Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijalle perusoppia...  (Luettu 42652 kertaa)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #15 : Maaliskuu 29, 2009, 20:17:40 ip »

Tämä ei nyt liity varsinaiseen aiheeseen, mutta kumminkin...

Uutisen lopusta: "osoittaa Nescafén TNS Gallupilla teettämä tutkimus". Jos avaa lehden, niin todennäköisesti törmää mainokseen jossa mainostetaan Nescafén pulvereita espressokoneen korvikkeeksi - jopas on jännä yhteensattuma. Eipä kai siinä mitään, saahan sitä kahvinsa valmistaa miten huvittaa. Tutkijana kuitenkin harmittaa tuollaisen markkinoinnin kutsuminen "tutkimukseksi", ja toisaalta espresson ystävänä harmittaa murukahvin kutsuminen espressoksi. Nykyään kun ollaan niin tarkkoja ruokanimikkeiden kanssa niin voisi ruveta murukahvejakin kutsumaan "kahvin kaltaiseksi juomiksi", koska eihän niissä oikeasti ole kaikkea mitä kahvipavussa on...


Samaa mietin itsekin. Toisaalta voihan olla, että tutkimus heijastelee hyvinkin totuutta. Suurin osa espressokeittimistä on ostettu paikoista, joissa ei ole annettu minkäänlaista käyttäjäkoulutusta/ohjeistusta. Tällöin huonoilla tai väärillä ohjeilla puserrettu tilkka huonoa kahvia tuntuu varmasti vaivanloiselta, varsinkin kun lopputulos ei vastaa työmäärää.

Mielestäni eu:n pitäisi kieltää tuollaisten "espressokeitin on lusikka" tyyliset mainonnat. On sitä paljon pienempiinkin ongelmiin puututtu. Ei sillä, että olisin tuota nescafen tuotosta maistanut saati väittäisin sitä kelvottomaksi. Ei se silti ole espressoa taikka paketista saatava jauhe cappuccinoa.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #16 : Maaliskuu 29, 2009, 21:11:02 ip »

Suurin osa espressokeittimistä on ostettu paikoista, joissa ei ole annettu minkäänlaista käyttäjäkoulutusta/ohjeistusta.

Puhumattakaan siitä että monelle on myyty mokkapannu espressokeittimenä. Tämä jos joku pitäisi kieltää. Sama kun myytäisiin polkupyöriä moottoripyörinä. Ei äkkisiltään tulee mieleen että olisin missään ulkomaisilla sivustoilla nähnyt mokkapannuja myytävän espressokeittiminä (poislukien välillä esiintyvä "ovela" nimi: expresso), eli tuntuu olevan suomalainen juttu.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 893
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #17 : Maaliskuu 29, 2009, 21:41:15 ip »


Ei se nyt minusta absurdia ole. Kun aamulla väsyttää ja on kiire, niin aika yhteismitallisen tuskaista kaikenlainen ylimääräinen näpräily on.

Hyvillä laitteilla manuaalinen valmistaminen on lähes yhtä nopeaa ja helppoa.

Taisitpa joskus sanoa itsekin, että vertailu ei ole mielekästä:

Mitenkään erityisen mielekästä vertailua tämä ei tietenkään ole, kuten sanoitkin. Erilaisia tekijöitä on paljon: manuaalikäyttäjä saa säätää myllyä jatkuvasti, takaisinhuuhdella puhdistusaineella jne. Toisaalta hän saa vapaammin valita milloin sitä tekee, kun taas ainakin omien kokemusten mukaan automaatti putsaa itseään aika usein ja juuri silloin kun sitä kahvia tarttis saada. :)

Mutta eiköhän tämäkin asia ole jo useasti käsitelty. Tuskin tarvetta jatkaa.
   
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 893
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #18 : Maaliskuu 29, 2009, 21:48:38 ip »


Puhumattakaan siitä että monelle on myyty mokkapannu espressokeittimenä. Tämä jos joku pitäisi kieltää. Sama kun myytäisiin polkupyöriä moottoripyörinä. Ei äkkisiltään tulee mieleen että olisin missään ulkomaisilla sivustoilla nähnyt mokkapannuja myytävän espressokeittiminä (poislukien välillä esiintyvä "ovela" nimi: expresso), eli tuntuu olevan suomalainen juttu.

Olen törmännyt sekä Ranskassa että Espanjassa mokkapannuihin, jotka tekevät "espressoa". Niitä löytyy supermarkettien talousosastoilta, tusina-brandeinä, myös rauta- ja taloustavarakaupoista. Hypistelin kerran mutteripannua, joka teki laatikon kyljen erikielisten tekstien mukaan "aitoa italialaista mokkaa", paitsi englanniksi se valmisti "aitoa italialaista espressoa". Eiköhän mokkapannun markkinointi espresson valmistukseen ole suunnattu anglo-saksisen "kahvikulttuurin" alueille, ei pelkästään meille poloisille.
     
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 893
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #19 : Maaliskuu 29, 2009, 22:01:02 ip »

Tämä ei nyt liity varsinaiseen aiheeseen, mutta kumminkin...

Uutisen lopusta: "osoittaa Nescafén TNS Gallupilla teettämä tutkimus". Jos avaa lehden, niin todennäköisesti törmää mainokseen jossa mainostetaan Nescafén pulvereita espressokoneen korvikkeeksi - jopas on jännä yhteensattuma. Eipä kai siinä mitään, saahan sitä kahvinsa valmistaa miten huvittaa. Tutkijana kuitenkin harmittaa tuollaisen markkinoinnin kutsuminen "tutkimukseksi", ja toisaalta espresson ystävänä harmittaa murukahvin kutsuminen espressoksi. Nykyään kun ollaan niin tarkkoja ruokanimikkeiden kanssa niin voisi ruveta murukahvejakin kutsumaan "kahvin kaltaiseksi juomiksi", koska eihän niissä oikeasti ole kaikkea mitä kahvipavussa on...

Minä puolestani uskon, että TNS-Gallupin tekemä tutkimus täyttää tällaiselle kyselytutkimukselle asetetut vaatimukset, eikä itse tutkimuksessa ole mitään hämärää (joo, näitä kyselyitä kutsutaan virallisestikin tutkimuksisti). Tuskin tarvitsee harmistua. Se, miten tutkimuksen tilaaja, Nescafé, tulkitsee ihan itse tutkimuksen tuloksia ja käyttää niitä omassa markkinoinnissaan, onkin sitten toinen juttu. Ja tuskin tällä markkinointitoimenpiteellä yritetään murukahveja markkinoida. Taitaa olla enemmänkin Nespresso-kapseleiden helppokäyttöisyyden puffaamista.
   
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2797
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #20 : Maaliskuu 29, 2009, 23:11:44 ip »

Taisitpa joskus sanoa itsekin, että vertailu ei ole mielekästä: 

Ehkäpä asia pitäisi muotoilla niin, että erityyppisten keittimien vertailu sellaisenaan ei ole mielekästä, koska helppous tai hankaluus riippuu ihan käytöstä. Nyt kun etsittiin laitetta maitopohjaisten juomien helppoon valmistamiseen, niin manuaalikeittimet pääsevät helppoudessa lähelle. Ekstrana tulee putsaus ja myllyn säätö, jota voi melko pitkälti tehdä silloin kun ehtii. Mutta joskus pitää ehtiä - eli kokonaisvaiva on manuaalikoneilla suurempi, vaikka niillä tarvittaessa parit maitokahvit vetäiseekin nopeasti ja helposti.

Lainaus käyttäjältä: cartman
Minä puolestani uskon, että TNS-Gallupin tekemä tutkimus täyttää tällaiselle kyselytutkimukselle asetetut vaatimukset, eikä itse tutkimuksessa ole mitään hämärää (joo, näitä kyselyitä kutsutaan virallisestikin tutkimuksisti). Tuskin tarvitsee harmistua. Se, miten tutkimuksen tilaaja, Nescafé, tulkitsee ihan itse tutkimuksen tuloksia ja käyttää niitä omassa markkinoinnissaan, onkin sitten toinen juttu. Ja tuskin tällä markkinointitoimenpiteellä yritetään murukahveja markkinoida. Taitaa olla enemmänkin Nespresso-kapseleiden helppokäyttöisyyden puffaamista.

Enhän toki asiaa varmasti tiedä, mutta vahvasti veikkaan että kun Nescafé on nyt lanseeraamassa uusia erikoiskahvipulvereita Suomen markkinoille, niin se on tilannut sitä varten kyselyn. Kyselyn tulostiedote menee läpi jossain medioissa ja kun samassa lehdessä on vaikka mainos uudesta "helposta espressosta", niin siinäpä kuluttaja ensin saa muistutuksen että eipä ole sitä keitintä tullut paljon käytettyä, ja sitten ratkaisun heti perään. Ainakin jos minä olisin vastuussa tuotelanseerauksesta, niin suunnilleen noin homman hoitaisin. Synnytetään tarve ja myydään siihen ratkaisu.

Tuloshan on itsestäänselvyys, saman olisi saanut selville kyselemällä työpaikan kahvihuoneessa tai soittamalla parille kaverille. Erikoiskahvit ovat olleet muotia ja marketit ovat pullollaan halpoja keittimiä, eli niitä on nykyään kaikilla nurkissa lojumassa. Kyselyn tarkoitus ei ole ollutkaan selvittää uutta tietoa, vaan edistää tuotteen markkinointia. Siksi se ei ole tieteellistä tutkimusta.

P.S. Kannattaa muuten käydä katsomassa nescafe.fi, siellä kerrotaan että latte-art on nyt muotia ja sivustolla voi jopa tehdä itse latte-artia "kuten aito barista". Nescafen näkemys latte-artista on kuitenkin vähän erikoinen... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #21 : Maaliskuu 29, 2009, 23:28:35 ip »

Taitaa olla enemmänkin Nespresso-kapseleiden helppokäyttöisyyden puffaamista.
   
Niin minäkin ajattelin, mutta nescafeella ja nespressolla ei taida olla suoraa yhteyttä. Ainakaan näitä nespresso tuotteita ei kovin näkyvästi nescafen sivuilla mainosteta. Muuten käynti siellä oli tosella antoisa: esim "VULCANO CHOCK" nescafen espresso on todella riittoisaa, koska kahdella annoksella täyttyy jo 3dl vetoinen muki ja toisaalla tekstissä mainittiin että 100g jauetta riittää noin sataan valmiiseen espressoon. Eli mun matikalla siitä sadan gramman purkista saadaan yli 10 L valmista espressoa. Ei mikään ihme että sitä käyttää jopa USA:n armeja... 8)
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #22 : Maaliskuu 29, 2009, 23:53:06 ip »

Tuosta "kevennyksestä". Omaa mieltäni tuo ei kyllä keventänyt yhtään, enemmän teki olon heti lauantaiaamusta äreäksi kun rupesi miettimään miten surkea Helsingin espressoa tarjoavien kahviloiden taso on verrattuna vaikkapa Tukholmaan.

No on tääläkin onneksi menty hurja harppaus eteenpäin. Kymmenen vuotta sitten kun kiertelin paljon suomea ulkomaisten toimittajien kanssa. Oli todella kiusallista, kun kaikissa majoituskohteiden ravinotloissa "25" tien pohjoispuolella cappucino tarkoitti isoa mukia suodatinkahvia missä oli kermavaahtoruusu päällä. Se oli aika noloa kun ensin oli syöty hienosti hirveä tai poroa ja sitten jälkiruoaksi pahimmassa tapauksessa kahvia minkä seassa on juustoleipä kuutioita. Sitä ei eteläeuroopan elävät oikein ymmärrä miksi parmesan maistuu hyvälle espresson seassa??
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #23 : Maaliskuu 30, 2009, 07:55:27 ap »

Se oli aika noloa kun ensin oli syöty hienosti hirveä tai poroa ja sitten jälkiruoaksi pahimmassa tapauksessa kahvia minkä seassa on juustoleipä kuutioita. Sitä ei eteläeuroopan elävät oikein ymmärrä miksi parmesan maistuu hyvälle espresson seassa??

