Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste  (Luettu 2373 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste
« : Huhtikuu 02, 2009, 10:08:59 ap »

Olen pohtinut gruppon tiivisteen muodon vaikutuksia kakun turpoamisen aikana. Retrossa on aika eriskummallinen tiiviste, ks. tämä kuva. Mietin kuinka tuo suihkusihdin ja sen tasosta selvästi alempana (hätäisellä mittauksella 5-7 mm) olevan tiivisteen välinen etäisyys vaikuttaa kahvikakun turpoamiseen uuton aikana. Nimenomaan siis mahdollisen murtumisen ja siitä aiheutuvan kanavoitumisen näkökulmasta.

Täältä huomasin, että Retroissa on myös tasainen ja isompi suihkusihti ilman kohollaan olevaa tiivistettä (kaksi viimeistä kuvaa). Suunnittelin vaihtavani suihkusihdin ja tiivisteen sellaiseksi, jossa tuota eroa ei olisi, kun ajattelin, että sillä voisi olla vaikutusta kanavoinnin syntymiseen. Keskustelin eilen pitkään Honkoliinin avuliaan huoltokaverin kanssa, ja erinäisten kokeilujen jälkeen hän totesi, ettei uudempiin boilereihin pysty asentamaan tuota ohuempaa tiivistettä, eikä isompaa suihkusihtiäkään. Ariete on kuulemma lähihistoriassa muuttanut boileria, ja entisen kahden mallin (pod- ja filtterimallit) sijasta nyt on tarjola vain yksi versio, eli näiden hybridi.  Tuotantokustannuksia on varmaan säästetty tarjoamalla vain yhtä mallia.

Tiivisteen sisäreuna on viisto, jolloin kakun turpoaminen ei välttämättä (?) revi kakkua auki. Tiivisteen muoto näkyy kakussa, toisinaan "gruppouloke" leikkautuu kakusta kahvan aukaisussa, ja jää groppuun. No, lähteehän se sieltä huuhtelulla, joten ei siinä sen suurempaa ongelmaa.

Kanavia saan aikaiseksi, siihen ei paljoa tarvitse taitoa. Yksi syyllinen on vino tamppaus, jota olen nyttemmin korjannut suoraksi olemalla huolellisempi. Retrossa on ollut sisuskalut auki modauksen ansiosta, ja eilen laitoin sen taas toimintakuntoon vanhalla opv:llä (paine about 12 bar). Ensimmäinen shotti oli lohduttavan hyvä, eikä uuton aikana näkynyt erityisemmin kanavoitumisen tunnuksia. Eli tunnelmat tuon tiivisteen suhteen ovat hieman häilyväiset, kun ei ole nakukahvaa käytössä, jotta oikeasti pystyisi lukemaan jotain ongelmista uuton aikana.

Mikä merkitys tuollaisella korkoerolla voi olla kakun käyttäytymiseen turpoamisen aikana? Voiko hyvin tampattu kakku kestää muodonmuutoksen? Onko muissa hybridilaitteissa tällainen ratkaisu? Tai vielä hurjempaa, onko jossain vakavan tason laitteessa vastaavanlaista korkoeroa gruppossa?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste
« Vastaus #1 : Huhtikuu 02, 2009, 10:29:41 ap »

Eli tunnelmat tuon tiivisteen suhteen ovat hieman häilyväiset, kun ei ole nakukahvaa käytössä, jotta oikeasti pystyisi lukemaan jotain ongelmista uuton aikana.

Varsinainen vastaus lienee tässä. On vaikea sanoa mitä siellä tapahtuu jos uuttoa ei pääse näkemään.

Kahvikakku ei sinänsä ole mikään "kumitulppa", joka voi "repeytyä". Joskus näkee kiinnitettävän paljon huomiota siihen että kakun pinta on sileä ja tampperilla kiiltäväksi pyöräytetty, ja että suihkusihti ei vaan raapaise pintaa "rikki". En kuitenkaan tiedä mihin tuollainen ajattelu perustuu, paitsi siihen että kakun mieltäminen jonkinsorttiseksi tulpaksi helpottaa asian hahmottamista omassa päässä. Tulppa se ei kuitenkaan ole, koska kakun läpihän se espresso uutetaan.

