Olen pohtinut gruppon tiivisteen muodon vaikutuksia kakun turpoamisen aikana. Retrossa on aika eriskummallinen tiiviste, ks.
tämä kuva. Mietin kuinka tuo suihkusihdin ja sen tasosta selvästi alempana (hätäisellä mittauksella 5-7 mm) olevan tiivisteen välinen etäisyys vaikuttaa kahvikakun turpoamiseen uuton aikana. Nimenomaan siis mahdollisen murtumisen ja siitä aiheutuvan kanavoitumisen näkökulmasta.
Täältä huomasin, että Retroissa on myös tasainen ja isompi suihkusihti ilman kohollaan olevaa tiivistettä (kaksi viimeistä kuvaa). Suunnittelin vaihtavani suihkusihdin ja tiivisteen sellaiseksi, jossa tuota eroa ei olisi, kun ajattelin, että sillä voisi olla vaikutusta kanavoinnin syntymiseen. Keskustelin eilen pitkään Honkoliinin avuliaan huoltokaverin kanssa, ja erinäisten kokeilujen jälkeen hän totesi, ettei uudempiin boilereihin pysty asentamaan tuota ohuempaa tiivistettä, eikä isompaa suihkusihtiäkään. Ariete on kuulemma lähihistoriassa muuttanut boileria, ja entisen kahden mallin (pod- ja filtterimallit) sijasta nyt on tarjola vain yksi versio, eli näiden hybridi. Tuotantokustannuksia on varmaan säästetty tarjoamalla vain yhtä mallia.
Tiivisteen sisäreuna on viisto, jolloin kakun turpoaminen ei välttämättä (?) revi kakkua auki. Tiivisteen muoto näkyy kakussa, toisinaan "gruppouloke" leikkautuu kakusta kahvan aukaisussa, ja jää groppuun. No, lähteehän se sieltä huuhtelulla, joten ei siinä sen suurempaa ongelmaa.
Kanavia saan aikaiseksi, siihen ei paljoa tarvitse taitoa. Yksi syyllinen on vino tamppaus, jota olen nyttemmin korjannut suoraksi olemalla huolellisempi. Retrossa on ollut sisuskalut auki modauksen ansiosta, ja eilen laitoin sen taas toimintakuntoon vanhalla opv:llä (paine about 12 bar). Ensimmäinen shotti oli lohduttavan hyvä, eikä uuton aikana näkynyt erityisemmin kanavoitumisen tunnuksia. Eli tunnelmat tuon tiivisteen suhteen ovat hieman häilyväiset, kun ei ole nakukahvaa käytössä, jotta oikeasti pystyisi lukemaan jotain ongelmista uuton aikana.
Mikä merkitys tuollaisella korkoerolla voi olla kakun käyttäytymiseen turpoamisen aikana? Voiko hyvin tampattu kakku kestää muodonmuutoksen? Onko muissa hybridilaitteissa tällainen ratkaisu? Tai vielä hurjempaa, onko jossain vakavan tason laitteessa vastaavanlaista korkoeroa gruppossa?