Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella  (Luettu 38791 kertaa)

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 145
    • Papupalatsi
Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« : Huhtikuu 08, 2009, 21:13:55 ip »

Mahtaakohan kukaan täällä paahtaa kahvinsa kuumailmapuhaltimella? Kiinnostus tuota kohtaan heräsi kun Benjamin näytti Strömsössä sitä harrastavan.
Netissä törmäsin, että paahdettaisiin yhdistelmällä Kuumailmapuhallin & leipäkone Ja itse tulin siihen tulokseen, että leipäkonetta tarvitaan vain sekoittamaan papuja kunnolla, kun pelaillaan isoilla satseilla?
Muistaakseni leipäkone, löytyy jostain kaapista ja kuumailmapuhallin autotallista.
Viime viikolla paahdoin 250g Yirgacheffeä Big Popper -popcorn koneella (idealtaan tälläinen, tosin itsellä ei ollut tuollaista mikä uuni lieneekään)
Paahto onnistui hyvin, mutta pääsi menemään liian tummaksi, kun kupu tuli täyteen savua, eikä papuja nähnyt. Tasaiseksi sain paahdon kun välillä ravistin konetta.

Tuotahan voisi vaikka kokeilla, kun uunipaahtoa en kehtaa kokeilla, kun tuota savua tuli popparillakin ihan tarpeeksi liesituulettimesta huolimatta ja popparilla menee vähän säheltämiseksi.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
Mahlkönig Kenia, Aeropress, V60
Papupalatsi

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2009, 21:20:20 ip »

Muistaakseni alunperin paahtoivat puhaltimella metallisessa "koiranruokakipossa". Tuo leipäkoneviritelmä on sitten kehitelty isompien määrien paahteluun. Pieniä määriä paahdettaessa puhaltimen pitäisi itsessään saada pavut liikkeeseen. Kannattanee valita mahdollisimman hyvin lämpöä varaava ja kovera astia.
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 145
    • Papupalatsi
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #2 : Huhtikuu 08, 2009, 21:26:53 ip »

Jeps...
Tänään testasin miten tuo kuumailmapuhallin liikuttelee papuja ja kyllä se ne ihan kunnolla sai liikkeelle.
Olisiko jonkinlainen kattila hyvä paahto-astia?
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
Mahlkönig Kenia, Aeropress, V60
Papupalatsi

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 145
    • Papupalatsi
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #3 : Huhtikuu 09, 2009, 22:10:12 ip »

Leipäkone sekä kuumailmapuhallin löytyi. Nyt tarvittaisiin sitten enää raakapapuja.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
Mahlkönig Kenia, Aeropress, V60
Papupalatsi

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #4 : Huhtikuu 24, 2009, 15:20:16 ip »

Ajattelin ylihuomenna kokeilla papujen paahtoa kuumailmapuhaltimella ulkona. Sopiva astiakin löytynee.

Olisiko jossain opasta kuumailmapaahdotukselle? Muistaakseni Strömsö-jutussa mainittiin vain jotain tyyliin "... ja sitten on valmista kun alkaa tulla ensimmäiset savut" tms.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #5 : Huhtikuu 24, 2009, 16:00:27 ip »

Internetistä löytyy, esim.:
http://www.ineedcoffee.com/04/heatgun/
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #6 : Huhtikuu 26, 2009, 15:05:29 ip »

Paahtaminen onnistui mielestäni varsin mukavasti.

Nyt papujen kannattaisi ilmeisesti seisoa 1-2 päivää, jotta hiilidioksidi tms. poistuisi? Heitin pavut lasipurkkiin, jossa on tiivis kansi. Kannattaako kansi pitää kiinni vai raollaan? Vai mikä olisi paras tapa säilöä juuri paahdettua kahvia? Kannattaako kaupasta ostettuja venttiilipusseja säästää juuri paahdetuille pavuille? :)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 26, 2009, 15:43:39 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #7 : Huhtikuu 27, 2009, 08:59:58 ap »

Nyt papujen kannattaisi ilmeisesti seisoa 1-2 päivää, jotta hiilidioksidi tms. poistuisi? Heitin pavut lasipurkkiin, jossa on tiivis kansi. Kannattaako kansi pitää kiinni vai raollaan? Vai mikä olisi paras tapa säilöä juuri paahdettua kahvia? Kannattaako kaupasta ostettuja venttiilipusseja säästää juuri paahdetuille pavuille? :)

Liiat hiilidioksidit poistuvat parissa päivässä, mutta kyllä sinne sitä jääkin - ja espresson kannalta riittävän (mutta ei liika) hiilidioksidi onkin ehdoton juttu.

Paras tapa säilöä on venttiilipussi, jossa hiilidioksidi kertyy pohjalle ja puhaltaa hapen pois venttiilin kautta. Lienee aika sama onko kansi auki vai ei, hiilidioksidin synnyttämä paine puskee ylimääräiset pihalle. Ellei se kansi ole ihan poikkeuksellinen tiivis.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #8 : Huhtikuu 27, 2009, 11:47:07 ap »

Pari kuvaa kahvin paahdosta.

Kuumailmapuhallin Clas Ohlsonilta 14,90e. Astiana uuniruukku.