Minulle kahvikakku on kahvista muodostettu suodatin. Sen pinnalla ei ole niin väliä, vaan uuton kannalta ratkaisevaa on että tavaraa on tasaisesti joka puolella. Muuten vesi menee läpi sieltä mistä helpoiten pääsee. Kakun kiinteys on myös tärkeää, jotta virtaava vesi ei pääse liikuttelemaan kahvimassaa ja luomaan itselleen reitin kakun läpi.

Näiden pohdintojen valossa pienet röpelöt mitä tiiviste kakun pintaan synnyttävät eivät haittaa ollenkaan. Mutta jos tiivistettä vasten turpoaminen johtaa purujen siirtymiseen kohti kakun keskustaa ja reunoille jää vähemmän tavaraa, niin sitten vesi kyllä löytää sieltä kivan reitin pihalle. Nakukahvassa tämä näkyisi donitsimaisena uuttona. Mahdollisimman kiinteä kakku eli hyvä distribuutio ja riittävä tamppaus auttavat varmasti.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste
« Vastaus #2 : Huhtikuu 02, 2009, 10:47:15 ap »

Minulle kahvikakku on kahvista muodostettu suodatin. Sen pinnalla ei ole niin väliä, vaan uuton kannalta ratkaisevaa on että tavaraa on tasaisesti joka puolella. Muuten vesi menee läpi sieltä mistä helpoiten pääsee.

Näin sen itsekin ymmärrän - tosin "suodatin" on hieman huono termi (en tosin keksi itse parempaa), sillä suodattimellahan suodatetaan jotain pois ja nythän siitä vedestä ei oteta mitään pois vaan siihen lisätään tavaraa. Tosin kun vesi on päässyt syvemmälle kakussa ja ottanut kiinteitä partikkeleita mukaansa niin sitten kakku alkaa käyttäytyä tuolle liuokselle myös suodattimenomaisesti.

Mutta tosiaan kakun pinnan huolellinen "sipsuttelu" täysin tasaiseksi ennen tamppausta on (mielestäni) turhaa. Ne ongelmat ovat syvemmällä jauhemassassa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste
« Vastaus #3 : Huhtikuu 02, 2009, 10:57:51 ap »

Itse olen puuhastellut Silviani kanssa hiukan aiheeseen liittyvän asian kanssa.

Mielestäni alkuperäinen tiiviste alkoi tiputtamaan hiukan vettä, varsinkin, jos kahva ei ollut vedetty kovaa kiinni.
Hankin sittemmin pari uutta tiivistettä Helsingistä. Nämä ovat kuitenkin pehmeämpää kumia, kun alkuperäinen Rancilion kumi.
No, minusta tuntuu, että kahvikakun saama tila pienenee, kun kahva menee pidemmälle... Kun siihen sihtiin ei meinaa kovallakaan tamppauksella saada 13g annosta, niin siinä ei minusta olisi pienentämisen varaa.
Nyt laitoin taas kovan, vanhan kumin paikalleen, eikä se vuoda, kun vetää kahvan kireelle.
Sydäntä vain särkee tuollainen kovakourainen käyttö.
Jossakin aiemmissa posteissa muistan olleen puhetta "elintarvikesilikonirasvasta"?
Minulla on kyllä erilaisia silikonirasvoja, mutta ei kait syömäkelpoisia.

Tietäisikö joku kertoa, mistä syötävää rasvaa saisi ja olisiko se haitaksi, tai hyödyksi rasvata kahvan korvat / kiristysura ja kumin pinnat kitkan ja kulumisen vähentämiseksi ja nurjalla puolella tiivistämiseksi?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Kakun turpoaminen ja gruppon tiiviste
« Vastaus #4 : Huhtikuu 02, 2009, 11:04:44 ap »

Missä tuota rasvaa käytetään alunperin?

Olen löytänyt hyvän paikan hankkia putkiin liittyvään pikkutarviketta (ja isompaakin, jos tarvetta löytyy) Pakilan Putkesta. Odottelen sieltä syötävää  :P kierreliimaa. Sieltä saattaisi löytyä myös syötävää silikonirasvaa, jos se liittyy jollain putkimaailmaan.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba