Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mazzerin ajastusapua  (Luettu 6313 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Mazzerin ajastusapua
« : Maaliskuu 30, 2009, 19:17:35 ip »

Baristajameissa tuli tarkasteltua lähemmin akallion Mini-E:n ajastinta sekä itse ajastuksen että tuossa ajassa jauhautuvan kahvimäärän suhteen.

Aleksin Mazzerista saatiin seuraavia lukemia:

Sinkkuajastin: säätöväli 3-19 sekuntia
Tupla-ajastin: säätöväli 7-23 sekuntia

Kaffan 3.1:stä jauhautui noin 21g tupla-ajastimenen maksimisäädöllä kun terät olivat noin 14 pikkupykälää auki nollakohdasta.

Mittailin sitten samat arvot kotosalla omalle Mini-E:lle (tarkemmalla kellolla ja vaa'alla):

Sinkkuajastin: säätöväli 2,37-18,34 sekuntia
Tupla-ajastin: säätöväli 6,53-22,53 sekuntia

Kaffan 3.1:stä 21,8g samoilla säädöillä.

Alunperin tässä oli siis taustalla akallion kokemat ongelmat ajastuksen säätövälin riittämättömyyden suhteen - ts. kun jauhatuskarkeus on oikea, niin aika ei riitä jauhamaan tarpeeksi jauhetta. Uumoilin itse ensin että tässä olisi jotain syytä ajastimissa, mutta kun omasta myllystäni nuo arvot mittasin, niin nuohan ovat mittaustarkkuuden puitteissa identtiset. Aluksi itselleni tuo tuplan 23 sekunttia vaikutti yllättävän lyhyeltä (jameissa), mutta sitten kun Mazzerin arvokylttiä kotona tutkailin, niin siellähän kerrotaan käyttöjäksoksi 20s ON / 30s OFF, mihin nähden tuo 23s on jopa hieman "yliaikaa".

No, ajastimen riittämättömyysongelman ratkaisuksi osoittautui se, että itselläni espresso jauhautuu annoskoosta riippuen pikkupykälien 10-14 välissä (auki terien nollakohdasta) kun taas Aleksilla liikutaan tyypillisesti välillä 7-10. Siihen mistä tämä ero loppujenlopuksi johtuu (ilmankosteus, terät, espressokone?) emme käsittääkseni saaneet vielä selvyyttä.

Mutta... tuota ajastinta tuijotellessa syntyi pienimuotoista ideaa. Sekä sinkku että tupla-ajastimella ero minimin ja maksimin välillä on aika tasan 16 sekunttia - niissä on ainoastaan erilaiset "offsetit". Ajastimia käännellessä huomasin myös että ruuvi kääntyy ympäri tasan 10 kierrosta ja jokaisessa kierroksessa on 12 pykälänväliä - eli yhteensä 120 pykälänväliä 16 sekunnille, mistä saamme:

Yksi pykälänväli: 0.1333... sekuntia
Neljänneskierros: 0.4 sekuntia
Puoli kierrosta:  0.8 sekuntia
Kierros: 1.6 sekuntia ... jne.

Pienen näpertämisen jälkeen tästä syntyi oheisesta pdf-tiedostosta löytyvä taulukkopari ajastimen säätöä helpottamaan. Ensimmäisessä taulukossa on listattuna jauhatusnopeus (g/s) ja tämän jälkeen ensin se paljonko tällä nopeudella 1 pykälän, neljänneskierroksen, jne... säätö vaikuttaa keskimääräiseen grammamäärään. Seuraavaksi löytyy tieto siitä, montako kierrosta/pykälää pitää ruuvia kääntää jotta saadaan esimerkiksi 1.5g ero lopputuloksessa. Toisesta taulukosta löytyy apuja jauhatusnopeuden määrittämiseen ilman laskinta. Tuon pdf-tiedoston taulukkoparin kun tulostaa ja tulostuneen A4:sen taittaa keskeltä kahtia, niin taulukoiden (ja kohditusmerkkien) pitäisi asettua nätisti toisiaan vasten. Tämän jälkeen leikataan ylimääräiset pois kohdistusmerkkien avulla ja laitetaan molemmin puolin vaikka kontaktimuovit (ks. kuva alhaalla "prototyypistä").