Mitäs espressoa tuossa on? Juustoleipäkuutiot on dipattu kahviin ainakin sen lyhyen aikaa, kun minä olen maailmaa nähnyt... Huhujen mukaan tätä on tehty myös paljon aiemmin, jo kauan ennen kuin suomalaiset tiesivät exresson ja kappukiinon hienouksista mitään, tuskin olivat poistuneet omalta vaaraltaankaan. Kyllä suomalaiset olisi silloin ihmetelleet vähintään yhtä paljon sitä kuinka jotkut outoa kieltä puhuvat juovat kahvia sormustimellisen ja vielä pahaa vahvaa kahvia.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 893
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #24 : Maaliskuu 30, 2009, 11:41:10 ap »

Mitäs espressoa tuossa on? Juustoleipäkuutiot on dipattu kahviin ainakin sen lyhyen aikaa, kun minä olen maailmaa nähnyt... Huhujen mukaan tätä on tehty myös paljon aiemmin, jo kauan ennen kuin suomalaiset tiesivät exresson ja kappukiinon hienouksista mitään, tuskin olivat poistuneet omalta vaaraltaankaan. Kyllä suomalaiset olisi silloin ihmetelleet vähintään yhtä paljon sitä kuinka jotkut outoa kieltä puhuvat juovat kahvia sormustimellisen ja vielä pahaa vahvaa kahvia.

Totta puhut. Se kuuluu Suomeen siinä missä poronkäristys, kalakukko ja kokkelipiimäkin. Perinneruokiin erikoistunut Jaakko Kolmonen antoi ohjeen, jonka mukaan leipäjuustokuutioiden pitää antaa lillua kahvikupissa hetken aikaa. Niiden kuuluu "vettyä" kahvista. Kahvin pitäisi olla vahvaa, pehmeää pannukahvia. Tänään kai useimmiten Juhlaa suodatinkeittimellä...
   
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #25 : Maaliskuu 30, 2009, 12:06:47 ip »

Totta puhut. Se kuuluu Suomeen siinä missä poronkäristys, kalakukko ja kokkelipiimäkin. Perinneruokiin erikoistunut Jaakko Kolmonen antoi ohjeen, jonka

Juu, onhan saunominen ja avantouintikin hienoja suomalaisia perinteitä. Sen päälle kun tarjoaa mämmiolutta, mämmiä, salmjakkikossua ja jälkkäriksi juustokahvia ni eipähän ravaa ulkomaanelävä täällä alvariinsa kylässä. Tai ainakin hänellä on repussa kavereille tarinoita joita ei usko kukaan... Niin ja jos Kolmonen olisi jotain saanut päättää, niin me oltais tuskin nyt eeuussa ja keskusteltais täällä erilaisista eorooppalaisista tavoista valmistaa kahvijuomaa. Kolmoselle on riittävä meriitti, että Suomessa juodaan litroissa mitattuna maailman eniten huonoa kahvia.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 893
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #26 : Maaliskuu 30, 2009, 14:29:37 ip »


Niin ja jos Kolmonen olisi jotain saanut päättää, niin me oltais tuskin nyt eeuussa ja keskusteltais täällä erilaisista eorooppalaisista tavoista valmistaa kahvijuomaa. Kolmoselle on riittävä meriitti, että Suomessa juodaan litroissa mitattuna maailman eniten huonoa kahvia.

