Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: i-Roast 2:lla paahtaminen  (Luettu 10219 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
i-Roast 2:lla paahtaminen
« : Tammikuu 22, 2009, 11:58:28 ap »

Aloitan nyt uuden langan, kun ei periaatteessa nämä paahtamiseen liittyvät asiat kuulu tuohon "Vastuksen vaihto" -lankaan.

Harjoittelut i-Roastilla jatkuu. Periaatteessa ongelmaksi on muodostunut liian tumma paahto. Toki lyhyellä paahtoajalla (jotain 6-9 minuuttia) pääsee johonkin medium paahtoon, mutta eikös tuo paahtoaika ole kuitenkin aika nopea? Kovin ristiriitaisia kommentteja netti on pullollaan. Toiset käskevät kytätä väriä, eikä aikaa ja sitten toisinpäin. Kumpi on paahtoa ajatellen parempi vaihtoehto, pudottaa paahtolämpötilaa vai -aikaa? Ilmeisesti pienemmällä papumäärällä saa paahtoaikaa pidennettyä? Nyt olen käyttänyt 150 grammaa papuja per satsi.

Viimeisin paahto tuli tehtyä Brazil Fazenda yellow bourbon -pavulla. Kokonaispaahtoaika oli se täydet 15 minuuttia tuottaen jotain medium dark -tyyppistä paahtoa (öljyä ei näkyvissä). Lisään vaikka paahtoprofiilin tähän kun sen kotoota löydän :). Makumaailma olikin karvas pettymys, tai sanotaanko hapan  ;D. Kyseistä paahtoa kokeilin nopeammallakin paahdolla vaaleammaksi ja lopputulos aina vaan espressona erittäin hapan, juomakelvoton.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #1 : Tammikuu 22, 2009, 21:23:24 ip »

Harjoittelut i-Roastilla jatkuu. Periaatteessa ongelmaksi on muodostunut liian tumma paahto. Toki lyhyellä paahtoajalla (jotain 6-9 minuuttia) pääsee johonkin medium paahtoon, mutta eikös tuo paahtoaika ole kuitenkin aika nopea?

Tästä ketjusta löytyy paljon mittausdataa erillisen lämpömittarin kanssa. Vastuksena tuolla on 1.85kOhm. Kokeile jotain tuolla dokumentoitua profiilia ja vertaa miten itselläsi käyttäytyy (raksujen kohdat). Jos en itse tummaksi paahtanut, niin harvoin se yli 10 minuutin koskaan meni. semmoinen 9 min on aika normaali. Ilmapaahtimen paahtoaikoja ei pidä verrata rumpupaahtimiin joissa jo itse papujen kuivatteluun menee pidempi aika. Nopeimmat kaupalliset paahtotekniikat paahtavat 1.5-3 minuutissa riippuen halutusta paahtoasteesta - näissä lämmön siirtyminen papuun on tehty mahdottoman tehokkaaksi.

Kovin ristiriitaisia kommentteja netti on pullollaan. Toiset käskevät kytätä väriä, eikä aikaa ja sitten toisinpäin. Kumpi on paahtoa ajatellen parempi vaihtoehto, pudottaa paahtolämpötilaa vai -aikaa? Ilmeisesti pienemmällä papumäärällä saa paahtoaikaa pidennettyä? Nyt olen käyttänyt 150 grammaa papuja per satsi.

Paras vaihtoehto olisi kytätä papumassa lämpötilaa - mikä vaatii erillisen anturin. Seuraavaksi paras on raksut ja tuoksu. Viimeisenä väri. Varsinkin I-roastin kanssa on huono verrata väriä johonkin ammattilaisen rumpupaahtoon - sillä tavalla ei pääse samaan paahtoasteeseen eli lopetuslämpötilaan pavun sisällä. Väri on huonoin indikaattori paahtoasteelle vaikkakin helpoiten havaittavissa oleva muuttaja (toki sitten saman pavun kanssa samalla profiililla ja paahtimella voi myös sen kanssa melko turvallisesti pelata).