Kuinka taulukkoa sitten käytetään?

Taulukon lisäksi tarvitaan kello ja vaaka (jotka yleensä kaikilta taitavat löytyä). Laitetaan ensin Mini-E jauhamaan tupla. Otetaan ylös jauhamiseen kuluva aika ja punnitaan saatu jauhe. Oletetaan että tulokseksi saadaan vaikka 16.2 sekuntia ja 15.5 grammaa. Kääntöpuolen taulukosta nähdään että ollaan ehkä lähinnä lukemaa 1.00g/s.

Seuraavaksi haluaisimme säätää ajastinta siten, että mylly antaa tuplaksi jotain lähempänä 14 tai 17 grammaa. Etupuolen taulukosta löytyy jauhatusnopeuden 1.00 g/s ja halutun muutoksen 1.5g leikkauskohdasta koodi: "3/4k 21/2p" - mikä tarkoittaa että ajastinta pitää kääntää haluttuun suuntaan 3/4 kierrosta + 2 ja 1/2 pykälää. Tämän säädön jälkeen pitäisi myllyn antaa ulos keskimäärin 14 tai 17 grammaa riippuen siitä kumpaan suuntaan säädettiin.

Antakaa Mazzerin omistajat (mikäli jaksatte taulukkoa kokeilla) kommentteja miten tuo toimii (ja varsinkin jos sieltä löytyy jotain kummallisuuksia). Taulukossa on kaikki arvot pyöristetty lähempään "puoleen pykälään". Puoli pykälää tarkoittaa luokkaa 0.05 gramman eroa ja kun ottaa huomioon myllyn 0.3g keskimääräisen vaihtelun (ainakin minulla) ulostulevassa purumäärässä, niin puolen pykälän säätö tuntuu jo liiankin tarkalta (tuo vaihtelu johtuu ilmeisesti ihan vain siitä miten jauhe pääsee tulemaan ritilän/röörin/terien läpi).

Hmm... foorumi sanoo että "Sallitut tiedostomuodot: gif, jpg, jpeg, png, pdf, xls, php" - katsotaan tuleeko tuo pdf-läpi. Jos ei tule, niin pitänee kikkailla jotenkin. Edit: näytti tulevan läpi ongelmitta. Edit2: ja kun lukee tarkasti tuon tiedostomuotolitanian, niin siellähän tuo pdf olikin jo alunperin...  :-[ auts.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 30, 2009, 20:32:08 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #1 : Maaliskuu 30, 2009, 21:07:43 ip »


Mutta... tuota ajastinta tuijotellessa syntyi pienimuotoista ideaa. Sekä sinkku että tupla-ajastimella ero minimin ja maksimin välillä on aika tasan 16 sekunttia - niissä on ainoastaan erilaiset "offsetit"


Testasin tässä oman myllyn jauhatusajat.

sinkulla:
min: 1,3s
max: 15,5s

tuplalla:
min: 6,5s
max: 20,5s

Eli ilmeisesti tuo 16s laidasta laitaan ei päde jokaisella mylly-yksilöllä.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #2 : Maaliskuu 30, 2009, 21:16:39 ip »

Kiitokset!

Eli sinulla ero on noin 14 sekunnin luokkaa (14.2 ja 14).

Kääntyvätkö ruuvit kuitenkin sen 10 täyttä kierrosta?