Astian hyviä ominaisuuksia olivat korkealle kohoavat reunat, jotka vielä kaartuivat sisäänpäin astian yläosassa. Tämä helpotti merkittävästi papujen pysymistä astian sisällä, sillä ilmavirta oli niin voimakas että pavut liikkuivat varsin voimakkaasti paahdon aikana. Papujen kuoriosat ja muut roskat lentelivät kyllä ulos astiasta. Pidemmän päälle astian kapasiteetti tosin saatta tulla vastaan, mutta pienellä paahtomäärällä (50g) astiaa oli mukava käyttää. Varmaankin parempi kuin koiranruokakuppi.

Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 145
    • Papupalatsi
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #9 : Huhtikuu 28, 2009, 20:42:21 ip »

Tänään harrastelin paahtamista minäkin. Leipäkone paahtamista kokeilin jo about viikko sitten, mutta kun se oli eka kerta niin tietysti se meni aivan "plörinäksi" ja lopetin paahtamisen, ilmeisesti jo ennen ekaa raksua. :-[
Nyt kun tervehdyin päätin mennä ulos testaamaan pelkällä puhaltimella. Paahto onnistui hyvin ja oli tasaista.
Papuina oli Yirga ja tavoitteena saada keskitummaa paahtoa.
Ensimmäinen kuva on ekasta kokeilusta ja toinen sen jälkeisestä jossa venytin paahtoaikaa hieman ekaan.
Toisessa kuvassa tuo häikäisevä kiilto pavuissa johtuu kamerasta. Pavut eivät ole paljaalla silmällä katsottuna yhtään öljyisiä. Nyt sitten annetaan levätä pari päivää ja maistellaan. Voisi vaikka espressot noista yrittää tehdä, jos ei toimi niin sitten pressoon.  :P
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
Mahlkönig Kenia, Aeropress, V60
Papupalatsi

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #10 : Huhtikuu 29, 2009, 10:17:15 ap »

Tuli maistettua tuota itse paahdettua. Papuna oli Brasil .... (en saanut nimestä selvää) Kaffe Centralenista. Tein kahvit pressopannussa ja hyvää kyllä tuli, parempaa kuin useimmista kaupasta ostetuista pavuista, mutta ei ihan kärkipääpään tuotetta kuitenkaan.

Ajattelin seuraavan paahdon tehdä tummemaksi. Raakapapujakin pitäisi saada jostain lisää.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 145
    • Papupalatsi
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #11 : Toukokuu 04, 2009, 21:01:30 ip »

Tuli sitten tehtyä noista kuvien paahdoista yhdet parhaimmista essoista ikinä. Onnistui ilman hirveää säätöä ja tosiaan maistui.
Vielä olisi leipäkoneella paahdettuja papuja 1½ pussia korkkaamatta. Pitääkin ensi kerralla ottaa isompi satsi vihreitä kerralla.
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
Mahlkönig Kenia, Aeropress, V60
Papupalatsi

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #12 : Toukokuu 08, 2009, 16:13:12 ip »

Kaupasta bongasin roiskesuoja-nimisen keittiötuotteen. Tuote on metallivekko, jota voi käyttää kannen asemasta esimerkiksi paistinpannulla roiskeita estämään.

Sopisi varmaan aika hyvin myös kahvin paahtamiseen kuumailmapuhaltimella. Päästänee ilmaa hyvin läpi, mutta estää papuja pomppimasta pois paahtoastiasta. Hintakaan ei ole paha, esim. http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=54214549
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1449
  • Kahviharrastaja
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #13 : Toukokuu 20, 2009, 14:07:03 ip »

Paahdoin erän Brazil Flor (200g) ja erän Honduras (200g) -papuja, hyvin tummiksi niin että pinta oli jo öljyinen. Pakkasin molemmat erät erikseen Caffin valkoisiin venttiilipusseihin, joiden venttiilien ja sulkumekanismin toiminnan olin tarkastanut aiemmin. Suljin pussit ja puristelin tarkoin venttiilin kautta kaasut pihalle. Brazil oli ehtinyt jäähtyä ulkoilman lämpötilaan ja Honduras oli pakattaessa vielä hieman lämmin.

Oletin että pussit pullistuisivat kun pavut vapauttavat hiilidioksidia. Parin päivän odottelun jälkeen en havainnut merkkejä pullistumisesta. Toistin myös puristeluvaiheen, enkä saanut tuntuvaa pihausta venttiilin suunnalta tai sormin havaittavaa pussin painumista. Venttiilin vieressä oleva nenä sen sijaan havaitsi hyvin heikon kahvituoksun.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

lasy

  • Vieras
Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
« Vastaus #14 : Toukokuu 28, 2009, 23:36:07 ip »

Taas tuli kokeiltua puhallinta, kun en halunnut savuja sisälle. Ensin 200 satsi ihan plörinäksi, sitten 150 grammaa perään. Jälkimmäisellä kerralla puhaltimen lämpörele paukahti heti ekan naksun jälkeen ja kyllä keljuttaa... Olisi saattanut tulla ihan OK setti. Uunissa olen saanut paljon tasaisempaa jälkeä...'
Kirjattu