Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?  (Luettu 17401 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« : Huhtikuu 08, 2009, 13:54:55 ip »

Olen tässä kuukauden päivät päästellyt kahvini nakukahvan läpi. Uutot ovat pääasiassa olleet aika nättejä, mitä nyt välillä tuntuu että blondaus iskee varhemmin kuin soisin ja joskus kartio ei ole ihan nätisti keskellä. (Pitäisi kait ryhtyä weissaamaan tai vaihtaa mylly.) Mutta minulle oli melkoinen shokki se, kuinka paljon parempaa kahvista mielestäni tuli. Vaihdoin kahvaa keskellä pussia ja lyyti rupesi kirjoittamaan aivan uudella tavalla. En löydä oikeita adjektiiveja kuvatakseni sitä, mitä maulle tapahtui. Esteettinen puoli oli vielä aivan toinen juttu, tiikerintaljasta tuli miltei joka shotin ominaisuus ja crema oli tummempaa ja runsaampaa kuin kärsällisen kahvan kanssa.

Nyt mietinkin, mistä tämä johtuu? Ulrika kehui kahvaa myydessään tampattavuutta kun koko höskän voi pitää suorana alustaa vasten.

Toinen mahdollinen selitys on sellainen, mitä liipattiin tuolla Shotin katkaisu -ketjussa. Voisiko olla, että normikahvan pohja, erityisesti kärsät, eivät pysyisi tarpeeksi kuumina ja siten vaikuttaisivat asiaan? Vai liittyykö tämä koko homma vain siihen, miten kahvi kuppiin putoaa ja sekoittuu/ei sekoitu, esimerkiksi niin että yhteen pisteeseen vähän nopeammin putoava isompi massa kahvia sekoittuisi tasaisemmin tai jotain?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2009, 14:06:45 ip »

Nakukahvalla minusta asiat sekoittuvat vähemmän, ainakin tiikerikuviot säilyvät paremmin. Nokkien puuttuminen ei varmaan käytännössä vaikuta uuttolämpöön.

Nakukahva on kuitenkin vain tavallinen kahva, josta puuttuu pohja. En siis usko että lopputuloksen kannalta kahvalla on eroa. Toki parempi näkyvyys uuttotapahtumaan on voinut saada sinut korjaamaan jotakin muuta prosessissa, tai sitten helpompi tampattavuus on auttanut.

Helpostihan tuo kyllä menee myös psykologian piikkiin, uusi lelu on aina hauskempi. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 08, 2009, 14:19:07 ip »

Itse en meinannut alkuun uskoa makueroa... jotain erilaista siinä on.
Kenties erilainen creman muodostuminen tai sitten juoman lämpötila vaikuttaa. Nokkakahvalla kun se juoman lämpötila tuppaa väkisin hieman laskemaan verrattuna nakukahvaan. Tosiaan raidallista shottia on vaikeata saata nokallisella kahvalla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 08, 2009, 15:24:01 ip »

Mistä Suomessa nakukahvan Silviaan voisi ostaa?
Meillä on tuo INANA inana lainakone ollut pari viikkoa keittiössä ja mietin, josko ostaisi siihen itse sellaisen :).
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 08, 2009, 15:39:01 ip »

Nakukahva on kuitenkin vain tavallinen kahva, josta puuttuu pohja. En siis usko että lopputuloksen kannalta kahvalla on eroa. Toki parempi näkyvyys uuttotapahtumaan on voinut saada sinut korjaamaan jotakin muuta prosessissa, tai sitten helpompi tampattavuus on auttanut.

Paljastaisiko yksinkertainen normaali vs. nakuversio -sokkotesti mahdolliset erot kahvin maun osalta?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 08, 2009, 15:55:16 ip »

Paljastaisiko yksinkertainen normaali vs. nakuversio -sokkotesti mahdolliset erot kahvin maun osalta?

Vielä vähän parempi olisi kolmiotesti, jossa on aina kaksi yhtä laatua ja yksi toista laatua. Sitten pitää erottaa se poikkeava joukosta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #6 : Huhtikuu 08, 2009, 16:39:57 ip »

Testi pitäisi tehdä myös liina silmien ympärillä, samalla laitteella päästetyillä shoteilla jotka ovat mielellään vielä samanikäisiä. Ja kaikki kahvat yhtä lailla kuumia. Eli ei kotioloissa...
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #7 : Huhtikuu 08, 2009, 17:01:19 ip »

Olisin valmis vannomaan minäkin, että nakulla tulee PALJON parempaa kahvia.
Tosin voi olla, että tällöin tosin keskittyy tekemiseen paljon tarkemmin ja mahdollisen virheen myös näkee simällä, kun vahtii tiikeriraitoja..
Ainakin se on selvää, että tuotos käyttäytyy lasissa aivan eri tavalla, kun nokan kautta valutettu. Creman? poreilu luonnonlakeja uhmaten on paljon syvempi ja pitkäkestoisempi. Shotti voi myös olla lyhyempi, kun onkin vain yksi lasi alla?
------------------
Minullakin oli vaikeuksia hankkia nakukahvaa. Kirjoittelinkin siitä tänne..
Lopulta päädyin hankkimaan sen USA:sta Espressoparts? Kalliksi tuli, pakko myöntää, mutta halusin ehdottomasti juuri Silvian omasta kahvasta sahatun, jotta voin toistaa uutot tarkalleen, vain vaihtamalla suodattimen tavalliseen kahvaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #8 : Huhtikuu 08, 2009, 17:53:03 ip »

Olisiko niin, että saapuva kahvi valuu yhteen pisteeseen kovemmalla voimalla osuen syvemmälle alla olevaan tuotteeseen? Tämä selittäisi sekä kokonaisvaltaisempaa ja pidempää Guinness-efektiä että häiritsemätöntä cremaa tiikerikuvioineen? Sekoittumista siis tapahtuisi enemmän pohjalla kuin pinnalla.

Tämä voisi vaikuttaa makuun sikäli että kahvi olisi jotenkin eri tavalla kerrostunut astiassa ja suuhun osuisi ensisuullisella hieman erilaista tavaraa kuin nokkien kautta
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #9 : Huhtikuu 08, 2009, 20:27:16 ip »

Mistä Suomessa nakukahvan Silviaan voisi ostaa?
Meillä on tuo INANA inana lainakone ollut pari viikkoa keittiössä ja mietin, josko ostaisi siihen itse sellaisen :).

Espressivosta ja Cafetoriasta kannattaa ainakin kysyä, jos välttämättä kahvan Suomesta haluaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 08, 2009, 20:46:50 ip »

Virtausmekaniikkaa lukeneena tulee mieleen, että eikös nakukahvassa ole keskimääräinen veden virtausmatka lyhyempi? Tarkoitan siis sitä, että normaalilla kahvallahan kahvi valuu reunoilta keskelle ja nokkien kautta ulos, nakukahvan kanssa suoraan ulos.

Uskoisin, että virtausmatkan pituus vaikuttaa virtausnopeuteen koko kahvan matkalla (painehan on aika kova!), ei pelkästään filtterin alla. Mutta siis uskoisin ;)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #11 : Huhtikuu 08, 2009, 21:06:03 ip »

Nakukahvan kanssa pelatessa kannattaa viimeistään ottaa vaaka ja uuttosuhde käyttöön. Crema on kuohkeampaa (varsinkin tuoreilla pavuilla) ja "blondaaminen" näkyy aiemmassa vaiheessa - tämä saattaa sitten vaikuttaa siihen että tilavuuden mukaan pelatessa silmämääräisesti katkaiseekin shotit nokalliseen nähden aiemmin taikka sitten normaalissa uuttoajassa uuttaakin nokallista kahvaa nähden tiukemman shotin (mutta joka siis näyttää tilavuudeltaan samankokoiselta).

Nakukahvalla tulee kyllä tiikerikuvioista nätit. Varsin selkeästi näkee miten uuton alussa kuppiin päätynyt "tiikeritavara" alkaa kuroutua kupin reunoilta kohti keskustaa (johon espressonoro osuu) uuton puolivälin jälkeen.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #12 : Huhtikuu 08, 2009, 21:24:00 ip »

Olisiko niin, että saapuva kahvi valuu yhteen pisteeseen kovemmalla voimalla osuen syvemmälle alla olevaan tuotteeseen? Tämä selittäisi sekä kokonaisvaltaisempaa ja pidempää Guinness-efektiä että häiritsemätöntä cremaa tiikerikuvioineen? Sekoittumista siis tapahtuisi enemmän pohjalla kuin pinnalla.

Tämä voisi vaikuttaa makuun sikäli että kahvi olisi jotenkin eri tavalla kerrostunut astiassa ja suuhun osuisi ensisuullisella hieman erilaista tavaraa kuin nokkien kautta
Minä uskon juuri tähän. Siltä se ainakin näyttää. Nyt kahvi valuu yhtenä norona, ja näyttää "painuvan" espressolasin keskelle pohjaan asti. Addiktoivaa katsoa miten crema muotoutuu...  :P
Suuri merkitys ainakin mulle on ollut myös se että annostuksen ja tamppauksen olen saanut tuolla kohdalleen lähemmäksi totuutta.

Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #13 : Huhtikuu 09, 2009, 09:43:19 ap »

Testi pitäisi tehdä myös liina silmien ympärillä, samalla laitteella päästetyillä shoteilla jotka ovat mielellään vielä samanikäisiä. Ja kaikki kahvat yhtä lailla kuumia. Eli ei kotioloissa...

Seuraava testi voisi kyllä onnistua kotioloissa ja olla riittävän luotettava:
- tehdään nakukuppi
- tehdään normaalikuppi
- vertaillaan naku (kuuma) ja normaali (kuumempi) sokkotestinä, valitaan paremman makuinen mikäli mahdollista
- tehdään normaalikuppi
- tehdään nakukuppi
- vertaillaan normaali (kuuma) ja naku (kuumempi) sokkotestinä, valitaan paremman makuinen mikäli mahdollista

Tekojärjestyksen voi myös vaihtaa. Mikäli naku voittaa molemmissa, lienee valmistusjärjestyksen ja siitä aiheutuneiden sivuvaikutusten osuus niin merkityksetön, että ne voidaan sivuuttaa kun pyritään vain arvioimaan onko naku parempi kuin normaali.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #14 : Huhtikuu 09, 2009, 10:50:43 ap »

Virtausmekaniikkaa lukeneena tulee mieleen, että eikös nakukahvassa ole keskimääräinen veden virtausmatka lyhyempi? Tarkoitan siis sitä, että normaalilla kahvallahan kahvi valuu reunoilta keskelle ja nokkien kautta ulos, nakukahvan kanssa suoraan ulos.

Uskoisin, että virtausmatkan pituus vaikuttaa virtausnopeuteen koko kahvan matkalla (painehan on aika kova!), ei pelkästään filtterin alla. Mutta siis uskoisin ;)

Kyllä kahvikakku on semmoinen kertavastus, että  nokan virtausvastus on sen rinnalla käytännössä merkityksetön. Virtauksen puristuminen ja kääntyminen nokan kautta saattaa kyllä poksautella kuplia cremasta ja sillä lailla madaltaa vaahtoa, mutta vastapaine tuskin vaikuttaa.
Kirjattu