14 sekunnilla ja kymmenellä kierroksella yhden kierroksen aika on 1.4 sekunttia. Eroa 1.6 sekunttiin tulee 0.2 sekunttia, mikä tarkoittaa 1 g/s jauhatusnopeudella 0.2 gramman eroa kokonaisen kierroksen säädössä. Vieläkin pudotaan tuohon 0.3 gramman vaihteluväliin, mutta ehkäpä lasken jossain vaiheessa uusiksi nuo taulukon lukemat 15 sekunnilla 16 sijaan - tällöin päästäisin jonkinlaiseen keskiarvoon (ja 0.1 gramman eroon kokonaisessa kierroksessa).
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #3 : Maaliskuu 30, 2009, 22:17:57 ip »

Kiitokset!

Eli sinulla ero on noin 14 sekunnin luokkaa (14.2 ja 14).

Kääntyvätkö ruuvit kuitenkin sen 10 täyttä kierrosta?

14 sekunnilla ja kymmenellä kierroksella yhden kierroksen aika on 1.4 sekunttia. Eroa 1.6 sekunttiin tulee 0.2 sekunttia, mikä tarkoittaa 1 g/s jauhatusnopeudella 0.2 gramman eroa kokonaisen kierroksen säädössä. Vieläkin pudotaan tuohon 0.3 gramman vaihteluväliin, mutta ehkäpä lasken jossain vaiheessa uusiksi nuo taulukon lukemat 15 sekunnilla 16 sijaan - tällöin päästäisin jonkinlaiseen keskiarvoon (ja 0.1 gramman eroon kokonaisessa kierroksessa).

Jeps,

10 täyttä kierrosta pyörivät laidasta laitaan.

Jauhatusnopeuteen tuntuu vaikuttavan myllyn kurkussa olevan vanhan kahvijauheen määrä, oma mielikuva että myös jauheen karkeus muuttuu hienompaan suuntaa jos sihdin taakse paakkkuuntuu liiaksi kahvia.

Itse olen vaihtanut sen vakioritilän pariin suuaukon ylittävään rautalankaan, jolloin mielestäni tuli kohtuullinen kompromissi paakkuuntumisen ja staattisen sähkön suhteen. Tosin kahdella rautalangalla staattista sähköä muodostuu aika tavalla enemmän kuin vakioritilän kanssa.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #4 : Huhtikuu 03, 2009, 12:31:38 ip »

No, ajastimen riittämättömyysongelman ratkaisuksi osoittautui se, että itselläni espresso jauhautuu annoskoosta riippuen pikkupykälien 10-14 välissä (auki terien nollakohdasta) kun taas Aleksilla liikutaan tyypillisesti välillä 7-10. Siihen mistä tämä ero loppujenlopuksi johtuu (ilmankosteus, terät, espressokone?) emme käsittääkseni saaneet vielä selvyyttä.

Tuhosin tuossa juuri Los Luchadoreksen loppuun. Loppuvaiheessa käytin yliannostelua, eli kori täyteen. Tuplanappulan maksimiasetus ei riittänyt, vaan piti jauhaa vielä pari sekuntia päälle. Ja uutto oli liian löysä, en tiedä paljonko olisi aika jäänyt vajaaksi oikealla karkeudella kun pavut loppuivat tuossa vaiheessa. Ehkä 3-4 sekuntia. Ajastin siis toimii minulla normaaliannostelulla (14g), mutta yliannostelulla raja tuppaa tulemaan vastaan.

Kohtuullisen iso ero karkeuksissa on kyllä aina mysteerinen juttu. Ilmankosteudessa minulla ja jiiteellä on aika iso ero (oliko se 30% vs 60%?) ja koneet on erit. Myllyjen ikä lienee samaa luokkaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #5 : Huhtikuu 03, 2009, 18:20:04 ip »

Ilmankosteudessa minulla ja jiiteellä on aika iso ero (oliko se 30% vs 60%?) ja koneet on erit. Myllyjen ikä lienee samaa luokkaa.