Outoa, kun keskustelin Jaakko Kolmosen kanssa, sain aivan eri käsityksen. Hän kunnioitti jopa hyvin valmistettu espressoa, vaikka ei itse varsinainen kahvinjuoja ollutkaan. Hän myös kunnioittaa kaikkien maiden ruokaperinteitä ja on huolissaan kansallisten erityispiirteiden jäämisestä hampurilaisten ja pitsojen jyräämäksi. Myös italialaisen, espanjalaisen, saksalaisen, jne... ruokaperinteen säilyttämisestä oli kyse. Jaakko Kolmonen nyt jostain merkillisestä syystä on keskittynyt suomalaisen ruokaperinteen vaalimiseen...

Tunnustan kyllä, että tästä tapaamisesta on jo jokunen vuosi aikaa. Ehkäpä sinulle on tuoreempaa tietoa Jaakko Kolmosen ajatuksista ja mielipiteistä. Esimerkiksi salmiakkikossun yhteys Suomen EU-jäsenyyteen jäi minulle epäselväksi. Mitä mämmiin tulee, EU on antanut sille jopa erityisen tuotesuojan. Tässä asiassa ainakin Jaakko Kolmonen ja EU marssivat käsi kädessä.
       
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 2797
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #27 : Maaliskuu 30, 2009, 15:32:33 ip »

Outoa, kun keskustelin Jaakko Kolmosen kanssa, sain aivan eri käsityksen. Hän kunnioitti jopa hyvin valmistettu espressoa, vaikka ei itse varsinainen kahvinjuoja ollutkaan. Hän myös kunnioittaa kaikkien maiden ruokaperinteitä ja on huolissaan kansallisten erityispiirteiden jäämisestä hampurilaisten ja pitsojen jyräämäksi. Myös italialaisen, espanjalaisen, saksalaisen, jne... ruokaperinteen säilyttämisestä oli kyse. Jaakko Kolmonen nyt jostain merkillisestä syystä on keskittynyt suomalaisen ruokaperinteen vaalimiseen...

Vaikea minunkaan on keksiä miksi suomalaisen ruokakulttuurin puutteet olisivat Jaakko Kolmosen, tai mämmin, syytä. Kyllähän suomalaisen ruokapöydän tulevaisuuden kannaltakin on hyvä, että jotain pohjaa on. Perusymmärrys ruoan makuun vaikuttavista tekijöistä tulee kuitenkin omasta ruokakulttuurista, ja niitä voi sitten soveltaa muihin ruokakulttuureihin. Aika vaikea on tuoda ruokakulttuuria kokonaan ulkomailta, varsinkin kun suomalaiset olosuhteet tekevät monet muualla tavalliset tuoreet raaka-aineet mahdottomiksi. Viimeiset pari vuosikymmentä ovat vesittäneet suomalaista keittiötä varsin ankarasti, mutta aikaisempia parempia aikoja vaalivat ruokavaikuttajat eivät siihen ole syypäitä, vaan ilman heitä ehkä oltaisiin vielä syvemmällä suossa.

Hyvä konkreettinen esimerkki oli se, kuinka baristajameissa Benjamin kertoi alkuperäisen kahvikipinän tulleen vaarista, joka suhtautui pannukahvin keittämiseen rituaalinomaisella vakavuudella kaikkine koputuksineen ynnä muine loitsuineen. Ei olisi tullut murukahvivaarin lapsenlapsesta kahvinpaahtajaa. :) Joskus aikoinaan sitä vielä ruokaa ja juomaa arvostettiin, ja jospa tässä hiljaa oltaisiin palailemassa siihen samaan. Toki paljon kansainvälisemmällä valikoimalla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Gambit

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #28 : Maaliskuu 30, 2009, 17:29:49 ip »

Ei kai nyt vaan ole lähteny keskustelu hieman rönsyilemään.. :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #29 : Maaliskuu 30, 2009, 18:13:02 ip »

Ei kai nyt vaan ole lähteny keskustelu hieman rönsyilemään.. :)

Tämä on vielä pientä näissä piireissä... ;)
Kirjattu