Viimeisin paahto tuli tehtyä Brazil Fazenda yellow bourbon -pavulla. Kokonaispaahtoaika oli se täydet 15 minuuttia tuottaen jotain medium dark -tyyppistä paahtoa (öljyä ei näkyvissä). Lisään vaikka paahtoprofiilin tähän kun sen kotoota löydän :). Makumaailma olikin karvas pettymys, tai sanotaanko hapan  ;D. Kyseistä paahtoa kokeilin nopeammallakin paahdolla vaaleammaksi ja lopputulos aina vaan espressona erittäin hapan, juomakelvoton.

Suosittelisin ensialkuun viemään kaikki paahdot toiseen raksuun/sen kynnykselle ja maistamaan ensin siitä. Onnistunut vaaleaksi paahtaminen on itseasiassa vaikeaa ja vaatii aika hyvää kontrollia paahtolämmölle siihen ensimmäisen raksun paikkeille/jälkeen jotta paahtoa saadaan jatkettua tarpeeksi pitkään mutta kuitenkin niin ettei lämpötila pääse nousemaan liian nopeasti. Lisäksi noita paahtoja kannattaa levähdyttää kotva jos tuntuvat heti paahdon jälkeisinä päivinä ongelmaisilta - "unohda" johonkiin sopivaan ilmatiiviiseen purnukkaan vaikka viikoksi. Mutta melkein sanoisin että mikäli haluat I-roastilla 15 min paahtaa, niin lopputuloksen pitäisi olla aina melko tumma ja öljyinen - muuten mennään liian hissukseen jossain vaiheessa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #2 : Tammikuu 22, 2009, 22:40:09 ip »

Kumpi on paahtoa ajatellen parempi vaihtoehto, pudottaa paahtolämpötilaa vai -aikaa?

I-Roastin tapauksessa tuo on kinkkinen kysymys. Riittävän pitkä paahtoaika edistää makujen kehittymistä, eli periaatteessa paahtoaikaa voisit pidentää vaikka tuplasti. Mutta ilmapaahtimet ja erityisesti I-Roast kuivattavat papuja hyvin tehokkaasti, joten toisaalta pidempi paahto tarkoittaa pilalle kuivattuja papuja. Näiden kahden eri suuntaan ohjaavien vaikutusten väliltä pitäisi sitten löytää se kompromissi.

Varmaankin voisit pidentää paahtoaikaa hieman, mutta kannattaa pysyä alle 15 minuutin. Pavulle sopivin profiili löytyy kokeilemalla, ja kokeilemalla vielä lisää.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #3 : Tammikuu 22, 2009, 23:52:05 ip »

Riittävän pitkä paahtoaika edistää makujen kehittymistä, eli periaatteessa paahtoaikaa voisit pidentää vaikka tuplasti.

Ongelmana vain on että sitä pitää osata venyttää oikeasta kohdasta. Tietyissä lämpötiloissa lilluminen liian pitkään heikentää lopputulosta. Hyvää pikkuinfoa aiheesta löytyy esim. täältä ja varsinkin täältä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #4 : Tammikuu 23, 2009, 08:37:04 ap »

Tästä ketjusta löytyy paljon mittausdataa erillisen lämpömittarin kanssa. Vastuksena tuolla on 1.85kOhm. Kokeile jotain tuolla dokumentoitua profiilia ja vertaa miten itselläsi käyttäytyy (raksujen kohdat). Jos en itse tummaksi paahtanut, niin harvoin se yli 10 minuutin koskaan meni. semmoinen 9 min on aika normaali. Ilmapaahtimen paahtoaikoja ei pidä verrata rumpupaahtimiin joissa jo itse papujen kuivatteluun menee pidempi aika. Nopeimmat kaupalliset paahtotekniikat paahtavat 1.5-3 minuutissa riippuen halutusta paahtoasteesta - näissä lämmön siirtyminen papuun on tehty mahdottoman tehokkaaksi.

Kiitos linkistä, tulikin huomattua tuo viestiketju alkuper. kirjoitukseni jälkeen. Toki joo ei pidä verrata paahtotapoja keskenään, sehän on selvää. Hainkin tässä vaan tuntumaa siihen mitenkä paahtoaika ja lämpö vaikuttaa papujen makuun i-Roastilla paahtamisessa.