Täällä se tosiaan oleilee 50-60% välillä näin talvisinkin. Ehkäpä tuo ero tosiaan vaikuttaa siten että joudut jauhamaan hienommaksi.

Laitetaan vertailun vuoksi tämänhetkiset "asetukset". Vast'ikään avatusta (baristajamipäivänä paahdetusta) Kaffan 3.1:sestä valmistui juoma seuraavasti:

-mylly auki 12 pykälää nollakohdasta
-jauhatus kesti hitusen alle 17 sekunttia (reilu 3 ja puoli kierrosta ajastimen maksimisäädöstä "miinukselle")
-jauhetta tuli 15,9 grammaa
-uutto kesti 29,26 sekunttia pumpun käynnistyksestä (pisarat ilmestyivät filtterin pohjan läpi siinä 4,5 sekunnin paikkeilla - eli uuttoaika "oikeasti" sen noin 25 sekunttia).
-valmistuneen juoman paino 31 grammaa, uuttosuhde siis 51%.

jos sinulla on tuota 3.1:tä jäljellä, niin minkälaisella jauhatuksella pääset samoihin lukemiin?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #6 : Huhtikuu 07, 2009, 21:40:43 ip »

Laitetaan vertailun vuoksi tämänhetkiset "asetukset". Vast'ikään avatusta (baristajamipäivänä paahdetusta) Kaffan 3.1:sestä valmistui juoma seuraavasti:
-mylly auki 12 pykälää nollakohdasta
-jauhatus kesti hitusen alle 17 sekunttia (reilu 3 ja puoli kierrosta ajastimen maksimisäädöstä "miinukselle")
-jauhetta tuli 15,9 grammaa
-uutto kesti 29,26 sekunttia pumpun käynnistyksestä (pisarat ilmestyivät filtterin pohjan läpi siinä 4,5 sekunnin paikkeilla - eli uuttoaika "oikeasti" sen noin 25 sekunttia).
-valmistuneen juoman paino 31 grammaa, uuttosuhde siis 51%.

Korkkasin tänään toisen pussukkani. Ikää on nyt kertynyt muutamia päiviä enemmän, mutta suurempaa eroa ei varmaan ole.

Mylly auki 12 pikkupykälää nollakohdasta ja 16 grammaa kahvia. 30 s uuton seurauksena syntyi - rumpujen pärinää - 26 grammaa juomaa! Tein toisenkin shotin, lopputulos 25,5 grammaa.

Eli nyt tulikin tiukempaa kamaa, mikä oli päinvastainen kuin mitä kuviteltiin. Voinee päätellä, että loppujen lopuksi meidän Mazzerit toimivat melko samalla tavalla. "Tyypillisten säätöalueiden" erot johtuvat lähinnä siitä, että minun "tyypillinen espresso" on kallellaan aika reilusti ristreton puolelle.
Ilmeisesti joku lukemattomista kontrolloimattomista tekijöistä vielä painoi minun tuloksen tiukemmaksi, esimerkiksi tuo nollakohdan hakeminen ei ollut niin tarkaa eli pykälän heitto voi olla.

Positiivista sinänsä tietää etten joudu ainakaan ilmankosteuden vuoksi jauhamaan tarpeettoman hienoksi. Nyt kosteusmittari näytti 26 % kahvipöydän kulmalla.

Uutto vähän kuitenkin ihmetytti, se kun oli minun makuun varsin vetinen. Kirjoitit että 5 sekunnin kohdalla pisarat ilmestyivät. Minullakin läpi alkoi tulla myös suunnilleen 5 sekunnin kohdalla, mutta mistään pisaroista ei oikein voinut puhua vaan reilusti lorisemalla se rupesi tulemaan. Sen jälkeen noro harhaili uuton loppuun asti. Miten sinulla?

Voisi spekuloida että minulla pumppu pumppaa nopeammin silloin kuin OPV ei rajoita. Eli esiuutto menisi myös nopeammin. Voisit huvikseen kokeilla, paljonko vettä sinulla tulee läpi 10 sekunnissa, kun ensin on vähän laskenut jotta ilmat on poistettu. Minulla tuli 71,5 g.

Jos ero olisi tässä, niin silloin diagnoosi olisi kai se, että jos Brewtuksen äkäisellä esiuutolla yrittää tavoitella hyvän näköistä uuton alkua niin joutuu menemään kohtuullisen reilusti ristreton puolelle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #7 : Huhtikuu 07, 2009, 23:26:27 ip »

Voisi spekuloida että minulla pumppu pumppaa nopeammin silloin kuin OPV ei rajoita. Eli esiuutto menisi myös nopeammin. Voisit huvikseen kokeilla, paljonko vettä sinulla tulee läpi 10 sekunnissa, kun ensin on vähän laskenut jotta ilmat on poistettu. Minulla tuli 71,5 g.

Voin tarkistaa tuon uudestaan, mutta mitä aiemmin noita mittailin (täällä) niin virtaus oli luokkaa 75ml/10s - eli hieman nopeampi kuin sinulla.

Uutto vähän kuitenkin ihmetytti, se kun oli minun makuun varsin vetinen. Kirjoitit että 5 sekunnin kohdalla pisarat ilmestyivät. Minullakin läpi alkoi tulla myös suunnilleen 5 sekunnin kohdalla, mutta mistään pisaroista ei oikein voinut puhua vaan reilusti lorisemalla se rupesi tulemaan. Sen jälkeen noro harhaili uuton loppuun asti. Miten sinulla?

...

Jos ero olisi tässä, niin silloin diagnoosi olisi kai se, että jos Brewtuksen äkäisellä esiuutolla yrittää tavoitella hyvän näköistä uuton alkua niin joutuu menemään kohtuullisen reilusti ristreton puolelle.

Siis ei siihen mitään "kastehelmiä" muodostunut vaan tuossa viiden sekunnin kohdalla espresso ylipäätään tihkuu sihdin läpi. En nyt sanoisi että se lorisemalla tulee mutta ei mitenkään "nihkeästikään". Noro pysyy aika hyvin keskellä uuton aikana - loppua kohti alkaa hieman enemmän elämään (väpättämään) kun muuttuu vetisemmäksi.

Itselleni hyvännäköisen uuton alku on siis sellainen jossa kahvi tulee tasaisesti läpi koko sihdin alueelta - noita helmiä en siis siihen hae (vaikka ovatkin nätin näköisiä). Helmien kanssa menee shotti pitkälle ristretoksi, tai ainakin jos haluaa päästä lähelle 50% uuttosuhdetta niin uuttoaikaa joutuu venyttämään melko pitkäksi. Eivät nuo 50% suhteella tehdyt espressot mitenkään erityisen öljyisiä ole, mutta en niitä nyt vetisiksikään sanoisi - kyllä niissä paksuutta on (mutta tämä voi olla makukysymys).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #8 : Huhtikuu 08, 2009, 00:01:34 ap »

Siis ei siihen mitään "kastehelmiä" muodostunut vaan tuossa viiden sekunnin kohdalla espresso ylipäätään tihkuu sihdin läpi. En nyt sanoisi että se lorisemalla tulee mutta ei mitenkään "nihkeästikään". Noro pysyy aika hyvin keskellä uuton aikana - loppua kohti alkaa hieman enemmän elämään (väpättämään) kun muuttuu vetisemmäksi.

Taitaapa siis olla että laitteet toimivat meillä aika identtisesti, mutta maut ovat vaan erilaiset. Itse tykkään näistä espressosekoituksista yhä ristrettoina, mutta kieltämättä selkeämmän makuisten SO:den kohdalle voisi ruveta harrastamaan normaalipituutta useamminkin.

