Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Seisova kahvi  (Luettu 3108 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Seisova kahvi
« : Huhtikuu 07, 2009, 11:45:52 ap »

Joskus menneisyydessä tuli mietittyä mitä kahville tapahtuu kun sen antaa olla kupissa, siis jos kahvin antaa seistä.

Löysin itseltäni aiheesta seuraavat muistiinpanot:
- Kahls espressoa keitelty Brikka-pannussa, vesi pannussa aluksi kylmää, keittolevyn lämpötila maksimissa
- ajan hetkellä 4:50 kahvi valmis, kaato kuppiin (2dl), kahvin lämpötila 82,2 celciusta
- ajan hetkellä 9:40 ikävä sivumaku selkeästi havaittavissa, kahvin lämpötilan 65,4 celciusta

En osannut tarkemin havainnoida johtuiko ikävä sivumaku ajan vaikutuksesta, lämpötilan muutoksesta vai jostain muusta. Olin myös kirjaillut saman suuntaisia havaintoja muiden espressopapujen osalta.

Onkohan tuon ikävän sivumaun ilmeneminen yleinenkin ominaisuus?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Seisova kahvi
« Vastaus #1 : Huhtikuu 07, 2009, 12:27:13 ip »

En osannut tarkemin havainnoida johtuiko ikävä sivumaku ajan vaikutuksesta, lämpötilan muutoksesta vai jostain muusta. Olin myös kirjaillut saman suuntaisia havaintoja muiden espressopapujen osalta.

Onkohan tuon ikävän sivumaun ilmeneminen yleinenkin ominaisuus?

Kuumasta maistaa huonommin makuja kuin hieman viileästä. Mikäli kahvi valmistettu laadukkaista pavuista niin sen pitäisi maistua suhteellisen hyvältä kylmänäkin (riippuu tosin valmistustavasta - mikäli juoman sekaan jää paljon purua tms. mujua niin se voi sitten yliuuttua juoman seistessä - samoin espressomenetelmällä valmistettu kärsii aika pahasti). Itse annan monien suodattamalla valmistettujen kahvien viiletä kupissa kotvan, varsinkin monet afrikkalaiset maistuvat näin paremmin.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Seisova kahvi
« Vastaus #2 : Huhtikuu 07, 2009, 20:26:26 ip »

Sellainen tuli mieleen, että mitäköhän kahvin rasvalle tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa makuun? Huoneenlämpöön ehtineen kahvinhan tunnistaa rasvavanasta...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Seisova kahvi
« Vastaus #3 : Huhtikuu 07, 2009, 21:32:34 ip »

Sellainen tuli mieleen, että mitäköhän kahvin rasvalle tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa makuun? Huoneenlämpöön ehtineen kahvinhan tunnistaa rasvavanasta...

Kai se rasva kiinteytyy? Eli vähän niinkuin jauhelihakeiton pinnalle nousee keiton jäähtyessä rasvakalvo.

Rasvan määrä riippuu varmasti valmistustavasta. Paperin läpi suodatettaessa sitä ei taida paljoa kerääntyä?

Mutta laadukkaan kahvin pitäisi olla kylmänä makeahkoa eikä mitenkään epämiellyttävän makuista (eli ei pahoja sivumakuja). En tiedä onko tästä peräisin "kahvin pitää olla kuumaa" sanonta - eli pahanmakuinen kahvi on hyvä juoda mahdollisimman kuumana. Joskus mittailin huvikseni lämpöjä (suodatin)kahvikupista ja muistaakseni kun mentiin alle 60 asteen alkoi kahvi olla makujen suhteen miellyttävimmillään.
Kirjattu