Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijalle perusoppia...  (Luettu 45713 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 628
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #75 : Syyskuu 04, 2009, 19:21:18 ip »

Heikompilaatuisilla pavuilla vain voi joutua jauhamaan melkein tomuksi että uuttoajan saa kohdilleen ja sitten riippuu myllystä miten helppoa noilla hienoilla jauhatuksilla on toimia. Varsinkin jos papu on vanhentunut, menettänyt kaiken hiilidioksidinsa (CO2 auttaa virtauksen vastustamisessa) ja muuttunut vähänkin kumimaisemmaksi kosteuden/vanhenemisen johdosta niin voi mennä hyvinkin hankalaksi ja tarkaksi uuton kanssa.

No, itse olen ainakin säästynyt toistaiseksi moisilta ongelmilta, vaikka niitä "halpoja" papuja joskus tuleekin käytettyä. Usein joutuu kyllä säätämään monta "napsua" ennenkuin saa uuton kohdalleen pavun vaihdon jälkeen eli eroja tosiaan on.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Lotta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #76 : Syyskuu 20, 2009, 20:58:49 ip »

Vielä pari tarkentavaa kysymystä laitteen puhdistukseen liittyen: miten pitkään pumppu on päällä kun tekee takaisinhuuhtelun vedellä (vrt. sen puhdistusainepurkin kyljessä lukee että pumppu päälle 10 sekunniksi ja sitten toiset 10 sekuntia taukoa)? Entä kuinka usein pitäisi tehdä se huuhtelu puhdistusaineella, kun kahvikertoja tulee viikossa noin 4? Jossain sanottiin että harvalla käytöllä pitäisi tuo puhdistus tehdä jopa useammin kuin muuten, mikä kuulostaa vähän oudolta.

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #77 : Syyskuu 20, 2009, 21:19:53 ip »

Vielä pari tarkentavaa kysymystä laitteen puhdistukseen liittyen: miten pitkään pumppu on päällä kun tekee takaisinhuuhtelun vedellä (vrt. sen puhdistusainepurkin kyljessä lukee että pumppu päälle 10 sekunniksi ja sitten toiset 10 sekuntia taukoa)?

Kuuntele pumpun äänestä milloin se alkaa kuulostaa "työläältä" - tällöin portafiltteri alkaa olemaan täynnä vettä ja painetta on riittävästi jotta puhdistusaineliuos imeytyy kunnolla grupon sisään paineen purkautuessa kolmitieventtiilin kautta. Esimerkiksi Silviassa sellainen 5-6 sekunttia voi jo hyvinkin riittää kun esiuuttoa ei ole.

Entä kuinka usein pitäisi tehdä se huuhtelu puhdistusaineella, kun kahvikertoja tulee viikossa noin 4? Jossain sanottiin että harvalla käytöllä pitäisi tuo puhdistus tehdä jopa useammin kuin muuten, mikä kuulostaa vähän oudolta.

Ongelmahan on siis sisälle kertyvät kahvirasvat. Tiheällä käytöllä siellä on jonkin verran vaihtuvuutta (=vanhaa rasvaa lähtee pois ja uutta tulee tilalle). Harvalla käytöllä sama rasva ennättää olemaan pidempään grupon sisässä hapettumassa ja härskiintymässä. Eli kyse ei ole niinkään lian määrästä vaan "laadusta".
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #78 : Marraskuu 16, 2009, 21:59:55 ip »

Hei! Onko sillä väliä jos siellä papusäiliässä pitää pavut ja jauhaa sitten myllyllä ''sopivan'' määrän ja punnitsee vaa'alla sen 14 grammaa. Vai onko se paras tapa lisätä sinne papusäiliöön aina vaikka 15gr papuja jauhaa ne pois, lisätä 15 gr papuja... Olen tässä funtsinut että ei se venttiilipussin avaaminen kokoajan välttämätt hyvää tee, se kuinka ilmatiivis on myllyn papusäiliö on kokonaan eri asia. Eli onko se ''väärin laittaa papusäiliöön vaikka 300gr papuja ja jauhaa niitä sen mukaan pois kun jauhaa?
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #79 : Marraskuu 16, 2009, 22:12:50 ip »

Myllyt on suunniteltu yhtä kallista poikkeusta lukuunottamatta käytettäväksi kahvilla täytettyjen hoppereiden kanssa. Ongelmia tästä syntyy jos: hopperi ei mahdu kaapin alle, vaihtaa papuja usein ja säilyttää kahvia pidempiä aikoja hopperissa. Edellä mainitut ovat kaikki arkipäivää kotikahviloissa.

Hopperia ei kuitenkaan tarvi täyttää kokonaan. Ongelmaksi yksittäisannostelussa muodostuu pop corn- ilmiö, jossa leikkautuvat pavut sinkoilevat takaisin hopperiin. Käytännössä tämä näkyy tarpeena jauhaa hienommaksi sekä suurempana varianssina uuttoajoissa. Moni laittaa ongelman ratkaisemiseksi myllyn nieluun jauhettavan annoksen (tai vähän enemmän) ja painottaa papuja tampperilla.
Kahvimaailmaa on kuitenkin viime aikoina kuohuttanut epätietoisuus siitä, mikä on oikea paino jolla kahvia tulisi painaa teriä vasten. Uskoisin, että lisätutkimusten myötä tähän vakiintuu jokin luku jota sitten noudatetaan seuraavaan tieteelliseen kriisiin asti uskollisesti.           
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 16, 2009, 22:30:45 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2416
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #80 : Lokakuu 08, 2010, 17:11:49 ip »

Tässä ei vähään aikaa ole tapahtunut, mutta otsikko oli niin osuva.