Paras vaihtoehto olisi kytätä papumassa lämpötilaa - mikä vaatii erillisen anturin. Seuraavaksi paras on raksut ja tuoksu. Viimeisenä väri. Varsinkin I-roastin kanssa on huono verrata väriä johonkin ammattilaisen rumpupaahtoon - sillä tavalla ei pääse samaan paahtoasteeseen eli lopetuslämpötilaan pavun sisällä. Väri on huonoin indikaattori paahtoasteelle vaikkakin helpoiten havaittavissa oleva muuttaja (toki sitten saman pavun kanssa samalla profiililla ja paahtimella voi myös sen kanssa melko turvallisesti pelata).

Täytyy varmaan viritellä jonkinlainen lämpömittari tuonne papujen sekaan. Sinullakin käytössä olevaa Bilteman mittaria ei näytä olevan enää myynnissä, mutta varmasti jostain muualta löytyy vastaava (edullinen tietenkin :)).

Suosittelisin ensialkuun viemään kaikki paahdot toiseen raksuun/sen kynnykselle ja maistamaan ensin siitä. Onnistunut vaaleaksi paahtaminen on itseasiassa vaikeaa ja vaatii aika hyvää kontrollia paahtolämmölle siihen ensimmäisen raksun paikkeille/jälkeen jotta paahtoa saadaan jatkettua tarpeeksi pitkään mutta kuitenkin niin ettei lämpötila pääse nousemaan liian nopeasti. Lisäksi noita paahtoja kannattaa levähdyttää kotva jos tuntuvat heti paahdon jälkeisinä päivinä ongelmaisilta - "unohda" johonkiin sopivaan ilmatiiviiseen purnukkaan vaikka viikoksi. Mutta melkein sanoisin että mikäli haluat I-roastilla 15 min paahtaa, niin lopputuloksen pitäisi olla aina melko tumma ja öljyinen - muuten mennään liian hissukseen jossain vaiheessa.

Haasteena on edelleen kyllä kuulla tuo toinen raksu, papumassa kun iskee reunaa päin niin siitä lähtee jo semmoinen "raksumainen" ääni. Ekan kuulee kyllä hyvin. Yirgacheffellä paahdot ovat onnistuneet mielestäni aika hyvin. Paahdoin pari satsia, tummemman ja vaaleamman. Vaaleamman vein ekan raksun loppuun jatkaen paahtoa pari minuuttia ja paahtoaika jäi jonnekin 9 minuutin paikkeille (tokaa raksua ei mielestäni tullut). Molemmista paahdoista on tullut varsin hyvää espressoa. Tummemmassa jäi häiritsemään lievä savuisuuden maku ja tuoksu.

Tuosta brassipavusta minulla on myös n. 10 minuutin paahto ja siinä maku ei ole läheskään niin hapan, joskin aavistukseen puumainen.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #5 : Tammikuu 23, 2009, 21:05:37 ip »

Sinullakin käytössä olevaa Bilteman mittaria ei näytä olevan enää myynnissä, mutta varmasti jostain muualta löytyy vastaava (edullinen tietenkin :)).

Uskoisin että sieltä vastaava mittari löytyy. Omani oli siis osa 19.90€ yleismittaria.

Tummemmassa jäi häiritsemään lievä savuisuuden maku ja tuoksu.

Kokeile tähdätä seuraavan kerran nopeammin tuohon tummuuteen, eli loppuosaan enemmän lämpöä. Voi olla että tuossa sinulla papu pääsi kuivumaan liiaksi paahdon aikana (yirg kun on pienikokoinenkin).

Tuosta brassipavusta minulla on myös n. 10 minuutin paahto ja siinä maku ei ole läheskään niin hapan, joskin aavistukseen puumainen.

Tässä taas voisit kokeilla lyödä siihen alkuun enemmän lämpöä ja sitten loppu normaalisti. Eli jos onkin vähän tiiviimpi ja kovempi papu ja vaatii alkuun enemmän "voimaa".
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #6 : Tammikuu 27, 2009, 09:37:52 ap »

Tässä taas voisit kokeilla lyödä siihen alkuun enemmän lämpöä ja sitten loppu normaalisti. Eli jos onkin vähän tiiviimpi ja kovempi papu ja vaatii alkuun enemmän "voimaa".

