Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Lämpötilan säätö HX-keittimessä  (Luettu 3573 kertaa)

kimmo_l

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« : Huhtikuu 06, 2009, 20:22:14 ip »

Olen juuri päässyt kahviharrastuksen makuun ja sain juuri asenneltua uuden keittimeni (käytetty yksigruppoinen Nuova Simonelli MAC 2000). Vesiliitännät on tehty ja mylly säädetty kutakuinkin kohdalleen. Nyt on siis oikea aika aloittelijan kysymyksille :).

Seuraavaksi pitäisi saada boileri jotenkin kohdilleen säädettyä. Onko tähän olemassa jotain hyvää ohjenuoraa? Paine pyörii tällä hetkellä noin 1,1-1,2 barin paikkeilla, mikä ainakin ohjekirjan mukaan on oikeahko.

Ostin tänään sellaisen "tikkulämpömittarin", jolla koitin uuttoveden lämpötilaa mittailla. Sain mittarilla läpötilaksi noin 87 astetta. Käsittääkseni 94 on se, mihin pitäisi tähdätä. En ole kuitenkaan ihan vakuuttunut siitä, että tämä mittausmenetelmä on hyvä uuttolämpötilan mittaukseen (vesi kuitenkin jo vapaassa ilmassa tullessa koneesta ulos jne.). Onko jotain muuta tapaa todeta oikea lämpötila kuin lämpömittari?

Tällä hetkellä vesi hiukan sihahtaa alussa, mikä viittaisi siihen että saattaa tulla jo hiukan liiankin lämpöisenä ulos. Keittimen säätö rupeaa myös lähestymään jo tappia.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #1 : Huhtikuu 06, 2009, 20:46:55 ip »

Olen juuri päässyt kahviharrastuksen makuun ja sain juuri asenneltua uuden keittimeni (käytetty yksigruppoinen Nuova Simonelli MAC 2000). Vesiliitännät on tehty ja mylly säädetty kutakuinkin kohdalleen. Nyt on siis oikea aika aloittelijan kysymyksille :).

Seuraavaksi pitäisi saada boileri jotenkin kohdilleen säädettyä. Onko tähän olemassa jotain hyvää ohjenuoraa? Paine pyörii tällä hetkellä noin 1,1-1,2 barin paikkeilla, mikä ainakin ohjekirjan mukaan on oikeahko.

Ostin tänään sellaisen "tikkulämpömittarin", jolla koitin uuttoveden lämpötilaa mittailla. Sain mittarilla läpötilaksi noin 87 astetta. Käsittääkseni 94 on se, mihin pitäisi tähdätä. En ole kuitenkaan ihan vakuuttunut siitä, että tämä mittausmenetelmä on hyvä uuttolämpötilan mittaukseen (vesi kuitenkin jo vapaassa ilmassa tullessa koneesta ulos jne.). Onko jotain muuta tapaa todeta oikea lämpötila kuin lämpömittari?

Tällä hetkellä vesi hiukan sihahtaa alussa, mikä viittaisi siihen että saattaa tulla jo hiukan liiankin lämpöisenä ulos. Keittimen säätö rupeaa myös lähestymään jo tappia.

Pressostaatti taitaa myös MAC:ista löytyä. Sen avulla säädetään lämpötila kohdalleen. Muistaakseni ruuvista vastapäivään kiertämällä saadaan painetta lisää (=korkeampi lämpötila) ja myötäpäivään päinvastoin. Tuo 1,1-1,2 pitäisi kuitenkin olla ihan ok.

Ei tuo tikkumittaus ainakaan mikään kovin tarkka tapa ole. Paras olisi sellainen portafiltteriin asennettu lämpömittari. Ainakin Brasiliaan saa sellaisen valmiina tarvikkeena. Itse en ole kovin tärkeänä pitänyt, kun en muutenkaan ole turhan tarkka kahvin valmistuksessa.

Se veden sihahtelu ei oikeastaan korreloi suoranaisesti uuttolämpötilaa, mutta toki antaa viitteitä siitä, että lämmöt on riittävän korkealla. Lämmönvaihtimessa pitkään seisonut vesi tuppaa kuumenemaan liikaa ja siksi HX-koneissa on tarpeen tehdä ns. välihuuhtelu eli ennen shottia laskee ylikuumentunut vesi pois.

Mistä muuten hankit MAC:in? Onko siinä myös ohjelmoitava annostelu? Rotaatiopumppu siinä ainakin on. Miten on kalkinpoistot tehty ja milloin? Onko boilerissa poistoventtiili pohjassa (helpottaa veden vaihdossa merkittävästi)? Kiinteä vesiliityntä on kyllä ihan must juttu. Samoin viemäröinti helpottaa elämää, ainakin laiskan miehen kuten minä. Varaosiahan noihin pro-laitteisiin saa todella hienosti.

Onnea uuden koneen kanssa ja mukavia kahvihetkiä. Mikä mylly sulla muuten on?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #2 : Huhtikuu 06, 2009, 20:48:33 ip »

Espresson valmistuksessa käytettävä "lämpötilahaarukka" sijoittuu välille 85-95 astetta. Pääsääntöisesti niin että tummat paahdot (siis todella tummat) pitävät viileästä ja sitten vaaleammat noista korkeammista lämpötiloista. Jos sait tuolla mittarillasi lukemasi 87 astetta, niin todelliset lämmöt voivat olla melko kohdallaan.

Mutta miltä kahvi maistuu? Tuostahan siinä lämpötilansäädössä on loppujen lopuksi kyse. Eli jos maistuu happamalta niin lämpötila voi olla liian alhainen, jos kitkerältä niin liian korkea. Mitään yhtä "oikeaa" lämpötilaa ei siis ole olemassa.

Jos epäilet että koneesi käy pahasti alilämpöisenä, niin kannattaa kokeilla ensin kunnon kalkinpoistoa. Simonellissa vaikuttaisi olevan varsin iso boileri (4.8 litraa), joten höyrytystehon puolesta tuo 1.1-1.2 on varmasti jo oikein hyvä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #3 : Huhtikuu 06, 2009, 20:55:54 ip »

Koneeseen löytyy hyvin manuaalia ja osaluetteloa täältä.

Manuaalissa kerrotaan että "tehdassäätönä" on 1.1-1.2 bar, mutta tuota voi halutessaan nostaa mikäli käytettävä kahvi vaatii korkeampaa lämpöä (sivu 9).

Samaiselta sivulta huomasin muuten maininnan tuloveden paineesta jonka pitäisi pysyä alle 4 barin jotta toiminta olisi "normaalia".

Lisäys: onhan kone putsattu muutenkin kuin pelkästään kalkinpoiston osalta. Eli gruposta poistettu kaikki töhnä? Mikäli kone on ollut "puolihuolimattomassa" kahvilakäytössä voi gruppo olla suoraansanoen saastainen ja kahvista ei saa hyvänmakuista ennen kunnon puhdistusta mitenkään.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 06, 2009, 21:00:08 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

kimmo_l

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #4 : Huhtikuu 06, 2009, 21:06:14 ip »

Lainaus
Mistä muuten hankit MAC:in? Onko siinä myös ohjelmoitava annostelu? Rotaatiopumppu siinä ainakin on. Miten on kalkinpoistot tehty ja milloin? Onko boilerissa poistoventtiili pohjassa (helpottaa veden vaihdossa merkittävästi)? Kiinteä vesiliityntä on kyllä ihan must juttu. Samoin viemäröinti helpottaa elämää, ainakin laiskan miehen kuten minä. Varaosiahan noihin pro-laitteisiin saa todella hienosti.

Laite löytyi täältä foorumilta :). Siinä on ohjelmoitava annostelu yhdelle pienelle, kahdelle pienelle, yhdelle isolle ja kahdelle isolle kupille. Kone on vuodelta 2005 ja oletan, että mitään kalkinpoistoa ei ole koskaan tehty. Löysin täältä foorumilta myös threadin kalkinpoistosta tuommoisen "vedensuodatinkotelon" avulla. Ajattelin kokeilla sitä, jahka pääsen tässä touhussa alkuun :). Varaosien hankintaa on myös kokeiltu välittömästi, kun meni muutama tiiviste uusiksi. Hyllytavarana löytyi.

Lainaus
Onnea uuden koneen kanssa ja mukavia kahvihetkiä. Mikä mylly sulla muuten on?
Kiitoksia :). Myllynä on ascaso i-mini.

Lainaus
Mutta miltä kahvi maistuu? Tuostahan siinä lämpötilansäädössä on loppujen lopuksi kyse. Eli jos maistuu happamalta niin lämpötila voi olla liian alhainen, jos kitkerältä niin liian korkea. Mitään yhtä "oikeaa" lämpötilaa ei siis ole olemassa.
Kahvi maistui itse asiassa ihan hyvältä. Tosin vaikea sanoa, miten hyvältä kun on uudet pavut (ostin Kaffan espressosekoitus 3.1:stä) ja kaikki muukin säätö on vähän hakusessa. Kitkerää tai hapanta se ei kuitenkaan ollut. Sellainen "oikean makuinen" espresso ei myöskään ole minulla ihan vielä tiedossa :). Kuitenkin minun suulleni hyvää kahvia sain. Kokeilin myös omaa uunipaahtoa ja sekin onnistui ihan hyvin. Ihan yhtä paljon karismaa siinä ei tosin ole kuin ammattilaisten tekeleissä.

Tulikohan nyt vastattua kaikkiin kysymyksiin... :)
Kirjattu

kimmo_l

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #5 : Huhtikuu 06, 2009, 21:08:28 ip »

Lainaus
Lisäys: onhan kone putsattu muutenkin kuin pelkästään kalkinpoiston osalta. Eli gruposta poistettu kaikki töhnä?

Avasin grupon "sihdin" ja putsailin sieltä. Kalkinpoistoa tai muuta suolistohuuhtelua koneelle ei vielä ole tehty. Ajattelin ajella sitruunahappoliuosta muutaman erän läpi jahka saan siihen välineet.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #6 : Huhtikuu 06, 2009, 21:19:05 ip »

Avasin grupon "sihdin" ja putsailin sieltä. Kalkinpoistoa tai muuta suolistohuuhtelua koneelle ei vielä ole tehty. Ajattelin ajella sitruunahappoliuosta muutaman erän läpi jahka saan siihen välineet.

Ja muista tehdä takaisinhuuhtelu säännöllisesti. Tarvitset siihen esim. Cafizaa ja umpifiltterin. Itse teen takaisinhuuhtelun kerran viikossa cafizan kanssa ja päivittäin pelkällä vedellä.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

kimmo_l

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Lämpötilan säätö HX-keittimessä
« Vastaus #7 : Huhtikuu 08, 2009, 21:08:23 ip »

Clas Ohlsonin suodatinkoteloviritelmä, josta oli täällä: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=977.0 ei ainakaan mun tapauksessa jostain syystä toiminut. Pumppu jumittui totaalisesti eikä mitään kulkenut mihinkään suuntaan. Sen sijaan ämpäri toimi hyvin ja pumppu jaksoi kiskoa liuokset sisään vaikka ämpäri oli keittimen alapuolellakin. Nyt jännäämään huomista ja kalkinpoiston tuloksia...
Kirjattu