Onko mielipidettä myymälän vinkkisivulle?

http://shop.lagondola.it/product.php?pid=450&nav=
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
  • Kahviharrastaja
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #81 : Lokakuu 08, 2010, 17:16:40 ip »

Onko mielipidettä myymälän vinkkisivulle?
http://shop.lagondola.it/product.php?pid=450&nav=

En ihan kokonaan lukenut mutta tupla-annoksia (~14g kahvijauhetta) on huomattavasti helpompi valmistaa kuin sinkkuannoksia (~7g).
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #82 : Lokakuu 08, 2010, 23:06:32 ip »

http://www.vimeo.com/15622147

Linkataanpa tämä nyt tännekin. Itse teen espresson noin, ei mitään kummempia välivaiheita. Ehkä tästä on ideoita jollekin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2416
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #83 : Lokakuu 15, 2010, 13:38:25 ip »

En ihan kokonaan lukenut mutta tupla-annoksia (~14g kahvijauhetta) on huomattavasti helpompi valmistaa kuin sinkkuannoksia (~7g).

Kiitos vinkistä, muta jostain systä omat (vähäiset) kokemuksemme kertovatkin yllättäen päinvastaista.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #84 : Marraskuu 06, 2010, 23:41:04 ip »

Terve,

On tässä noviisina tullut lueskeltua paljonkin foorumia ja koittanut sisäistää oppia kokeneemmilta. Oma harrastukseni on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että tekisi mieli löytää jotain uutta. Omistan halvahkon markettikoneen ja tällä hetkellä budjetti ei sinänsä ole suuri. Espressonautintoa säätelen pääasiassa eri kahveja ostamalla. Lähinnä valmiiksi jauhettuja. En omista siis vielä myllyä, vaikka hankinta on käynyt unissani.

Tampperin ostoa olen kyllä harkinnut, varsinkin kun nyt tamppaan aivan liian pienellä, koneen mukana tulleella, muovihärpäkkeellä. Olisiko tuo porras järkevä seuraavaksi askeleeksi? Olisiko kellään mitään muita vinkkejä, jolla aloittelija etenisi edes vähän.

SUURI kiitos jo etukäteen :)
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1485
    • ristretto.fi
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #85 : Marraskuu 07, 2010, 00:26:50 ap »

Terve Samuli. Olisi mukava tietää hiukan tarkemmin mikä budjettisi on (esim. 50, 150, 500 euroa vai enemmän?), minkälaisesta kahvista pidät (vain espresso, vai myös muut muut mustat kahvit ja pidätkö myös maitokahveista?) ja mikä nykyinen keittimesi on ennen kuin osaa antaa vähänkään fiksua neuvoa :)

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #86 : Marraskuu 07, 2010, 17:03:41 ip »

vastaus sitten kuitenkin lienee mylly.

käsimyllylläkin pääsee uudelle tasolle tiliä suuremmin rasittamatta.
joskaan en ole espresson kotikuluttajaniin en osaa sanoa resittuuko ranne.. :P


siitä on sitten jos kärpänen puraisee niin hyvä haaveilla paremmasta.
Kirjattu

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #87 : Marraskuu 07, 2010, 20:58:39 ip »

Käsimyllyjä olen itsekin miettinyt, mutta kun niistäkään en sen enempää tiedä.

Tosiaan espresso on se kiinnostuksen kohde. Nykyiset shotit ovat kyllä poikkeuksia lukuunottamatta ihan maistuvia - ainakin näin vielä aloittelijan makuhermoille. Erotan kyllä ns. hyvän yksilön, joihin tietenkään en omilla markettivehkeillä yllä.

Budjetti on tällä hetkellä kyllä korkeintaan siinä 100€ hujakoilla. Nykyinen tampperi ei oikeen käyttöystävällinen ole ja sen takia olen ensinkin funtsinut uuden hankintaa. En kyllä toisinaan tiedä parantaako se sinänsä mitään, jos noilla samoilla vakuumitiilillä valuttelee.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #88 : Marraskuu 07, 2010, 21:16:38 ip »

Tampperin ostoa olen kyllä harkinnut, varsinkin kun nyt tamppaan aivan liian pienellä, koneen mukana tulleella, muovihärpäkkeellä.

Hyvälaatuinen tampperi tuo mukanaan paremman ergonomian ja siten mukavamman käytettävyyden. Tottakai oleellista on myös status ja katu-uskottavuus. Se kahvi ei tiedä millä se on tampattu. Onko tampperina hyvälaatuinen tampperi, muovitampperi tai lasinen kanelipurkki (ei ole vitsi, olen nähnyt tällaisen virityksen)? Jos haluat laadun parannusta, tämä olisi väärä paikka aloittaa. Muistelen myös, että täällä on joskus todettu tamppaus vähemmän kriittiseksi toimenpiteeksi. Siis sen pitää olla OK, mutta jonkinlainen viimeisen päälle hinkattu uber-tamppaus ei mitenkään paranna lopputulosta. Kelvoton tamppaus kyllä heikentää kahvin makua, eli ei tamppausta pidä ohittaakaan.
   
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1485
    • ristretto.fi
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #89 : Marraskuu 07, 2010, 21:17:10 ip »

Budjetti ei oikein riitä sähkömyllyyn (ellei sitten halua kokeilla onneaan esim Krups GVX-242:n kanssa). Esim Soliksen edullisimmat myllytkin ovat hiukan yli satasen hinnoissa - mutta voisivat olla harkinnan arvoisia jos budjetti venyy muutaman kympin. Jos ei, niin sitten se käsimylly. Esim Harion Skerton irtoaa viidellä kympillä ja budjettiin mahtuu vielä tampperikin. Jos koko on sopiva niin tuolla myyntipalstan puolella on minulla yksi tampperi myytävänä. Uusiakin saa edullisesti.

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi