettä vasten ja irroitettaessa sitä vasten kakun kohouman reuna on saanut kipeää. Reunamöhnät puolestaa johtuvat alimittaisesta tampperista.

Kun tuota kuvaa katsastaa niin tulee mieleen että mikä tuon tiivisteen funktio oikein tiivistysmielessä on kun ei käytetä podeja? Nythän se on vain filtterin sisässä ja rikkoo kakun todella pahasti, reunaosat eivät uutu varmaan ollenkaan. Mihin tuo sihdin reuna ottaa oikein kiinni/tiivistyy? Mitä tapahtuu jos tuon törökkeen vain poistaa (mikäli onnistuu), falskaako silloin vettä? Jos falskaa niin saisiko sinne korvaavaa tiivistettä joka olisi vähemmän brutaali. Podeja käytettäessä tuo tiiviste varmaankin lukitsee podin reunapaperit podifiltteriin kiinni?
Kirjattu

edward

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #11 : Huhtikuu 20, 2009, 00:06:00 ap »

Ai niin, vielä jankkaisin siitä tamppauksesta. Kuinka kovaa tamppaat? Itse pistän painetta ihan napakasti, en tosin ole mitään puristuspaineita mittaillut vaa'alla. Tuli vain mieleen, että jos tamppaat kevyesti, niin kakku jäisi paksummaksi ja siitä syystä osuu gruppon pintoihin, eikä kestä kontaktia.

Pitäiskö standardoida Retro-tamppaus ;P

Jankkaa vain, tamppaus on hyvä aihe. En ole minäkään puntarin kanssa testannut painovoimaa, mutta reilulla ja vähemmän hellällä kädellä olen tampannut. Karkeasti ottaen kakun pinta on painunut filtterissä olevien kolmen "näppylän" (jotka lukitsevat filtterin kahvaan) alapuolelle, eli noin 6-7mm filtterin yläreunasta - ja tässä tapauksessa kakku ottaa kiinni tiivisteeseen jo ennen uuttoa. Viime päivinä en tosin ole jaksanut enää välittää tästä, shotit ovat näyttäneet ihan hyvältä.

Ja tampperi muuten on mallia halvin Caffista (http://tinyurl.com/djypy2). Ei kovin järeä, mutta hyvä kädessä. Vesilintua en tahtonut kiusata, joten se muovitampperi, joka muuten muistuttaa nukkekodin pöytää, lensi roskiin.

Ja hyvältä näyttäviä shotteja pitäisi varmaan maistella raakana vähän enemmän, useimmiten tulee vaahdotettua maito ja tehtyä cappuccino.

Tosin olen ihmetellyt miksi crema tuppaa häviämään verrattain nopeasti. Yksi syyllinen saattaisi olla kylmä kuppi, tai oikeastaan lasi. Tiedän tämän aiheuttavan kylmiä väreitä useimmille, mutta juon (ainakin toistaiseksi) puhtaat espressot shottilasista, jota ei ole etukäteen lämmitetty.

Krupsin GVYZGCVXCMIKälie mylly tuntuisi tällä hetkellä ja nykyisillä pavuilla olevan sopivan kireällä 15/17 säädöllä. Pölyä tulee ja paakkuja on, mutta toistaiseksi en raaski vaihtaa. Seuraavat hankinnat ovat ennemmin uusi kahva (josta tulee naku) ja vakavasti otettavat kupit, sekä tietysti höyrytysputken vaihto. Ns. "surf the hole" on nykyisellä muovihärpäkeellä vähintään haastavaa, ainakin jos vaahdottaa maitoa vain yhden cappuccinon tarpeeseen. Ei yletä.