Jep, päätin ottaa käyttöön 220/4:30, 190/3:00, 240/ toiseen raksuun asti. Tällä profiililla sain tästä brassistakin juotavaa aikaiseksi, sekä ihan arpaonnella mm. ecuadorilaiseen SHB-papuun toimii tämä profiili myös hyvin. Myöhemmin luinkin sitten että SHB-tyyppiset pavut hyötyvätkin tuosta kovemmasta esilämmöstä. Tästä ecuadorilaisesta pavusta minulla ei ollut mitään hajua mitä siitä voi odottaa (ns. "musta hevonen") ja tällä kertaa kyllä onnisti. Varsin mielenkiintoinen papu jossa selkeästi yrttimäisyyttä. Kokonaispaahtoajat ovat olleet siinä 8:30-10:00 hujakoilla toiseen raksuun asti.

Toistaiseksi olen ollut i-Roast 2:teen ihan tyytyväinen, nyt vielä enemmän kun onnistumisiakin on tullut. Kapasiteetti on toki pieni (2-3 paahtosatsia viikossa riittää nykykulutukseen) ja äänekkyys ärsyttää. Toisaalta savuhaittaa ei ole juurikaan ollut, jonka takia paahtaminen ei haittaa asumista :). Uunipaahdossa kun tuota savua tuppaa tulemaan asuntoon vähän turhan paljon. Jonkinlaisella koteloinnilla voisi tuota äänekkyyttä saada kuriin (en tiedä kuuluuko ääni naapuriin...).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #7 : Tammikuu 31, 2009, 09:25:49 ap »

Mistähän johtuu että pavuista alkaa n. viikon päästä tihkumaan öljyt pinnalle? Paahdoin satsin tuota aikasemmin mainittua brassipapua jonnekin n. toisen raksun alkuun. Värin puolesta näytti hyvältä.

Yllätys oli melkoinen nyt viikon päästä paahdosta. Pavut olivat tummuneet tumman suklaan värisiksi ja aivan kiiltäviä öljyt pinnassa. Pientä öljyjen tihkumista olen havainnut myös uunipaahtojen yhteydessä, vaikka heti paahdon jälkeen öljyjä ei olekaan pinnassa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #8 : Helmikuu 03, 2009, 22:20:13 ip »

Mistähän johtuu että pavuista alkaa n. viikon päästä tihkumaan öljyt pinnalle? Paahdoin satsin tuota aikasemmin mainittua brassipapua jonnekin n. toisen raksun alkuun. Värin puolesta näytti hyvältä.

Yllätys oli melkoinen nyt viikon päästä paahdosta. Pavut olivat tummuneet tumman suklaan värisiksi ja aivan kiiltäviä öljyt pinnassa. Pientä öljyjen tihkumista olen havainnut myös uunipaahtojen yhteydessä, vaikka heti paahdon jälkeen öljyjä ei olekaan pinnassa.

Kahvihan puskee paahdon jälkeen sisältään hiilidioksidia 7-10 litraa kiloa papua kohden (riippuu paahtoasteesta). Tuon mukana sieltä tulee sitten kaikkea muutakin pinnalle. Itse en tosin muista että koskaan olisi noin käynyt toisen raksun alkuu paahtaessa - siis että niistä ihan kiiltäviä olisi säilytyksessä tullut, lähinnä siellä on ollut läikkä siellä täällä muutaman päivän jälkeen. Mutta tuo voi tietysti riippua pavusta (vai käykö näin muillakin pavuillasi?).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #9 : Kesäkuu 08, 2009, 11:02:47 ap »

Tulipa kokeiltua paahtoa ensimmäistä kertaa robustalla. Papuna Hasbeanin Rwanda washed robusta. Kuorisilppua tuli uskomaton määrä, 140 gramman latauksella silppua ei varmaan olisi enempää mahtunutkaan i-Roastin "roskasäiiöön". Jäin vain ihmettelemään tuota roskan määrää, pestyistä pavuista kun yleensä tulee muutama hassun kuorenpala. Liekkö sitten robustan rakenne erilainen, vai onkohan Steve lähettänyt jotain muuta robustaa minulle?

Paahdosta on vielä vaikea sanoa mitään. Erona arabicaan nähden, niin tämä tuoksuu kahville heti paahdon jälkeen. Tyypillinen robustamainen pistävä tuoksukin on heti havaittavissa. Lämpöä sai antaa reilusti ja paahdon lopetin kun toinen raksu paukkui kunnolla. Omalla tavallaan "helpompi" paahdettava, ei ainakaan lähde paahto lapasesta niin helposti. Mm. Yirgacheffen kanssa saa olla todella tarkkana ettei eka raksu tulee liian nopeasti.