Pienenä sivukommenttina muuten mainittakoon, että Mazzerin nollakohtaa etsiessä kannattaa olla tarkkana. Myllyn saa väännettyä kolmisen pykälää nollakohtaa kireämmälle (varmaan koska kierteissä on aika reilusti klapia), eli jos vertailee sitä vasten niin menee aika pyllylleen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #9 : Huhtikuu 08, 2009, 09:39:17 ap »

Tarkistin tuon virtauksen aamulla. Eli veden juostessa gruposta käytin mukia siinä alla 10 sekunttia ja vettä kertyi tuona aikana 75.2 grammaa.

Taitaapa siis olla että laitteet toimivat meillä aika identtisesti, mutta maut ovat vaan erilaiset.

Grupoissahan voi olla eroja - varsinkin grupon sisäisten jousien koossa/jäykkyydessä, mikä voi sitten vaikuttaa esiuuton aikana.

Kokeilin aamulla ottaa sarjatulella kuvaa uutosta, katsotaan illemmalla saanko niistä mitään selkeää aikaan (kamera kun on mitä on...). Uuttelin nyt tosin 13 grammalla ja 12 gramman sihdissä, mutta shotin kulku oli mielestäni samanlainen kuin aiemmin. Espresso ei siis tihkunut kerralla läpi vaan kasvaa kyllä sillä tavalla selkeästi "läikittäin". Noro vain muodostuu melko nopeasti jahka kahvia on tullut tarpeeksi läpi - eli ei jää sellaisia jättipisaroita roikkumaan niinkuin ristreton kanssa.

Pienenä sivukommenttina muuten mainittakoon, että Mazzerin nollakohtaa etsiessä kannattaa olla tarkkana. Myllyn saa väännettyä kolmisen pykälää nollakohtaa kireämmälle (varmaan koska kierteissä on aika reilusti klapia), eli jos vertailee sitä vasten niin menee aika pyllylleen.

Itse olen katsonut tuon aina myllyn puhdistamisen yhteydessä ja on osunut joka kerta samaan kohtaan. Eli kiristän myllyä niin pitkään kunnes teriä ei saa alaterän nupista enää sormin pyöriteltyä.

En nyt sanoisi että kierteissä mitenkään normaalia enemmän klapia olisi - sormin pyörittelemällä vain ei saa niin paljoa vääntöä aikaan kuin olisi mahdollista (eli väkisin kääntämällä pyörisivät varmasti vielä tiukemmallakin). Säätömekanismin jousethan tosin varmaan nostavat/painavat yläterän säätökaulusta ylöspäin mahdollisen klapin verran - eli tuosta jää siihen loppuun varmaankin vähän pelivaraa kun jouset sitten pakottaa enemmän lyttyyn. Yksi pikkupykälähän sirtää teriä 0.015 mm toisistaan (normaalilla minillä, mutta E ei poikenne paljoa) eli kolme pykälää on 0.045 millimetriä, mikä on vielä aika pieni klapi ja tuon verran varmasti melkein missä vain kierteessä on elintilaa jotta kiertäminen ylipäätänsä helposti onnistuu (normaalitilanteessa jouset siis hoitavat "klapin" pois ja tekevät säädöstä tarkan - ja jäykähkön)

Todella hyviä lähikuvia normaalin minin teristä ja säätömekanismista löytyy täältä ja sitten tuon kirjoittajan omilta sivuilta täältä ja täältä. Varsinkin tämän sivun ihan lopussa on oivia kuvia kierteistä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mazzerin ajastusapua
« Vastaus #10 : Huhtikuu 08, 2009, 21:09:15 ip »

Kokeilin aamulla ottaa sarjatulella kuvaa uutosta, katsotaan illemmalla saanko niistä mitään selkeää aikaan (kamera kun on mitä on...).

Tuhnujahan niistä tuli. Pitänee hommata jostain lisävalonlähde grupon alle ja yrittää saada kohdistus osumaan paremmin sinne kahvan alle.
Kirjattu