Kun tuota kuvaa katsastaa niin tulee mieleen että mikä tuon tiivisteen funktio oikein tiivistysmielessä on kun ei käytetä podeja? Nythän se on vain filtterin sisässä ja rikkoo kakun todella pahasti, reunaosat eivät uutu varmaan ollenkaan. Mihin tuo sihdin reuna ottaa oikein kiinni/tiivistyy? Mitä tapahtuu jos tuon törökkeen vain poistaa (mikäli onnistuu), falskaako silloin vettä? Jos falskaa niin saisiko sinne korvaavaa tiivistettä joka olisi vähemmän brutaali. Podeja käytettäessä tuo tiiviste varmaankin lukitsee podin reunapaperit podifiltteriin kiinni?

Hyvä kysymys. Jätän kuitenkin spekuloinnin jollekin muulle, TB winkwink. Ulompana on kyllä toinenkin tiiviste, joten ehkä sihdin ympärillä olevan tiivisteen voisi kokeilla poistaa.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 20, 2009, 00:19:38 ap kirjoittanut edward »
Kirjattu
mutteripannu / rancilio silvia + demoka minimoka + hyvä kahvi

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #12 : Huhtikuu 20, 2009, 09:57:12 ap »

Jankkaa vain, tamppaus on hyvä aihe. En ole minäkään puntarin kanssa testannut painovoimaa, mutta reilulla ja vähemmän hellällä kädellä olen tampannut. Karkeasti ottaen kakun pinta on painunut filtterissä olevien kolmen "näppylän" (jotka lukitsevat filtterin kahvaan) alapuolelle, eli noin 6-7mm filtterin yläreunasta - ja tässä tapauksessa kakku ottaa kiinni tiivisteeseen jo ennen uuttoa. Viime päivinä en tosin ole jaksanut enää välittää tästä, shotit ovat näyttäneet ihan hyvältä.

Tamppaus on varmaan kohdillaan. Kakku ottaa kiinni siihen tiivisteeseen. Testasin äsken vielä tamppauksen jälkeen, ja nyt se rikkoi kakun. Tiivisteen painauma tulee selvästi kakkuun, ja viimeistään takaisin väännettäessä kakun pinta hiertyy rikki. Sanoisin näin vierihoitona, ettei siitä kannata välittää, se on vain laitteen ominaisuus  ::)

Tosin olen ihmetellyt miksi crema tuppaa häviämään verrattain nopeasti. Yksi syyllinen saattaisi olla kylmä kuppi, tai oikeastaan lasi. Tiedän tämän aiheuttavan kylmiä väreitä useimmille, mutta juon (ainakin toistaiseksi) puhtaat espressot shottilasista, jota ei ole etukäteen lämmitetty.

Tässä ei nyt sit ole mitään tietopohjaa taustalla, mutta olen itse sen tulkinnut niin, että kakun rikkouduttua jossain 15 s kohdalla viimeistään, alkaa kanavointi ja yliuuttuminen. Tämä heikentää crema, mutta voi tietysi olla myös se, että koneen korkeahko uuttopainekaan ei tee sille hyvää. Tästä saanee varmaan tarkempaa analyysiä joltain uuttoprosessin vaikutukset creman luonteeseen oikeasti tietävältä.

Kun tuota kuvaa katsastaa niin tulee mieleen että mikä tuon tiivisteen funktio oikein tiivistysmielessä on kun ei käytetä podeja? Nythän se on vain filtterin sisässä ja rikkoo kakun todella pahasti, reunaosat eivät uutu varmaan ollenkaan. Mihin tuo sihdin reuna ottaa oikein kiinni/tiivistyy? Mitä tapahtuu jos tuon törökkeen vain poistaa (mikäli onnistuu), falskaako silloin vettä? Jos falskaa niin saisiko sinne korvaavaa tiivistettä joka olisi vähemmän brutaali. Podeja käytettäessä tuo tiiviste varmaankin lukitsee podin reunapaperit podifiltteriin kiinni?

Sillä ei ole sen tarkempaa funktiota, se on vain tekninen kompromissi pod- ja kahvijauhekäytön yhdistämiseen samalla koneessa. Tiiviste on yhtä ja samaa kappaletta, sen podtiivisteulokkeen jälkeen gruppon reunaa kohti mentäessä on vielä suihkusihdin tasolla samaa tiivistettä, jota vasten kahva tiivistyy. Eli siellä on vain yksi tiiviste, jonka vaihto parempaan ei onnistu, koska boilerin alapään rakenne on tälle kombinaatiolle rakennettu. Tätä ongelmaa kuvailin tarkemmin siinä Retron modausketjun "loppuraportissa". Jos joku osaa modata tuon tiivisteen poistamalla siististi tuon ulokkeen rikkomatta reunalle jäävää kahvantiivistyspintaa, niin sillähän siitä pääsisi. Kumintyöstötaitoa tarvittaisiin, tuota en uskalla lähteä viiltelemään.

OT:na: eiks Silviassa ole pod -kitti ostettavissa modausosana? Tuleeko siihen eri tiiviste?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #13 : Huhtikuu 20, 2009, 10:57:38 ap »

Jos joku osaa modata tuon tiivisteen poistamalla siististi tuon ulokkeen rikkomatta reunalle jäävää kahvantiivistyspintaa, niin sillähän siitä pääsisi. Kumintyöstötaitoa tarvittaisiin, tuota en uskalla lähteä viiltelemään.

Eikös se menisi terävällä mattoveitsellä ihan kivasti? Ja varmaan leikkuujäljen siisteydellä ei ole niin väliä kun ei koske siihen kohtaan jota vasten kahva tiivistyy?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

edward

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 43
Vs: Espressoa á la Cafe Retro
« Vastaus #14 : Huhtikuu 30, 2009, 00:48:51 ap »

Vihdoinkin täällä! Ai mikä? No nakukahva, tietysti.

Tilasin Cafe Retroon toisen kahvan ja vein ensimmäisen metallipajalle modifioitavaksi. 20 euroa ottivat, mikä on minusta paljon työn vaivaan nähden, mutta onneksi jälkikin on oikein siisti. Äkkiä kotiin ja testiin.

Varauduin pyyhkeiden ja talouspaperin kanssa - olen lukenut kauhuketjua "Nakukahva roiskii", ja kun tähän astiset shottini ovat olleen mitä milloinkin, oli tervettä pelätä ainakin kanavoitumista. Huolellin esivalmistelun jälkeen iso ja korkea lasi alle (jotta ohi lentäisi mahdollisimman vähän) ja pumppua päälle. Täh? Häh? Mitäh? Valui heti ensimmäisistä tipoista lähtien keskeltä kauniina norona.

Lopputulos oli terve shotti ja tumma crema, tiikerinraidat tosin vähän uupuivat. Oli aika voittaja olo.

Mausta sen verran, että ehkä paras shotti mitä olen ikinä tehnyt. Pientä kitkeryyttä maistettavissa, mikä vaatinee enemmän tutkiskelua ja testiä.

Ja kun nyt kerran on hifistely aloitettu, niin kävinpä myös ostamassa vaa'an. Annostelun ja liikojen pyyhkäisy sormella pois, tuplafiltterissä noin 10g muutaman kerran otoksella. Filtterin koputtelu ja lisäannostus, kupissa 14g. Aika vähän, eikö? Vaaka on kohtuu edullinen, joten heittoa saattaa olla. Mutta tuplafiltterin tarkempi tutkailu ja vertailu paineistettuun filtteriin, joka on hieman isompi, herätti myös kysymyksen, olisiko tuo filtteri vähän pieni? 15-18g upottaminen tuntuu hankalalta. Tämä myös selittäisi, miksi shotit ovat toistuvasti olleet vähän laihanpuoleisia.

Eikös se menisi terävällä mattoveitsellä ihan kivasti? Ja varmaan leikkuujäljen siisteydellä ei ole niin väliä kun ei koske siihen kohtaan jota vasten kahva tiivistyy?

Totta. Pitääkin tutkia.
Kirjattu
mutteripannu / rancilio silvia + demoka minimoka + hyvä kahvi