Uskaliaasti meinaan kokeilla 100% robustashottia  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #10 : Kesäkuu 08, 2009, 17:23:49 ip »

Mm. Yirgacheffen kanssa saa olla todella tarkkana ettei eka raksu tulee liian nopeasti.

Tarkoitit varmaan toista raksua? I-Roastilla ei kannata paljoa yrittää alussa jarrutella - kuivaa pavut aika tehokkaasti ja joka tapauksessa kuivuminen pitäisi saada aikaan pavun ollessa alle 160 asteinen (muutoin ei ole hyväksi). Omien lämpöanturimittausten perusteella I-Roast vie pavut aika nopeasti yli 160 asteen (varsinkin jos on kyse pienestä Yirg pavusta).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #11 : Kesäkuu 08, 2009, 20:53:11 ip »

Tarkoitit varmaan toista raksua? I-Roastilla ei kannata paljoa yrittää alussa jarrutella - kuivaa pavut aika tehokkaasti ja joka tapauksessa kuivuminen pitäisi saada aikaan pavun ollessa alle 160 asteinen (muutoin ei ole hyväksi). Omien lämpöanturimittausten perusteella I-Roast vie pavut aika nopeasti yli 160 asteen (varsinkin jos on kyse pienestä Yirg pavusta).


No itse asiassa tarkoitin ekaa raksua, mutta kokonaisuudessaan tuo Yirga lähtee lapasesta aika nopeasti jos käyttää turhan korkeita lämpötiloja. Yirgan kanssa ekat raksut tuppaavat tulemaan aina tuossa 4:30 hujakoilla. Paahdot jäävät aika hapokkaiksi etenkin jos haluaa vaaleata paahtoa johon Yirga sopii hyvin. i-Roastin lämpömaailman kanssa on aika lailla kädet sidottuna ja koko paahto menee vähän sinnepäin...
Viime aikoina olen muuttanut paahtoprofiileja pidemmäksi ekan raksun osalta, mutta nähtäväksi jää kannattaako. Ei varmaankaan. Kokeilemalla selviää monia asia, tai sitten ei 8) ;D. Pidempiä paahtoaikoja olen hakenut ruohomaisen ja terävän hapokkuuden takia. Tämä johtunee lyhyistä (n. 9 min.) paahtoajoista?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #12 : Kesäkuu 08, 2009, 21:19:04 ip »

Pidempiä paahtoaikoja olen hakenut ruohomaisen ja terävän hapokkuuden takia. Tämä johtunee lyhyistä (n. 9 min.) paahtoajoista?

Profiloinnista/profiileista on menossa Home-Baristan puolella hyvä "aivoriihiketju". Muun muassa tuohon ruohoisuuteen löytyy selitystä täältä. Syynä on siis liian lyhyt kuivatusjakso. Ja tuo kuivatus pitäisi nimenomaan tehdä alhaisissa lämpötiloissa (tuolla mainitaan 300F mikä on noin 150C) ja tämä on I-roastilla aika hankalaa varsinkin jos on kyseessä pieni ja helposti lämpenevä papu.

Oletko kokeillut miten paahto käyttäytyy Yirgalla 120 gramman tai 180 gramman annoksilla? Eli reilusti yli tai ali suositellun 150 gramman.

Edit: korjattu linkki oikein.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: i-Roast 2:lla paahtaminen
« Vastaus #13 : Kesäkuu 09, 2009, 09:30:14 ap »


Oletko kokeillut miten paahto käyttäytyy Yirgalla 120 gramman tai 180 gramman annoksilla? Eli reilusti yli tai ali suositellun 150 gramman.

Edit: korjattu linkki oikein.

Kiitos linkkivinkistä!

Olen paahtosatseissa jäänyt käyttämään 130-140 gramman annoksia. Suuremmilla määrillä paahdoista on tullut epätasaisia ja papumassan liike on selkeästi hitaampi.

Mutta tosiaan ihan maukkaita paahtoja olen saanut pressopannuun ja suodatinkahviin. Espresson kanssa touhu menee kyllä todella vaikeaksi. Häiritsevä kirkkaus ja ylihapokkuus pitäisi paahdoista saada pois.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2